Radnja se odvija prije black friday popusta i furtutme, u mirnom oktobarskom periodu...
Mislio sam da je online kupovina nešto što je normalno i što postoji kod nas odavno, kako sam se samo prevario...
Odem na BEKO sajt, kao zastupnika bijele tehnike koju želim kupiti, popunim sve podatke.
Dan prodje, ništa, drugi dan, ništa. Treći dan, zovem ih "joj jeste ima narudžba, hajde zovite za 3 sata...".
Ne javljaju se, sutra ganjaj zovi nekoliko brojeva, na kraju priznaju da nemaju artikal ni na jednoj lokaciji u BiH, imao izložbeni model koji bi dali po punoj cijeni

Nađem artikal koji želim, upravo taj dan objavljen na ALAR DOO na OLX sajtu, idem na brzu narudžbu, dolazi unutar 24h.
Prošao dan, ništa. Nakon 20 poziva, dobijem njihov call centar "jeste ima narudžba, javićemo vam se za pola sata". Ne jave se. drugi dan, ništa. Olx javio da niko nije odgovorio na narudžbu u 48 sati, pa je otkazana.
Naručim ponovo. Tridesetak poziva na jedina 2 broja Alara, niko se ne javlja, opet "javićemo za pet minuta". Rekoh, ne javljaj ništa, sad reci odmah ima li robe ili obustavljamo sve. Nakon prčkanja i čačkanja, kaže - nemamo taj artikal, hoćete neki drugi, ima isti model u drugoj boji, skuplji je 120 KM ali za vas će biti samo 100 KM skuplji? Hvala doviđenja
Odustanem od bilo kakve elektronske kupovine, idemo na normalne pozive i usmene dogovore.
Kakvog li zajeba, opet.
Neki tehnošop Bijeljina ima isti artikal jest malo skuplji al hajde, samo da se već pazari. Nazovem, imaju na stanju, sve super, aaaaali, nije ta cijena sa interneta koja je u startu veća od planirane, već je još 50 KM skuplje, he he he, znate nisu kolege promijenile cijenu. Ma super, vozi dalje.
Druga trgovina - eee, znate ima u webshopu ali nema na stanju, nismo ažurirali. Dobro, dešava se.
Na kraju zovem neke domaće, provjerene prodavnice u Banjaluci, imaju artikal (al nemaju web sajt, naravno). Stiže na adresu sutra, najdalje prekosutra. Trebam li reći da je stiglo nakon 7 dana i i barem još toliko poziva i razgovora sa muljanjem ,laganjem i produžavanjem roka dostave?
Ljudi koji je nama krivi? Imamo li sekunde trgovačke kulture i preduzimljivosti
Kad mi neko kaže slabo ide trgovina, pa ja sam morao barem 30 razgovora napraviti dok sam kupio (kupio, ne prodao!) jedan pišljivi komad bijele tehnike za keš, pa šta bi bilo da sam htio na rate, sunce ti kalajisano?
Meni ne treba dostava ni za 24 ni za 48 sati, ali reci ko čovjek - biće za 5 do 7 dana, ali nek bude u tom roku.
Jel se kod nas sve mora ručno i pješke, pa zar ništa ne možeš telefonski srediti, da ne pominjem, online tek...
Znači haos na kom nam je nivou trgovina