banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 22:23 Danas je 15 Jun 2026, 22:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: popravak xp-systema
PostPoslato: 16 Jul 2008, 18:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Jul 2008, 14:40
Evo par saveta kako srediti veliku većinu problema sa sistemom!
Safe Mode (Siguran Mod)
Last Known Good Configuration(Poslednja Poznata Dobra Konfiguracija)
Create A WinXP Boot Disk (Napravite Boot Disk za WinXP)
System Can't Access CD-CDRW Or DVD Devices (Sistem nemože da nadje Vas CD CD-RW ili DVD)
How To Access Recovery Cosole(Kako Da Dodjete do Recovery Console)
Repair Boot Sector (Popravite Boot Sektor) How To Repair XP By Reinstalling (Kako Da Popravite XP Reinstalacijom preko postojece instalacije)

1. Safe Mode

Safe Mode ili Sigurni Mod je kada podignete vas sitem ali sam sa najneophodnijim drajverima i programima, što znači da služi samo u svrhe ispravki nekih grešaka i rešavanje problema sa sitemom.U Safe Mod ulazite pritiskom na F8 prilikom podizanja sistema i iz Advanced Options(Napredne Opcije)odaberete Safe Mod.

Slika

2. Last Know good Configuration

Kao i sa Safe Mod-om ovde stizete pritiskom na F8 prilikom podizanja sistema i odaberete Last Known Good Configuration sto ce vas sitem vratiti na tacku kada je po njemu poslednji put dobro funkcionisao.

Slika

Last Known Good Configuration

3. Create WinXP Boot Disk (Napravite XP Boot Disk)

Ubacite disketu u flopi drajv
Sa "root" (korena) drajva(C:\) iskopirajte sledece fajle:
Boot.ini
NTLDR
Ntdetect.com

Da bi videli ove fajle morate otici u Folder Options/View/-i skinuti atribute kao sto su Hide Protected System Files i Show Hiden Files And Folders
Slika

4. System Cannot Access CD-CDRW Or DVD Drives(Sistem Vam Nemoze Naci CD-CDRW Ili DVD Drajv)
Slika

Važno...Nepreporučujem da koristite ovaj savet ako niste vični editovanju registra (registry)

Ako ste reinstalirali Nero i Adaptec program aili ste uradili upgrade na XP bez prethodne deinstalacije istih programa vrlo lako mozete doci do ovog problema.Naime do problema dolazi zbog asocijacije u registry-ju izmedju nekih Nero ili Adaptec i sistemskih CD fajli u Win2000 i XP tako da ako su te fajle "renamed" ili pomerene dolazi do toga da sitem "nevidi" vase drajvove.Prije nego sto probate otidjite prvo ovde.

Deinstalirajte program za prženje CD-ova,(Nero-Adaptec...)
Idite na Start/Run i ukucajte Regedt32 i kliknite Enter
Idite na sledece lokacije u registriju i obrisite "key values" za UPPERFILTERS i LOWERFILTERS . NEMOJTE da obrisete celi 4D36E965-E325-11CE-BBFC1-08002BE10318 key(kljuc) ,samo kliknite desni klik i obrisite pojedinacno.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Cl ass\

{4D36E965-E325-11CE-BBFC1-08002BE10318}

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Control\Cl ass\

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\

{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Zatvorite Regedt32 i restartujete sistem......posle restartovanja bi tebalo da imate pristup vasim drajvovima.

5. How To Access Recovery Console(Kako Doci Do Recovery Console)
Slika
Recovery Console je set komandi i alata koje funkcionisu u Command Prompt-u.Ako vam je sistem formatiran na NTFS onda vam ovo moze pomoci u radu sa particijom.Recovery Console se moze pokrenuti iz Command Prompt-a tako sto cete otici na Start/Run ,ukucati CMD i kliknuti Enter...moguce komande cete izlistai ako ukucate HELP.

Da bi ste je pokrenuli sa XP CD-a podignite sistem sa istog i odaberite "R" iz ponudjenih opcija. (Kliknite na sliku da uvelicate).

Tada ce vam se postaviti pitanje na koju instalaciju da se logujete.Ako imate jednu kliknite 1.(num lock je ukljucen nemojte zaboraviti)

Posle toga ce vas pitati za Administratorov pasvord,ako ste ga postavili upisite ga ako niste ostavite prazno i kliknite Enter

U Command Prompt-u ukucajte HELP i tada ce vam se izlistati komande koje mozete koristiti . (Kliknite na sliku da je uvelicate)

Da bi ste izasli iz Recovery Console ukucajte EXIT i kliknite Enter.

6. How To Repair Boot Sector (Kako Popraviti Boot Sektor)
Slika

Ako vam XP nece da starta problem moze biti do boot sektora tj.nestalih i ostecenih NTLDR i NTDETECT.COM fajli.

Zamenite ostecene NTLDR i NTDETECT.COM fajle tako sto cete izkopirati nove fajle sa WinXP CD-a komandom COPY u Recovery Console

(Clanak Gore) U Comand Prompt-u ukucajte (umesto X ukucajte slovo vaseg CD drajva)sledece i dozvolite da se fajle prebrisu (overwrite):

COPY X:\i386\NTLDR C:
COPY X:\i386\NTDETECT.COM C

Da popravite boot sektor u Command Prompt-u ukucajte FIXBOOT , pritisnite Enter i odgovorite sa YES.

