Vader je napisao:
Baš naprotiv. Stvari sa Vistom stoje znatno drugačije nego što je bilo sa XP-om. Ja sam XP nabavio vrlo brzo nakon što je izašao, vrlo rado sam ga instalirao (malo sam pratio razvoj i očekivao sam da će biti odličan) i na njemu sam ostao. Vista me nije privukla i tek nedavno sam je probao. Nisam vidio da mi nudi nešto (značajno) više od XP-a. Činjenice i statistike pokazuju da je prelazak na Vistu na nivou cijelog svijeta mnogo sporiji nego što je bio slučaj sa XP-om, veliki proizvođači laptopa su počeli opet prodavati laptope sa XP-om iako su bili počeli sa Vistom, itd.
Pa to je i problem što niko ne navodi neki razlog već lupa napamet tipa: "Čuo sam od druga, pročitao sam na nekom forumu, tako se priča itd..."
A to što nisi video da Vista pruža nešto više od XP-a to je tvoje neznanje, odnoso koliko si vremena proveo na Visti, odnosno XP pa možeš da to utvrdiš???
Većini korisnika je bitna sigurnost. Vista je daleko sigurnija od XP-a zbog UAC (User Account Control) zaštite koju poseduje. Sada, sve što ti napravi štetu u računaru napravljeno je tvojom krivicom jer si morao prethodno da dozvoliš izmenu podešavanja nekoj aplikaciji pa samim tim si i sam kriv za probleme nastale izvršenjem iste.
Unapređen je Windows Firewall, a dodat Windows Defender. Internet Explorer 7 ima takođe novina u sigurnosnom pogledu.
Na pretrazi fajlova je takođe dosta urađeno i ne može da se poredi sa Search-om iz XP-a. Da li XP možeš da prebaciš sa Engleskog na Nemački? To su mnogi poželeli ali nisu uspeli. Vista ima i tu mogućnost.
Pri kriptovanju fajlova automatski te Vista upozorava da sačuvaš ključ enkripcije jer možeš izgubiti podatke. Novi izgled Start menija koji olakšava rad i ubrzava pokretanje aplikacija. Detaljni Vista Task Manager. Promena veličine particija (čak i sistemske) direktno iz Viste. Snipping tool - menja dugme Print Screen. Ready Boost - proširenje memorije pomoću USB flash-a.
Ovo je samo deo onoga što Vista donosi a mislim da je dovoljno za početak.
blejalo je napisao:
činjenica da je vista smeće i još im platiš za to smeće, a smećari ti kažu kako će ti naplatiti da imaju kontrolu nad tobom ... winBlows XP je jedino dobar za igrati igrice
Ma nemoj, jesi li ti to sam zaključio ili ti neko rekao
Mora da koristiš Linux pa si sada mnog pametan kad ovako mudro govoriš.