banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 19:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: o GNU linuxu
PostPoslato: 01 Sep 2005, 11:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Sep 2005, 09:32
’Oću i ja GNU/Linux

Prednosti i mane slobodnog operativnog sistema u odnosu na Windows i kako se pripremiti za instalaciju neke od GNU/Linux distribucija

Richard M. Stallman je 1983. godine pokrenuo projekat GNU koji je imao za cilj stvaranje slobodnog operativnog sistema sličnog UNIX-u, koji je opet sve samo ne slobodan (otuda i naziv koji je rekurzivni akronim „GNU’s Not Unix”). Inače, intervju sa g. Stalmanom objavili smo u SK 12/2002. Međutim, operativni sistem sam po sebi predstavlja kompleksnu strukturu kernela, razvojnih alata, kompajlera i drugih programa koji zamisao zaokružuju u upotrebljivu celinu. Unixoliki GNU kernel GNU/HURD se sporo razvijao, a prvo javno testiranje se dogodilo tek 1996. godine. Zato je postojala potreba da se iskoristi kernel koji je funkcionalan.

Godine 1969. u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, rođen je Linus Benedikt Torvalds koji je kao student informatike na univerzitetu u rodnom gradu, a inspirisan pokretom FSF (Free Software Foundation) Ričarda Stolmena, započeo razvoj sistema sličnog Minixu, operativnom sistemu koji je napisao profesor Endrju S. Tenenbaum kao prvi UNIX za PC.

Linus je 25. avgusta 1991. na Minix news-grupu poslao poruku u kojoj je saopštio da je započeo projektovanje operativnog sistema sličnog Minixu, portovao BASH i GCC i pitao prisutne da kažu šta bi novi sistem trebalo da „nasledi” od Minixa. Tada nije ni slutio da započinje projekat koji će napraviti informatičku revoluciju. Verziju monolitnog kernela 0.01 objavio je u septembru 1991, a mesec dana kasnije verziju 0.02 učinio je dostupnom u obliku izvornog kôda i pozvao programere širom sveta da se pridruže projektu.

Posle nekog vremena i nekoliko zanimljivih predloga Linusov kernel je dobio ime Linux. Spajanjem Linux kernela i GNU programa formiran je kompletan operativni sistem – danas širom sveta poznati GNU/Linux.

Danas postoji veliki broj nezavisnih distribucija GNU/Linux sistema kao što su Slackware, Debian, Ubuntu, Fedora, SuSE i druge. Uglavnom su projektovane za instalaciju i upotrebu s diska računara, ali postoje i tzv. LiveCD distribucije koje se pokreću i koriste direktno sa CD medija, USB diskova ili čak disketa, bez potrebe za instalacijom.

Ono što je zajedničko za sve distribucije jeste optimizovanost, stabilnost, brzina i visok stepen bezbednosti.

Razlika između Windows i GNU/Linux filozofije

Najveći broj Windows aplikacija urađen je u maniru „sve u jednom”, što znači da proizvođači teže ideji ugradnje svega što je moguće ugraditi u konačno ostvarenje. Ta preterano izražena želja za integracijom naziva se „Windows-way”. Tako postoje slučajevi da audio-plejer može da reprodukuje DVD sadržaj, program za obradu grafike je u stanju da snima audio-zapise i slično. Zbog „pretrpavanja” programa nepotrebnim nesrodnim mogućnostima ovakav softver se često naziva „bloatware” (engl: bloat – naduvan, pretrpan).

S druge strane, UNIX filozofija se bazira na principu da jedan program radi samo jednu stvar, ali je zato radi dobro. Jedan od upečatljivijih primera za to je nepostojanje funkcije provere pravopisa u svim programima za obradu teksta posebno, već je ta funkcija prepuštena specijalizovanom modulu aspell koji apsolutno svaki program može da koristi kao plug-in. To je takozvani „UNIX-way”.

Razlike između samih sistema

(klik za uvećanje: JPEG, 47 KB)
Za standardnu GNU/Linux distribuciju potrebno je obezbediti najmanje dve particije: jednu od dva ili više GB i jednu od oko 500 MB. Prva se ponaša na isti način kao i Windows particija: obezbeđuje prostor za sam operativni sistem, kernel, dodatni softver, kasnija kompajliranja i nešto prostora za svakodnevni rad.

