Iako zvanično izlazi sutra ova igra koja se mnogo očekivala je, kako to često biva, "procurila" par dana ranije, prvo se pojavila Ruska verzija a sada i Engleska. Od ovog RPG-a se mnogo očekuje, a igra se iščekuje od kada se čulo da se radi na njoj, od završetka Gothic 3 i razlaza Piranha Bytes razvojnog tima od JoWood izdavača sa kojim su radili Gothic 1,2,3. Tako Risen predstavlja duhovnog nasljednika Gothic igara jer ga razvija isti razvojni tim, ali sada sa novim izdavačem.
Evo prvih utisaka...
Performanse i grafika - Risen mi radi znatno tečnije nego Gothic 3 koji sam nedavno završio. Apsolutno ni jednom mi do sada nije zatrzalo, nije bilo onih zastoja po sekundu-dvije koje sam imao u G3, ni jednom. Nisam primjetio nikakve nagle padove fps-a. Igram na 1920x1200 a sama igra je sve ostalo podesila na maksimum, fps mi nije padao ispod 35, a ide do 50+. Risen je nakon nekih sat vremena uzeo nešto malo preko 1 GB RAM memroije.
Što se tiče grafike na nju čak nisam previše ni obraćao pažnju, ali je lijepa, prijatna. Vidi se da stil mnogo liči na Gothic serijal pa tu ne treba očekivati ništa specijalno novo, samo ponešto dorađenije i ljepše nego u G3. I optimizovanije koliko vidim, a to je mnogo bitno. Tek sam vidio ovaj početni dio, ima još dosta da se vidi od grafike, po gradovima i drugim lokacijama, ali mogu reći da mi priroda djeluje lijepo, živo. I dalje se životinje koje su spremne na borbu mogu naći na svakom koraku, bilo kojim putem da se kreće odmah uz put ili na putu su vukovi i slično, klasika.
Ima jedna čudna stvar, kada u toku igranja izađem u glavni meni čujem neko čudno zujanje iz kućišta, čim se vratim u igru to zujanje prestane. To zujanje se javlja i u nekim fazama prvog učitavanja neke pozicije kad uđem u igru. Ali u toku igranja nema zujanja. Ne znam da li to ima veze sa tim što u glavnom meniju imam 1500 fps, a u igri 35+ pa u igri nema zujanja a u glavnom meniju ima. Nisam pronašao Vertical Sync opciju koja bi možda riješila problem.
Snimanje i učitavanje pozicije - perfekcija, mnogo me zanimalo kako će ovaj dio raditi, pozicija se snima trenutno, bukvalno, sa QuickSave (F8) samo napiše Saving na ekranu i igra se normalno nastavlja, bez bilo kakvih zastoja i trzanja, a i klasični Save iz opcija radi trenutno. Load u toku igranja je mnogo brži nego u G3, a Load na početku igranja je nešto duži od toga ali opet ni blizu kao u G3 (u G3 su svi bili jednako dugi, dosta duži nego u Risenu). Dakle Load/Save radi perfektno, sad je prava milina igrati u odnosu na patnju iz G3.
Protivnici i borba - zasad nisam imao pretjerano problema sa onim životinjama na koje sam nailazio (vukovi, neka verzija scavengera, neki bodljikavci, i neki veliki komarci...bilo je i onih Gnoma u pećini što skaču od radosti kad te vide, ali nisam se tukao sa njima kad su tako veseli). Za razliku od G3, i to veliku razliku, ovde vuk koji napada sa prednje strane odjednom ode na moju lijevu ili desnu stranu, pa se treba kretati i okretati u toku borbe. Vjerovatno će tako raditi mnogi protivnici. Nisam se još borio sa ljudskim protivnicima pa ne znam kako je sa njima.
Questovi - ne mogu reći mnogo, riješio sam one prve koji su dolazili sami od sebe, tek trebam doći u neki Harbor town ili tako nešto
Ostalo - Risen mnogo liči na Gothic 3, mnogi shortcuti su isti, način rada inventara i ostalog, animacija prilaska kovčezima prije otvaranja i način na koji ih otvara, biljke koje se beru, predmeti koji se pronalaze, sve je isto ili vrlo slično. Mnogo mi se svidjelo što se kod uzimanja predmeta iz kovčega ili sa mrtvih osoba kursor miša sam postavi na poziciju "Take All" pa je dovoljno samo kliknuti. Koliko vidim nema mogućnosti da naš protagonista trči

. Sada skače na Space pa pretpostavljam da će biti dosta skakanja kad su ga stavili na tako značajan taster. Sada se oružje izvlači na Middle click na mišu, ja često poletim na Space, navikao iz G3

. Koliko vidim ima manje Skill-ova za razvijanje u odnosu na G3.