banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 21:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Maj 2011, 08:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Bolje i oni da ih kupe, nego negi turski, egipatski, meksicki, ruski...tajkun.

http://www.capital.ba/matic-kupac-ce-vj ... et-usluga/

Objavljeno u kategoriji:- TELEKOMUNIKACIJE i IT dana 02.05.2011

BEOGRAD, Državni sekretar za Digitalnu agendu u Srbiji Jasna Matić izjavila je da će nakon prodaje “Telekoma Srbija” pretplata za fiksni telefon vjerovatno poskupiti, ali će ona tada podrazumjevati paket usluga interneta, fiksne i mobilne telefonije, kao i kablovske televizije.

Građani će moći da biraju paket telekomunikacionih usluga u skladu sa svojim potrebama, rekla je Matićeva na televiziji B92.

Komentarišući nezvanične tvrdnje da će “Telekom Austrija” kupiti 30 odsto akcija domaćeg operatera po cijeni od 840 miliona evra, Matićeva je rekla da ne učestvuje u procesu prodaje i da ne može to da zna, ali da joj djeluje relativno vjerovatno.

”Za 51 odsto smo tražili 1,4 milijardu evra, a za 30 odsto kompanije 840 miliona bi bila otprilike odgovarajuća proporcija”, kazala je Matićeva.

Ona je dodala da je ovo dobar trenutak za prodaju srpske kompanije, kao i da bi se prodajom avansom uzeo profit za narednih 15 godina.

Na početku procesa prodaje je rečeno da će se prodavati 51 odsto vlasništva, što je bilo bitno da bi zainteresovani kupci obezbijedili sredstva i finansijsku konstrukciju da bi mogli da počnu da se bave tim procesom, kazala je Matićeva.

Ona je objasnila i da tvrdnje protivnika prodaje “Telekoma” da će se boriti svim sredstvima protiv tog procesa i da će ga, ukoliko dođu na vlast, poništiti, spuštaju cijenu, dodajući da je to jedan od razloga zašto je “Telekom Austrija” ostao jedini ponuđač, jer ima iskustvo u Srbiji i može da procjeni koliku težinu ima nečija izjava.

Kada je riječ o eventualnom monopolskom položaju “Telekoma Austrija”, koji bi nakon kupovine domaćeg operatera imao u vlasništvu dvije mreže mobilne telefonije, Matićeva je navela da ocjenu o tome treba da donesu Komisija za zaštitu konkurencije i Republička agencija za elektronske komunikacije.

Matićeva je navela da je “Telekom Austrija” renomirana kompanija koja već posluje u Srbiji i ponaša se vrlo lojalno na tržištu, što znači da poštuje zakone i korisnike.

Ekonomista i član Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović je istakao da je privatizacija ne samo “Telekoma”, nego bilo koje kompanije u državnom vlasništvu, dobra jer se na taj način omogućava korporativno upravljanje, ali i izbacivanje političkih partija iz privrede.

Stevanović je dodao da bi bilo više ponuđača na tenderu da se nije postavila minimalna cijena od 1,4 milijarde evra. Tanjug

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 09:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Mislim da je prodaja telekoma kao preduzeća veoma loš potez... Pa ono funkcioniše kao štamparija love...
Svi danas imaju fiksni, nekoliko mobilnih, internet a neki i IPTV... Hmmm, prodaju uslugu, nek me neko ispravi ako ima boljeg biznisa...

Može li neko da me uputi malo u sve ove šeme sa Telekomom... Zar Telekom RS nije prodat M:telu? Ili se misli nai Telekom Srbije?

