banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 21:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Apr 2011, 16:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Feb 2010, 19:50
Dakle, prosječna brzina interneta u BiH je oko 2.2 mb/s (inače je mnogo manja, ali rezultat je ovako "visok" zato što provajderi u FBiH daju brzina po 5-6 mb sa samo 5 gb protoka i slično).

Prosječna brzina u Srbiji je oko 4, u Hrvatskoj 4-5 (nisam siguran), Sloveniju ne treba ni navoditi, jer je to ipak jedna misaona imenica.
Dakle, zar je stvarno skupo provesti optiku kao što su Rumuni i Bugari uradili, tako da kod kuće rijetko koga možete sresti ko ima ispod 20 mb/s.
Ako barem ne mogu (mogu, ali neće, ja to tako gledam, najprofitabilnija grana a nemaju za unapređenje, ***** im ********) zašto onda ne povećaju brzine ADSL-a.
Ovo povećanje od po 500 kb je samo po meni gaženje dostojanstva ljudi koji to plaćaju.

I onda oni futavci iz vlade pričaju o Evropskim integracijama, a Albanci nas na ovom polju uveliko prestižu (moja greška, prestigli su nas, kod njih je prosjek 2.5 mb/s)

Slika

I za ovo gore ja plaćam 30 km, dok drug iz Češke za 22 eura mjesečno ima:

-50 HD kanala
-Neograničene pozive sa fiksnog telefona u cijeloj Češkoj (i mobilni i fiksni,prema svim mrežama u zemlji)
-Internet 50/20 mb bez ograničenja.

Ja se onda u sebi pitam... u čemu je problem ? Hoće li nas ikada shvatiti ili će nas i dalje sistemski po*jebavati ovim mizernim brzinama?

PS Ne postavljajte mi statistike i odgovore tipa pa mi smo do prije 3 godine bili na dial up-u, bili smo i mi i oni iz Srbije, ali zato oni danas imaju 6 mb/s za 15 eura, a mi.. mi smo jednom riječju nevjerovatni! :confused2:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2011, 19:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
1) Zakon ponude i potraznje + 2) nedostatak kvalitetne konkurecije + 3) jos uvijek monopol na infrastrukturu ..... Nema tu puno filozofije, jasno je ko dan da se sve svodi na ovo .... A zasto je tako?

3) korupcija -> politika / nepostojanje "pravne drzave"
2) nestabilno trziste, rizicno za ulaganje u nesto ozbiljnije i cekanje povrata sredstava na duze staze
1) ovo iznad + relativna informaticka nepismenost korisnika .......

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]