banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 15:17 Danas je 15 Jun 2026, 15:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 18:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2007, 22:30
da, i mnogo su brze radili racunari sa tim OS-ima... Kao i Vista! Za neke 2 godine ce mnogo ljudi koristiti Vistu u punom sjaju (best appearance lol) jer ce mnogo vise ljudova imati dvojezgrene procesore, preko 1GB RAMa i graficke sa pixelshaderima sledece generacije, tako da ce moci koristiti Vistu kao sto mi na nasim kantama koristimo Xp... eh... kako je to lepo ljudi moji...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 19:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2007, 06:52
LaMpiR je napisao:
Ocjene se krecu od 1 do 5.9. Moguce je naravno editovati da pise svasta nesto ali...

Kod mene je bilo ovako na visti:
Procesor: 5.7
Memory: 5.9
Graphics: 5.9
Gaming 5.9
Primary hdd: 5.6

Kada dignem svoj E6700 na 3Ghz onda je 5.8. Inace mogao bi to 5.9 ali...

A koja ti je razlika ako ti je ocena 1 ili 5???? Nema razlike sve radi isto. Ja imam dva kompijutera i na oba je Vista na jednom je ocena 1,9 a na drugom 4.1 i nikakve razlike nema u smislu igranja igrica, brzine rada i itd... Ovo sa ocenama je čista glupost koju se neki štreber ca naočarima debelim kao piksla setio da ubaci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 19:35 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Sad kao hoces da kaze da nema primjetne razlike u radu sa npr neki sempron tj neki Celeron 1,7 ili Athlon 3200 ? Mislim glupo ti je pitanje. Pogotovo da poredis taj celeron sa nekim c2d procesorom e6550 ili jace...

Naravno da bolje radi na bolje ocjenjenom procesoru. To je sasvim logicna stvar je je taj bolje ocjenjeni procesor brzi. Takodje da su isti rezultati u igrama pa sad bas, jedino ako igras na 640x480 onda da, mislim da nema razlike...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 19:38 
Majstor
Majstor

Trunx je napisao:
da, i mnogo su brze radili racunari sa tim OS-ima... Kao i Vista! Za neke 2 godine ce mnogo ljudi koristiti Vistu u punom sjaju (best appearance lol) jer ce mnogo vise ljudova imati dvojezgrene procesore, preko 1GB RAMa i graficke sa pixelshaderima sledece generacije, tako da ce moci koristiti Vistu kao sto mi na nasim kantama koristimo Xp... eh... kako je to lepo ljudi moji...

Pa naravno.To tako ide i jednostavno se mora osjetiti taj pomak. Inace sasvim normalno bi bilo da mi sad svi imamo neke fine C2D sa 2 GB rama itd ali naravno mi na balkanu pa su nam standardi neopisivo losi tako da nam je sve ovo skupo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 19:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

LaMpiR je napisao:

Naravno da bolje radi na bolje ocjenjenom procesoru. To je sasvim logicna stvar je je taj bolje ocjenjeni procesor brzi. Takodje da su isti rezultati u igrama pa sad bas, jedino ako igras na 640x480 onda da, mislim da nema razlike...

Konfiguracije na oba računara su slične, dakle ne radi se o nekom P2 i P4, nego su oba P4. I koliko je ovo glupa stvar i sasvim nepotrebna pokazuje to da recimo ocena je skočila sa 3.9 na 4.1 samo zato što sam instalirao nove drajvere za audio. A onda kada sam instalirao nove drajvere za grafičku ocena je spala na 2.9,a kada sam ponovo vratio stare drajvere opet se vratila na 4.1 Fenomenalno nema šta :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 22:25 
Majstor
Majstor

Te ocjene imaju smisla. Uzmes neku plocu sa glupim VIA chipsetom i da su P4 na 2.8 osjetices razliku naravno. Imam u skoli P4 sa via pa evo, moj stari celeron na 850Mhz radi kao oni.

Inace, podrska drajvera za visku je jako losa za sada. Pogotovo nvidia, to je opste poznata stvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 03:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

deinstalirao sam vistu... :D

Ne radi kako treba.

XP RULEZ!!

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2008, 16:28 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Jan 2008, 16:18
Pozdrav ljudi!

Nije mi namjerna nikoga omalovazavati, ali to sto se ovdje prica jednostavno nema veze sa zdravom pameti...

