banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 15:17 Danas je 15 Jun 2026, 15:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Mora da koristiš Linux pa si sada mnog pametan kad ovako mudro govoriš.

Dok je korištenje Viste karakteristika vrlo inteligentnih ljudi?

Takođe koristim Windows samo za igranje, a Vista može samo da uspori svaku igru tako da je XP bolji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 23:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
slaks je napisao:
Pa to je i problem što niko ne navodi neki razlog već lupa napamet tipa: "Čuo sam od druga, pročitao sam na nekom forumu, tako se priča itd..."

Radi se o iskustvu mnogih ljudi, to niko ne može zanemariti, pogledaj po forumima, pogledaj statistike zastupljenosti Viste u svijetu. XP nije tako sporo i tako teško postajao osnovni operativni sistem.

slaks je napisao:
A to što nisi video da Vista pruža nešto više od XP-a to je tvoje neznanje, odnoso koliko si vremena proveo na Visti, odnosno XP pa možeš da to utvrdiš???

Da li pod onim što Vista nudi smatraš ovo što si naveo?

Pa da vidimo...

slaks je napisao:
Većini korisnika je bitna sigurnost. Vista je daleko sigurnija od XP-a zbog UAC (User Account Control) zaštite koju poseduje. Sada, sve što ti napravi štetu u računaru napravljeno je tvojom krivicom jer si morao prethodno da dozvoliš izmenu podešavanja nekoj aplikaciji pa samim tim si i sam kriv za probleme nastale izvršenjem iste.

To je uvijek bilo tako, da je korisnik kriv. Pa ko bi drugi bio kriv? Gremlini?

Taj fazon da Vista gnjavi sa onim prozorom svaki čas kad hoćeš neku banalnu stvar da uradiš je nešto što je velika većina korisnika isključila, među njima i ja, baš taj UAC.

slaks je napisao:
Unapređen je Windows Firewall, a dodat Windows Defender.

Ovo ne koristim, ni na XP, radije koristim posebne specijalizovane aplikacije za zaštitu.

slaks je napisao:
Internet Explorer 7 ima takođe novina u sigurnosnom pogledu.

Ovo pogotovo ne koristim. To što je IE7 unaprijeđen ne znači da je "zakrpljen". I IE6 se stalno "krpio". Inače što se tiče sigurnosti internet browsera ako se ne varam Opera drži prvo mjesto a Firefox drugo, oba dosta ispred IE. A da ne govorim o funkcionalnosti.

slaks je napisao:
Na pretrazi fajlova je takođe dosta urađeno i ne može da se poredi sa Search-om iz XP-a.

Ako nekome uopšte treba tako nešto. Ljudi su na forumima pitali kako da isključe taj Search u Visti jer indeksiranje usporava rad računara. Za Search koristim svoje aplikacije sa kojima sam zadovoljan, nikad mi nije trebao neki desktop serch koji indeksira sadržaj, nikad ni jedan nisam čak ni probao.

slaks je napisao:
Da li XP možeš da prebaciš sa Engleskog na Nemački? To su mnogi poželeli ali nisu uspeli. Vista ima i tu mogućnost.

Bravo za Vistu. Ali ne treba mi to.

slaks je napisao:
Pri kriptovanju fajlova automatski te Vista upozorava da sačuvaš ključ enkripcije

Zgodno ako neko ne bi sam skontao da treba sa sačuva ključ. Ako ima takvih.

slaks je napisao:
Novi izgled Start menija koji olakšava rad i ubrzava pokretanje aplikacija.

Nisam bio oduševljen sa njim. Više mi se sviđa ovaj u XP-u.

slaks je napisao:
Detaljni Vista Task Manager.

Ovo jeste nekakav plus.

slaks je napisao:
Promena veličine particija (čak i sistemske) direktno iz Viste. Snipping tool - menja dugme Print Screen.

Ako nekome treba. Mada mislim da korisnici za takve zahvate uglavnom koriste "provjerene" alate.

slaks je napisao:
Ready Boost - proširenje memorije pomoću USB flash-a.

