banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jul 2025, 18:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 111 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Linux korisnici u BL?
PostPoslato: 03 Avg 2005, 04:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
poz ljudi ....

iskreno da vam kazem neznam kako da formulisem temu pa cu napisati sve sto sam mislio :D :D

prije svega evo jedan link http://www.linux.org.ba.
dakle zanima me koliko je ljudi upoznato sa ovim?? sretao sam neke ljude i sa ovog foruma, pa me zanima ima li ih jos. forum je sasvim ok, istina bilo je nekoliko tema na osnovu nacionalnosti ali to se mora proci :-? :-? . mene zanima jel postoji neko udruzenje linuxasha Republike Srpske ili eventuano Banja Luke? ideja da se to napravi je veoma dobra (bar ja tako mislim) a bilo bi mnogo lakse ukljuciti nove korisnike i mnogo lakse doci do novih distribucija , da ne govorim o jos nekim prednostima kojih ima .... negde sam procitao sledece ... u banja luci je lakse doci do 10 kg heroina nego do neke nove distribucije linuxa :D :D to zaista ruzno zvuci ali je istina :( :( :D :D
mozda bi se mogli povezati i sa ovima iz ULK (ljudi sa gore navedenog sajta), jer imaju u planu da se prosiruju u banja luku (bar tako kazu) ili osnovati nesto novo.

svi komentari su dobro dosli
:D :D

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2005, 10:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
XentoniX je napisao:
...

Ja sam već dugo na njihovim forumima.
Problemi koje ljudi tamo imaju su obično vezani za određene distribucije ili rad ULK BiH, tako da nisam puno diskutovao. Par puta je bilo riječi o slanju nekih distribucija i dokumentarnih filmova, a kad sam se javio sa adresom iz BL, nisam dobio nikakav odgovor. Takođe, ljudi su iz sveg oružja napadali GNUzillu, jer je u jednom broju pisalo "bošnjački", umjesto "bosanski" jezik, a pri tome ne propuštaju da RS nazovu "Republika Šumska".
Iako zvanični predstavnici kažu da "to nije stav ULK BiH nego pojedinaca", ti pojedinci čine bar 90% ULK BiH.
Sve me je to uvjerilo da ogranak ULK-a u Banjoj Luci (ili bilo gdje u RS) nije poželjna tema za razgovor, a kamoli za ostvarenje.
Kad vidim koliko je malo korisnika Lunuxa kod nas (bar po posjećenosti ovog foruma) i s obzirom da rad u ULK-u podrazumijeva aktivnosti za koje mislim da nemam vremena, nisam previše zainteresovan za otvaranje BL ogranka ULK-a.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2005, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

to sam vec gore napomenuo, za te napade na osnovu nacionalne osnove i potpuno se slazem sa tobom. ono sto su govorili za gnuzilu je sasvim bez veze. medjutim takodje sam rekao da bi moglo da se osnuje nesto posve novo, da nema nikakve veze sa njima. mislio sam samo da bi mozda bilo lakse kada bi to islo preko njih ali vjerovatno se to nebi moglo ostvariti, zbog vec nama svima poznatih razloga. istina je da je na ovom forumu dosta malo ljudi, i da jedne te iste ljude iz BL srecem na milion foruma o linuuxu :D :D . ja mislim da bi onda vjerovatno dobili jos novih korisnika, jer ima dosta ljudi koji bi probali i presli na linux ali ne mogu doci do distribucije. i ja sam donedavno bio takav :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2005, 15:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
pazi sada linux stize postom dzaba :) (ubuntu recimo) meni su takodje poslali mepis i gentoo dzaba iz kanade odnosno srbije. tamo oko nove godine ako se sjecate sa elita.
drugo sto se tice smog linuxa znam da je prema bug anketi 34% njihovih posjetilaca koristilo ili jos uvijek koristi linux. tako da ima tu mesa sto bi se reklao. a sto se tice ULK-a BiH oni trube sa onom svojom distribucijom ad idu na zivce.

samo cekam da zapejvaju ajmo bosno bosno ajmo....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2005, 23:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ma jest , hvale se mnogo. :D :D
i ja sam dobio neke distribucije postom. nedavno sam zamolio jednog momka se es-a da mi posalje jedan distro i bez ikakvih problema je pristao. ali stvar je sto tu ima mnogo petljancije. zar nebi bilo bolje da se osnuje nesto za Banja Luku ili Republiku Srpsku pa da to fino sljaka i ako nesto zelis mozes odmah da to dobijes. :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 12:13 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
Linux User Group - LUG - može svako osnovati, dovoljno je da ima neki sajt i da se ljudi sa vremena na vrijeme okupljaju i to je to. Ne treba sad ogranak nekog drugog udruženja iz Sarajeva...

