banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 12:41 Danas je 15 Jun 2026, 12:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 71 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 08:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Eh ti sad namjerno miješaš babe i žabe. Ako Eurocase samo prodaje FSP napajanja što nema cijene na sajtu? Nema logike da na svom sajtu pored svojih napajanja stave FSP koji samo prodaju. Zašto ne bi bila ta Češka fabrika OEM proizvođač za FSP? Poređenje sa PC Centrom nije umjesno. I opet nema logike da low end proizvođači uvoze kvalitetna FSP napajanja za njihova kućišta.

ned123 je napisao:
Kako ne shvataš, nigdje u evropi se ne proizvode napajanja za PC računare. I Eurocase PSU takođe nisu njihova, ali ih ionako proizvodi no-name kineska firma, pa što ne staviti šta hoćeš na njega.

PARTIS s.r.o., is one of the biggest European computer case manufacturers with production capacity of 1,000,000 pcs per year. The facility is located 130 km northeast of Prague and 20 km away from Polish border. A good location of factory and warehouse gives us an opportunity to deliver our products to any European country within a few days.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 08:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
fantomacan je napisao:
Ako Eurocase samo prodaje FSP napajanja što nema cijene na sajtu?

Zato što Eurocase nije end-consumer prodavac, već veletrgovac.
fantomacan je napisao:
I opet nema logike da low end proizvođači uvoze kvalitetna FSP napajanja za njihova kućišta.

Odgovor je vrlo jednostavan: Ne postoji nekvalitetno kućište (to je ipak samo hrpa lima). U takvo kućište staviš kvalitetno napajanje i eto ti kvalitetne osnove za računar.
PS: Pročitaj moj pretposlednji post (kasno sam ga editovao).
fantomacan je napisao:
PARTIS s.r.o., is one of the biggest European computer case manufacturers with production capacity of 1,000,000 pcs per year.

Sve si rekao. A pošto u Evropi skoro i da nema IT proizvodnje (u pravom smislu te riječi) nije teško biti jedan od "najvećih" u branši.
Zar zaista misliš da skoro anonimna firma u Evropi proizvodi 3000 kućišta na dan?

Poslednji put menjao ned123 dana 10 Maj 2007, 08:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 08:56 
Veteran
Veteran

ned123 je napisao:
fantomacan je napisao:
Ako Eurocase samo prodaje FSP napajanja što nema cijene na sajtu?

Zato što Eurocase nije end-consumer prodavac, već veletrgovac.
fantomacan je napisao:
I opet nema logike da low end proizvođači uvoze kvalitetna FSP napajanja za njihova kućišta.

Odgovor je vrlo jednostavan: Ne postoji nekvalitetno kućište (to je ipak samo hrpa lima). U takvo kućište staviš kvalitetno napajanje i eto ti kvalitetne osnove za računar.
PS: Pročitaj moj pretposlednji post (kasno sam ga editovao).
fantomacan je napisao:
PARTIS s.r.o., is one of the biggest European computer case manufacturers with production capacity of 1,000,000 pcs per year.

Sve si rekao. A pošto u Evropi skoro i da nema IT proizvodnje (u pravom smislu te riječi) nije teško biti jedan od "najvećih" u branši.

Vadiš tu rečenicu iz konteksta. Ako piše "one of the biggest European computer case manufacturers" ne znači da ne prave ništa drugo, nego samo to što je napisano, dakle da su jedan od najvećih evropskih proizvođača kućišta. Naravno da nisu nabrajali sve proizvode. I otkud ti da su oni veletrgovačka firma? Nigdje na sajtu ne piše ništa tako.

The company belongs among significant producers of PC cases, but the product range includes other various peripherals and components such as power supply units, keyboards or mice

PARTIS SERVICE
Fast delivery. 2 years warranty.
European service and reliability. Bargain prices.
Low freight cost. Service beyond warranty period.
P/S burn-in and quality control. Individual front panel design.
High quality of cases. Flexibility, individuality, top service.
Individual packing with your logo.

Prošetaj malo po gradskim radnjama i vidjećeš da su puna nekvalitetnih kućišta. Ipak ima značajnih razlika među tim hrpama lima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 09:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Neću više diskutovati sa tobom na temu FSP-a. Tvoje pravo je da živiš u zabludi.
fantomacan je napisao:
Prošetaj malo po gradskim radnjama i vidjećeš da su puna nekvalitetnih kućišta. Ipak ima značajnih razlika među tim hrpama lima.

