Htio sam da povratim kad sam vidio šta su uradili od mog Avasta
Ali kako polako nadolazi Windows 8, ovo je vjerovatno bila neminovnost (metro fazoni i ostalo). Upravo sam uzeo malo da pregledam sve opcije i (ne)mogućnosti Free Antivirus verzije koju koristim već jako dugo (od verzije 5 naovamo). Primjetna je potreba za malo detaljnijim podešavanjima, ali sve je na jednom mjestu pa je u suštini jednostavno.
Napominjem da onaj plugin za reputaciju site-ova ne instaliram jer me to nervira pa ne mogu reći kako radi.
Software Updater je simpatična stvar. Nisam nikad volio tu vrstu programčića (možda zato što je ogromna većina njih bila teški spam, a često i malware), ali izgleda da će mi se ovaj svidjeti. Em zbog izbora software-a kojeg nadgleda em zbog opcija koje nudi gdje mogu sve da iskontrolišem.
Browser Cleanup me oduševio (uzeti u obzir čim se bavim pa shvatiti moje oduševljenje). Očekivao sam neki pandan CCleaner-u, kad ono "samo" toolbar remover! Em što iščitava reputaciju toolbarova uz objašnjenja čemu služe, em što ih lijepo skupi na jedno mjesto iz svih browser-a, em što ih možeš ukloniti bez mučenja. Plus možeš taj dio Avasta da skineš kao standalone verziju. Ovako na prvu - *ebe kevu!
Prepao sam se kad sam ugledao da se za Access Anywhere opciju moraš ulogovati, ali sam brzo skontao da je to ona komponenta koja se plaća i koja služi za konstatan i potpun remote pristup. Ko ne zna o čemu pričam, radi se o pandanu popularnog TeamViewer-a. Svaki ozbiljniji antivirus to ima, ali uglavnom u plaćenim verzijama. Avast Free ima opciju kao i free izdanje TeamViewer-a, samo je pod stavkom Održavanje, a ne u Alatima (Udaljena pomoć) i stvarno ponekad dobro dođe (za one koji su koristili blagodeti TeamViewer-a pa znaju čemu služi).
Što se tiče performansi, odnosno uticaja na brzinu rada računara i njegovu opterećenost (zahtjevnost u vidu količine "pojedenog" RAM-a) što je meni jako bitan faktor i dalje se usuđujem tvrditi da je Avast nepre*ebiv po tom pitanju u poređenju sa konkurencijom. Po tom pitanju čak mi se čini da je ova nova verzija stvarno optimizovana u odnosu na prethodnu, ali to ću još da provjerim.
To su uglavnom najveće razlike (barem meni). Ostaje mi da se nadam da će zadržati jako visok stepen detekcije malware-a i jako dobru ocjenu za jedan besplatan antivirus i da se nadam da neće povećati količinu reklama

. Ako se još jednom ispovraćamo po interfejsu

ovako na prvu moram reći da sam pozitivno iznenađen (ostaje prostora i vremena da me i negativno iznenadi). Što se tiče interfejsa vjerovatno ću ga uspjeti donekle "sažvakati" kao i Windows 8 Metro.