banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 12:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Pitanje o LAN-u
PostPoslato: 03 Nov 2006, 23:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
E, ovako, jedno pitanje:

Umrežio sam dva računara preko switcha. I sad na prvom mogu da vidim drugi, i mogu da pristupim Shared folderima na tom drugom. Međutim, na drugom vidim prvi, ali kada pokušam pristupiti prvom (u My Network Places), pojavi se greška, u fazonu "Access is denied".
Windows XP Professional je na oba. Kada sam ih instalirao, sve sam isto radio za oba, tako da ne kontam kako jednom mogu pristupiti, a drugom ne mogu. IP adrese, subnet masks i gateway su dobro podešeni, pingujem ih, sve OK. Imaju različita imena, a naziv Workgroupa je isti.

Koji je fazon? Je l' postoji negdje neka opcija koja onemogućuje pristup računaru sa mreže (možda sam je ja, ili neki program, slučajno uključio)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2006, 13:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Je li na oba računara aktiviran "Guest" nalog?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2006, 14:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Na oba je isključen guest nalog. Postoji po jedan administratorski na svakome.
Zašto, je l' ih trebam uključiti?
Pomaži, Not now, Johne!...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2006, 15:04 
Veteran
Veteran

Kada pristupaš nekom računaru moraš se predstaviti pomoću korisničkog imena/lozinke. Tada na tom računaru kojem pristupaš mora postojati definisan taj korisnik. Ako ne želiš da se zezaš time, omogući Guest naloge i trebalo bi da radi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2006, 17:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

E, vidiš, da. Ni ovom drugom sa prvog nisam mogao pristupiti dok na drugom nisam stavio da nalog ima lozinku.

Al' dobro, probaću da uključim Guest naloge kad stignem, pa ću javiti ako bude moglo...

Hvala...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 00:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Hm... Koliko sam ja upoznat, uopste ne mora "Guest", kao ni sifra na accountima (osim ako se nece koristiti "Remote Desktop") da bude ukljucen da bi se moglo pristupiti fajlovima sa drugog racunara. Kod mene je na oba iskljucen, i normalno pristupam svim share-ovanim fajlovima. Vidi da li ti je pod postavkama za LAN zakvaceno na oba "File and Printer sharing" i share-uj nesto sadrzaja.
Sad sam zaboravio sta jos treba provjeriti, iako mi je, cim sam otvorio temu to palo na pamet kao moguci problem. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 13:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Neće... Uključio sam ih, ali ništa.

Al' sve je to nešto čudno.

Evo, od jutros ne mogu ni drugom sa prvog pristupiti!
Mogu da vidim koji su folderi dijenjeni, ali kada pokušam otvoriti neki od foldera, izbaci "Acces is denied".

Kada pokušam pristupiti prvom sa drugog, ne mogu ni vidjeti koji folderi su dijenjeni, i izbaci "the requested logon type for this user has not been granted" ili tako nešto...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 16:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Ok pokusacu pomoc.Ti si onaj sto je napravio one slotove sa onom zastitom na svakih 15 sekundi da se ono pojavljuje. Ja sam onaj koji te je kontaktirao pa si rekao da je to nemoguce skinuti tu zastitu. Ja sam zaobisao tu zastitu i poslao ti krekovanu verziju ali se nikad vise nisi htjeo javit al nije ni bitno.
Idemo redom
Ok kod rada na mrezi treba da odredis za svaki racunar staticku IP adresu (sem ako nemas DHCP server, a pretpostavljam da nemas). Npr.
za prvi komp 192.168.1.1, za drugi 192.168.1.2. Subnet 255.255.255.0 sto po defaultu i daje win xp. Gateway i DNS ti netrebaju sem ako ces djeliti internet i sl. Od protokola moraju ti biti instalirani IP, za sering File and print sharing i po potrebi IPX ako igras neke starije igrice tipa red alert, starcraft i sl. E sad kod seringa kad prvi put enejblujes file sharing vjerovatno si kliknuo na opciju enable simple file sharing. Da bi dobio vise opcija idi na tools> folder options>view . skrolaj skroz do dole i iskljuci simple file sharing. Sada ces prilikom serovanja dobiti vise opcija kao sto su permisions i uz malo znanja engleskog skontaces sta je tu potrebno da uradis da bi dozvolio druugom kompu da udje.Dalje, pogledaj kakvo je stanje guest acounta ides> control panel> administrative tools> computer managment>local users groups>users>guest. Dalje sto mozes probati je da se igras sa Admin$ , c$ i sa ipc$ znaci ides na run kucas \\192.168.1.1\ipc$ ili \\192.168.1.1\c$ ili \\192.168.1.1\Admin$ za administratorski nalog. Ima tu jos milion gluposti medjutim to sve mora iz prve da radi pod win xp jednostavno mora. Ako nesto nije uredu pomaze brisanje i ponovno instaliranje protokola. Provjeri i smer rada mrezne kartice da je full duplex(mada to nema puno veze sa tim). Aj javi jesil sta uspio .Poz
Da zaboravih da nekoristis win xp sp2 pogledaj njegov firewall da nije ukljucen na local area network on nekad zna da pravi probleme. Da nekoristis neki drugi firewall mozda??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2006, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
ma do firewall-a je
samo to iskljuci i ima da radi