Vista jeste hardverski zahtjevnija, ali pruza neopisivo vise od te cijene. Pa giga rama je 30€ :) Ne mozes se ni napiti za tu lovu :)

Kukate na hardverske zahtjeve a spominjete igranje nekih igara... BILO KAKAV gamerski stroj je i vise nego dovoljan za Vista Ultimate!!!

Ne igrate valjda igre na AthlonuXP/ati9550/512MB/80GB od prije 5 godina.

Standard zivota na Balkanu je dosta nizak, ali isto tako so bozirom da tecaj dolara nije dugo bio ovako nizak, cijene IT opreme su bezobrazno niske...

Ko god radi na starim kantama, neka ostane na 7 godina starom XP-u ili ako vec hoce nekoga ljagati, bolje neka blati sam sebe, sto nije u stanju zaraditi par stotina eura za novo racunalo.

Ili radite na Linuxu, to pici i na 386 :)

To je isto kao da ja sada nesto pricam za Mercedesa S klasu, samo zato sto ga ima moj komsija a ja ga ne mogu sebi prisustiti.

Vista nije savrsen OS, ali sto se tice hardverskih zahtjeva, situacija je puno bolja od predvidjanja svih vodecih strucnjaka, prije no sto se pojavila na trzistu!

Razmislite prvo malo o sebi, prije no sto napisete nesto ruzno o drugim stvarima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2008, 17:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Vista SP1 usporava performanse

Prema ranim testovima Gizmoda, Vistin SP1 (RC1) donosi lošije performanse od Viste bez service packa. Iako je Vista na testnom računalu uglavnom brža od Windowsa XP u procesorski zahtjevnim poslovima, SP1 dodatno pogoršava ionako loše performanse Viste u mrežnim poslovima. Prijenos podataka preko mreže koji traje oko tri i pol minute na Windowsima XP, na Visti bez SP-a traje 13 minuta, a sa SP-om čak 15 i pol minuta.

Testovi su također pokazali da SP1 smanjuje performanse diskova. Na testnim diskovima s brzinom okretanja od 15.000 okretaja u minuti brzina čitanja/pisanja na XP-u iznosi 119/123 MB/s, na Visti bez SP-a 83/61 MB/s, a na Visti sa SP-om 80/53.

Microsoft je ispravio većinu mrežnog koda u SP1 pa se postavlja pitanje tko još može biti odgovoran za loše rezultate testova.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2008, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
drlovric je napisao:

Ko god radi na starim kantama, neka ostane na 7 godina starom XP-u ili ako vec hoce nekoga ljagati, bolje neka blati sam sebe, sto nije u stanju zaraditi par stotina eura za novo racunalo.

E sad. Ovim vređaš moju konfiguraciju.

Činjenica je da je Vista neuporedivo sporija od XP. Moj prijatelj je kupio nov laptop sa dvojezgrenim procesorom i giga rama na kojem je bila fabrički instalirana Vista home edition. Nakon formatiranja diska i instalacije XP razlika je ne vidljiva nego astronomska.

Što se tiče par stotina evra, veruj mi ovde postoje mnogo preče stvari nego upgrade računara...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2008, 13:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dce/02 je napisao:
Što se tiče par stotina evra, veruj mi ovde postoje mnogo preče stvari nego upgrade računara...

i agree.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2008, 13:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
drlovric je napisao:
Pozdrav ljudi!

Nije mi namjerna nikoga omalovazavati, ali to sto se ovdje prica jednostavno nema veze sa zdravom pameti...

Vista jeste hardverski zahtjevnija, ali pruza neopisivo vise od te cijene. Pa giga rama je 30€ :) Ne mozes se ni napiti za tu lovu :)

Kukate na hardverske zahtjeve a spominjete igranje nekih igara... BILO KAKAV gamerski stroj je i vise nego dovoljan za Vista Ultimate!!!

Standard zivota na Balkanu je dosta nizak, ali isto tako so bozirom da tecaj dolara nije dugo bio ovako nizak, cijene IT opreme su bezobrazno niske...

Ili radite na Linuxu, to pici i na 386 :)

To je isto kao da ja sada nesto pricam za Mercedesa S klasu, samo zato sto ga ima moj komsija a ja ga ne mogu sebi prisustiti.

Vista nije savrsen OS, ali sto se tice hardverskih zahtjeva, situacija je puno bolja od predvidjanja svih vodecih strucnjaka, prije no sto se pojavila na trzistu!

