banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 16 Jun 2026, 02:37 Danas je 16 Jun 2026, 02:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Bootabilan windows
PostPoslato: 23 Feb 2005, 09:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Posto sam vido po forumima da dosta ljudi instalise windows sa nebutabilnih diskova, prenosim postupak za pravljenje butabilnog diska sa elitesecurity foruma:

Skini prvo sa Neta Microsoft Corporation.img. Dalje U Nero-u izaberi u dijalogu za novi cd 'Boot CD' i na tabulatoru Boot za Image izaberi taj fajl (Microsoft Corporation.img). Cekiraj 'Enable expert options' i podesi sledece: Kind of emulation - No emulation, Load segment of sectors - 07C0, Number of loaded sectors - 4. Ostalo ostavi kako jeste. Na tabulatoru ISO za format izaberi Mode 1, i neka ti bude cekirano (mada bi trebalo da vec jeste) Do not add ';1' ISO...Klikni na New, prebaci fajlove i to bi bilo to.

http://www.bhtechnet.com/download/Micro ... ration.zip

Uzivajte :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2005, 11:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ja bih radije predložio da nađu bootabilni CD WinXP i da ga kopiraju, nego da korite ove alt. metode, pogotovo ako treba da skinu neki fajl sa nekog lijevog sajta, umjesto http://www.microsoft.com.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2005, 23:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Ja bih radije predložio da nađu bootabilni CD WinXP i da ga kopiraju, nego da korite ove alt. metode, pogotovo ako treba da skinu neki fajl sa nekog lijevog sajta, umjesto http://www.microsoft.com.

Al ako nema bootabilnog cd-a pri ruci ova metoda pomaze, a fajl mozete da napravite i sami ne morate da ga skidate sa sajta... uostalom koliko je instalacija windowsa kod nas original iz microsofta? ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2005, 00:39 
Veteran
Veteran

Kada sam prijateljici instalirao WinXP sa CD-a koji nije bio butabilan, radio je katastrofalno (kočio, rušio se i sl.). Onda sam nabavio butabilnu verziju, instalirao i sve je radilo kao podmazano.
Ne znam u čemu je stvar, ali se nebutabilnih verzija klonim kao đavo krsta.
Taj fazon da se nebutabilan CD natjera da bude butabilan ne bi popravio stvar, ako je verzija WinXP krš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2005, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne kontas problem: ponekad ljudi kada kopiraju butabilan cd dakle po tebi ok verziju windowsa samo prevuku fajlove sa jednog na drugo mjesto sto ne znaci da ce novi cd koji narezu biti butabilan... ovo je jedan od nacina da cd postane butabilan... ili recimo ako se radi update windowsa i integracija SP-a ... uglavnom ja nisam imao problema... necemo se oko ovoga prepirati - ja sam postavio ko voli nek izvoli, ko ne voli... nikom nista ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2005, 21:08 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
A koja je razlika izmedju butabilnog i nebutabilnog Windowsa? :oops:
Znam ja (bar mislim :) ), ali nisam 100% siguran.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2005, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa sa butabilnog mozes podici sistem, tj. setup se sam pokrece a sa nebutabilnog ne mozes

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2005, 00:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2004, 21:14
Kada sam prijateljici instalirao WinXP sa CD-a koji nije bio butabilan, radio je katastrofalno (kočio, rušio se i sl.). Onda sam nabavio butabilnu verziju, instalirao i sve je radilo kao podmazano.
Ne znam u čemu je stvar, ali se nebutabilnih verzija klonim kao đavo krsta.
Taj fazon da se nebutabilan CD natjera da bude butabilan ne bi popravio stvar, ako je verzija WinXP krš.

I jedno i drugo probao nama i nikakve razlike.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2005, 15:44 
Veteran
Veteran

hakinen je napisao:
I jedno i drugo probao nama i nikakve razlike.

Nemoj me pogrešno shvatiti. Nije osnovna razlika u pomenutim CD-ovima to što je jedan butabilan, a drugi ne.
Ako je CD butabilan velika je vjerovatnoća da je identična kopija originala.
Ako nije butabilan, ko zna šta je neko radio sa njim...
Na "tržištu" ima gomila raličitih verzija WinXP. Treba samo naći pravu. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2005, 17:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2004, 21:14
Od CD-a sa WinXP koji nije butabilan napravio sam butabilni Xp,integrisao u njih SP i razna druge stvarcice radio,i kao sto vec rekoh nema nikakve razlike.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2005, 03:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
@not now john
svojevremeno je microsoft prodavao nebutabilne verzije winxp-a i te su bile prve na trzisistu kako ovde tako i vani...
onaj win koji tebi nije dobro radio je vjerovatno neki sakaceni od nekog levata a ne izdan od microsofta

postao je umoran

Vrh

Tema posta: Odg
PostPoslato: 09 Nov 2005, 15:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2004, 08:54
Postoji mnogo alatki za pravljenje bootabilnog diska al moze se to napraviti i bez toga.
Opsta prednost je nabaviti windows koji je bootabilan ali sa korisnim programima kao easy recovery,partition magic,norton ghost koji su bootabilni,a bootabilni ili nebutabilni windows to je isto sranje ako ga znas instalirati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 17:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
Nemoj me pogrešno shvatiti. Nije osnovna razlika u pomenutim CD-ovima to što je jedan butabilan, a drugi ne.
Ako je CD butabilan velika je vjerovatnoća da je identična kopija originala.
Ako nije butabilan, ko zna šta je neko radio sa njim...
Na "tržištu" ima gomila raličitih verzija WinXP. Treba samo naći pravu. :)

Prilikom izlaska nove verzije Windowsa, Microsoft izbacuje vise verzija . Postoji upgrade verzija, za starije windowse, i sa njih se uopste ne moze instalirati nov sistem. Zatim postoji OEM verzija koja je napravljena za velike prodavce hardvera, da ide sa novim racunarima, i ta je najcesce osakacena po pitanju drajvera, tj. ima drajvere samo za mashine tog proizvodjaca.
Postoji verzija za siroke narodne mase, ta je najbolja jer obicno u sebi sadrzi sve moguce i nemoguce stvari. Ta verzija se izdaje u bootabilnom i nebootabilnom obliku.

Pored toga, na piratskom trzistu se obicno mogu naci i neke alpha, beta 1, beta 2 i sl.. verzije koje se razlikuju po version numberu......

Sve u svemu krkljanac :).
Ja imam originalni XP, legalan i dosao je kao OEM uz racunar. U taj XP sam u medjuvremenu integrisao SP1, SP2, sve zakrpe poslije SP2 i naknadno sam dodavao novije drajvere za komponente svog racunara, da ne moram da se zamaram sa instalacionim cd-ovima kasnije.
Ta procedura je potpuno legalna, na samom disku od XP-a ti dolaze alati koji ti omogucavaju da radis takve stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
ja sam nasao i jednoj bl firmi originalni xp sa sp1 i narezao ga sebi. zapisao broj i sad se osjecam kao kriminalac. grize me savjest i ne znam sta da radim. pomozite ako Boga znate. 'ubice me bili ko zeca"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 19:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
mangia je napisao:
ja sam nasao i jednoj bl firmi originalni xp sa sp1 i narezao ga sebi. zapisao broj i sad se osjecam kao kriminalac. grize me savjest i ne znam sta da radim. pomozite ako Boga znate. 'ubice me bili ko zeca"

A ja ukrao Linx sa 'Neta. :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 22:18 
Veteran
Veteran

mangia je napisao:

Ko prizna pola mu se prašta. :)

Vrh

[ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]