Ovih dana sam igrao neke igre a pošto imam dva monitora na drugi nabacam programe za praćenje temperatura na procesoru, grafičkoj, ploči i stavim Task Manager da vidim opterećenje na jezgrima. Evo rezultata za neke igre o opterećenju pojedinih jezgara na procesoru u toku igranja (kasnije ću postaviti i za druge).
Igrano na Q9550 i GTX 285 na 1920x1200.
Call of Duty 4
Company of Heroes
Far Cry 2
Bioshock
Crysis
Od ovih ovde prikazanih Company of Heroes ima najujednačenije korištenje sva 4 jezgra, a igra je izašla negdje u seprembru/oktobru 2006. godine, opis u SK 10/2006. Inače kažu da će multijezgralnost najbolje doći RTS-ovima zbog proračunavanja AI-ja za veliki broj jedinica. Vidjećemo kakav će po ovom pitanju biti Starcraft 2.
Call of Duty 4 ne samo da realtivno ujednačeno koristi sva 4 jezgra već ih koristi prilično, čak 62% sve ukupno, Far Cry i Bioshock ne zaostaju puno.
Crysis je od ovih još i namjanje CPU zavisan (ali dosta GPU zavisan), koristi tri jezgre i četvrto malo, sve ukupno 38%.
Ovo sam pronašao na nekom forumu
==================Quad Core=====================================
Alan Wake - Ground up quad core support.
Bioshock (Unreal Engine 3) - Quad core support.
Call Of Duty 4 - Ground up quad core support.
Company of Heroes - Ground up quad core support
Crysis - MP Beta Dual Core support, full game ground up Quad Core support.
DiRT - Ground up quad core support (up to 8 cores reported).
Flight Simulator X - Quad core support with patch.
Lost Planet - Ground up quad core support. (octa core support as well).
MOH: Airborn (Unreal Engine 3) - Ground up quad core support.
Supreme Commander - Ground up quad core support.
The Elder Scrolls: Oblivion - Quad core ground up, can use 5 threads.
World in Conflict - Ground up quad core support.
Unreal Tournament 3 (Unreal Engine 3) - Ground up quad core support.
Evo jedan mali grafički test iz oktobra 2007.
http://www.yougamers.com/news/13735_cor ... ting_used/Ne bi bilo loše da neko uradi ove testove na nekom dualcore procesoru, i za ove iste igre pa da uporedimo opterećenje. Baš me zanima kako bi izgledalo za Company of Heroes koji veoma ujednačeno koristi sva 4 jezgra, da vidimo da li bi opterećnje bilo isto tako ravnomjerno raspoređeno.