Druga particija je takozvani swap prostor. U Windowsu se koristi tzv. virtuelna memorija: podaci iz memorije koji nisu trenutno u upotrebi zapisuju se na hard disk (u skriveni pagefile.sys) kako bi se memorija privremeno oslobodila za druge procese, a oni se učitavaju nazad u memoriju kada se ukaže potreba za njima. Otuda često „drljanje” po disku kada se rade zahtevnije operacije u Windowsu (grebovanje DVD-ova, kompajliranje, renderovanje 3D modela, primena kompleksnih grafičkih filtera...). Linux koristi elegantnije rešenje: swap particija predstavlja proširenje hardverske memorije, što u saradnji s naprednim upravljanjem memorijskim prostorom čini dobitnu kombinaciju. Na računarima koji imaju premalo memorije GNU/Linux će izvući maksimum. To je ujedno i drugi adut ovog sistema.

GNU/Linux može nesmetano da funkcioniše, bez blokiranja i značajnih usporenja, čak i u ekstremno nepovoljnim uslovima: na starim i sporim računarima sa malo memorije, izuzetno slabom grafičkom kartom, pa čak i bez hard diska. Ono što je značajno između ostalog jeste i pomenuta modularnost, što znači da je moguće nadograđivati i proširivati pojedinačne komponente sistema, nezavisno od drugih. Najbolji primer je razlika između konzolnog („ono što liči na DOS”) i grafičkog („ono što liči na Windows”) okruženja. Konzola je neophodna za funkcionisanje GNU/Linuxa, dok grafičko okruženje nije (ne morate da koristite prozore da biste pročitali poštu ili kompajlirali neki program).

Jezgro GNU/Linuxa (Linux kernel) danas programira čitava armija ljudi širom sveta koji to čine zbog sebe i zajednice, a ne zbog toga što je neko to rekao, te otuda i činjenica da njegova optimizacija teži savršenstvu. Odnedavno se (zbog drugačijeg licenciranja) nezavisno radi na grafičkim okruženjima X.org i XFree86, a dalje se kao nadogradnja njih javljaju user-friendly grafička okruženja GNOME, KDE i XFCE. To znači da su razvojni timovi tih projekata zaduženi za ispravan rad svog softvera koji testira zajednica korisnika, a oni ispravljaju greške i unapređuju ga, nezavisno od drugih timova.

Pomenućemo činjenicu da vlade mnogih zemalja i velike softverske kompanije prelaze na GNU/Linux kao osnovu za svoje informacione sisteme. Najveći broj servera na Internetu radi upravo pod ovim operativnim sistemom. Kina je trenutno u fazi izrade zvanične distribucije na matičnom jeziku, dok Nemačka već dugo rad svojih vladinih organizacija bazira na distribuciji SuSE. Kompanije kao što su IBM, Sun, Dell i SCO uveliko su prestale sa promovisanjem svojih operativnih sistema (OS/2, SunOS, SCO UNIX, AIX) i prihvatile GNU/Linux rešenja te danas nude širok spektar proizvoda s podrškom za ovaj otvoreni tip sistema.

Nažalost, postoji jedna mana GNU/Linuxa, a to je nekompatibilnost softvera za Windows, što znači da samo pod određenim uslovima Windows aplikacije mogu da se pokrenu na GNU/Linuxu, bilo posredstvom nekog emulatora ili pravim portovanjem softvera od strane njegovih autora. Ipak, neke stvari se ne mogu dovesti na željeni nivo. Najveći nedostatak predstavljaju Adobeovi proizvodi kao što su Premiere ili Photoshop, paket Microsoft Office, igre i slično. Na sreću, postoje alternative – GIMP postaje sve veći konkurent Photoshopu, OpenOffice.org osvaja tržište kancelarijskih paketa, a sve veći broj igara je moguće pokrenuti na Transgamingovom emulatoru Cedega (emulator Wine sa DirectX podrškom), a ima i portovanih native igara.

Sigurnost je još jedna prednost slobodnog sistema. Firewall je ugrađen u jezgro operativnog sistema i potrebno je samo definisati pravila (ne postoji potreba za posebnim firewall programima). Broj virusa napravljen za GNU/Linux je zanemarljivo mali, a oni su „upotrebljivi” samo na starijim verzijama Linux kernela.

Ono čime su obuzeti open-source korisnici ogleda se u velikom broju volonterskih projekata za razvoj programa, prevođenju aplikacija na druge jezike, radu na dokumentaciji nekog programa ili na održavanju Web servisa. Jedan od trenutno aktivnih domaćih projekata jeste http://prevod.org u okviru kojeg se veoma uspešno radi na prevodu GNOME okruženja (priprema se prevod za verziju 2.12).

