V@nja i ostali koji ovo nisu probali - probajte!
Ja sam juče uzeo F.E.A.R. kod Brke, ali nisam mogao instalirati, DVD je oštećen, ali sam uspio zaobići problem i instalirati, već drugi put mi ova procedura uspijeva pa ću objasniti ako nekome zatreba. Dakle kad je disk malo nečitljiv i instalacija ne uspijeva, probao sam praviti image diska u Ultra ISO ali ni to ne uspijeva, ali ono što uspijeva je pravljenje imagea u Neri, idem na DVD Copy u Neri, ali kad završi pravljenje imagea (ako je to uspio onda je sve u redu) ne stavim mu prazan DVD već pronađem taj image na hard disku, prekopiram ga na drugo mjesto i pokrenem sa DaemonToolsom. Ili se može odmah narezati u Neri ako je već uspješno napravio image, ali ja prvo volim probati igru. Nero ima neki error correction koje je po defautlu uključen kad radi DVD Copy, pa zato uspijeva "spasiti" inače nečitjive DVD-ove. Ovo je već drugi put da mi uspijeva ova procedura, a mislio sam da ću morati vratiti DVD bez da probam igru.
A sad o igri. Inače su je nahvalili, a kažu da je najjača u dva aspekta: fantastičan AI, i vrhunska atmosfera. Ja sam odigrao jednu i po misiju, i potvrđujem i ovo za AI i ovo za atmosferu, posebno za atmosferu. Igra me mnogo više privlači nego recimo Quake 4.
Prva misija nema pucanja, ali se odmah vidi da je atmosfera posebna. Vidiš nekoga kroz poluotvorena vrata, odmah otvoriš vrata a ono nema nikoga. Inače igra je pucačina-horor. Ali ne horor kao Doom 3 i Quake 4 sa monsterima, već je ovde atmosfera mnogo bolje napravljena. Pojavljuje se onaj famozni duh djevojčice, predmeti padaju sami od sebe, pomjeraju se, čuju se zvukovi, i to sa zanimljivim porukama, priča igre bi se isto mogla pokazati jako zanimljivom.
Fizika je dosta dobra, padanje upucanih vojnika je dosta dobro, posebno kada se uključi SLOW-MOTION (kao u Max Payne), isto tako i trzanje vojnika kad ih pogađam. Zvukovi pucnjave su sjajni, možda najautentičniji, jasni, prodorni, zvuk lomljavine stakla je isto vjerovatno najautentičniji do sada. Borbe su sjajne, vojnici se sakrivaju, čas ga vidiš a sledeći čas se sakrije, pa ti dođe iza leđa, dozivaju se, bacaju bombe.
Pojavljuju se neke vizije u nekom mutnijem i sporijem modu.
A sad ta famozna hardverska zahtjevnost.
Igra mi je na početku podesila 640x480 rezoluciju

. Ja sam digao na 800x600 (trenutno imam 15" monitor pa mi veća ni ne treba), onda sam pogledao ostale postavke koje je igra podesila, sve je podesila na minimum, a efekte na off. Tako nekako. Ja kontam to je OK, igra je ekstra zahtjevna, odoh da vidim kako tako okrnjena izgleda i kako radi. Framerate mi nije padao ispod 45-50, a išao je i do 200 u zatvorenim prostorijama (a takvih je više), a i na otvorenim je išao do 80. Prosjek je možda 60-80. Tako da bih mogao nešto od detalja povećati i da to ostane igrivo, ali nisam sa tim zasad eksperimentisao. Ali hoću reći da igra i tako okrnjena dosta dobro izgleda, sasvim pristojno i igrivo, bolje nego neke starije igre na medium i high postavkama. Recimo teksture cigli u zidovima na prvom nivou su dosta fine. Stvarno me interesuje kako to sve izgleda sa svim postavkama na high.
Meni FEAR bolje izgleda nego CoD2.
Sad sam zaglavio već na drugom nivou

, a mislim da se neko i na drugom forumu žalio da je brzo zaglavio

.
Ako se ne varam postoji patch koji pored ispravki bugova ubrzava snimanje pozicije ili tako nešto.
Jedino su dve stvarčice malo kvarile utisak, kad podesim neko slovo za strafe udesno, i za saginjanje, nakon nekog vremena se one vrate na neke glupe tastere, na naša slova ć, đ. I druga stvar je što quicksave traje oko 4 sekunde, a navikao sam da je inače trenutan, ili 1-2 sekunde, save fajlovi su samo oko 2 MB. Možda to patch ispravlja.
Inače igra nema subfoldere, sve je u fajlovima u folderu igre, pri čemu je jedan fajl 3.6 GB a cijela igra na hard disku 4.6 GB tj. 4930 MB.
Od svih ovih novih igara, sve samih hitova, FEAR me najviše privukao, iako sam igrao samo sat vremena. A i na Benchmark forumu je tema posvećena FEAR-u ubjedljivo najaktivnija, već ima preko 10 strana.
Eto toliko.
Probajte!