banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 15:17 Danas je 15 Jun 2026, 15:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: XP vs Vista
PostPoslato: 19 Feb 2008, 19:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Nemanja666 je napisao:
E ovako, ja se bavim programiranjem, web dizajnom, obradom fotografije, rad sa 3d grafikom, modeliranje(masinstvo), igrice :) i jos mnogo toga. Do sada sam sve uspio pokrnenuti. Zato nepriznam kad mi kaze da na visti malo koji program radi, jer iz iskustva znam da nije tako.

Sto nece raditi AV programi izlaskom SP1 to je normalno ako znas da SP1 donosi poboljsani kernel i ako znas na kom principu rade AV programi.

U pravu si za AV programe. Medjutim, simptomaticno je da su iste aplikacije radile pod 98ME i NT, unatoc nemalim razlikama u kernelu,i u protected modovima, i u ringovima, i u memory managmentu, i file type-ovima, i u threadovima?
Cinjenica je da je Vista arhitektura za sebe, kao sto je bio recimo prelazak sa 3.11 na '95, i da ce trebati jos neko vrijeme dok se proizvodjaci softvera "uvezu" sa Microsoftom, i API-jima, kao i proizvodjaci hardvera po pitanju drivera. Nisam ja protivnik Viste, jer sam ako nista "fan" Microsofta, jednostavno timing nije odradjen kako treba.
Nisu odradil mutex-e i semaphor-e kako treba:)

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 19:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
Gledaj M$ po privi put je uzeo da napravi sistem koji ce moci pruziti neku vrsti sigurnosti korisniku. To im je bio prioritet u Visti. Inace najveca greska M$ jest zasto se trudio da aplikacije ostaju komptabilne i to je razlog zasto je windows bio pun sigurnosni propusta. Windows Vista je samo most izmedju Windowsa kakvo smo nekad znali i Windows 7 necega potpuno novog. Inace ko je kriv sto aplikacije ne rade na vistu jesu programeri ti programa. Oni su uvek radili aplikacije koje radi sa administratorskim privilegijama(mislim koriste resurse jako bitne za sistem i ako nisu bilo potrebe za tim). Napokon M$ je pokusao stati tom na kraj, ali su tako i ponudili virtulizaciju tih resursa.

Naravno Vista nije jos uvek spremna da primi sve korisnike, problem su softveri koji se koriste za banke, bolnice, ... Ko je malo radio sa tim programima znaju kako su oni napisani, da su to verzije programa koji nisu pisani otpocetka (bili otpocetka planirali za moderniji windows) neko samo svaki put malko popravljane i koje sve lice samo ne na ozbiljne programe. To je normalno kad se uzme u obzir koliko bi se trebalo izdvajati softverske kuce(koje nisu obicno jako bogate) za pisanje iz pocetka.

Instaliraj malo nekoliko programa( raznih nebitno kojih ) ako si na XP-u radi testiranja pa ces vidjeti koli njih cuva razne fajlove po Windows sistemskim folderima i ako nema potrebe. To je stvar koja se mora promjenuti.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 19:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Slazem se sa ovim sto si napisao. Glavna zamjerka i dalje ostaje po pitanju tajminga, sto nisu ostavili dovoljno prostora ni seb, ni korisnicima, da bezbolno predju na Vistu.
Zamisli koliko Microsoft gubi, kada kupcu koji ima recimo 50.000 hostova, i 100 SQL Servera (licenciranih naravno :D ), ne moze da proda toliko i toliko Visti? :D

Sto se tice programa koji su pisani kako su pisani, i spagheti coda..-"To su nam blagodeti OOP-a dale":)

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 19:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Slazem se i ja da XP treba da zivu jos godinu dana. Ali budimo realni nakon isteka podrske XP od strane M$ on nece ni blizu da umre. Mnogi korsnici nece moci preci na Vistu zbog svog hardware, mada i to je tema o kojoj se ima dosta reci, ali evo screenshot sa mog sistema kojeg sam malo optimizavao.
Prikačeni fajl:
Untitled.jpg

Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 20:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ovo je full idle, pretpostavljam? Optimizovao si ti njega ne malo, nego malo vise, sto je za pohvalu :D ..Strasno malo memorije jede, cak i za idle. Pretpostvavljam da si ukinuo 90% servisa, startup,..?