Na kraju objašnjenja osnovnih razlika možemo vam skrenuti pažnju na prateći softver za GNU/Linux i Windows operativne sisteme koji se razlikuje u ceni i kvalitetu. U većini slučajeva softver za GNU/Linux za kućnu upotrebu, naučna istraživanja i sve sem komercijalnog korišćenja u firmama (a ponekad i tada) apsolutno je besplatan. Nema reklama, probnih perioda i potrebe za plaćanjem licence za korišćenje. Kvalitet aplikacija se vremenom eksponencijalno poboljšava, greške u programima nestaju, ugrađuju se nove funkcije, a softver radi brže i bolje. S druge strane, aplikacije za Windows su uglavnom komercijalne, često „obogaćene” reklamama i spyware dodacima, te su ograničene probnim periodima i potrebno je platiti licencu za njihovo legalno korišćenje. Uglavnom su zatvorenog tipa pa ispravljanje grešaka zavisi samo od kompanije koja aplikaciju razvija, a na korisnicima je da igraju ulogu „neplaćenih beta testera”.

Instalacija

Kako se GNU/Linux distribucije međusobno razlikuju, ni proces instalacije najčešće nije isti. Ono što je svima zajedničko jeste to što su potrebne najmanje dve particije na disku. Kao što smo već istakli, neke distribucije mogu se pokretati samo sa CD medija, čak i bez hard diska u računaru.

(klik za uvećanje: JPEG, 33 KB)
Za particionisanje diska uvek preporučujemo slobodan softver (kao što su konzolni fdisk i cfdisk ili grafički GNU PartEd). Ukoliko je neophodna promena veličine NTFS particija (ako već imate instaliran Windows), onda je poželjnije koristiti PowerQuest PartitionMagic 8.0. (O kohabitaciji više operativnih sistema na jednom računaru pisali smo u SK 5/2005.)

Napravite logičku particiju veličine najmanje 2 GB (za neke distribucije je minimum 5 GB), a tip fajl-sistema postavite na Linux ext3. Za podešavanje swap particionog prostora potrebno je izabrati istoimeni tip i takođe logičku particiju veličine oko 500 MB. To je sve što vam je za sada potrebno. Sve novije distribucije su podrazumevano bootabilne tako da nema potrebe praviti StartUp disketu. Instalacija svake distribucije je priča za sebe, pa je pre same instalacije GNU/ Linux sistema poželjno pročitati datoteke README i INSTALL koje se obično nalaze u korenskom direktorijumu prvog instalacionog diska, a u njima je detaljno opisan postupak instalacije te distribucije.

Ono što vas može zbuniti pri prvoj instalaciji jeste određivanje Mount Pointa za root. Ovde nije reč o direktorijumu za administratora sistema /root, već o lokaciji korenskog direktorijuma „/” u kojem se nalazi kompletna struktura operativnog sistema.

(klik za uvećanje: JPEG, 31 KB)
Bitno je i da znate da su GNU/Linux particije potpuno nezavisne od FAT32 i NTFS particija tako da ne može doći ni do kakvih kolizija datoteka ovih različitih sistema. I pored toga, iz GNU/Linuxa je moguće videti i koristiti Windows particije, ali podrazumevano nije moguće pisati po NTFS particijama (razlog se valjda sam nameće), dok se iz Windowsa uz korišćenje dodatnih programa može samo čitati sa GNU/Linux particija.

Detaljan postupak instalacije distribucije Slackware 10.1 opisali smo u prošlom broju.

Linux na Internetu

Za GNU zajednicu je karakteristična velika baza podrške na Internetu. Na adresi http://www.linux.org možete naći osnovne podatke o projektu, popis distribucija, dodatne aplikacije, knjige, kurseve, vesti iz open-source sveta i drugo. Na adresi http://www.distrowatch.org nalazi se često ažurirani spisak distribucija sa uporednim pregledom paketa koji se nalaze u njima i adresama sa kojih se mogu preuzeti ili kupiti instalacioni diskovi. Sledi domaći sajt http://www.linux.co.yu koji obiluje vestima, uputstvima, dokumentacijom, a možete se priključiti i dopisnom društvu. Indeks GNU/Linux sadržaja se nalazi na specijalizovanoj Google stranici http://www.google.com/ linux. Popis velikog broja aplikacija svakodnevno se ažurira na adresama freshmeat.net, kde-apps.org i gnome-files.org, dok su izvori open-source projekata sourceforge.net i savannah.nongnu.org.

