Tema je otvorena ovako
tensSa je napisao:
Ovdje mozete raspravljati o tome gdje najbolje kupiti/pazariti igrice u BL, a i sire.
Pa pretpostavljam da se misli na originale. I mislim da je dobro da imamo takvu temu, na njoj se može pisati gdje se nalaze prodajna mjesta u našem okruženju, mogu se komentarisati cijene, novi naslovi koji se pojavljuju, mogu se komentarisati servisi za online digitalnu prodaju igara i iskustva sa njima (Steam - mada o njemu već ima posebna tema, D2D, Impulse, GOG i drugi). Ali onda nećemo na ovoj temi pisati o tome da se igre mogu "jeftinije" skinuti sa torenta i wareza jer to ionako svi znamo. Dzontra Volta je naveo neke dobre razloge za povremenu kupovinu ponekog originala pa neka ova tema služi da pomogne u tome.
Kad smo kod toga tačno je da kod nas ne postoji praksa kupovine originala jer svi znamo za "jeftinije" načine nabavke koji nas uz to i poštede gnjavaže sa online aktivacija i registracijama igara, sa raznim DRM zaštitama i sličnim. Ali koliko sam primjetio kod nas postoji praksa da neko vremenom kupi igru koju je igrao u "narodnoj" verziji pa mu se mnogo svidjela i jednostavno želi da da doprinos razvojom timu, i želi da ima tu igru u svojoj "pravoj" kolekciji igara. Vidio sam da su mnogi iz tih razloga, vremenom, kada su pale cijene, kupili Witchera, kojeg svi dižu u nebesa kao dosta dobru igru. Inače ja baš ovih dana igram Witchera i ovo što sam do sada vidio je prilično dobro. On je recimo na Steamu 30€ ali ako naleti neki vikend popust za njega kao što je ovaj vikend Stalker samo 5€ lako moguće da bih kupio Witchera. I tako mnogi rade. Iako su neku igru igrali i iako je imaju u "narodnoj" verziji kupiće je ako im se dosta svidjela i ako/kad nalete na neki popust. U tom slučaju je dosta zgodna digitalna prodaja jer redovno imaju popuste i lakše je pratiti kad šta imaju na popustu jer je to samo posjeta sajtu, u par klikova se vidi "šta ima novo", pri čemu se igra ne mora odmah ni skinuti, ona će od tada stalno biti prisutna na korisničkom nalogu i moći će se skinuti bilo kad, kada kupac poželi da je povremeno odigra.
Dobro je da ste pomenuli firmu PC Info, nisam znao za njih, mada mi njihov sajt djeluje dosta...jeftino. Slika Aiona je linkovana na YouTube trailer dotične igre umjesto na podatke o samoj igri, o cijeni i slično, kao na svim sajtovima koji vrše prodaju. Imaju nekakav spisak igara ali se na njih ne može kliknuti da se dobije neki info box, prije svega podatak o cijeni. Koliko vidim treba im slati mail da bi se dobile informacije o cijenama. Web Shop im ne radi, tj. u nekoj je testnoj fazi (mada bi trebalo da ga oni testiraju a ne kupci). Ali s obzirom da se kod nas originali slabo kupuju možda nije lako srediti i održavati sajt

. Ali bih volio da srede sajt, da naprave funkcionalan Web Shop, da imaju najave novih igara koje će dobiti, da imaju dobru ponudu igara, kako starih tako i novih, posebno hitova. U njihovom spisku sam na brzinu potražio neke od hitova od zadnjih godina i nisam našao ni jedan.
I da, za firmu je nedopustivo da kaže "igrice". Ne samo za firmu već i za bilo koga, "igrice" su završile sa Tetrisom, danas "igrice" zauzimaju 5+ GB na hard disku, prave se sa milionskim budžetima, unajmljuju se profesionalni glumci za voice acting, da ne govorim o kompozitorima i ostalom. Mnogima se na forumima digne kosa na glavi kad vide da neko napiše "igrica".