max555 je napisao:
ali tu nije kraj problemima. Sad imam problema sa flopijem i cd-romom. Kad stavim neki flopi (cd) i odem na /mnt/floppy a tamo prazno - nema nista, kao da nista nisam stavio. Pokusam ja sam montirati (#mount /dev/fd0) ali opet nista. Sad se samo za razliku od prvog slucaja pojavi ikonica flopija na desktopu, ali kad kliknem na nju opet prazno. i gdje se uopste na slackwer-u podesava hardware?
Trebalo bi da je Slack prilikom instalacije floppy i cdrom stavio u /etc/fstab fajl, tj. trebalo bi da imaš nešto kao:
Kod:
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,rw,user 0 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro,user 0 0
Ako nemaš, onda dodaj

Poslije toga, floppy mountuješ sa
# mount /mnt/floppy
a CD sa
# mount /mnt/cdrom
Takođe, na Desktop možeš dodati ikonice, na koje kad klikneš, automatski mountuješ i pokrećeš File Manager. Klikni desnim dugmetom na Desktop, pa izaberi Create New Device -> Floppy.
max555 je napisao:
i jos nesto, moze li se slackware automatski gasiti (bez kucista). Kod mene dodje do "Power dawn!" i vjerovatno ocekuje da ga ja preko kucista iskljucim ali moj komp to ne podrzava.
Vjerovatno imaš ploču koja podržava ACPI sistem.
(Postoje dva konkurentska sistema APM i ACPI za gašenje računara, diskova, standby itd.). Tvoj Slack je namješten na APM.
Pretpostavljam da postoji modul koji možeš učitati i koristiti ACPI. Pogledaj u "/lib/modules/2.4.26/kernel/drivers". Tu bi trebalo da postoji fajl sa nastavkom .o koji učitavaš sa
# modprobe acpi.o (ako se modul zove acpi.o)
Ako ne postoji takav modul onda moraš kompajlirati kernel sa podrškom za ACPI. To je u naprednom kursu