slaks je napisao:
Pa to je i problem što niko ne navodi neki razlog već lupa napamet tipa: "Čuo sam od druga, pročitao sam na nekom forumu, tako se priča itd..."
Radi se o iskustvu mnogih ljudi, to niko ne može zanemariti, pogledaj po forumima, pogledaj statistike zastupljenosti Viste u svijetu. XP nije tako sporo i tako teško postajao osnovni operativni sistem.
slaks je napisao:
A to što nisi video da Vista pruža nešto više od XP-a to je tvoje neznanje, odnoso koliko si vremena proveo na Visti, odnosno XP pa možeš da to utvrdiš???
Da li pod onim što Vista nudi smatraš ovo što si naveo?
Pa da vidimo...
slaks je napisao:
Većini korisnika je bitna sigurnost. Vista je daleko sigurnija od XP-a zbog UAC (User Account Control) zaštite koju poseduje. Sada, sve što ti napravi štetu u računaru napravljeno je tvojom krivicom jer si morao prethodno da dozvoliš izmenu podešavanja nekoj aplikaciji pa samim tim si i sam kriv za probleme nastale izvršenjem iste.
To je uvijek bilo tako, da je korisnik kriv. Pa ko bi drugi bio kriv? Gremlini?
Taj fazon da Vista gnjavi sa onim prozorom svaki čas kad hoćeš neku banalnu stvar da uradiš je nešto što je velika većina korisnika isključila, među njima i ja, baš taj UAC.
slaks je napisao:
Unapređen je Windows Firewall, a dodat Windows Defender.
Ovo ne koristim, ni na XP, radije koristim posebne specijalizovane aplikacije za zaštitu.
slaks je napisao:
Internet Explorer 7 ima takođe novina u sigurnosnom pogledu.
Ovo pogotovo ne koristim. To što je IE7 unaprijeđen ne znači da je "zakrpljen". I IE6 se stalno "krpio". Inače što se tiče sigurnosti internet browsera ako se ne varam Opera drži prvo mjesto a Firefox drugo, oba dosta ispred IE. A da ne govorim o funkcionalnosti.
slaks je napisao:
Na pretrazi fajlova je takođe dosta urađeno i ne može da se poredi sa Search-om iz XP-a.
Ako nekome uopšte treba tako nešto. Ljudi su na forumima pitali kako da isključe taj Search u Visti jer indeksiranje usporava rad računara. Za Search koristim svoje aplikacije sa kojima sam zadovoljan, nikad mi nije trebao neki desktop serch koji indeksira sadržaj, nikad ni jedan nisam čak ni probao.
slaks je napisao:
Da li XP možeš da prebaciš sa Engleskog na Nemački? To su mnogi poželeli ali nisu uspeli. Vista ima i tu mogućnost.
Bravo za Vistu. Ali ne treba mi to.
slaks je napisao:
Pri kriptovanju fajlova automatski te Vista upozorava da sačuvaš ključ enkripcije
Zgodno ako neko ne bi sam skontao da treba sa sačuva ključ. Ako ima takvih.
slaks je napisao:
Novi izgled Start menija koji olakšava rad i ubrzava pokretanje aplikacija.
Nisam bio oduševljen sa njim. Više mi se sviđa ovaj u XP-u.
slaks je napisao:
Detaljni Vista Task Manager.
Ovo jeste nekakav plus.
slaks je napisao:
Promena veličine particija (čak i sistemske) direktno iz Viste. Snipping tool - menja dugme Print Screen.
Ako nekome treba. Mada mislim da korisnici za takve zahvate uglavnom koriste "provjerene" alate.
slaks je napisao:
Ready Boost - proširenje memorije pomoću USB flash-a.
Dobitak kroz ovo vrlo upitan. Mnogi probali i rekli da nisu primjetili značajne razlike, ili nisu nikakve. Kažu da se više osjeti na sistetmima sa malo RAM-a, dakle 512 MB, dok se na sistemima sa 2 GB ništa ne osjeti.
slaks je napisao:
Ovo je samo deo onoga što Vista donosi a mislim da je dovoljno za početak.
Jeste dovoljno za početak ali ja bih želio da čujem još.
A što se tiče ovoga što si za početak iznio kao što vidiš meni ove stvari koje si nabrojao ili ne trebaju (što sam znao i bez instaliranja Viste) ili je u pitanju pogoršanje (mada vjerovatno bi se moglo naviknuti). Ako nekome ove stvari (puno) znače onda OK, njemu će Vista biti super, ali to ne znači da će se i drugima svidjeti.
Ja bih lično volio da je Vista dobar OS, volio bih da je srede, realne su šanse da ću jednog dana preći na nju, ili bar da ću je imati kao sekundarni operativni sistem.