• • •

Ako želite da osetite slobodu i snagu pri upotrebi računara, pa čak i da se zapanjite brzinom svoje mašine koja je po vašim shvatanjima „troma”, preporučujemo da za početak pokušate sa dual bootom, to jest korišćenjem Windowsa i GNU/Linuxa na istoj mašini. Instalacija GNU/Linuxa više nije komplikovana kao nekada, za privikavanje treba izdvojiti dosta vremena, ali, verujte nam, GNU/Linux je zaista vredan truda.

Izvor:
http://www.sk.co.yu/2005/08/skse02.html

znam da postoji ova tema i da se vodi diskusija ali ovo bi dobro doslo kao clanak Wink

helen1 is a registerd trademark of УБРИ corporation

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 19:01 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Evo danas sam uzeo novi broj SK i ima nastavak priče, ovaj put se objašnjavaju dozvole/prava pristupu fajlovima i fajlsistemu uopšte, mountanje, neke konzolaške komande i ostalo.

Međutim, ako je iko od vas pročitao prosječne domaće računarske novine iz perioda 86-96, sigurno razumije da je ovo danas - "šrpdačina" ... Hej, pa to su MILION puta BOLJI, PAMETNIJI i KORISNIJI sadržaji nego što SK ima UKUPNO u zadnje 3 godine!?? Primjera radi, mislim da je jedan časopis "PCMAgazin" (vidio sam ga kod druga, nije moj) uz neke brojeve slao solidne skripte o raznim temama, kao što su java (script), vb, qb, win, dos, *x ... dok danas u svim, ma apsolutno svim novinama sa naših prostora uvijek čitate istu stvar - kako instalirati, kako pokrenuti ls, dir, chmod, kako GNU/Linux odlična stvar, a o programiranju da ne pričam. Kako napraviti editor, kako napraviti podsjetnik, kako napraviti lopticu koja skače ... BRUKA, SRAMOTA.

Tangenta je 10 puta veći informatički časopis zbog ono sitno pascal codea nego tamo neki smrdljivi ŠVAPSKI magazin. Kontate? Ove novine, koje sad imamo, su čisti švapski fazon. Reklame ... Jadno, zaista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
to je razlog zasto sam ja prestao da kupujem bilo sta stampano...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 20:15 
Urednik
Urednik

mangia je napisao:
to je razlog zasto sam ja prestao da kupujem bilo sta stampano...

i izgleda da ću i ja tako ... sav sam neki pesimističan u vezi toga ... ne mogu da shvatim da je neko u toku rata 93. mogao nabaviti bolje "resurse" za edukaciju nego danas ... pih, danas samo kafane niču i ništa drugo ...

U rijetkom dobrom dobu, u petom i 6. razredu dobijao sam Matematiskop iz Srbije ali i to su mi ukinuli i onda sam izgubio korak sa matematikom ... Jes crnilo ova Bosna, neopisivo ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 20:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Meni je SK najbolja novina od svih drugih na tržištu. Malo vidim novosti, ponešto novo saznam, preskočim igrice i ne žalim para jer su jeftine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 04:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
INFO ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 08:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
O strucnim IT casopisima svako moze dati svoje subjektivno misljenje.
Ja sam '99. pisao za PC Chip (koji izlazi u Hrvatskoj) i znam da su mnogi autori stvarno majstori svog zanata. Poznajem licno mnoge autore, koji pisu za BUG (Toni Drabik, Domagoj Pavlešić) i Mrezu (Dinko Korunic, Senko Rasic i td.) i odgovorno tvrdim da su ljudi stvarno profesionalci i da imaju znanje.

E sad, problem je sto se ti casopisi nekako moraju otplatiti i da ljudi zarade na njemu, pa onda trpaju razne reklame i reklamice, sto doprinosi iritaciji citalaca. Ne znam koliko bi dobro bilo rjesenje, da se cijena casopisa poveca za duplo i da bude bez previse reklama, a da se strucni sadrzaj poveca u obimu, u kvaliteti i aktuelnosti doticne teme. Da li biste bili spremni placati 20 km za jedan strucni casopis? Ne vjerujem... Pogotovo kad se mnoge ili skoro sve informacije mogu naci na internetu - i to besplatno!