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2006, 01:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

E, Igore, nakon što si me iznapadao, ovako...

Prvo i prvo, hvala ti što si mi pomogao da skontam da Skotovi i nisu tako zaštićeni, što bi rekli...
Drugo, poslao sam ti mail 18.10.2006., u njemu je sve objašnjeno zašto ti se nisam javljao...
Treće, nisam baš toliki mamlaz, jebi ga! :)
Rekoh da su IP adrese i subnet maske OK, kako bih inače mogao uspješno pingovati drugi računar. Namjeravam dijeliti internet vezu, namjestiću i to kada dobijem aDSL (sutra bih i to trebao).
Protokoli su instalirani kako treba, i koji trebaju.
Simple File Sharing sam isključio davnih dana.
Na Not Now, Johnow predlog, uključio sam Guest naloge, ali ništa.
Na FLASH-ov predlog, provjerio sam one opcije, ali to je sve OK.
Ne vidim zašto bih mogao pristupiti sakrivenome C: ako ne mogu pristupiti SharedDocs folderu, ali 'ajde probaću i to na tvoj predlog.
Ako ne mogne ni to, ili ako niko ne smisli ništa što bi mi pomoglo, onda ću reinstalirati Windows na oba, neću dirati apsolutno ništa od podešavanja, i baš da vidim hoće li moći... Hm...

PS. Probavao sam i bez firewalla, ali ništa...
PS2. Razlog zbog kojeg ovo pišem u 01:40 je taj što su Skotovi napokon gotovi! Finalna 1.0 verzija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2006, 14:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Nisam te iznapadao nego samo kazem da se nisi javljao posto mail nisam nikad dobio.Glupi yahoo ko zna gde ga je ubacio, nekad mi prebaci normalan mail kao da je spam....
Dalje nisam ni rekao da si mamlaz, da si glup ili nesto trece, jer od kad sam pogledao tvoj rad, imam samo rijeci hvale...
Dalje, sto se tice mreza isao sam od pocetka da ukratko pojasnim sta i kako jednostavno da me pratis posto se u najmanjim sitnicama nekad moze pronaci greska. Jer ja sam sam otkrivao na kakvim sam glupostima grijesio i sta sam previdio. Sam windows xp je nastiman tako da sve iz prve mora da radi, nema tu puno zezanja. Ja i kolega posjedujemo kombinovanu Lan i wireless mrezu u bl vec 2, 3 godine i imamo prilicno iskustva sa tim. Ja sam mreze pravio jos prije 10 godina. Ako si puno petljao sa protokolima vjerovatno je xp zaglupio i treba nova instalacija. Instaliraj ponovo pa vidi. Ako ti jos kako mogu pomoc sa lanom javi.Poz
Ah da na kraju instalacija skotova neradi na win 2000.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2006, 23:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

:) Šalim se u vezi "napadanja". Drago mi je što smo opet stupili u kontakt.
Na TEOL-ovom sajtu kažu da Yahoo odjednom ima nekih problema sa razno-raznim serverima, pa je valjda zato. Znam i kod drugih @yahoo adresa da su čekale po 5-6 sati da stignu na "odredište". Međutim, za tebe sam dobio izvještaj da ti je poruka dostavljena, pa je onda vjerovatno spam u pitanju. Poslao sam ti da Skotovi odoše u komercijalu (sklopio sam posao sa nekim likom iz Hrvatske, nadam se da će biti nešto od toga).