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 20:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

http://www.index.hr/vijesti/clanak/microsoft-vista-sp1--moze-li-jadnije/375518.aspx

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 21:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Prije izlaska SP1 svim korisnicima bice svi ti programi update-ovani da rade, tako da se ne treba bojati.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 21:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2007, 06:52
Nemanja666 je napisao:
Prije izlaska SP1 svim korisnicima bice svi ti programi update-ovani da rade, tako da se ne treba bojati.

Pa objasni to ovome teoretičaru. Pogotovo sada kada od polovine godine XP odlazi u penziju naravno da će svi programi uspešno pa čak i mnogo bolje nego na XP raditi na Visti.

Mada ja moram da kažem da za sada nemam nikakvih problema sa bilo kojim programom na Visti SP1, a koristim sve programe koja sam koristio i na XP, dakle ništa nisam moramo da menjam.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 23:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jasno je da XP netreba jos uvek u penziju. Svi pokusavaju jos malo da ga odrze na zivotu tako sto se daju ovakve vijesti da Vista ima ozbiljne probleme.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2008, 11:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Nemanja666 je napisao:
Jasno je da XP netreba jos uvek u penziju. Svi pokusavaju jos malo da ga odrze na zivotu tako sto se daju ovakve vijesti da Vista ima ozbiljne probleme.

Ja sam protiv tog veštačkog održavanja. Ako je MS odlučio da penzioniše XP i da se okrene poboljšavanju Viste i radu na novom Windowsu 7, zašto gubiti vreme na održavanje nečega što nema budućnost i kome je istekao rok korišćenja? Naravno da će biti onih koji će ga koristiti još dugi period isto tako koa što još uvek ima onih koji koriste win 98 ili 2000 ali to je veoma mali broj da bi MS nešto menjao u svoojoj politici.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2008, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Kakve veze i sa čim ima to da li će se XP penzionisati ili neće? Zar će to spriječiti ljude da ga koriste? Ja uopšte ne koristim "poboljšanja" XP-a ako se na njima i radi, nikad nisam koristio i ne koristim Windows Update. XP ću koristiti koliko mi se koristi, to nema nikakve veze sa tim da li će se on i kada penzionisati, i da se penzionisao prije 2 godine opet bi sve bilo isto, koristio bih ga.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2008, 17:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
Nemanja666 je napisao:
Gledaj M$ po privi put je uzeo da napravi sistem koji ce moci pruziti neku vrsti sigurnosti korisniku. To im je bio prioritet u Visti. Inace najveca greska M$ jest zasto se trudio da aplikacije ostaju komptabilne i to je razlog zasto je windows bio pun sigurnosni propusta. Windows Vista je samo most izmedju Windowsa kakvo smo nekad znali i Windows 7 necega potpuno novog. Inace ko je kriv sto aplikacije ne rade na vistu jesu programeri ti programa. Oni su uvek radili aplikacije koje radi sa administratorskim privilegijama(mislim koriste resurse jako bitne za sistem i ako nisu bilo potrebe za tim). Napokon M$ je pokusao stati tom na kraj, ali su tako i ponudili virtulizaciju tih resursa...

sigurnost na winBlowsu je ravna kosovskoj nezavisnosti...mrtva trka...

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2008, 10:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Kakve veze i sa čim ima to da li će se XP penzionisati ili neće? Zar će to spriječiti ljude da ga koriste? Ja uopšte ne koristim "poboljšanja" XP-a ako se na njima i radi, nikad nisam koristio i ne koristim Windows Update. XP ću koristiti koliko mi se koristi, to nema nikakve veze sa tim da li će se on i kada penzionisati, i da se penzionisao prije 2 godine opet bi sve bilo isto, koristio bih ga.