Domen i hosting bi se mogli džabe dobiti za tako nešto. Okupljanja se mogu organizovati negdje na Univerzitetu, sigurno bi se mogla izganjati učionica povremeno na sat - dva.

Može se ići dotle da se LUG registruje kao udruženje građana, registracija na nivou BiH je 50 KM, isto lako ostvarivo. Onda bi se mogla dobijati i finansijska sponzorstva za neke aktivnosti.

Što se tiče distribucija i sl, razne firme i provideri u BL imaju brdo distribucija, a ako i nemaju neku, lako se skine. Fazon je što niko neće da kopira distribucije svakom pojedincu - to bi uzimalo dosta vremena, kad bi bilo udruženje, nekom u udruženju bi se mogla dati po jedna kopija i onda se dalje u okviru udruženja ljudi organizuju oko daljnjeg kopiranja.

LUG bi mogao da radi sve što i drugi LUG-ovi po svijetu rade:
- install festovi - gdje ljudi koji ne znaju toliko o Linuxu donose svoje mašine da im se instalira Linux.
- timovi za prevođenje - okupi se par zainteresovanih, uzmu neki open source projekat koji nema prevod na naš, prevede ga i pošalje autorima projekta da ga zvanično uvrste.
- okupljanja - gdje dolaze ljudi zainteresovani da nekom nešto pričaju ili da nekog nešto pitaju - promocija, obrazovanje, community support.

itd, itd, itd.............. To je sve lakši dio priče, teži dio priče su ljudi. Fazon je što kod nas izgleda nema nekog prevelikog interesa, prve priče o LUG-u su iz 1998, ali ništa se nije desilo. Ne mogu jedan ili dva entuzijasta tako nešto napraviti, mislim, mogu oni, ali od toga neće ništa biti na duže staze.

Uostalom, ne znam kakvo je sad stanje sa upotrebom Linuxa među "rajom", prije je to bilo uglavnom za neko foliranje, dokazivanje i sl. Od takvih "faca" takođe nema ništa, njih ne interesuje promocija Linuxa i širenje njegove upotrebe, već da se o njima širi priča kako su "zajebani hakeri".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 12:23 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
Još nešto, možda kod nas ne treba LUG, već možda UUG - Unix User Group ili čak CUG - Computer User Group. CUG-ova i UUG-ova po USA ima po 20-30 godina starih. Tako se može privući više ljudi, i *BSD-ovi su lijepi, a šta fali i Windowsu 8)

Onda bi udruženje moglo imate sekcije, Linux sekcija, *BSD sekcija, Windows sekcija, XYZ sekcija, šta god, jer kod nas osnovati LUG je možda kao i osnovati udruženje astronauta, jako je malo ljudi.

Poslednji put menjao pmalic dana 04 Avg 2005, 12:26, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 12:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
pozdrav pedja. fino je vidjeti da nisi zaboravio ovaj forum :)

sto se tica LUG-a RS ili kako vec hocete. nemam nista protiv slazem se da dobar dio korisnika koristi linux radi neke sminke. ja i par ljudi smo naglabali o tome prije odredjenog vremena. takodje razmisljo sam o tome sa aspekta legalizacije i edukacije onih koji ce izgrcati hiljade KM kada budu morali legalizovati svoje Windowse. no to sahtjeva puno truda i odricanja i odlican plan i program djelovanja. no ako se krene na vijeme nije nemoguce :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 18:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
pmalic je napisao:
Još nešto, možda kod nas ne treba LUG, već možda UUG - Unix User Group ili čak CUG - Computer User Group. CUG-ova i UUG-ova po USA ima po 20-30 godina starih. Tako se može privući više ljudi, i *BSD-ovi su lijepi, a šta fali i Windowsu 8)

Onda bi udruženje moglo imate sekcije, Linux sekcija, *BSD sekcija, Windows sekcija, XYZ sekcija, šta god, jer kod nas osnovati LUG je možda kao i osnovati udruženje astronauta, jako je malo ljudi.

Situacija se lagano mijenja, nije vise toliko malo korisnika na neWindows platformama. Ono sto je mene iznenadilo je cinjenica da u posljednje vrijeme u BL vidjam dosta ljudi koji polako prelaze na Macintoshe.

