banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 12:46 Danas je 15 Jun 2026, 12:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 71 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 08:25 
Ja sam imao isti ili slichan problem...nakon shto sam instalisao windows na drugi hard disk ne javlja mi se vishe....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 11:26 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Komp mi je trenutno - neupotrebljiv. :(
Stoji odlozen sa strane, a ovdje sam prebacio drugi, pa sa njega pisem.

Elem... Sinoc sam testirao sa oba modula RAM-a, pojedinacno. Prvo sam pokusao onaj sa 512MB, i sistem se digao, radio i nakon odredjenog vremena se ponovo restartovao. Potom sam ga kasnije ja restartovao, jer je bio 'zaglupio', sto mi se ne desava inace. Potom sam pokusao sa onim od 256MB, sistem se digao, dosao do ucitavanja sistema, do dizanja explorera, cekao i restartovao se. Otad se vise nije digao. Ja sam pokusavao sa oba modula, sa jednim, sa drugim, stavljao u razlicite slotove i - ni makac. Kad dodje do dijela kad se pojavljuje boot screen, stopira i ne ide dalje, na sto ga mogu samo restartovati i tako ukrug. Pokusavao sam i sa novim instaliranjem, odnosno repairom Windowsa, gdje se takodje upola posla restartuje, pa mi je sad i Win otisao. Veselo. :)

ned123 je napisao:
Itekako može biti i napajanje, zato te i pitam koje je u pitanju.

Mislim da je neko 'no-name' aka 'kung-fu' napajanje, sto onda vjerovatno potvrdjuje tvoju tvrdnju (Codegen 400W ATX 12V :oops: ). Da li se moze, kako, saznati da li je to u pitanju, bez pokusavanja novog? Sad sam gledao na netu, i vidim da su neki imali slicne probleme, bas zbog ovog.
Mozete preporuciti neka solidna napajanja, sa kojim vise necu imati ovih problema, jer mi je ovako komp prakticno neupotrebljiv, navesti cijene i gdje ima da se uzme? Hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 12:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
FLASH je napisao:
Da li se moze, kako, saznati da li je to u pitanju, bez pokusavanja novog?

Možeš eventualno otkačiti sve IDE uređaje (osim, naravno, sistemskog i jedne optike), kao i sve kartice osim grafičke. To će rasteretiti napajanje, ali pošto ne znaš u kakvom je ono stanju, ovo ne mora pokazati ništa.
Bilo koje "brand" napajanje, cijene cca 80-150KM (da, toliko košta napajanje) će biti dovoljno (u tvom slučaju ne treba ići preko 350-400W).
Ipak ti prije svega preporučujem da probaš konfiguraciju sa drugim (posuđenim) napajanjem.
Takođe provjeri u kakvom su ti stanju elektroliti na ploči (u napajanju procesora), da nisu naduvani/procureli. Simptomi su isti kao i kod neispravnog napajanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 16:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Prvo probaj sa nekim drugim napajanjem, pa ako proradi kupuj novo. Što lijepo reče jedan čovjek na jednom drugom forumu, Codegen je granični slučaj, ni kung-fu ni brand, tako da nije ni tako katastrofalnog kvaliteta. Ako se radi o napajanju, ako nećeš raditi neki veći upgrade u budućnosti kupi Chieftec 450W, razlika u cijeni između 400 i 450W je zanemariva, oko 15 KM. Ono je negdje 107-115 KM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 22:44 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Danas sam samo na brzinu pogledao neka napajanja u Panex-u i HG Spot-u. U Panex-u ima Chieftec 450W za 112KM ili od 500W za 160KM. U HG Spot-u, trenutno nemaju Chieftec-a, ali imaju neki (zaboravih marku) od 500W za 100KM. Cini mi se da su imali i Cooler Master, ali zaboravih upitati koje. Usput, da li je bolji Chieftec ili CM u ovom rangu? Mozete neki konkretno preporuciti, a da ovdje ima?
Da li bi ovo napajanje odgovaralo?

