banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 07:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Risen
PostPoslato: 01 Okt 2009, 10:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Iako zvanično izlazi sutra ova igra koja se mnogo očekivala je, kako to često biva, "procurila" par dana ranije, prvo se pojavila Ruska verzija a sada i Engleska. Od ovog RPG-a se mnogo očekuje, a igra se iščekuje od kada se čulo da se radi na njoj, od završetka Gothic 3 i razlaza Piranha Bytes razvojnog tima od JoWood izdavača sa kojim su radili Gothic 1,2,3. Tako Risen predstavlja duhovnog nasljednika Gothic igara jer ga razvija isti razvojni tim, ali sada sa novim izdavačem.

Evo prvih utisaka...

Performanse i grafika - Risen mi radi znatno tečnije nego Gothic 3 koji sam nedavno završio. Apsolutno ni jednom mi do sada nije zatrzalo, nije bilo onih zastoja po sekundu-dvije koje sam imao u G3, ni jednom. Nisam primjetio nikakve nagle padove fps-a. Igram na 1920x1200 a sama igra je sve ostalo podesila na maksimum, fps mi nije padao ispod 35, a ide do 50+. Risen je nakon nekih sat vremena uzeo nešto malo preko 1 GB RAM memroije.
Što se tiče grafike na nju čak nisam previše ni obraćao pažnju, ali je lijepa, prijatna. Vidi se da stil mnogo liči na Gothic serijal pa tu ne treba očekivati ništa specijalno novo, samo ponešto dorađenije i ljepše nego u G3. I optimizovanije koliko vidim, a to je mnogo bitno. Tek sam vidio ovaj početni dio, ima još dosta da se vidi od grafike, po gradovima i drugim lokacijama, ali mogu reći da mi priroda djeluje lijepo, živo. I dalje se životinje koje su spremne na borbu mogu naći na svakom koraku, bilo kojim putem da se kreće odmah uz put ili na putu su vukovi i slično, klasika.
Ima jedna čudna stvar, kada u toku igranja izađem u glavni meni čujem neko čudno zujanje iz kućišta, čim se vratim u igru to zujanje prestane. To zujanje se javlja i u nekim fazama prvog učitavanja neke pozicije kad uđem u igru. Ali u toku igranja nema zujanja. Ne znam da li to ima veze sa tim što u glavnom meniju imam 1500 fps, a u igri 35+ pa u igri nema zujanja a u glavnom meniju ima. Nisam pronašao Vertical Sync opciju koja bi možda riješila problem.

Snimanje i učitavanje pozicije - perfekcija, mnogo me zanimalo kako će ovaj dio raditi, pozicija se snima trenutno, bukvalno, sa QuickSave (F8) samo napiše Saving na ekranu i igra se normalno nastavlja, bez bilo kakvih zastoja i trzanja, a i klasični Save iz opcija radi trenutno. Load u toku igranja je mnogo brži nego u G3, a Load na početku igranja je nešto duži od toga ali opet ni blizu kao u G3 (u G3 su svi bili jednako dugi, dosta duži nego u Risenu). Dakle Load/Save radi perfektno, sad je prava milina igrati u odnosu na patnju iz G3.

Protivnici i borba - zasad nisam imao pretjerano problema sa onim životinjama na koje sam nailazio (vukovi, neka verzija scavengera, neki bodljikavci, i neki veliki komarci...bilo je i onih Gnoma u pećini što skaču od radosti kad te vide, ali nisam se tukao sa njima kad su tako veseli). Za razliku od G3, i to veliku razliku, ovde vuk koji napada sa prednje strane odjednom ode na moju lijevu ili desnu stranu, pa se treba kretati i okretati u toku borbe. Vjerovatno će tako raditi mnogi protivnici. Nisam se još borio sa ljudskim protivnicima pa ne znam kako je sa njima.

Questovi - ne mogu reći mnogo, riješio sam one prve koji su dolazili sami od sebe, tek trebam doći u neki Harbor town ili tako nešto

Ostalo - Risen mnogo liči na Gothic 3, mnogi shortcuti su isti, način rada inventara i ostalog, animacija prilaska kovčezima prije otvaranja i način na koji ih otvara, biljke koje se beru, predmeti koji se pronalaze, sve je isto ili vrlo slično. Mnogo mi se svidjelo što se kod uzimanja predmeta iz kovčega ili sa mrtvih osoba kursor miša sam postavi na poziciju "Take All" pa je dovoljno samo kliknuti. Koliko vidim nema mogućnosti da naš protagonista trči :(. Sada skače na Space pa pretpostavljam da će biti dosta skakanja kad su ga stavili na tako značajan taster. Sada se oružje izvlači na Middle click na mišu, ja često poletim na Space, navikao iz G3 :). Koliko vidim ima manje Skill-ova za razvijanje u odnosu na G3.

Vrh

Tema posta: Re: Risen
PostPoslato: 01 Okt 2009, 12:09 
Risen System Requirements:

Required Hardware Specifications:
• CPU: 2.0 GHz
• GPU: Direct X 9.1; Pixel Shader 3.0; 256 MB (GeForce 7900 - ATI 1800)
• RAM: 1 GB
• Hard disk: ~2.5 GB

Recommended System Specifications:
• OS Win XP or Vista
• CPU: 3.0 GHz Dual Core
• GPU: Direct X 9.1; Pixel Shader 3.0; 512 MB (GeForce 8800 - ATI Radeon HD 2900)
• RAM: 2 GB
• Hard disk: ~2.5 GB

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Negdje sam čuo da je igra strašno neoptimizovana za PC, odnosno na određenim dijelovima igre, te kasnije u napretku iste...da treba zakrpu čekati...
Usput, RPG?...*zjev*...ako nema u imenu "K.O.T.O.R.", il makar lightsaber, ne zanima me...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

A vidiš ja volim RPG ali KOTOR me nije previše oduševio. Jeste sasvim dobar ali nije me oduševio. A KOTOR 2 nisam prešao do kraja, možda nekih 10-20% i tu stao (mada mislim da su naišle obaveze, ali nije me previše ni vukao da igram).