Inace, SK nije los, citao sam nekoliko primjeraka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 11:56 
Stara kuka
Stara kuka

Not now, John! je napisao:
Meni je SK najbolja novina od svih drugih na tržištu. Malo vidim novosti, ponešto novo saznam, preskočim igrice i ne žalim para jer su jeftine.

da nisu skupe ali taman toliko i vrijede. imaju puno posveceno igricama koje uglavnom interesuju mladju populaciju i koji su inace najbrojnija klijentela. onda ima puno reklama pa se onaj korisi dio vrlo lako izgubi. sta ja znam ali ima par sajtova koji su dosta brzi po objavljivanju vijesti pa novine ne kupujem. kad vec visim na net-u

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 14:56 
Urednik
Urednik

Ja hocu da kazem da danashnje novine nemaju veze sa "naucnim" i zato ne bi trebale ni da pokushavaju da nakaradno pishu o stvarima kao linux.

Primjera radi, pre deset godina u novinama ste mogli da procitate kako CDRom radi, kako se upravlja asemblerom sa njim, kako i gdje se razvijaju formati - ovo ono. Danas svake godine umjesto toga imate REVIJU DVDROM uredjaja, pa onda ko fazon ocjenjuju koji valja a koji ne. I svake godine isto ... Januar - test monitora, Februar - test misheva ...

Poshvabile sve novine. Josh da pocnu pisati njemackim jezikom i sve na mjestu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
E a ovo sve sto je helen1 napisao/la (kopirao/la) ima fino napisano na http://www.gnu.org, http://www.linux.org i na http://www.tldp.org prema tome ne vidim smisao topika... i jos ste otisli u offtopic.... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka

ma nije toliko ni offtopic. gomila casopisa sta radi samo ksida gotove tekstove i prevede i eto novog broja.

tako da je to davno i procitano i usvojeno i apsolvirano ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 00:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
mangia je napisao:
ma nije toliko ni offtopic. gomila casopisa sta radi samo ksida gotove tekstove i prevede i eto novog broja.

tako da je to davno i procitano i usvojeno i apsolvirano ....

... i sad mi tu istu praksu treba da usvojimo i na forumu :roll:
Zar nije pametnije da moderator postavi jednu top temu (ili dvije, pet, deset) u kojoj ce navesti korisne tekstove vezane za gnu i/ili linkove ka korisnim informacijama na netu... pa nek se ljudi snalaze, a ne ovako bezze... i na kraju cak i ako je tema dobra ona ce za mjesec dva da padne na dno foruma i bice zaboravljena....

Ovo jeste OT ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 14:04 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
Domaćim časopisima se ne isplati pisati o stvarima koje malo ljude interesuje , a i nema ni puno ljudi koji bi mogli kvalitetno pisati o nekim naprednim temama. Igrice, hardware/software testovi i pregledi su nešto što većina ljudi može da svari a i indirektno su reklama za sve te proizvode što odgovara firmama koje to prodaju. Prije 1995-96, mnogo manje ljudi je imalo računar i dobar dio čitalačke publike su bili mnogo stručniji ljudi. A časopisi su bili mnogo više entuzijazma, a manje želje za profitom. Ne treba žaliti za tim vremenima, to je normalno da se tako nešto desi.

Po meni, časopis u kojem se može ponešto pročitati kod nas je Mreža, ali i tu su najjači članci neki pregledi tržišta, intervjui sa nekim ljudima i sl. Tehnička strana im je slaba. Ali oni sami kažu da su "za profesionalce", znači nekog ko se već bavi poslom i neće uzeti taj časopis da nauči neki novi programski jezik ili nešto slično, već ga više zanima biznis strana posla, koji su trendovi, šta je aktuelno, odnosno "money, money". Jebi ga, računari su u zadnjih deset godina postali od nekog hobija kao što je radio-amaterstvo do pravog biznisa koji zapošljava brdo ljudi i u kojem se vrti dosta para.

Uglavnom, ako želite tehničke časopise, oslanjati se na šačicu domaćih časopisa i isčekivati kada će neko od njih napisati nešto pametno je kao i čekanje kiše u Sahari, ipak smo mi manja polurazvijena zemlja (mislim na ex-YU). Imate brdo dobrih časopisa u svijetu za bilo šta što vas zanima, npr. Linux Journal, SysAdmin, Linux Magazine, Linux Format ili neki programerski tipa Dr. Dobbs, CUJ, JDJ, PHPArch, itd, itd... Ako ste studenti, možete se učlaniti u IEEE ili ACM za malo para i dobijati brdo jako solidnih časopisa dosta jeftino... Za naučno orijentisane koji se ne boje par formulica tu i tamo, IEEE i ACM časopisi su "nema-dalje" na planeti. Nemojte samo čitati časopise tipa SK i onda se žaliti... SK je na ljestvici računarskih časopisa u svijetu vjerovatno negdje na 101679. mjestu. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]