Što se tiče ovog sa LAN-om, vjerujem da imaš tonu iskustva, rekao si da si administrator. Ja pak na drugu stranu tu mrežu nikad nisam nešto posebno volio, niti sam radio sa njom, ali silom prilika - sada mi je potrebna. Mogu samo reći da, ako Windows zaista sve podesi bez ikakve greške - a vjerujem ti na riječ, sam ja vjerovatno nešto usr*o i ne znajući. Sutra ću još jednom provjeriti guest naloge, firewall, IP adrese i to. Ako bude radilo - odlično. Ako ne, kao što rekoh, reinstalacija ne gine. Onda valjda mora da radi...

Što se tiče Skotova: 0.81 beta se mogu samo na Windowsu XP instalirati, baš zbog one gluposti o probnoj verziji koju sam stavio u ranijim verzijama.
Novi Skotovi 1.0 (biće još malo dostupni za preuzimanje) se mogu instalirati na Windowsu 2000 i XP. Na 9x ne mogu, jer bi veličina fajla bila veća, a to više niko ne koristi... Poslaću ti screenshot novih Skotova mailom, pošto nemam nijedan FTP program instaliran, a lijeno mi... Nadam se da će ti stići...

Veliki pozdrav, Igore, i hvala svima na pomoći!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 11:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa kaže ovako: nakon čiste instalacije Windowsa na oba računara, bez podešavanja ikakvih postavki, problem se javio prije prvog pokretanja Windowsa na jednom računaru! Pošto je ovaj jedan 3 puta brži, završio je instalaciju prije, instalirao sam drivere za mrežu, on se fino povez'o na LAN, naš'o sebi adresicu i super!
Ovaj drugi je pak tokom instalacije skont'o mrežnu karticu i Windows je instalirao svoje drivere za nju (drugih i nemam, jer ovi valjda rade), i puf, prije nego što će prvi put pokrenuti Windows, izbaci "The same name exists on the network". Ja stao i gledam! I naravno, nije se uspio povezati.
'aj' dobro, provjerim ja u Properties, ime Workgroupa za oba računara SOLAR, jedan računar se zove mercury, drugi se zove sun. I 'ajd' preimenujem ja taj sun u mujo, restartujem, i on ne izbaci ništa za grešku, no međutim kad se krenu povezivati, izbaci "Limited or no connectivity"! ??? Nije mogao sam sebi naći adresu!
'aj' dobro, stavim ja onome prvom onu adresu što je on sam skont'o, al' je stavim da sam je manuelno podesio (mislim da je bila 165.194.133.13). Na ovom drugom, šta ću, stavim 165.194.133.14. I... Wau, uspio se i on povezati!
Međutim, stara priča: na ovom prvom ukucam \\SOLAR\Mujo, on izbaci "Logon failure: Access is denied". Na ovom drugom ukucam \\SOLAR\Mercury, on izbaci "Logon failure: The user has not been granted the requested logon type at this computer".
Probao sam uključiti guest naloge i isključiti firewall, ali ništa.
I jebi ga... Jebe lud zbunjenog...
Počinjem misliti da je ovaj CD što ga imam tako zabundlovan da podesi te opcije. Drugoga sa SP2 nemam. Imam jedan bez ičega i jedan sa SP1. Da probam sa njima? Ali mi treba SP2... U stvari, i ne treba mi, što će mi... Pih...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2006, 23:57 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Jedno pitanje od mene, mada sam ovo vec radio dosta puta, ali mi sada nesto ne uspijeva. :-?
Na drugom kompu sam reinstalirao Windows, podesio LAN, shareovo wireless konekciju, ali onaj komp nema pristup netu. LAN radi ok, jedan drugom pristupa ok, na onom stoji da je konektovan na net (kao sto je i prije bilo), ali net ne radi. Provjerio sam sva podesavanja par puta, i mislim da je sve dobro podeseno (i prije sam to radio i net veza je normalno isla). Do cega bi moglo biti? Da li je dovoljno podijeliti konekciju, ugasiti firewall, dati svakom kompu posebnu IP adresu (kao sto vec rekoh, LAN radi ok) i dati mu sva potrebne privilegije da bi radilo? Da ne treba mozda namjestati nesto u DNS podesavanjima? Napominjem da je XP svjez, pa bi mozda i to moglo biti problem (sumnjam). Tamo su proxyji i ostalo sto bi moglo zezati iskljuceni. Hm...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2006, 11:33 
Veteran
Veteran