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 10:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Telekom Srbije je vlasnik Mtela tako da i on ide u istom paketu za kupovinu. Srbijanci u deeebelo precijenili TS s tim što su firma u gubitku jer popunjavaju rupe na sve strane ( državna krava muzara) i po elaboratu imaju 1300 neradnika i izmišljenih radnih mjesta. E uslov prodaje pored ogromne cifre je da niko se ne otpušta dvije godine i da isti gazduju, na šta niko pametan ne pristaje, a oni su se usrali jer kad ih kupe moraće da rade i ne izvlčače se više na babu, didu, amidžu, daidžu....ja mislim da od toga ništa nema jer su već tri puta prodavali i niko ne daje ponudu, a i bolje je da ih kupe bar ćemo imati normalnog operatera i zadovoljavajuću uslugu.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 10:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Jednostavno, na ovim prostorima, takve firme moraju biti privatne, jer dok god su drzavne, imace 3 puta vise zaposlenih, i to nestrucnih ljudi koji su dosli preko politicke linije ili poznanstava, a firme ce biti krave muzare za politicare.
Mi nismo Njemacka, Austrija, Norveska...da kod nas telekom moze biti drzavna firma bas zbog prethodno nabrojanog.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 10:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Dakle, rješenje bi bilo... Protjerati sve političare i reorganizovati samoupravu... :D
Telekomunikacije, elektroenergetika i vododistribucija su tri grane privrede koje niizčega prave nešto... To treba očuvati pod svaku cijenu... Što bi reklo, nema više guzonja i 6 žena koje u kancelariji lakiraju nokte...

Nama ne treba (tačnije nije trebala) prodaja telekoma za neke obveznice... Pravo vrijeme je za revoluciju... :D

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 11:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Po meni jedine firme koje moraju biti državne su Elektroprivreda i Vodovod. Eventualno toplana ali i bez toplane se može snaći tako da i njih treba poslati na doboš.

Hidrocentrale i Termoelektrane zadržati u državnom vlasništvu ali svaku novu hidrocentralu ili termoelektranu raditi u kooperaciji sa strancima jer mi nemamo novca za takve stvari a dobro je da se nešto gradi.

Telekom svakako treba prodati. Ja sam pričao sa jednim ministrom zašto je prodan telekom srpske zajedno sa infrastrukturom ?

Vrlo jednostavno. Telekom bez infrastrukture ne vrijedi nešto naročito a u privatizacionom ugovoru je navedeno da će Telekom ustupiti vodove za potrebe države tako da je bilo logično prodati je.

Zato sad imamo sitnih problema kao što je npr povezivanje zgrada rektorata u BL gdje telekom smatra da je sva kablaža i podzemne cijevi njihova...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 11:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Skupo je održavanje na vlasti u ovo vrijeme krize.

Kako to radi privatnik, u toku iste krize:
Mišković prodao Delta Maxi koji je bio blizu toga da pukne kao Pevec za skoro milijardu evra.

Kako to radi država:
Mobi 063 su prodali za preko 1.5 milijardi evra prije pet godina. Skoro ga oteli Kariću i kao tako vruću robu izvukli odličnu cijenu.
65% Telekoma Srpske kupili za 650 miliona evra.
1998. godine Srbija prodala 49% Telekoma za mislim 1.5 milijardi maraka. Na kraju, 2003 godine Italijani prodali nazad Srbiji 29% za 195 miliona evra.

Ne bi me čudilo da neka buduća vlast, pošto je ovaj tender farsa, ponovo otkupi akcije. Jer DT je mućkao svuda okolo Srbije, a da nije u ovoj spektakularnoj prodaji. Ja ovih 31%, ti meni onih 20% za onih 100%, ... :)

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 12:51 
Stara kuka
Stara kuka

:)

A ja zaboravio vratiti 2 piratska DVDa u piratski DVD klub pa me grize savjest...

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
ipak jos nista od zvanicne informacije o prodaji

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=509673

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 17:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
mangia je napisao:
Po meni jedine firme koje moraju biti državne su Elektroprivreda i Vodovod. Eventualno toplana ali i bez toplane se može snaći tako da i njih treba poslati na doboš.

Hidrocentrale i Termoelektrane zadržati u državnom vlasništvu ali svaku novu hidrocentralu ili termoelektranu raditi u kooperaciji sa strancima jer mi nemamo novca za takve stvari a dobro je da se nešto gradi.
Dodas jos i Zeljeznice RS i imas potpis :)

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 15:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
NiZ je napisao:
mangia je napisao:

Dodas jos i Zeljeznice RS i imas potpis :)

Zeljeznice RS? Cemu to uopste sluzi, osim da zaposljava stranacke kadrove?