Šta ti podrazumijevaš pod "nekvalitetnim kućištem", a da je to kućište i dalje ispravno? Samo nemoj spominjati razne klip-klap mehanizme za montiranje diskova i kartica, jer to prosječni "Joe consumer" neće nikada ni vidjeti i pri tome imaj na umu da kućište koje se pregrijava (uslijed neadekvatnog hlađenja) takođe nije ispravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 10:06 
Veteran
Veteran

Ova što kod nas preovlađuju, kineska kung fu, ne samo da su nekvalitetna nego su i opasna. Kad otvoriš možeš se isjeći na stranice kućišta jer je tako neobrađeno da je oštro kao neki nož. Pa onda odu navoji pa šarafi ispadaju i ne mogu se zavrnuti, pa loše riješeni sistem montiranja kartica sa kojim ne možeš pritegnuti PCI karticu (onaj sistem gdje se kartica ne pričvršćuje direktno nego je pritišće dodatni mali lim), pa mekani materijali, da ti ispadne negdje kućište sasvim bi promijenilo oblik, pa loše ofarbano sa gomilama vazdušnih rupica, pa loše odmjerene dimenzije (ne pasuju PCI kartice, ne možeš ih zavrnuti), pa ako imaš teže napajanje ne možeš ga zavrnuti jer je lim na koji se zavrće suviše mekan pa bi teže napajanje moglo odvaliti lim i pasti na ploču, da ne govorim da ne izolira buku...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 10:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Mi ne govorimo valjda ovdje o "no-name" proizvodima. Samo će budala kupiti nešto što je nekog bilo sramota da uopšte potpiše. Zašto bi za nas na balkanu bilo dobro ono što se (legalno) ne može uvesti u EU.
Preko 90% kućišta u svijetu tokom svog radnog vijeka (3-4 godine), neće nikad biti otvorena (a i ako budu to neće raditi korisnik), tako da sam već rekao da ne komentarišeš proces montaže.
Što se tiče dimenzija, ako nisu odgovarajuće, kućište nije ispravno.

Objasni mi nešto:
Zašto Modecom (Poljska) mora da posjeduje declaration of conformity za FSP napajanje, ako se ono "proizvodi u Češkoj", pri čemu su obje zemlje u EU?
http://www.modecom.pl/upload/doc/certif ... ies_en.pdf
Opšte je poznato da je dotična deklaracija potrebna samo za proizvode napravljene van EU.
Na dnu dokumenta:
http://www.partis.cz/tech/zdroje/CB%20c ... 031598.pdf
ćeš naći lokacije production-sites (fabrika) gdje se proizvode FSP napajanja, koja su BTW ista kao i na:
http://www.fsp-group.com/english/4_abou ... d.asp?id=9

Molim moderatore da izdvoje ovu diskusiju o napajanjima u posebnu temu. Vjerujem da će nekome ipak koristiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 10:56 
Veteran
Veteran

Ti si rekao da nema nekvalitetnih kućišta, ja ti kažem da ih kod nas ima koliko hoćeš. Taj što neće nikad otvoriti kućište vjerovatno ga neće ni kupiti sam, tako da njemu nije ni važno je li unutra napajanje FSP, BSP, Deer ili neko drugo. Ali će primjetiti kad mu prestane raditi računar ili u lošijem slučaju kad napajanje crkne i još uništi poneku komponentu.

Ne bavim se ja proizvodnjom napajanja pa da znam zašto Modecom ima declaration of comformity na sajtu. Imaš i na sajtu Eurocase deklaracije za gotovo sva napajanja ali su na Češkom. Opet ponavljam da nema logike da neko uvozi nešto što sam proizvodi, pogotovo jer su FSP napajanja kvalitetna i sigurno ne koštaju isto kao ona kineska sa dva kondenzatora.
Znaš za kompaniju Bluestar iz Arilja koja proizvodi memorije? Gledao sam intervju sa vlasnikom koji je imao proizvodnju u Kini i čovjek je preselio u Srbiju. Jer ga je mnogo koštao prevoz za Evropu i Ameriku. I sad da recimo Eurocase uvozi FSP napajanja i pakuje u svoja kućišta, a oni sami proizvode napajanja? Bluestar memorije ne možeš kupiti u retail pakovanju, jer rade isključivo kao OEM proizvođač. Mislim da njihove proizvode možeš kupiti pod brandom Xelo.

U suštini i ti i ja samo nagađamo jer prave informacije tu može imati samo neko ko radi u nekoj od tih fabrika, ili ko je u nekom sličnom poslu. Ne vjerujem da si bio u pogonu FSPa u Kini, kao ni ja.

Poslednji put menjao fantomacan dana 10 Maj 2007, 11:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 11:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

fantomacan je napisao:
Ali će primjetiti kad mu prestane raditi računar ili u lošijem slučaju kad napajanje crkne i još uništi poneku komponentu.