Dobitak kroz ovo vrlo upitan. Mnogi probali i rekli da nisu primjetili značajne razlike, ili nisu nikakve. Kažu da se više osjeti na sistetmima sa malo RAM-a, dakle 512 MB, dok se na sistemima sa 2 GB ništa ne osjeti.

slaks je napisao:
Ovo je samo deo onoga što Vista donosi a mislim da je dovoljno za početak.

Jeste dovoljno za početak ali ja bih želio da čujem još.

A što se tiče ovoga što si za početak iznio kao što vidiš meni ove stvari koje si nabrojao ili ne trebaju (što sam znao i bez instaliranja Viste) ili je u pitanju pogoršanje (mada vjerovatno bi se moglo naviknuti). Ako nekome ove stvari (puno) znače onda OK, njemu će Vista biti super, ali to ne znači da će se i drugima svidjeti.

Ja bih lično volio da je Vista dobar OS, volio bih da je srede, realne su šanse da ću jednog dana preći na nju, ili bar da ću je imati kao sekundarni operativni sistem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 00:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Razočaranje godine – Vista
Microsoft je završio na listi najvećih razočaranja godine PC Worlda. Vista je tako završila na prvom mjestu zbog velikih razlika između onog što je obećano i onog što smo dobili. Iako je Vista razvijana čak pet godina, na kraju je izbačen velik broj obećanih karakteristika među kojima je najznačajniji datotečni sustav WinFS. U PC Worldu Visti zamjeraju i probleme nekompatibilnosti s hardverom, slabe performanse i visoke hardverske zahtjeve, a pitaju se i kako je moguće to da je najbrži prijenosnik s Vistom ikad testiran u PC Worldu MacBook Pro. Ipak u PC Worldu nisu zabrinuti za opstanak Viste jer je već danas teško naći računalo koje ne dolazi s predinstaliranom Vistom.
Microsoft se javlja i na jedanaestom mjestu liste promašaja sa Zuneom i zloglasnim DRM-om i na devetom mjestu sa zbunjujućim sučeljem Officea 2007.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 16:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2007, 06:52
Vader je napisao:
Razočaranje godine – Vista
Microsoft je završio na listi najvećih razočaranja godine PC Worlda. Vista je tako završila na prvom mjestu zbog velikih razlika između onog što je obećano i onog što smo dobili. Iako je Vista razvijana čak pet godina, na kraju je izbačen velik broj obećanih karakteristika među kojima je najznačajniji datotečni sustav WinFS. U PC Worldu Visti zamjeraju i probleme nekompatibilnosti s hardverom, slabe performanse i visoke hardverske zahtjeve, a pitaju se i kako je moguće to da je najbrži prijenosnik s Vistom ikad testiran u PC Worldu MacBook Pro. Ipak u PC Worldu nisu zabrinuti za opstanak Viste jer je već danas teško naći računalo koje ne dolazi s predinstaliranom Vistom.
Microsoft se javlja i na jedanaestom mjestu liste promašaja sa Zuneom i zloglasnim DRM-om i na devetom mjestu sa zbunjujućim sučeljem Officea 2007.

Citiraš stav jednog magazina, koji u suštini ne prestavlja ništa.

Ali ajde da ne oštrimo sekire, očigledno da imamo različite stavove. Ja lično se nikada ne bih vratio na XP, jer smatram da je Vista mnogo bolja i za sada nisam naišao na nešto ili nekog ko bi me ubedio drugačije.

bluer je napisao:
Takođe koristim Windows samo za igranje, a Vista može samo da uspori svaku igru tako da je XP bolji.

Nije lepo pljuvati ono što koristiš [-X

Ako je Win toliko loš, onda ga nemoj koristiti uopšte.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 16:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Nije lepo pljuvati ono što koristiš

Ne koristim Vistu. (???)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 16:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Citiraj:
Nije lepo pljuvati ono što koristiš

Ne koristim Vistu. (???)