Razmislite prvo malo o sebi, prije no sto napisete nesto ruzno o drugim stvarima!

jebes ti operativni sistem koji za rad trazhi minimum 1GB memorije...

Vrh

Tema posta: Novi OS-ovi
PostPoslato: 06 Jan 2008, 18:04 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Jan 2008, 16:18
Apsolutna (i potpuno neoboriva) cinjenica je da su Apple racunala bez premca i jednostavno najbolja na svijetu. Narodna kaze, ako ne znas sta jedobro, onda gledaj sta je skupo :)

Jos u vrijeme pojave Win95 sa svim silnim "novostima", Mac je sve to vec imao godinama :)

Prije no sto se pojavila Vista, na Macu je bio OS koji se zove Tiger i odlicno radi i izgleda. Sada imaju jos noviji Leopard koji je jednostavno bez premca u svijetu.

Medjutim i taj OS trazi min gigu rama za ugodan rad. To nije mana niti Leoparda niti Viste vec jednostavno je to tako :)

Gigabajt rama je danas jako jako jeftin, ali postavlja se pitanje sto ce vam brz OS?

Meni ne treba operativni sustav vec mi trebaju aplikacije. OS je samo nuzno zlo. Ja sam graficar i webmaster i radim u PRO aplikacijama, a sve one traze GIGU I VISE!

Kad igram igre, sve one traze GIGU I VISE!

Kad radim u 3D-u, bilo koji program trazi GIGU I VISE!

Kad se bavim muzikom na racunalu, svi programi za audio traze GIGU I VISE!

Mislim da ste shvatili...

Sta vam vrijedi da Vista "leti" na 256mb ako ti trza igra ili aplikacija koju si pokrenuo pod Vistom :) Jedino ako ne mislis igrati pasijans ili crtati u Paintu :)

Cinjenica da SVAKO ko na racunalu zaradjuje kruh nece stedjeti 50€ i imace taj famozni gigabajt rama. Ja ih imam 4 doduse i uopce ne gledam to kao neki luksuz ili preseravanje.

Ali svako ima pravo na svoje misljenje :)

Lijep pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 18:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
Kao sto si rekao RAM-a treba dosta uvijek zavisno od sistema. Sto se tice viste dobra je stvar sto sada AERO (interface) ce neucitava u RAM nego u RAM graficke kartice. Sto se tice ostalih stvari koje vista ucitava u RAM uglavnom su korisne. Vistu je MS napravio da bude sto sigurnija. To je najveci razlog zbog cega je vista ispljuvana. Jel kako se pokazalo ljudi su htjeli mnogo novih stvari (u visti ih ima ali za pet godina se moglo vise), a MS je ubacio najvise sigurnosni mjera.

Vistu sam jedno vrijeme koristio sa 512MB RAM-a i radila je super, naravno ako se koristi kao si reko za karte i paint. Ali ako pocnem raditi nesto ozbiljnije i pokrenem nekoliko aplikacija sa kojim radim one same uzmaju skoro jos 1GB RAM-a. I pored toga pokazala se dobra, nije bilo vese gluposti iz XP-a kao sto su: i ako izadjes iz "killer" aplikacija sistem ce naradni 10min raditi kao da si ih jos jednom pokrenuo. U XP-u se mora koristiti AV ko je 24/7 na internetu jer za otprilike 10 dana bice pun virusa. Sa vistom nekoristim AV, ostavim UAC ukljucen i nema problema.

Sto si spomenuo Leopard da je bez premca, koliko sam citao (nisam ga jos probao) u njemu su se pojavili neocekivani bagovi za Apple. I leopard je prosao ispljuvan kao i Vista. Pohvala za Apple-ov "Time Machine", kako sam CITAO jako dobra stvar.

Jel bolji XP ili Vista. Po meni vista i ako ima stvari jos na njoj poraditi. Ukoro izlazi SP1 (vec je izasla tesna verzija) nadam se da ce vec tada biti popravljen veci broj propusta koji me zivciraju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 19:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ako se ne varam velika većina korisnika preferira XP, i od onih koji su probali Vistu i imaju dovoljno jak hardver za nju, mnogi su se vratili na XP. Nije samo stvar u hardverskim zahtjevima, Vista je izašla prije godinu dana i danas nije toliki problem imati odgovarajući hardver kao onda kad je izašla, a što se tiče RAM-a danas je standard 2 GB a ne 1 GB, što i nije problem uz današnje cijene. Navodno Vista ima i nekih "bubica" zbog kojih se ljudima ne sviđa. Mnogi se nadaju da će SP1 riješiti te probleme ali pitanje je. Već su izašle vijesti da su sa SP1 neke stvari i pokvarene.