Probacu sutra sa drugim napajanjem (iz ovog kompa, na kojem sam trenutno), pa, ako se ispostavi da je to bilo problem, uzimam nesto od ovog gore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 23:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
a jesu skupa napajanja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 23:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jun 2003, 10:36
blah..znaci taj problem je cisto nidjevezje :lol: imam isti...znaci...ima veze sa virtualnom memorijom kompa..zvucnom karticom..pravom memorijom kompa...citao sam da se najcesce pojavljuje ako se kompjuter ne gasi, nego stavlja u mod hibernacije (i osjetio na svojoj kozhi), najbolje je procackati po onim ciframa virtuelne memorije u my computer/ properties, i osloboditi malo prostora na hardu...ne da mi se sada kucati sve, ali znam da sam kod nekih ljudi uspio rijesiti, a kod sebe nisam :D

ujutro cu otkucat normalnije (valjda)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 07:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Chieftec odavno nema kvalitet kakav je imao prije 3-4 godine. Sad ga prizvode najmanje 3-4 proizvođača sa jako promjenjivim kvalitetom.
U Panex-u nema nijednog napajanja koje bi trenutno uzeo lično, osim možda:
http://www.pan-ex.net/prikaz.php?roba=3 ... Komponente
, mada mi izgleda prestaro.
U Hgspot-u možda onaj Fortron, ali u principu ne kupujem ništa komplikovanije od hladnjaka u toj firmi (očajno postupanje sa garancijom/reklamacijom).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 12:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
ako ti je problem do napajanja, ovo gore u panexu ima ok cijenu, a tebi ne treba jace.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Flash mislim da je u pitanju ta ploča.

Inače ASUS i Sis chipset ( u tvom slučaju SIS648) slabo idu zajedno.

Ploče rade OK jedno vrijeme, ali su osudjene na propast.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 14:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

DELLBOY je napisao:
Flash mislim da je u pitanju ta ploča.

Naravno da u pitanju može biti i ploča (zato sam mu i rekao da pregleda kondenzatore), ali nikad ne bih nekome preporučio da pored memorije i napajanja, koji se zamijene za 5 min, mijenja ploču. Pogotovo što ovo nisu uobičajeni simptomi neispravnosti ploče (ako izuzmemo napajanje CPU-a), već upravo memorije i napajanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 15:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Neka prvo proba sa napajanjem pa onda neka ide dalje u traženju "krivca" :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 17:50 
Veteran
Veteran

ned123 je napisao:
Chieftec odavno nema kvalitet kakav je imao prije 3-4 godine. Sad ga prizvode najmanje 3-4 proizvođača sa jako promjenjivim kvalitetom.
U Panex-u nema nijednog napajanja koje bi trenutno uzeo lično, osim možda:
http://www.pan-ex.net/prikaz.php?roba=3 ... Komponente
, mada mi izgleda prestaro.
U Hgspot-u možda onaj Fortron, ali u principu ne kupujem ništa komplikovanije od hladnjaka u toj firmi (očajno postupanje sa garancijom/reklamacijom).

I FSP se prave u Češkoj i Poljskoj tako da tu nema razlike.
http://www.partis.cz/index.php?gid=661

Mada nije ni to loš izbor ako neće praviti neki veći upgrade u skorije vrijeme. Chieftec 450W ipak ostavlja prostor za upgrade. I Coolermaster je dobra firma tako da ne treba ni njih izostaviti. Mada su se neki žalili da znaju biti bučna njihova napajanja.
Ovo sve pod uslovom da je krivac za probleme napajanje. Ne javlja se Flash, valjda nije pokvario i drugi računar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 18:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

fantomacan je napisao:
I FSP se prave u Češkoj i Poljskoj tako da tu nema razlike.

Otkud ti to?
http://www.fsp-group.com/ Kao što vidiš firma je tajvanska sa pogonima u Kini.

Ovaj link koji ti navodiš je vjerovatno jedan od preprodavaca.
Otiđite na:
http://forums.extremeoverclocking.com/s ... p?t=136602
Topic ima 43 stranice i jedan je od najsveouhvatnijih na koje sam naišao.
Tamo ćete vidjeti da Chieftec-a ne postoji, dok je Fortron u 2. klasi.
Što se tiče chieftec-a, on se prizvodi u 3-4 različite kineske firme, od kojih svaka ima svoje standarde "kvaliteta".
Internet-om kola glasina da se Fortron i Antec napajanja prave u istoj fabrici, koliko istine ima u tome, tešto je reći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 21:38 
Veteran
Veteran

Nije to preprodavac, nego češka firma Eurocase koja radi napajanja, kućišta i ostale periferije i FSP napajanja su pod products. http://www.partis.cz/index.php?gid=515 Negdje sam ranije našao isto neku Poljsku firmu koja radi kućišta i oni su imali pod products FSP napajanja.
Nisam rekao da su loša napajanja, nego da se isto kao i Chieftec prave na raznim mjestima.

Evo našao sam i ove druge, fabrika korejskog Modecoma u Poljskoj takođe radi FSP napajanja.