Nisam ni rekao da koristiš Vistu, ali koristiš XP, a Window je Windows.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Opet stara prica oko prelaska na novi windows... ponavlja se svakih nekoliko godina...
Samo da kazem da sam po ovom pitanju uz Vadera, tj. drzim se poslovice: ako nesto radi kako treba-ne diraj! Vista je nesto novo, hardverski zahtjevnije i nestabilno i dok god mogu koristicu XP. Malo je imbecilno to sto j**eni OS zahtijeva 3d akcelerator sa 128 mb rama i bar 512 mb sistemskog rama... jebote ko da pokreces simulator letenja a ne pisljivi operativni sistem koji po prirodi stvari treba da ostavi sto vise sistemskih resursa korisnim aplikacijama a da sam zauzme sto je moguce manje...M$ izgleda gleda stvari na malo drugaciji nacin ;)
Koristicu XP dok god to budem mogao, cak bih koristio i stari win 2k (koji je ustvari neusminkani xp i koji je mnogo brzi od samog xp mada radi u principu istu stvar) ali uglavnom proizvodjaci hardvera vise ne pisu drajvere za win 2k pa sam morao da predjem na xp....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 21:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Citiraj:
slaks:
Citiraš stav jednog magazina, koji u suštini ne prestavlja ništa.

Da, jednog od najcitanijih magazina koji predstavlja izvor informacija velikom broju korisnika. Dosta ljudi se orijentise prema tim casopisima...

Ne vidim zasto pravite frku. Vista trenutno nije bolji operativni sistem od XP-a, to je ocigledno po broju korisnika ali to uopste nije ni bitno. Bitno je da je vista sporija od xp-a i to su cinjenice. Zasto ljudi koriste Linux? Zbog funkcionalnosti. Jedino mi je vista ljepsa od XP-a ali vecina naprednih korisnika to i ne gleda, gleda se funkcionalnost.
Kazem trenutno jer vista u sustini donosi dosta novih funkcija i poboljsanja, naravno koja ce biti regulisana u blizoj buducnosti i tako ce preci XP po svakom pitanju.

Zasto je vista zahtjevna? Pa jednostavno, proizvodjaci moraju da pomjeraju granice. Inace, zaradjivali bi do jednog nivoa i stali...

Isto pitanje se postavi kod gamera, zasto je Crysis tako zahtjevan?
Crysis je napravljen cisto da Nvidia mora izbaciti, nove, jace, skuplje graficke kartice koji ce moci bez problema pokretati tu igricu. Naravno gameri si to mogu priustiti, dok mi smrtnici ne mozemo.
To je industrija i tako ce da bude mnogo vremena posle nas.
I ja iskreno podrzavam to jer nadam se da jednog dana necu biti u jebenom balkanskom standardu i da cu si to sve moci bez problema priustiti.

Vista se koristi za igranje daleko vise od XP-a iako je sporija. Cisto zbog DX10 podrske.

Meni licno se vista jedino svidja jer je uljepsana. Odmah sam iskljucio onaj contro, UAC kako vec. Mislim, glupost. Za svaku promjenu trazi odobrenje.

Kad tad ce svi preci na vistu. To je neizbjezno. Ja sam imao problema sa vistom jer programi koji sam koristio nisu bas bili podrzani i onda sam dobijao nezadovoljavajuce rezultate.

Iskreno, ja cekam SP1 i onda totalno prelazim na vistu. Imam 2gb rama, za koji dan jos 2. Ako mi treba XP, tu je Vmware i gotiva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 22:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
LaMpiR je napisao:
Meni licno se vista jedino svidja jer je uljepsana. Odmah sam iskljucio onaj contro, UAC kako vec. Mislim, glupost. Za svaku promjenu trazi odobrenje.

Zbog ovakvih korisnika Windows je jako nesiguran, jer sto je vise ovakvi korisnika proizvodjaci software nece se truditi da prave software koji se moze pokrenuti limitiranim pravom. Nakon nekog vremena UAC ce se morati biti iskljucen da bi se moglo nesto uraditi.

UAC predstavlja jako dobru zastitu od virusa trenutno.

Sad neko kaze da je dosadan. Pa jeste onome ko dnevno instalira 100+ programa, ali nas je malo takvih. UAC moze biti dosadan ako neko ima dosta posla da se radi u "program files-u", "windows folderu" (tip: napraviti ili skinuti neki altenativni explorer tipa Total Commander i pokrenete sa admin privelegijama).