Ništa nisam razumio kad računare oslovljavaš sa "drugi" i "onaj".
1. računar poveži na Internet i ukljući Internet Connection Sharing.
Na drugom računaru podesi da mu Gateway bude 1. računar. Za DNS servere na 2. računaru stavi iste one DNS servere koje koristi 1. računar.
To bi trebalo da je sve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 00:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Ništa nisam razumio kad računare oslovljavaš sa "drugi" i "onaj".

Posto ja koristim "ovaj" (koji je povezan direktno na net), i trenutno radim na njemu, u skladu sa tom situacijom sam ih i oslovljavao. Drugi = onaj = kompjuter na kojem trenutno ne radim i na kojem ne radi net. :)

Sva ta podesavanja sto si rekao su vec postavljena, ali i dalje ne ide. Evo screenshot sa "onog" :) kompa:
Slika

Kao sto vidis, konekcija tamo radi, ali on i dalje nema pristup netu (ni Opera, ni IE, ni MSN, ni pingovanje...). Sumnjivo mi je ono oko jedne MAC adrese na flat wireless paketima, ali mi onda opet nije jasno kako je prije radilo, u slucaju da je to. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 01:53 
Veteran
Veteran

FLASH je napisao:
Sumnjivo mi je ono oko jedne MAC adrese na flat wireless paketima, ali mi onda opet nije jasno kako je prije radilo, u slucaju da je to. :-?

Nema to veze. Iza gateway-a se ne vidi MAC adresa "drugog" računara.
Daj detalje kako si povezan na net i kako su računari povezani u LAN. Daj njihove lokalne IP adrese.

Probaj http://72.14.221.99/.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 10:10 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Lokalne adrese su im 192.168.0.1 (kod mene) i 192.168.0.2 ("tamo"). Default gateaway-i su obrnuti (kod mene *.2, tamo *.1)... Net - obicna wireless podesavanja.
Evo, sad sam probao "tamo" preko IP-a da otvorim stranicu i... hoce. :-? Kad pokusam dalje koristiti Google preko toga, rade samo one stranice koje imaju taj prefiks, dok npr. images.google.com nece.

Update (nakon 2 minuta):
Napravio sam. Proradilo je. :)
Podesio sam DNS na wireless konekciji (na PCI samo, ne na PPPoE; prije je bilo na "Obrtain DNS server automatically"; ujedno ubrzao proces dizanja sistema, koji je sporije startao zbog wirelessa) i stavio ista ta DNS podesavanja i "tamo" i proradilo je.
NNJ, hvala na pomoci. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 10:23 
Veteran
Veteran

FLASH je napisao:
Default gateaway-i su obrnuti (kod mene *.2, tamo *.1)...

"Tamo" treba da bude podešen gateway 192.168.0.1. "Prvom" ne treba da podešavaš gateway. Ako si na BLIC-u, "prvi" se povezuje putem PPPoE i automatski mu se sve dodjeljuje. Za DNS na "onom" stavi:
217.23.192.9 i 217.23.192.14.

Dakle, na "prvom" se nalazi jedna mrežna kartica putem koje si povezan sa "drugim" računarom. Kako si povezan na Net? Putem druge mrežne ili PCI wireless adaptera?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2006, 10:40 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pogledaj update posta. Rijeseno je. :D
Not now, John! je napisao:
Kako si povezan na Net? Putem druge mrežne ili PCI wireless adaptera?

PCI wireless adapter.

Hvala na pomoci.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]