A onda i dilema 32bit vs 64bit, jer 32bit ne vidi više od oko 3 GB RAM-a a to nekima nije dovoljno (a kako stvari idu svima će biti nedovoljno) dok za 64bit nema dovoljno drajvera a i mnoge aplikacije nisu pravljene za 64bit iako valjda mogu da rade ali se još uvijek u suštini ne osjete prednosti sa 64bit po pitanju performansi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 19:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Ako se ne varam velika većina korisnika preferira XP, i od onih koji su probali Vistu i imaju dovoljno jak hardver za nju, mnogi su se vratili na XP. Nije samo stvar u hardverskim zahtjevima, Vista je izašla prije godinu dana i danas nije toliki problem imati odgovarajući hardver kao onda kad je izašla, a što se tiče RAM-a danas je standard 2 GB a ne 1 GB, što i nije problem uz današnje cijene. Navodno Vista ima i nekih "bubica" zbog kojih se ljudima ne sviđa. Mnogi se nadaju da će SP1 riješiti te probleme ali pitanje je. Već su izašle vijesti da su sa SP1 neke stvari i pokvarene.

Evo ja koristim Vistu već duže vreme i voleo bih da mi već neko kaže koji su to bugovi, pošto ih ja još uvek nisam našao i pored svih mojih napora :) ????

A to da je trenutno standard 2GB??? Voleo bih da mi kažeš gde si to pročitao. A ta priča za jaki hardver za Vistu je: "pričaj mi priču da ti pričam priču"

Ovo me mnogo podseća na vreme kada je izašao Win XP, tada se naravno govorili kako nikada neće preći na XP i da je Win 98 zakon. Sada ti isti to kažu za Vistu dok veličaju XP.

Izgleda da se istorija stvarno ponavlja :)

Vrh

Tema posta: ..
PostPoslato: 06 Jan 2008, 19:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Microsoft nije imao bas najbolji tajming. Da li zato sto su bili ubjedjeni da ce softverske kompanije uspjeti da izbace nove produkte koji mogu da iskoriste Vistu kako to Microsoft zeli, ukljucujuci i drivere, ili jednostavno zato sto im je doslo vrijeme da izbace novi OS, a nisu mogli da prezentuju nesto tipa XP2 (nema smisla), tesko je reci. Ni po pitanju hardvera nije sve isli onako kako su oni zamisljali, tek po dolasku Core2 procesora, i zadnjih sedmica Quad procesora to pocinje dobijati prave obrise. Igrom slucaja znam da odredjen broj aplikacija koje koriste arhitekte, rade u najmanju ruku katastrofalno pod Vistom. Mogu se natjerati da rade, ali uz odredjene akrobacije, koje jedan PC arhitekta jednostavno ne zeli da izvodi.
Ovih dana izlazi SP1 za Vistu, koji izgleda rjesava neke nedostatke, ali naustrb performansi, tako da slaba vajda od toga. Manje vise situacija kao sa pocetkom XP-a.

Na srecu, Microsoft je produzio vremensku podrsku za XP, tako da uskoro izlazi zvanican SP3, sto opet nije nista drugo nego kolekcija svih zakrpa izaslih nakon SP2, ali je bar znak da su svjesni svoje "greske".

Sve u svemu, bez sledece generacije aplikacija koja ce moci da iskoristi
i Vistu i Core2-Quad procesore( i AMD-ov odgovor na to sve), Vista ne pruza skoro pa nista.Osim nekog default security-a,Aero okruzenja kopiranja fajlova,i svega sto je iskljucivo na OS layer-u.Bez three-layer koordiniranog okruzenja (OS-hardver-aplikacije) slaba vajda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 20:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

slaks je napisao:
Izgleda da se istorija stvarno ponavlja

Baš naprotiv. Stvari sa Vistom stoje znatno drugačije nego što je bilo sa XP-om. Ja sam XP nabavio vrlo brzo nakon što je izašao, vrlo rado sam ga instalirao (malo sam pratio razvoj i očekivao sam da će biti odličan) i na njemu sam ostao. Vista me nije privukla i tek nedavno sam je probao. Nisam vidio da mi nudi nešto (značajno) više od XP-a. Činjenice i statistike pokazuju da je prelazak na Vistu na nivou cijelog svijeta mnogo sporiji nego što je bio slučaj sa XP-om, veliki proizvođači laptopa su počeli opet prodavati laptope sa XP-om iako su bili počeli sa Vistom, itd.

