despot777 je napisao:
Ja koliko znam da ako je aktiviran UEFI u biosu onda zna biti problema, kod mene trenutno windows 8.1 (ugašen ovaj UEFI) i Mint 16, u Mintu nema nikakvih problema sa pristupom ntfs particijama
Možda zato što tada Windows 8 pravi GPT particionisanje, a ne MBR. Ukoliko se želi spustiti neki Linux distro pored Windoze mislim da ne bi smjelo tu biti problema ako su noviji Linux distroi u pitanju, ali opet... Vjerovatno nastaje problem prilikom stvaranja dual-boota jer GRUB-u MBR i GBT ni ne mogu biti isti. Ali jako sam tanak tu, kome se da, može se načitati ovdje:
https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB#Dual-bootingU svakom slučaju, ako je "pilot babo" ostavio drugu particiju pod Windozom praznu, ali živu (formatirana u NTFS, a kao GPT) pa ju je mislio kasnije preformatirati možda to onda pravi problem. Ja uvijek za dual boot kad Linux ide pored postojećeg Windows-a, dio diska koji sam namijenio za Linux ostavljam kao "unlocated space", odnosno ukidam bilo kakve particije i onda nisam imao problema.