7. How To Repair XP By Reinstalling (Kako Da Popravite XP Reinstalacijom Preko Postojece Instalacije)

Slika
Ponekd jedini nacin da popravite Windows je reinstalacija .Nema potrebe da ponovo brisete particije i instalirate sve programe ispocetka mozete samo da "preinstalirate" XP. Svaku sliku mozete da kliknete i uvelicate.

Podignite sistem sa WinXP CD-a.i klkinite ENTER.

Na sledecem ekranu posle citanja ugovora kliknite F8

Sledece je pitanje dali zelite novu "clean" instalaciju ili popravku ,kliknite "R"

Posle ce WinXP sam da iskopira potebne fajle na HD i restartuje.Kada se restartuje pisaće vam na ekranu "Press Any Key To Boot From CD" nemojte ništa pritiskati, sačekajte malo i on će sam da nastavi instalaciju i završi instalaciju.

Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2008, 11:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2008, 15:55
zar ima ljudi da su dozivili 21 v. a da neznaju to???
:lol: :evil3:

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2008, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Vjerovatno ima. Neka teme. I na drugim forumima imaju ovakve teme, uvijek ima mlađih koji tek ulaze u svijet kompjutera a i starijih koji to ne znaju pa neka pogledaju i nauče.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2008, 14:39 
Početnik
Početnik

dark_master je napisao:

da druže ima, jer niko se nije rodio idealan svi mi učimo jedni od drugih,i sve sto može biti od koristi drugima postavi nema veze što ti znaš uvjek će neko naletiti kome će ovo biti od koristi.... 8)

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2008, 14:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Tako je!
Samo naprijed Svirac!!

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2008, 20:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2008, 15:55
svaka cast!
sada znam koga da trazim, imam bas neki problem sa citacem :P

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2008, 04:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
dark_master je napisao:

Ima ljudi koji me zovu da vidim sta nije uredu kad nestane struje, zale se da je sve crno :D

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2008, 14:55 
Početnik
Početnik

ma joj to nije nista sta se sve dešava i kakvih izvala ima,zato moje mišljenje je da sve što neko misli da je od koristi neka postavi jer nema veze ako neko to zna pogleda temu i izadje iz nje a onaj ko nezna biće zahvalan i to će mu pomoći.....
Zato sve što hvali na ovom forumu a vi to znate pišite da i ostali vide....
NADAM SE DA SE SLAŽETE???

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 23:27 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 09 Jan 2009, 23:19
Citiraj:

4. System Cannot Access CD-CDRW Or DVD Drives(Sistem Vam Nemoze Naci CD-CDRW Ili DVD Drajv)
Slika

Važno...Nepreporučujem da koristite ovaj savet ako niste vični editovanju registra (registry)

Ako ste reinstalirali Nero i Adaptec program aili ste uradili upgrade na XP bez prethodne deinstalacije istih programa vrlo lako mozete doci do ovog problema.Naime do problema dolazi zbog asocijacije u registry-ju izmedju nekih Nero ili Adaptec i sistemskih CD fajli u Win2000 i XP tako da ako su te fajle "renamed" ili pomerene dolazi do toga da sitem "nevidi" vase drajvove.Prije nego sto probate otidjite prvo ovde.

Deinstalirajte program za prženje CD-ova,(Nero-Adaptec...)
Idite na Start/Run i ukucajte Regedt32 i kliknite Enter
Idite na sledece lokacije u registriju i obrisite "key values" za UPPERFILTERS i LOWERFILTERS . NEMOJTE da obrisete celi 4D36E965-E325-11CE-BBFC1-08002BE10318 key(kljuc) ,samo kliknite desni klik i obrisite pojedinacno.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Cl ass\

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Control\Cl ass\

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\

{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Zatvorite Regedt32 i restartujete sistem......posle restartovanja bi tebalo da imate pristup vasim drajvovima.

E ovako upravo se meni javlja ovaj problem dosta često se xp ruši,jednostavno radim na kompjuteru(slušam muziku ili na netu ili slično)i sruši se i onda se resetira i pojavi mi se ovaj "warrning" i ponekad se win i ne upali i on se resetira i čujem kao neko kuckanje (u floopyu) sad šta bi to moglo bit jer jučer sam zbog toga formatira hard i instala xp sp2 pa sad šta vi mislite???

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2009, 00:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
problemi sa diskom. nainstaliraćeš se ti xp-a još puno puta...

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2009, 12:52 
Voajer
Voajer

Problem sa Hard diskom???Šta kako da to riješim ? :confused2: :confused2:

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2009, 17:37 
borilarage je napisao:
Problem sa Hard diskom???Šta kako da to riješim ? :confused2: :confused2:

Kupish novi hard disk ja mislim...ne uzimaj me zdravo za gotovo, pricekaj da neko struchan josh prozbori koju.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2009, 19:39 
Voajer
Voajer

Pogledat ću napajanje i memoriju pa ću reć gdje je bio problem!

Vrh

[ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]