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2009, 10:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Glasove značajnijim NPC-ovima su dali John Rhys-Davies (Gimli iz LOTR) i Andy Serkis (Gollum iz LOTR).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zqdcT1n-7aU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 19:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Juče prešao. Igrao sam je nekih 12-13 dana, ukupno 57 sati igranja. Drugi su prelazili za puno manje, jedan je čak rekao da je prešao za 26 sati, dok sam ja samo 1. Chapter igrao 37 sati, a ima 4 Chaptera.

Meni se najviše svidio prvi Chapter, u njemu sam ostao baš dugo, razvukao sam baš, prelazio sam preko mape uzduž i poprijeko, želio sam se što više razviti prije prelaska u sledeći pa sam slučajno riješio i neke dijelove značajnog questa iz 2. Chaptera, uz to uzeo jedan vrlo jak mač koji sam koristio skoro do kraja igre, i jedan dobar štit. Questove koji se protežu i na sledeće Chaptere sam sve riješio odmah u prvom, u sledeći sam prenio samo ono što se moralo prenijeti. Zbog svega toga sam se samo prošetao kroz 2. Chapter, prešao sam ga za samo 5 sati i 40 minuta. I on je dobar.

A onda idu 3. i 4. Chapter za koje sam vidio da ih kritikuju na forumima. Nisu dugi, a uz to više liče na Tomb Raider nego na RPG, praktično cijela ta dva Chaptera se pretražuju brojni podzmeni hramovi, pazi se na zamke, traži se mehanizam za ova i ona vrata, i skupljaju se artefakti. Oni koji to vole su uživali, drugima se taj dio igre nije toliko svidio. Atmosfera u tim hramovima je baš spooky, a protivnici iako često nisu previše opasni znaju biti baš nezgodni. Jedva čekaš da izađeš na površinu, da ugledaš prirodu, biljke, ljude.

U tom dijelu igre sve ide linearno, i ta zadnja dva Chaptera praktično imaju samo po jedan quest, da se pronađu dijelovi nečega na raznim lokacijama. Takvi su 2. i 4. Chapter, ali je drugi opet prijatniji jer se dešava na površini, a u 4. se obilaze podzemni hramovi sa spooky atmosferom, a u 3. samo treba preći sa jedne lokacije na drugu i popričati sa nekim.

Mapa nije velika, ako se ide pješke može se brzo preći sa jedne lokacije na drugu, mada se kasnije mogu koristiti i teleporteri.

Svijet je lijep, priroda je lijepa, ljepša od one u Gothic 3. Prvi Chapter je stvarno odličan, ima dosta questova, hoda se tamo i ovamo pa se dosta toga vidi, a sličan je i 2. Chapter samo što nema toliko questova nego se sve vrti oko jednog questa oko kojeg ima podosta posla, koji se grana na nekakve pod-questove. Najveće mjesto u igri je Harbor Town koji mi se dosta svidio, lijepo izgleda, i tu se obavlja dosta questova.

Prvi Chapter sam završio sa nivoom 17 a na kraju igre sam bio level 27. Čak i nešto manje nivoa je dovoljno da se lik razvije na sve bitne načine.

Izbor frakcije postoji samo u 1. Chapteru i tu treba malo paziti jer ako te jedna frakcija (Order) uhvate nasilo te regrutuju u svoje redove i ne možeš birati nešto drugo. To se i meni desilo pa sam učitao poziciju i igrao nešto drugo.

Sve u svemu igra je solidna. Da je ostala na nivou 1. Chaptera bila bi odlična, umjesto toga se zadnjih par Chaptera svelo na po 1-2 questa (mada velika) i dosta Tomb-Raider istraživanja.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dzontra Volta je napisao:
Negdje sam čuo da je igra strašno neoptimizovana za PC, odnosno na određenim dijelovima igre, te kasnije u napretku iste...da treba zakrpu čekati

Nije tačno. Igra radi dosta dobro, dosta bolje od Gothic 3 koji je izašao prije 3 godine. Nema trzanja u toku igre, nisam primjetio nagle padove frameretea, a snimanje i učitavanje pozicija je dosta brzo. Što se tog dijela tiče igru je dosta prijatno igrati, nema gnjavaže kao u G3 (no i pored toga su mnogi igrali i prešli G3 jer je dosta dobar :)).

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 22:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo par mojih screenshotova

Spoiler:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Spoiler:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika[/URL]

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 00:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Okt 2009, 18:54
Ja josh uvjek przhim Diablo II i nakon shto sam probao Titan Quest uvidio sam da je Diablo bez premca...
Risen nisam probao - brat kazhe da je dobra ali da nije kao Diablo...
Jedva chekam da izadje Diablo III - imace barove kao WOW --- woohooo ---- shto vishe magija --- to bolje --- witch doctor ili monk --- moje prve opcije :)
p.s. mada ni mage nije losh :)

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 10:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Naravno da Risen nije kao Diablo kad Diablo nije RPG. Mada je i Risen (kao i Gothic serijal) više neki light-akcioni-RPG. Nije hard-core RPG.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 13:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Nov 2008, 18:01
Igra nidje veze propast!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]