banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jun 2025, 09:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Ubiquiti airFiber
PostPoslato: 27 Mar 2012, 12:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2004, 22:13
http://www.ubnt.com/airfiber

Koja crna optika, koji bakrači, ovo je prava stvar. Doduše, malo će ljudima opadati kosa sa glave, ali dobro. Progres je bitan :)

Vrh

Tema posta: Re: Ubiquiti airFiber
PostPoslato: 27 Mar 2012, 14:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2011, 14:59
Odlicna stvar za "bezbolno" spajanje prigradskih naselja, zna se koliko novca treba da bi se bakrom, a kamo li optikom, spojio odredjeni dio grada, pogotovo ako se nalazi na malo losijoj geografskoj povrsini.A, realno gledajuci, cijena nije previsoka za investitore i ISP-ove.Evo jedan odlican primjer kako napraviti dobar posao sa ovime : Kada investitor gradi novu zgradu, malo veceg kapaciteta, tipa ovih Malbasicevih zgrada u Novoj Varosi kod nas, lijepo sklopi dogovor sa nekim ISP-om, i montiraju na zgradu jedan prijemnik i spoje ga na AP od ISP-a.Dobice dve velike prednosti, prva je sto investitor ne mora placati spajanje zgrade na mrezu nekog ISP-a, a druga velika prednost je, sto bi mogao u svakom stanu, tj. bolje reci u svakoj sobi svakog stana, staviti prikljucak u zidu za UTP kabal, to bi mnogo znacilo ljudima jer automatski imaju jednog, ili cak dva, potrosaca manje u stanu ( ruter i modem ) i + manje kablova u sobi.A jos bi postojala i mogucnost umrezavanja PC-ova u zgradi, pa ako se sprijatelje komsije, fino mogu u LAN-u zakuvati neku igru ili shareovati fileove, a ne smije se ni zaboraviti sto bi sam ISP automatski dobio dosta novih korisnika :), eh jos kada uzmemo u obzir da preko toga moze i IPTV, ufff :)

DJ SKYZER - Balkan Party Mix #1

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 14:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Znači, slično razmišljamo :)

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 15:14 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Previdio si par stvari: 24 GHz je ekstremno podložan vremenskim uslovima (čitaj kiši); opseg 24.05 GHz - 24.25 GHz jeste licence free, ali je maksimalna dozvoljena izračena snaga 100 mW (20 dB); ako ćeš ispoštovati EIRP, maksimalna distanca pada na oko 4 km. Uzmi u obzir prvu kišu i zaboravi na ovaj link. Isto tako, moguće je koristiti samo 2 linka sa jedne lokacije, što smanjuje upotrebljivost ovog uređaja...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 19:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Opet je dobro i 4km.Ako gledamo Banja Luku, montiras AP na neboder, gdje blic ima svoj AP za wadsl ( barem je imao ? ) i mozes pokriti dobar dio grada.Istina da signal pada, ali opet, propusnost je mnogo veca nego sto ikome ovdje treba, tako da i ako signal padne za 70%, opet je dobro :).
Kada bi ja nekada imao para kao Malbasic :D i investirao u gradnju SP objekata, ja bih pokusao ostvariti ovako nesto, ISP bi imao profit, jer bi svi stanari koristili njih (barem 90% bi, ne bi se dalo ostalima zezati sa mtelom i slicno, ako bi mogli automatski dobiti net bez dodatnih kablova), a bilo bi dosta manje kablova u stanovima.
Evo gledam kod sebe, provukli su mi kabl od elte i ja sam ga kasnije provodio u ostale sobe za net i tv i sada gdje kod se okrenes, uz zid dole stoji usrani kabl i jos mi se svako malo od zida odvoji ono govno sto drzi kabl prikacenim uza zid pa moram opet zakucavati.
Istina u novogradnji je provedena kroz zid infrastruktura za kablovsku, dakle imas uticnicu u zidu, kao prije sto smo imali za zajednicke antene, ali opet moras koristiti modem i ruter za net :).
Opet kazem, tehnologija ima svijetlu buducnost ako neko, malo pametniji od nas :), bude zelio investirati i koristiti ovu tehnologiju.
Ruku na srce, ja se klonim wirelessa ko djavo od krsta ali nekima bi ovo dobro doslo :).