slaks je napisao:
Evo ja koristim Vistu već duže vreme i voleo bih da mi već neko kaže koji su to bugovi

Ne znam jer sam Vistu instalirao, malo probao, i vratio se na XP. Ponešto mi nije radilo kako treba ali za detaljniji pregled je najbolje da odeš na neki jači forum i pogledaš velike teme o Visti i vidiš šta ljude muči. Nije malo onih koji su probali i vratili se na XP ili koji Vistu drže samo kao sekundarni sistem, uz obavezan XP, za svaki slučaj.

slaks je napisao:
A to da je trenutno standard 2GB??? Voleo bih da mi kažeš gde si to pročitao.

Nove kompjuterske konfiguracije već neko vrijeme po defaultu imaju (nude, predlažu) 2 GB. S tim se potpuno slažem i smatram greškom uzeti manje od toga. Uz to krećući se na forumima vidim da nije puno onih koji imaju manje od 2 GB.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 21:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
činjenica da je vista smeće i još im platiš za to smeće, a smećari ti kažu kako će ti naplatiti da imaju kontrolu nad tobom ... winBlows XP je jedino dobar za igrati igrice :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Baš naprotiv. Stvari sa Vistom stoje znatno drugačije nego što je bilo sa XP-om. Ja sam XP nabavio vrlo brzo nakon što je izašao, vrlo rado sam ga instalirao (malo sam pratio razvoj i očekivao sam da će biti odličan) i na njemu sam ostao. Vista me nije privukla i tek nedavno sam je probao. Nisam vidio da mi nudi nešto (značajno) više od XP-a. Činjenice i statistike pokazuju da je prelazak na Vistu na nivou cijelog svijeta mnogo sporiji nego što je bio slučaj sa XP-om, veliki proizvođači laptopa su počeli opet prodavati laptope sa XP-om iako su bili počeli sa Vistom, itd.

Pa to je i problem što niko ne navodi neki razlog već lupa napamet tipa: "Čuo sam od druga, pročitao sam na nekom forumu, tako se priča itd..."

A to što nisi video da Vista pruža nešto više od XP-a to je tvoje neznanje, odnoso koliko si vremena proveo na Visti, odnosno XP pa možeš da to utvrdiš???

Većini korisnika je bitna sigurnost. Vista je daleko sigurnija od XP-a zbog UAC (User Account Control) zaštite koju poseduje. Sada, sve što ti napravi štetu u računaru napravljeno je tvojom krivicom jer si morao prethodno da dozvoliš izmenu podešavanja nekoj aplikaciji pa samim tim si i sam kriv za probleme nastale izvršenjem iste.
Unapređen je Windows Firewall, a dodat Windows Defender. Internet Explorer 7 ima takođe novina u sigurnosnom pogledu.
Na pretrazi fajlova je takođe dosta urađeno i ne može da se poredi sa Search-om iz XP-a. Da li XP možeš da prebaciš sa Engleskog na Nemački? To su mnogi poželeli ali nisu uspeli. Vista ima i tu mogućnost.
Pri kriptovanju fajlova automatski te Vista upozorava da sačuvaš ključ enkripcije jer možeš izgubiti podatke. Novi izgled Start menija koji olakšava rad i ubrzava pokretanje aplikacija. Detaljni Vista Task Manager. Promena veličine particija (čak i sistemske) direktno iz Viste. Snipping tool - menja dugme Print Screen. Ready Boost - proširenje memorije pomoću USB flash-a.
Ovo je samo deo onoga što Vista donosi a mislim da je dovoljno za početak.

blejalo je napisao:
činjenica da je vista smeće i još im platiš za to smeće, a smećari ti kažu kako će ti naplatiti da imaju kontrolu nad tobom ... winBlows XP je jedino dobar za igrati igrice

Ma nemoj, jesi li ti to sam zaključio ili ti neko rekao :wink:

Mora da koristiš Linux pa si sada mnog pametan kad ovako mudro govoriš.

Vrh

[ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]