Power Supplies - declaration_of_conformity_powersupplies_en.pdf

Declaration of conformity for computer power supplies :

ATX-250GTF
ATX-250GT
ATX-300GTF
ATX-300GT
ATX-350GTF
FSP 200-50SNV
FSP 270-50SNV
FSP 350-60PN
FSP 400-60PFN
FSP 550-60PLN

MC-S300 PFC
MC-300ATX 2.0 PFC
MC-350ATX 2.0 PFC
MC-400ATX 2.0 PFC
MC-500ATX 2.0 PFC

http://www.modecom.eu/certyfikaty.php

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 22:57 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nazalost, nisam mogao probati napajanje sa ovog kompa, jer je na njemu ATX 2, pa ne moze.
Posto sutra nisam u BL, nemam vremena da experimentisem sa ovim veceras, pogotovo jer nemam neko rezervno napajanje ovdje, pa cu vidjeti za ovo u petak. Javicu se onda tad, a mozda u medjuvremenu Tommy nesto pokusa, pa vam javi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 07:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

@Fantomacan
Kao što možeš vidjeti na:
http://www.partis.cz/index.php?gid=515
Eurocase i zasebno i uz kućišta prodaje i napajanja svoje i FSP-ove proizvodnje (Fortron je FSP-ova robna marka).
Isto to radi i Modecom, uz razliku da on FSP-ova napajanja prodaje samo uz kućišta.
http://www.modecom.eu/products.php?categoryId=6
Isto to radi i Foxconn uz svoja kućišta, barem su radili prije godinu dana (uz Foxconn kućišta dolazilo je FSP napajanje).
Nijedna od ovih firmi ne tvrdi da prizvodi FSP/Fortron napajanja jer bi to bilo kršenje zakona. Ako ti imaš neke druge linkove koji ovo opovrgavaju...
FSP je jedan od proizvođača sa najvećim obimom proizvodnje napajanja u svijetu, i za razliku od Enermax-a, Antec-a ili OCZ-a, on svoja napajanja zaista i proizvodi.
Nemoj molim te, spominjati declaration of conformity.
http://www.cetest.nl/ec_declaration.htm
Kao što vidiš ona se izdaje pri uvozu u zemlje Evropske Unije, i znači upravo to, da ta firma većinu svojih proizvoda uvozi (iz Kine).
Zar zaista misliš da je ovo
http://www.partis.cz/index.php?gid=578
napraljeno u Češkoj, pored kineskih firmi koje imaju obim prizvodnje na milione komada godišnje, i to po smiješnim cijenama (transport izađe skuplji), ili možda misliš da Kingston proizvodi memorijske čipove.

Poslednji put menjao ned123 dana 10 Maj 2007, 08:11, izmenjena 8 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 07:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

FLASH je napisao:
Nazalost, nisam mogao probati napajanje sa ovog kompa, jer je na njemu ATX 2, pa ne moze.

Da li se 24-pinski konektor može razdvojiti na 20+4, kao kod većine napajanja? Čak i da ne može, dovoljno ti je priključiti 20 pinova iz konektora, na 20 pinova na ploči, a ostaviti ona 4, da "vise" van konektora (ako nešto od komponenata ne smeta).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 08:04 
Veteran
Veteran

FSP napajanja na stranici Eurocase-a su pod proizvodi, znači da oni to prave. Gdje piše na sajtu da oni to ne proizvode? Nema logike da firme koje proizvode napajanja uvoze FSP napajanja za svoja kućišta. Što se ne bi proizvodilo u Češkoj ili Poljskoj? Ako proizvode Philips, Samsung, Sony što ne bi i FSP?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2007, 08:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ne, pod proizvodi/PSU na Eurocase stranici su navedeni "Eurocase PSU" i Fortron PSU (sa jasno vidljivom oznakom FSP-a na naljepnici).
fantomacan je napisao:
Nema logike da firme koje proizvode napajanja uvoze FSP napajanja za svoja kućišta.

Kako ne shvataš, nigdje u Evropi se ne proizvode napajanja za PC računare. I Eurocase PSU takođe nisu njihova, ali ih ionako proizvodi no-name kineska firma, pa što ne staviti šta hoćeš na njega.
Vidi šta PC-Centar sve "proizvodi":
http://www.pccentar.com/modules.php?nam ... &m=Katalog
Zaboga, navedeno je pod "Katalog proizvoda".
Te firme koje navodiš ne uvoze samo napajanja, nego i sama kućišta, ako im je skupo da ih u tom momentu sami proizvedu. Otuda i "declaration of conformity".
Da li ti misliš da su Vivax i Neo firme? Sve to su samo robne marke pod kojima balkanski trgovci prodaju no-name kinesku robu.

Poslednji put menjao ned123 dana 10 Maj 2007, 08:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

[ 71 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]