Nemoj molim te. Još nisam čuo da je kućište crklo. Dakle postoje bolja i lošija kućišta (uglavno sa stanovišta estetike i servicebility-ja). Ne postoji nekvalitetno kućište, postoji kućište i ono, što to nije.
fantomacan je napisao:
Ne bavim se ja proizvodnjom napajanja pa da znam zašto Modecom ima declaration of comformity na sajtu. Imaš i na sajtu Eurocase deklaracije za gotovo sva napajanja ali su na Češkom.

Pa, rekao sam ti čemu služi ta deklaracija.
Što se tiče Eurocase-a, nisu baš sve deklaracije na Češkom, Ima ih i na engleskom. Pogledaj prethodni post!
Što se tiče firme iz Arilja, ona ne prozvodi memorije, već memorijske module. Memorije (memorijske čipove) proizvodi 7-8 firmi u svijetu. Kvalitet mem. modula je u najvećoj mjeri povezan sa kvalitetom samih čipova. Zar misliš da Kingston, Kingmax, OCZ, Mushkin, Patriot, Corsair... proizvode memorijske čipove?
fantomacan je napisao:
U suštini i ti i ja samo nagađamo jer prave informacije tu može imati samo neko ko radi u nekoj od tih fabrika, ili ko je u nekom sličnom poslu.

Ja baš i ne nagađam. U životu sam otvorio priličan proj PSU-ova, i mogu ti reći da je FSP (koji je otvoren samo iz znatiželje-nije prestao da radi), na mene ostavio utisak jednog od najkvalitetnijih napajanja koje sam vidio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 11:48 
Veteran
Veteran

fantomacan je napisao:
Ne bavim se ja proizvodnjom napajanja pa da znam zašto Modecom ima declaration of comformity na sajtu. Imaš i na sajtu Eurocase deklaracije za gotovo sva napajanja ali su na Češkom.

ned123 je napisao:
Pa, rekao sam ti čemu služi ta deklaracija.
Što se tiče Eurocase-a, nisu baš sve deklaracije na Češkom, Ima ih i na engleskom. Pogledaj prethodni post!

Što onda nema deklaracija za sve modele koji su nabrojani na sajtu pod Fortron ako se uvoze iz Kine? I to što si ti naveo nije declaration of conformity nego CB sertifikat (Eurocase).
http://www.gtihea.com/ENGLISH/Internati ... icate.html

ned123 je napisao:
fantomacan je napisao:
U suštini i ti i ja samo nagađamo jer prave informacije tu može imati samo neko ko radi u nekoj od tih fabrika, ili ko je u nekom sličnom poslu.

Ja baš i ne nagađam. U životu sam otvorio priličan proj PSU-ova, i mogu ti reći da je FSP (koji je otvoren samo iz znatiželje-nije prestao da radi), na mene ostavio utisak jednog od najkvalitetnijih napajanja koje sam vidio.

Kakve veze ima sa tim gdje se proizvode to što si ti otvorio dosta napajanja? Nisam ja rekao da su ona loša.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 12:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

fantomacan je napisao:
Što onda nema deklaracija za sve modele koji su nabrojani na sajtu pod Fortron ako se uvoze iz Kine?

Zato što te deklaracije uvoznik nije dužan da ističe na sajtu, već samo da ih posjeduje, da bi bile date na uvid u slučaju potrebe.
fantomacan je napisao:
I to što si ti naveo nije declaration of conformity nego CB sertifikat (Eurocase).

U kome su crno na bijelo, navedeni pogoni u kojima se proizvode FSP napajanja.
Evo ti link pa pročitaj malo o FSP-u:
http://www.hexus.net/content/item.php?item=5975&page=1
Ni Samsung se ne stidi fabrike u Češkoj, niti se AMD stidi svoje fabrike u Drezden-u. Šta misliš, što nigdje na svijetu nećeš naći podatak da FSP ima ikakve veze sa Češkom?

Jesi li ikada vidio ijedno napajanje (ili bilo koji drugi IT proizvod uopšte, osim procesora ili monitora) na kojem ne piše "Made in China" ili "Made in PRC", već piše "Made in EU"? Odgovor molim u formi DA ili NE! Ako je odgovor DA, navedi i konkretan proizvod.