Koristim komp dnevno oko 8+ sati, gdje najvise vremena provodim programiranjem, web dizajnom, obrada fotografije i 3d modeliranje. Dnevno mi UAC iskoci maksimalno do 5 puta. Jel to puno? Druga je stvar ako se neko ne znam koristiti "ispravno" Vistom.

Onome kome se samo svidja graficki Vista pa sto se muciti instalirajuci je kad se na XP moze jednostavno instalirati WindowsBlinds i bice mnogo ljepsi nego sama Vista.

Naravno da takvi programi jedu dosta sistemski resursa, ali kod viste je druga stvar, ona svojim interfejsom ne opterecuje sistemsku memoriju nego graficku, i zbog toga je potrebna jaca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 22:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Kad instaliras neki OS, logicno je da vrijeme posle intalacije provedes prilagodjavajuci taj OS sebi i svojim potrebama!

U tom prilagodjavanju, UAC mi je izletao dosta puta i zbog toga je iskljucen.

Sto se tice virusa, pa imam naravno anti-virus. Iskreno, po mom misljenju, trebas biti jako neiskusan korisnik da se oslonis na bilo kakvu windows zastitu.
Za sve te "zastite" koristim dodatne programe koji su daleko bolji od Microsoft rijesenja u svakom pogledu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2008, 22:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

LaMpiR je napisao:
Kad instaliras neki OS, logicno je da vrijeme posle intalacije provedes prilagodjavajuci taj OS sebi i svojim potrebama!

U tom prilagodjavanju, UAC mi je izletao dosta puta i zbog toga je iskljucen.

Sto se tice virusa, pa imam naravno anti-virus. Iskreno, po mom misljenju, trebas biti jako neiskusan korisnik da se oslonis na bilo kakvu windows zastitu.
Za sve te "zastite" koristim dodatne programe koji su daleko bolji od Microsoft rijesenja u svakom pogledu.

Malo manje od godinu dana koristim Vistu bez AV-a (citaj real-time AV-a) i nijedan virus. Nekidan sam instalirao XP kao sekundarni sistem. Nakon 10 dana sa AV-om bio je pun virusa.

Zasto se mogu osloniti na windows zastitu. Pa zato sto su mi svi podatci na drugom mediju poprilicno zasticeni, backup sistema radim cesto tako da mi ne pada tesko reinstalacija (citaj: pada uvijek tesko, ali necu izgubiti nista od podataka).

Iskreno XP mi nikad nije sastavio duze od 40-50 dana pa sta god radio.

Sad hoce li Vista biti sigurna i u buducnosti ili krekeri ne pisu za Vistu virusa zato sto nije zastupljena ne znam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 00:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
slaks je napisao:

blejalo je napisao:
činjenica da je vista smeće i još im platiš za to smeće, a smećari ti kažu kako će ti naplatiti da imaju kontrolu nad tobom ... winBlows XP je jedino dobar za igrati igrice

Ma nemoj, jesi li ti to sam zaključio ili ti neko rekao :wink:

Mora da koristiš Linux pa si sada mnog pametan kad ovako mudro govoriš.

ne,već freebsd :D

a tema o visti postoji http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=2 ... ight=vista

Poslednji put menjao emeritus dana 08 Jan 2008, 11:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 02:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Nemanja666 je napisao:
Malo manje od godinu dana koristim Vistu bez AV-a (citaj real-time AV-a) i nijedan virus.

Kako znas? Ko zna sta je moglo proci u pozadini. :)

Inace, kad pominjete da Vista ima bolji izgled, sve se to lako nabaci i na XP, ako je nekom to presudno (ViStart, TopDesk).

Sad, jedno pitanje: kakva je Vista sto se tice multi-displaya? XP je nekad znao zezati oko toga, pri pocetnim podesavanjima, kakva je Vista tu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 03:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

FLASH je napisao:
Nemanja666 je napisao:
Malo manje od godinu dana koristim Vistu bez AV-a (citaj real-time AV-a) i nijedan virus.