Ako bi bilo voljnih da se ovako nesto organizuje, ja sam uvijek za i raspolozen sam za pomoci bilo kome. Takodje, mogao bih srediti na koristenje ucionicu na Filozofskom Fakultetu svakim radnim danom poslije 17h.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2005, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

he he

ima ljudi... fino nema sta. svidja mi se ovo sto ste ovde naveli :D :D
znaci samo malo truda i volje i moglo bi nesto da bude.. :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2005, 15:49 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Konacno sam nabavio stable debian (štajska verzija) :/

2DVD'a + CD

Sveštenik, ebaga ali nisam mogao više da te čekam, ako hoćeš mogao bih da ti ih prebacim nekako (nemam ja dvd rezača ali znam ljude koji imaju), isto važi i za ostale.

Linux Udruženje Korisnika? Nova domena? Ma šta ja znam, dovoljan je i ovaj forum možda ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2005, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mozda i jeste .. :D :D
a mozda i netreba mnogo da se sa foruma predje na neki tip organizacije :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2005, 15:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
che.guevara je napisao:
Sveštenik, ebaga ali nisam mogao više da te čekam, ako hoćeš mogao bih da ti ih prebacim nekako

Nema problema, i ja cu kompletirati za koji dan :) .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 21:30 
Veteran
Veteran

Otvoren je podforum "Banjaluka" pri Udruženju linuks korisnika BiH.
http://forum.linux.org.ba/viewforum.php?f=44
Pozivam vas da budete aktivni na forumima ULKBiH, da pokažemo da i kod nas ima pregršt geekova. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2005, 23:23 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
ofcourse :)

btw, juče sam chatovao sa "poglavarima" lugbiha, i baš su fini ljudi ;) pa bi mogli da napravimo naše udruženje ovdje, ali da ipak zvanično budemo njihov ogranak kako bi izbjegli nepotrebno ganjanje papira i ostalog crapa

A i to je korak naprijed prema boljem društvu, šta ćemo kad smo ovdje zatečeni, onda moramo ... Možda je vrijeme da se smanje penzije - tenzije pardon.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2005, 01:28 
Veteran
Veteran

Pa, eto, raspitajte se na kakvim projektima rade, pa se uključite (ja nemam previše vremena, pošto mi je prioritet da što prije završim faks). Uključiću se i ja, ako ne oduzima previše vremena. Ukoliko znate za neka dešavanja u vezi sa FOSS postujte tamo. Pošto znam da rade na prevođenju pojedinih aplikacija, mogli bismo se odlučiti za neku aplikaciju i baciti se na prevođenje. Najbolje bi bilo odabrati neku aplikaciju koja se dosta koristi, a ne postoji prevod na srpski, hrvatski ili bosanski.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 13:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2003, 13:24
Ja sam takodje od nedavno na ULK i urgirao sam za neke stvari i ljudi to mjenjaju, tako da sto se tice admina cini mi se OK.

Takodje sam rekao da bi bilo dobro da se mi ovdje okupimo recimo ngdje na kafi i sl. i da se organizujemo ko , gjde i sta po pitanju naseg dijela, tj. banjaluke da radimo i da se organizujemo i takodje da razmjenjujemo distribucije i software kao i savjeti.... Jer ako nas 10 skida isti distro sa neta ne isplati se nikome ako smo organizovani onda je to nesto

sta kazete?

Breath breath breath a little faster
Can you catch yourself

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

naravno ... sve je ok sto si rekao .....

milsim da bi ljudi sa ovog foruma trebali da se malo ukljuce i tamo ..... cisto iz razloga da nas bude vise ... da se zna da i banja luka ima linuxovaca ;))

sto se tice distribucija .. nakon ovog sajma tamo oni salju paket sa cd-ovima tako da cemo imati dobar izbor :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 09:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2003, 13:24
Ja sam ZA ovo pisem po ne znam koji put, ali valjalo bi da se nesto uradi, a evo i ljudi ce nam poslati distribucije, tako da.....

SAmo od nas zavisi kao sto sam tamo napisao ako hocemo org i ako hocemo neke sastanke mogu evo pogledati za taj prostor....

Breath breath breath a little faster
Can you catch yourself

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
problem je samo nasoj(vasoj) pasivnosti, ja bih mozda aktivno ucestvovao ali sam odsutan. zasto se npr. mangia nije javio on aktivno koristi linux vec godinama! ima tu josh ljudi, npr administratori na providerima mogu da daju svoj doprinos posto oni najvise o toj temi i znaju i najvise su upuceni ovom prilikom isto prozivam pmalica i njemu slicne!

nemojte se shvatiti uvrijedjeni vec samo kazem da vi koji vec neko vrijeme koristite linux treba da napravite nesto, ne ocekujete valjda od nas pocetnika ili ljudi, koji su josh na winu i nisu mozda ni culi za linux, da nesto urade?

postao je umoran

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 111 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]