Poslednji put menjao ned123 dana 10 Maj 2007, 13:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 16:34 
Veteran
Veteran

Nema smisla ova diskusija, potpuno smo otišli u offtopic. Imam u jednom računaru Eurocase napajanje, ne da mi se sad otvarati da vidim šta piše. Ako ga zbog nekog razloga budem otvarao, napisaću šta piše. Viđao sam neke modeme i još neke sitnice Made in Ireland, ne mogu se ovako na prvu sad više ničega sjetiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 17:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Znam, zato sam i zamolio moderatore da ovo prebace u posebnu temu.
I ja sam lično viđao neke IT proizvode prije 10-15 godina koji nisu napravljeni u Kini/Tajvanu (ili bližoj okolini), ali toga sad više jednostavno nema.
Neko je spominjao da PC Power & Cooling ima postrojenja u USA, ali to su napajanja od 150+ €, pa im je radna snaga manja stavka u troškovima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2007, 13:08 
ajoj ljudi...juche kupim komp kod bozica i isto mi se tdesava...taj blue screen...nema sanse ni win intsalisati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2007, 20:08 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Probao drugo napajanje - nece.
Probao drugi RAM - nece.
Pokusavao sa drugim HDD-om - hoce, jer je tamo vec instaliran Win, ali nisam pokusavao duze raditi.
Probavao sa razlicitom optikom - jok.

Pri ponovnoj instalaciji Win-a, pojavi se neka greska, restartuje se i nakon ponovnog paljenja, prijavi error log i nema dalje.
Pokusacu nabaviti novi Win, mada nema veze sa tim, al' eto.

Maticna? :(
Preporuka?
Interesuje me, ako postoji, nesto izmedju, neka maticna, da na to moze ovaj sadasnji hardware (CPU, GPU, HDD...), a i da moze ostati i pri nekom upgrade-u. Znam da je uglavnom ili starije ili novije, ali, kako nisam nesto bas upucen u to polje, zamolio bih za nekakav savjet.
Opet, da li bih mozda mogao odnijeti negdje na servis da oni ustanove kvar, da ne idem ovako na nagadjanje (kao sto sam zamalo juce uzeo novo napajanje, a eto, danas se ispostavi da nije to).

:-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2007, 21:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Onda je vjerovatno ploča.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2007, 21:48 
Veteran
Veteran

Jesi testirao HD?Uzmi neki program i uradi test, nisu veliki programi, brzo ćeš ih skinuti. Interesantno da radi sa drugim diskom, pogotovo jer su vjerovatno različiti čipseti, znači i drugi drajveri instalirani. Jesi probao instalirati Windowse na oba HD? Samo polako, ideš i eleminišeš jedan po jedan mogući uzrok.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2007, 06:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

FLASH je napisao:
Pri ponovnoj instalaciji Win-a, pojavi se neka greska

Koja greška? Kao što si spomenuo, postoji mala mogućnost da ti CD nije dobar (pogotovo ako je smeće (Princo)). Nisi prijavio ni da li ti je ranije pri restartu radio checkdisk, i da li je prijavljivao neke probleme. Šta kaže SMART (uključi ga u bios-u)?
FLASH je napisao:
Interesuje me, ako postoji, nesto izmedju, neka maticna, da na to moze ovaj sadasnji hardware (CPU, GPU, HDD...), a i da moze ostati i pri nekom upgrade-u.

Teško. Intel iduće godine prelazi na DDR 3 (i vjerovatno na PCI-e 2). Socket 478 je odavno istorija. HDD ti pri apgrejdu još neko vrijeme neće praviti nikakve probleme.
Te kompromisne ploče sa dva (različita) grafička slota, ili dva socket-a, se ionako prave isključivo sa Via i Sis čipset-ima i skoro da se više i ne proizvode.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2007, 07:03 
Citiraj:
Pri ponovnoj instalaciji Win-a, pojavi se neka greska, restartuje se i nakon ponovnog paljenja, prijavi error log i nema dalje.
Pokusacu nabaviti novi Win, mada nema veze sa tim, al' eto.

E to se deshava o kod mene...pokusavao sam i sa winom 2000 i 98-icom....sve je neuspjeshno...odo vratiti rachunar za nekih pola sata-sat...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Maj 2007, 13:50 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ne vjerujem da je HDD jer sam Win imao instaliranog na oba HDD-a, i ista stvar se desavala. Ovaj od 250 mi je star par mjeseci. Nabavicu danas novi CD, mada, ako se i psyborgu isto desavalo, onda mi je nekako i to cudno.
Inace, nije mi prijavljivao Check Disc i nikakve greske sa HDD-om. Kazem, radilo je sa drugim, jer je tamo vec bio instaliran Win, a ovdje se ne moze nista raditi duze od pola sata, pa zato ne moze (mozda) ni zavrsiti instalaciju.
Znaci, ako je do maticne, onda moram uzimati novu maticnu, CPU, GPU i RAM (ako ne bih ostajao na ovom). Superiska.

Update: I sa drugim CD-om ista stvar, samo sto sad nije stiglo ni do onog dijela, vec je jos ranije potonuo. :D
Nista, sutra ga nosim na servis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2007, 12:40 
Veteran
Veteran

Napiši onda šta je bilo u pitanju, vidiš koliko smo diskutovali, mada više o sporednim stvarima.

Vrh

[ 71 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]