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 19:50 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

U pitanju je Point To Point, ne Point To MultiPoint uređaj. Ovo se isplati koristiti nekome (ISP) ko nema para za licencirani uređaj i funkcionisaće samo dok on jedini ima te uređaje na tom geografskom području i neće osjećati krivicu prema korisniku što nema servisa kad pada kiša... čim se pojavi još neko - piši kući propalo, pošto su samo 2 nepreklapajuća kanala... već odavno postoje uređaji koji rade na ovom bandu koji koriste uže kanale (10/30 MHz), a isto tako postoje i uređaji koji nude ovolike protoke, a rade na nelicenciranom opsegu (60 GHz), tako da ovo nije ništa revolucionarno...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 20:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ali ovo je ipak Ubiquiti nove generacije, stoga ne treba sumnjati da ovo radi extra. Znači prži sve pred sobom. Imao sam priliku da vidim kako radi Ubiquiti oprema nove generacije i to je fenomenalno. Npr. Motorolini Canopy uređaji na 5.7 GHz se teško mogu porediti sa Ubiquiti ekvivalentom, a malo je reći da je Ubiquiti jeftiniji kud i kamo...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 20:53 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Da je jeftiniji od Canopyja - jeste, da je bolji od PMP 430 - nije.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 20:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa ne znam baš. Ima Ubiquiti dobrih fazona, od svog airMax protokola ukoliko se koriste Ubiquiti bazne, preko raspona frekvencija, te fazona da sad Ubiquiti može prići Motorolinim kanalima, a Motorola ne može Ubiquitu.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 21:03 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Što se tiče frekvencija, Ubiquiti ima veći raspon i to je čista prednost, mada je upitno koliko je to legalno. Što se tiče pouzdanosti u isporuci servisa, kao i rada u uslovima velike interferencije, Motorola (tj. Cambium Networks) PMP je daleko bolji...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 21:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa sad ono, valjda se koristi onaj raspon koji je legalan u datom trenutku, ali recimo da jedan takav uređaj može pokriti veliki dio svih zemalja svijeta i njihove opsege. Što se tiče pružanja servisa, ne znam, ali sam vidio da stvarno rade odlično. Kod druga u BL izbacuje preko 20Mbit-a kao od šale, a upitno je koliko je u tom trenutku bila opterećena bazna i kakva je bazna uopšte.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 21:29 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ako me sjećanje dobro služi, na 5 GHz bandu postoje 3 banda koja su slobodna: 5.15 - 5.35 GHz (tzv. 5.2 GHz band, predviđen za indoor uređaje, max. EIRP 200 mW), 5.47 - 5.725 (tzv. 5.4 GHz band, max. EIRP 1 W) i 5.725 - 5.875 (tzv. 5.8 GHz band, max. EIRP 25 mW). Vrijednosti EIRP-a variraju od države do države, ja sam naveo vrijednosti za našu. Bilo šta mimo ovog nije legalno. Što se tiče Ubiquiti opreme, čini mi se da može raditi od 4.9 do 6.1 GHz. Propusnost... bilo koji 802.11a uređaj bez problema može navući do 27 Mbps ako je kanal čist...

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 21:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa to sam htjeo reći. Znači, sigurno se koriste legalni kanali, ali sâm uređaj je daleko više fleksibilan. A ovo je bilo u realnim uslovima, znači u sred BL, a kažem, opet pojma nemam koliko je bilo korisnika u datom trenutku na toj baznoj. Možda je bilo 50-100 korisnika, pa je jednostavno dosegnut limit bazne.

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2012, 21:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ko što već napisah, mogućnost većeg izbora frekvencija smatram kao prednost tog uređaja. A da je sa 50-100 korisnika na BS moguće povući 20 Mbps - teško. Sa 5-10 korisnika i nekako, al sa 50 - čisto sumnjam, pogotovo ako radi u 802.11 modu.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2012, 15:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Znam da je P2P protok, ali moze se kasnije podesiti server u zgradu ( ili napraviti mini centralu u naselju ) i prosljedjivat internet.Ja to gledam kao cistu alternativu za spajanje slabije pokrivenih podrucija grada, znaci umjesto da kopas kanale da bi proveo kablove do tog podrucija, fino spojis novoizgradjenu centralu sa ovim wireless uredjajem.
Kada bi se jos dodatno snizila cijena ovih uredjaja, sigurno bi imali veliku primjenu, pogotovo u slabije razvijenim drzavama (Citaj Kenija, Zimbabve, Farska Ostrva, Svazilend, Bosna... :D ).

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2012, 15:07 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Jeste, ali nije poenta ponuditi samo internet, već i telefon (lako izvodivo) i televiziju (teže izvodivo). Isto tako, uređaj radi na free opsegu, tako da servis ne može biti garantovan. Fino na papiru, u praksi i ne baš tako fino...

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2012, 23:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jan 2012, 16:44
Koristio sam Ubiquiti bullet na 2.4 GHz i plakao od muke ,preko dana ako otvori google to je super . AP je bio 300-400 metara od mene. Neznam kako se Ubiquiti pokazao sa tim novijim stvarima ali wireless nebi nikom preporucio. Zica je zakon.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]