caesar je napisao:
Bolje pitaj kad ce se pojaviti jos jedan fiksni operater, kada ce sniziti cijene impulsa i tek tada ocekuj konkretne promjene i na polju interneta, jer ce morati biti konkurentniji , ako zele da vrate mjesecni priliv novca. Ovako gdje im je dial-up i dalje zlatna koka koja dnevno donosi veliku zaradu apsolutno nema potrebe da se zamaraju sa adsl-om koji bi u startu znaci samo ulaganja i gubitke. Izmjena infrastrukture po gradovima, dslam-ovi po naseljima, modemi i sl. ADSL je vise tu radi raznovrsnosti ponude nego sto se stvarno oslanjaju na njega.
Mogu ja u ovoj državi pitati svašta ali odgovora nigdje. Prosto ne vjerujem da je jedino i maksimalno moguće ovako kao što je sada. To je još ono stanje iz doba dial-upa kad Teol testira ADSL modeme oko 3 godine i kao razlog navodi da su krš modemi. Teol je samo ilustracija profitera koji nemilosrdno otima pare na nečemu što je svugdje prevaziđeno i ne želi da ide dalje jer mu savršeno odgovara ovako kako jeste. Stoga spominjanje u takvom kontekstu je sasvim opravdano i najbolje ilustruje situaciju. Nije ni Blic mnogo bolji a tu ne postoji opravdanje da je to državna firma. Razumijem da tu ima objektivnih problema, glupih zakona i slično, ali niko me neće ubijediti da je ovo što je bilo do sada (prije kvalitetnijih ponuda BLW i Elta ISP koji su solidan pomak za naše uslove) maksimum. Ako Elta ima dodatne prihode i ne zavisi samo od interneta, kako onda BLW može dopustiti takve cijene i biti rentabilan? Znači ipak je moguće sniziti cijenu? Čisto sumnjam da Blic posluje na granici rentabilnosti zbog glupih poreza, skupe opreme i slično.
A za fiksne telefone ću pitati samo reci koga? Ako se dobro sjećam Aneks je imao tu dozvolu, znači da je Blic već ima. Oni su nešto i najavljivali VOIP ovako nezvanično.
Ako sam dobro shvatio RAK odlučuje kada će ADSL biti šire dostupan? Ne možemo mi kao korisnici vršiti pritisak na RAK, čak smo i pokušavali, valjda bi trebalo da to rade provajderi.