Kako znas? Ko zna sta je moglo proci u pozadini. :)

Inace, kad pominjete da Vista ima bolji izgled, sve se to lako nabaci i na XP, ako je nekom to presudno (ViStart, TopDesk).

Sad, jedno pitanje: kakva je Vista sto se tice multi-displaya? XP je nekad znao zezati oko toga, pri pocetnim podesavanjima, kakva je Vista tu?

Kako znam: Nema pada perfomansi, isti broj procesa (nema nepoznatih [provjereno process explorer]), Ne gubim podatke, sistem mi nikad nije odbio da se boot-a, + milion stvari koji su se znale desati sa xp-om

Sto se tice Spyware-a za to koristim SpyBoot S&D, ADWare i Windows Defender mada nikad nisu nasli nista. (Izuzev Defendera koji mi VNCViewar detektuje kao spyware)

Sto se tice multi-displayja nisam koristi pa ne znam, ali znam da je bilo problema koji su otklonjeni preko update-a

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2008, 11:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jun 2005, 10:59
blue je napisao:

a ja bas htjeo da pitam da li da instaliram Vistu :D

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2008, 23:32 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Jan 2008, 16:18
Ekipa svaka cast!!

Zbog ovoga volim forume, jer svako moze reci sto misli ili "sto je procitao" ili "cuo od druga" :)

Da razbijemo mitove oko hardverskh zahtjeva Viste ja cu napisati svoju konfiguraciju:

1. MB Asus M2-N De Luxe
2. AMD-X2 3800+
3. 4GB RAM
4. nVidia 7600GS 512mb VRAM
5. 250 SATA

Ovaj kompic je prije godinu dana kostao nekih 700-800 eura. Danas ga se moze kupiti za oko 500€.

Vista radi k'o sat na njemu i onda mi pricate o zahtjevima. Jos Ultimate, sa bezbroj meni nepotrebnih alata u pozadini.

Jako cesto bacim CoH-OF multiplayer preko Hamachija s ekipom i znas kako pici :)

Samo mi zna trzati kada nas je 4 i to zbog brzine moje ADSL konekcije (imam samo 2mbit-a) a ne zbog sporog izvrsavanja igara pod Vistom.

Na UAC necu trositi rijeci, to je u praksi jako lose napravljeno (iako je zamisao bila odlicna) i to je prva stvar koju ugasim.

Kada godinu dana radite u Visti, i sjednete na kompic sa XP, nekako mi to "plasticno" sve izgleda. Kao da sam u crtanom filmu, ne znam kako bi to objasnio.

Ali zivimo u demokratskom drustvu i sva ima pravo reci sto misli.

Sva sreca pa 90% nas ne kupuje softver inace bi svi bili na Win98 :)

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 19:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Peticija za spas Windowsa XP
Novinari InfoWorlda su pokrenuli peticiju za spas Windowsa XP. Microsoft je najavio prestanak isporuka ovog OS-a 30. aprila ove godine, nakon čega će ga do 31. decembra moći dobiti još jedino OEM proizvođači. U InfoWorldu misle da je Windows XP još uvijek kvalitetan OS i da prelazak na Vistu nije opcija za mnoge, pa je nedopustivo Microsoftovo ponašanje. Zato su pokrenuli peticiju, koju možete pronaći na ovom linku. Po kilometarskom broju komentara najbolje se vidi šta korisnici misle o ovom OS-u koji se, nakon početnih problema, pokazao beton-stabilnim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 20:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ne verujem da će Microsoft da uradi taj samoubilački potez i da još uvek veštački održava XP u životu. Jednostavno Vista je budućnost, baram do izlaska Windowsa 7 tako da svaka priča o daljoj podršci XP-a je nerealna tako da ne verujem da će nekog u MS-u da neka peticija ili biloš šta natera da promeni politiku kompanije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ja imam XP profesional (v.2000) Black XP 3.0 i zadovoljan sam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 17:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2008, 17:02
Molotov je napisao:
Ja imam XP profesional (v.2000) Black XP 3.0 i zadovoljan sam.

jel to onaj što ima interfejs kao vista?

Vrh

[ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]