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Jbga .... To jeste problem ali cemu one trebaju sluziti ...... A kad bi upirali prstom u stranacke kadrove u vodovodu i elektroprivredi, zabolile bi nas ruke a da ne bi obisli ni 10% ......

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 23:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

NiZ je napisao:
Jbga .... To jeste problem ali cemu one trebaju sluziti ...... A kad bi upirali prstom u stranacke kadrove u vodovodu i elektroprivredi, zabolile bi nas ruke a da ne bi obisli ni 10% ......

Ali zeljeznice su nesto posebno...s obzirom na to koliko nas kostaju, imam utisak da bi nas izaslo jeftinije da sav onaj teret koje one prevuku prebacujemo taksijem.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 00:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
sto se mene tice i Vodovod i Elektroprivreda mogu da se privatizuju pa da imamo privatne distributere struje i vode....mada ne znam tacno kako bi to islo za vodu, tako da povlacim sta sam rekao za Vodovod
za struju znam kako ide i izgleda mi isto kao i za telefon
sto se tice prodaje Telekoma Srbije, ok ideja da se drzava domogne para, ali mi nije jasno kako je nekom idiotu palo na pamet da prodaje i infrastrukturu (tacnije kablove). to je nesto sto drzava treba da ostavi u svom vlasnistvu, a moze da proda i citav Telekom. Ionako ta kablaza ima vecu vrijednost i samo na njenom iznajmljivanju operaterima fixne telefonije, ADSL-a i TV-a preko tf parica bi se moglo fino zaradjivati godinama. Nazalost, kadrovi u drzavnim upravama su u vecem broju totalni bilmezi

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 01:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislim da su u Makedoniji izvršili privatizaciju elektroprirede prije nekih pet godina. I onda izbila frka kada su počeli zbog dugova sve redom isključivati.

Evo pronašao na netu..

Citiraj:
Inače, od prošle godine većinski vlasnik ESM Distribucija je austrijska kompanija EVN.

Spoiler:
Citiraj:
MAKEDONIJA
EVN U ZNAK UPOZORENJA ZBOG DUGOVA OSTAVIO 18 PREDUZEĆA BEZ STRUJE NA DVA SATA

EVN Makedonija u četvrtak je na po dva sata ostavio bez električne energije 18 javnih preduzeća, u znak upozorenja pred isključenje sa mreže ukoliko ne izmire svoja dugovanja. Nekoliko javnih preduzeća i državnih ustanova u poslednjem trenutku su platili dug kako bi izbegli isključenje.

Lenče Karpuzovska, portparolka ESM-EVN Makedonija, izjavila je da se među firmama koje su na po dva sata bile isključene sa mreže nalaze državna vodoprivredna i komunalna preduzeća širom Makedonije.

Citiraj:
EVN OŠTRI MAKAZE ZA SEČU STRUJE, A OHIS JE VEĆ OSTAO BEZ ELEKTRIČNE ENERGIJE U ZNAK UPOZORENJA

Skopska hemijska industrija Ohis danas će biti pola sata bez struje u znak upozorenja, a od sutra (četvrtak) EVN će preduzeti radikalniju kaznu prema potrošačima koji nisu na vreme platili električnu energiju. Slična kazna danas će biti preduzeta i prema ohridskom javnom preduzeću Proakva.

Austrijski EVN, koji je vlasnik Makedonske elektrodistribucije (ESM-EVN) je započeo novu akciju kažnjavanja, kako bi povećao procenat naplate računa za struju.

Iz te kompanije su već saopštili da u petak neće svetliti ni Milenijumski krst na planini Vodno, koji je simbol grada Skopja.

Prema pretnjama koje pristižu iz EVN, od ponedeljka bez struje će biti i administrativne zgrade Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje.

-Svi dužnici će biti tretirani na isti način. Isključivanje struje trajaće sve dok ne počnu da plaćaju svoje obaveze. Samo Ohis i Proakva će imati polučasovni prekid kao upozorenje, jer Ohis je specifična fabrika i hemikalije moraju da se čuvaju na određenoj temperaturi. Opomenu pred konačno isključenje imaće i ohridska Proakva, jer od ovog javnog preduzeća zavisi čistota vode za piće stanovnika Ohrida i Struge-izjavila je Lenčeka Karpuzovska, portparolka ESM-EVN.

