PKT je napisao:
Sehxor je napisao:
Upravo presao Dying Light, igra je fenomenalna, od price, animacija i svega ostalog. Cak su i sporednje misije odlicno odradjene, a ne dosadne i repetivne kao u ostalim igricama. Ne moze se nikako porediti sa Dead Island. Ladno bi mogao biti GOTY.
Ma kakav Dead Island, to je smeće.
Samo razočarao me naslov Dying Light, očekivao sam malo mračniju atmosferu a ne pustinjsku vrelinu.
GOTY? Teško je govoriti, ipak pred nama je godina u kojoj će se pojaviti mnogo ovakvih naslova koji obilaze stare konzole što znači brdo novih mogućnosti a Dying Light nam upravo pokazuje da smo bili žrtve starih konzola 10 godina. 10 GODINA!!!! PS3 je imao 256MB RAM-a koje dijele CPU i GPU!!!! A X360 je bio još slabiji. Znam da je imao više RAM-a ali je bio slabiji.
Bilo kako bilo Dying Light je odlična igra ali za očekivati je poplavu takvih igara ove godine tako da ćemo brzo zaboraviti Dying Light.
Ajd evo posto sam ja pravio par homebrew gluposti davno za PS3 (ili je makar bio pokusaj), da ti objasnim jednom kako ta "jadna po tebi" konzola moze izgurati tako nesto (novije igrice) samo sa 256mb rama, iako ima 512, ali eto pogresno si informisan, 256mb za cpu i 256 za video. Igrice za PS3 i za PC nije tesko portovati, u pitanju je nedostatak resursa i vremena objavljivaca da tako kazem. PPE intrukcijski set nije problem i nije ga bilo tesko nauciti, plus sto je Sony davao SDK naravno svim programerima licenciranim. Jedini problem je bio sto je Cell procesor sam po sebi bio jedinstven, na PCu CPU pristupa direktno RAM-u, dok Cell svaka "PPE jezgra" ima pristup svom lokalnom "RAM Cache" kojeg je punio globalni buffer. To jedino prestavlja problem jer je programerima tesko bilo odrzavati puni buffer konstantno, kad se ukinu te sve optimizacije, to dodaje dosta posla programerima da implementiraju nove da bi radile na X86 za PC, jer kod PS3 igra komunicira direktno sa hardwerom dok kod PCa ide kroz windows, directX api i ostala okruzenja. Prednost Cell procesora je ta sto nema potrebe za puno rama, jer je on sam od sebe dosta brz i brzo prazni i puni buffere.
Jos kad na to dodamo to da on koristi XDR ram koji ima mnogo vecu brzinu pristupa podataka sa memorije... PS3 konzola je jedna veoma jaka masincina. Kad je sony u verziji 3.21 ubacio OtherOS funckiju ljudi su spajali po 3-4 komada da bi dobili mini super racunar koji bi razbijao hasheve, ta brzina je i za danasnje pojmove odlicna, sony skontao i ukinuo OtherOS.
Tako da sledeci put kad budes kukao kako ti je igra los port, nemoj kriviti konzole, krivi programere tih igrica koji nemaju vremena da odrade to kako treba. Isto tako nemoj kriviti konzole za po tebi "unazadjivanje" gaminga, kad su sirove performanse konzola odlicne bile.
Sto se tice emulacije konzole, to ce mozda biti za jednu pet godina za PS3, nije to samo uzeti napraviti program da pokrece igrice kao sto radi Wine na linuxu, programer mora softwerski emulirati komplet hardwer iz konzole da bi dozvolio igrici da ima interakciju i onda taj "virtuelni" hardwer mora pravilnu interakciju imati sa x86 instrukcijama, to zahtjeva ogromnu procesorsku snagu. Isti slucaj ce biti i kod PS4, nema veze sto je on X86, igre koriste drugaciju interakciju, nemaju kao windows DirectX ili OpenGL. Jos gora stvar je taj njihov "proprietary" PSGL koji skroz drugacije komunicira sa GPU nego windowsov. Eto...