Android je prvo derivat Linuxa, jer se bazira ne Linux kernelu, pa tek onda kao takav derivat Unixa.
Vjerujem da je korisnicka zajednica ogromna kod Androida, ali ne bih podcjenjivao ni mainstream Linux zajednicu.
Sta znaci GUI oriented? Svaki operativni sistem, pa i Windows i Android i MacOS su primarno text based operativni sistemi. Pa Windows 10 pociva na Windowsu NT.
E sad, na tim text based sistemima se vrti graficki klijent. Na nekim sistemima je lakse, a na nekima teze uociti razliku izmedju ta dva okruzenja.
Kod nas je problem sto se Linux uvijek poredi sa nekim verzijama koje su od prije deceniju ili dvije, dok se Windowsu daje ta prednost da su ljudi prilicno naviknuti na njega.
To se moglo vidjeti i kad su se pojavili prvi pametni telefoni. Ljudi koji su duze koristili klasicne telefone, pricali su kako se tesko navici na pametne telefone i kako to nije za njih. Evo sad svi bez problema koriste Android telefone. Koliko god iOS bio drugaciji, nije im nikakav problem preci sa Androida na iOS. Tako da je ta prica apsolutna glupost. Uzmi prosjecnu osobu koja nije nikada koristila racunar i bice joj svejedno da li je ispred nje Windows, Linux ili MacOS.
Sve se svodi na to da neka ikonica malo drugacije izgleda ili da je nesto nazvano malo drugacije. Jebi ga, ako nije Microsoft Office, onda je Libre Office ili Open Office ili sta vec. Tako i za sve ostalo. Kao sto sam ranije napisao, problem je sto ljudi od Linuxa ocekuju da bude isti kao Windows, dok od MacOSa to ne ocekuju. Sto se instaliranja aplikacija tice, sve moderne distribucije imaju softverske centre gdje programe mozes instalirati kao i na Android telefonima. Ako ti treba nesto vise nego sto se tamo nudi, onda si u istom problemu kao i kad te aplikacije nema na Androidu...
Linux je jaaaako puno napredovao zadnjih nekoliko godina. U nekim stvarima i dalje kaska za Windowsom i MacOSom, ali je u nekim i znacajno ispred njih. Sve se svodi na to za sta ti operativni sistem treba.
Gnome korisnicko okruzenje je jako fino uradjeno i samo mu treba dati jednaku sansu. Nasi ljudi ne vole bas da citaju, nego nauce napamet koje ikonice trebaju kliknuti da bi se nesto desilo i to je to. Ako nema ikone Start za otvaranje menija, odmah problem... Osim ako je MacOS u pitanju, onda sve odgovara...

Fun fact: Cini mi se da je moj prvi Linux bio Ubuntu 8.04, tad su jos slali CDove besplatno...

Do sad sam probao jako malo distribucija: Ubuntu, Xubuntu, Debian, Fedora, Mint, openSUSE. Debian mi je nekako najbolje sjeo. Paketi jesu malo stariji, ali zato uvijek sve radi...