Pa ima velike veze! Ako MS ne objavljuje zakrpe za XP, a raznih virusa, trojanaca idr.. napasti je fala bogu svakog dana sve više, kako misli da sistem opstane ako neki virus iskorišćuje neki propust u samom sistemu XP-a a MS to ne zakrpi?? Onda će XP uvek biti ranji na taj virus, zar ne?

Naravno da nikakva odluka neće i ne može nikoga sprečiti da nešto koristi, ali reci mi koliko danas ima onih koji koriste windows 98? Mogu se na prste nabrojati zar ne?

Ljutio se ti ili ne tako ti stoje stvari :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2008, 14:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Možda nisi pročitao, koristim XP sa PS1, a nikad ne koristim Windows Update, pa sve što oni eventualno objave ja od toga nemam niašta :)

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2008, 17:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
MuskoBre je napisao:

Wow, poboljsanje sigurnosti novim SP-om, tako sto nece raditi sigurnosni programi. Koji paradoks. Mene intersuje, testira li to iko u Microsoftu prije nego sto puste na trziste, ili tek kasnije uvide svoje greske pa se hvataju za glavu? :)

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2008, 19:25 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

...presao na Vistu da je testiram, pa se uhodao na njoj. :oops:

Elem, dosao sam da pitam nesto. Prilikom instalacije sistema, napravio sam novu particiju od slobodnog prostora na drugim particijama i tu stavio Vistu. Posto ona trazi da je particija primarna, tj. "C:", ta je particija automatski promijenjena na "C:" a XP je stavljen na "D:". Ja sam kontao da ce to praviti probleme zbog "linkova" izmedju fajlova, registry-ja i programa na XP-u, kad vid' vraga... Kad udjem u XP, XP-ova particija stoji pod "C:", a Vistina na "J:". Kako to? :)

Sad nesto konkretno: da li moze biti problema ako od slobodnog prostora drugih particija povecam kapacitet ove, na kojoj je Vista, jer sam stavio minimalno za instalaciju, a htio bih da mi i ona bude u upotrebi? Da li moze doci do ostecenja fajlova, ako se igram time, dok particije nisu formatirane?
Naravno, ne radim iz Windowsa, vec preko Hiren's Boot-a > Partition Magic.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2008, 19:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Lakse i bolje je to uraditi iz windowsa. Desni klik na Computer pa "manage" pa na disk memagment. Sa PM-om sam znao imati da se niki software-i (adobe) odbijaju instalirati.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2008, 23:11 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nije mi to moglo odraditi. Uspjelo je podijeliti particiju koju sam htio, ali kad je trebalo "shrinkovati", uvijek je opcija bila siva i nedostupna. Cak mi se prilikom dijeljenja particija par puta desavalo da ne moze da to odradti, zbog premalo slobodnog prostora, a imao sam barem 3x vise slobodnog, nego sto sam oslobadjao... Na kraju sam uradio sve sa PM-om i proslo bez problema. :)

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 02:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Neke od informacija.
http://www.ict.hr/

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2008, 15:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

92% programera ignoriše Vistu
Uprkos pokušajima kompanije Microsoft, velika većina programera i dalje ne piše aplikacije imajući na umu Windows Vista-u, otkriva nova studija Evans Data. Samo osam procenata softverskih firmi koje su učestvovale u ovom istraživanju su pisale softver specifično za Vista-u, dok dodatni podaci koji su ovom prilikom takođe sakupljeni ukazuju da 49% ovih kompanija i dalje piše programe za Windows XP dok njih 13% je okrenuto aplikacijama za Linux. Predviđa se da će procenat programera koji će pisati programe za Vista-u u sledećoj godini da poraste ali neće preći 24% uprkos tome što XP više neće biti dostupan na tržištu.

Vrh

[ 151 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]