Prema neslužbenim informacijama dug od pola miliona evra Ohisa, je u stvari stari dug, jer ta fabrika poslednjih meseci redovno plaća račune za struju.

-Oko 150 hiljada građana Ohrida i Struge neće ostati bez čiste vode za piće, jer će dug prema EVN biti plaćen-kaže direktor državne firme Proakva.

Prema njegovim rečima, Proakva Austrijancima duguje oko 60 miliona denara, od kojih 41 milion denara je stari dug-izjavio je Branko Trpčeski, direktor Proakve. Podsetimo, jedan evro vredi 60 denara.

-Sa EVN postigli smo dogovor da preuzmu 15 trafostanica u Ohridu i Strugi, kojima sada upravlja opština. Njihova vrednost je oko 35 miliona denara. Očekujemo od nadležnih ministarstava da plate obaveze koje duguju Proakvi u iznosu od 12 miliona denara. Tim novcem mi ćemo platiti dug prema EVN-kaže Trpčeski.

Ministarstva za zdravstvo, obrazovanje, kulturu, odbranu, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova su u zakašnjenju sa plaćanjem računa za struju od četiri do pet godina.

-Milenijumski krst ima potrošenu, a neplaćenu struju u vrednosti od 10 hiljada evra. On je obeležje grada i njegovo isključenje sa mreže nije po našoj volji, ali već pet godina ne plaćaju struju, a odgovornost za dug prebacuje se sa institucije na instituciju. U početku račune smo slali Makedonskoj pravoslavnoj crkvi (MPC), ali iz te institucije su nam odgovorili da su oni samo osvetlili krst a račune za struje treba da plaća Vlada ili grad Skopje- saopštavaju iz EVN.

Ivica Bocevski, portparol makedonske Vlade juče je izjavio da sa isključivanjima struje treba da se bave menadžeri kompanija i institucije.

-U budžetu su izdvojena sredstva za plaćanje računa, i sva državna preduzeća kao i državne institucije treba da plate svoje račune-dodao je Bocevski.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 03:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Mislim da su u Makedoniji izvršili privatizaciju elektroprirede prije nekih pet godina. I onda izbila frka kada su počeli zbog dugova sve redom isključivati.

Evo pronašao na netu..

Tako i treba.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka

Ne samo to,

Stuja se lako proda preko granice ako mi nemamo para da platimo a nećemo imati... Onda kreši petrolejke i imaj struju 4 sata mjesečno kao 1993 će

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
Ne samo to,

Stuja se lako proda preko granice ako mi nemamo para da platimo a nećemo imati... Onda kreši petrolejke i imaj struju 4 sata mjesečno kao 1993 će

Imacemo, samo se necemo moci "besplatno" grijati na struju. Trosicemo onoliko koliko imamo i koliko nam je stvarno neophodno, a ne maksimalno koliko mozemo, jer cemo znati da nam ovaj put (pred izbore) nece otpisati ili umanjiti dug.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da se vratimo na temu.

Citiraj:
BEOGRAD, “Telekom Austrija” poslao je danas poboljšanu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija “Telekoma Srbija” u kojoj nudi 1,1 milijardu evra.

Nova ponuda “Telekoma Austrija” predviđa isplatu 800 miliona evra odmah i dodatne godišnje isplate u narednih devet godina, tako da ukupna vrijednost transakcije bude do 1,1 milijardi evra, saopšteno je iz “Telekoma Srbija”.

Radna grupa za prodaju “Telekoma” danas u 15.00 časova treba da odluči o ponudi, a državni zvaničnici su više puta isticali da ova kompanija neće biti prodata ispod minimalne cijene od 1,4 milijarde evra za 51 odsto akcija.

Austrijskoj kompaniji danas ističe rok da poboljša ponudu za kupovinu “Telekoma Srbija”.

Minimalna cijena koju je Vlada odredila za preuzimanje 51 odsto kapitala “Telekom Srbija” je 1,4 milijarde evra, a “Telekom Austrija” je kao jedini ponuđač ponudio 850 miliona evra i 450 miliona evra za investicije.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 17:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Izgleda da nema ništa od prodaje, bar zasad.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]