banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 16 Jun 2026, 13:04 Danas je 16 Jun 2026, 13:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Novi WIN
PostPoslato: 29 Okt 2005, 09:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Nachuo sam da Microsoft u saradnji sa hardwarskim kompanijama dogovara izradu nekih novih rachunara kod kojih ce software i hardware biti povezani, a to sve ce rezultirati izbacivanjem pirateriju iz upotrebe.

Naime, ta nova plocha ce biti direktno povezana sa windowsom sa 2048-bitnom zashtitom koji je faktichki nemoguce probiti.

Kompanija Adobe je vec pristala da svoje proizvode licencira na taj nachin.

Znachi sad bash nema nistha za dzabaka :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 10:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Mislim da od tog nema ništa... Proizvodiće se ono što kupci žele, a nešto žele proizvođači.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 10:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Chak i ako kupci zhele pirate ? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 16:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2005, 09:57
Ma koliko se god oni trudili imacemo mi torrentspy.com :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 18:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
BlackHand je napisao:
Chak i ako kupci zhele pirate ? :)

To onda nisu kupci. ;)
Nisam mislio na pitrate. Hoću da kažem da je to nepotrebno komplikovanje. Nije MS jedina firma na svijetu, pa da svi proizvođači hardvera prave proizvode za MS. Danas su sve više aktuelni drugi operativni sistemi, tako da bi odluka proizvođača hardvera koja bi išla u ovom smijeru bila čisti monopol i ne bi prošla.
Slične se stvari dešavaju i u muzičkoj industriji. Mislim na sve moguće zaštite koje izdavači pokušavaju da izmisle. Danas su sve popularniji prenosni uređaji za slušanje muzike. Ukoliko bi neko kupio CD sa zaštitom, on nema mogućnost da muziku sa tog CD-a prebaci na prenosni uređaj i sluša muziku, a to je glupost, jer kupovinom CD-a ne plaćate CD, već "pravo" da slušate muziku sa njega.
Mislim (nadam se) da takve gluposti neće proći. Problem piraterije treba rješavati na druge načine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 19:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
pa i XBOX i PlayStation 2 su imali zastitu da mogu citati samo originale pa je prevazidjeno ugradnjom cipa sto opet implicira da je neko pri projektovanju uredjaja predvidio da se to uradi.

na osnovu toga se hiljade Playstationa prodalo na trzistima Kine, Rusije, Ukrajine, .... i ostalih zemalja koji ne drze bas do intelektualnih vlasnistva i naravno zarada Sony tvornice se vrtoglavo uvecava.
Protiv pirata se treba boriti na neki drugi nacin jer zasto bi neke tvornice gubile na prodaji samo zato sto MS ili neka druga izdavacka kuca ili drzave ne mogu da se izbore sa piratima.

najbolja borba protiv pirata je borba "Grand Prodaksna "

prodajes cd-ove po 4KM pa kome se isplati da se zajebava sa piratima kad dobijes original po iste pare. e sad sto taj original sa svom muzikom ne vrijedi ni toliko to je drugi par opanaka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2005, 19:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Heh :) naravno .. cim naprave tako nesto - u roku od 24 sata ce izaci neki "patch" ili "cip" i onda nova revizija uredjaja, novi firmware-i, biosi, novi standard itd.. I tako do beskonacnosti.. :)

Mislim da nece proci to sto planiraju, ali novi bios i nadogradnja x86 arhitekture kao i sama osnova PC-a su neminovnost :)) 640kb base memorije jos uvijek vucemo :) a vec godinu-dvije najavljuju novu PC platformu..

Vezano za ovu temu - mozda je ono sto zele napraviti - neka vrsta kripto-cipa koji ce vrsiti kriptovanje/dekriptovanje podataka i na taj nacin furati licenciranje [osiguravajuci da korisnik mora imati legitimnu i legalnu kopiju software-a.] kroz sam cip i za njega se vezati.. [slicno kao sto IBM i u zadnje vrijeme jos neki proizvodjaci laptopa furaju svoj cip za enhanced security]..

p.s. A sjetite se samo Apple-a i novih Mac-ova koji nisu vise na RISC-u nego su presli na x86 ... Pa sad kruze ISO-i MacOS-a koje mozemo furati i na nasim PC-ovima, a samo su onemogucili dio kernela/modul koji cekira cip na plocama za novu generaciju Apple-ovih Mac-ova... :) Kao sto rekoh - nije pitanje dana, nego sata kada ce probiti neki novi standard :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

[ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]