banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 20:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289 ... 440  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ebay!
PostPoslato: 30 Jan 2017, 13:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 03 Jan 2006, 14:27
makibruz456 je napisao:
Pa vjerovatno da moze da se odbije, msm ipak ce prodavac dobiti paket nazad, ti samo uzmes pare i kao da nista nije bilo, jedino ne znam sto se tice postarine kako ce prodavca da izadje, oce li on morati da plati il kako to nez.

Da, kada bi to sve tako jednostavno bilo. Sumnjam da ovi nasi nekada te pakete i vrata i ako vrate, cijena postarine kojom vracaju bude preskupa, tako da vam prodavac kome to stigne, da jedno veliko NISTA.

PA, 3x su mi vratili vitamine vrijednosti oko 100km i dobio sam NULA nazad.

Tako da, ne uzdajte se u to.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 13:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
Evo kopiram sa klixa, čovjek je dobio odgovor na email:

Citiraj:
Moj Email poslan UIO-u na adresu 'info@uino.gov.ba '

Poštovani,

Primio sam preporučeno pismo od CR Pošta Sarajevo, u kojem sam obaviješten da u roku 10 dana trebam za preuzimanje Internet narudžbue angažovati špeditera shodnu članu 22 stav (3).

Pozvao sam telefonski broj 033/659 276 i tražio objaženje zašto je primjenjen stav (3), a ne stav (2) člana 22, kako je rađeno zadnjih 6 godina i kako nalaže trenutni zakon.
Objašnjeno da su dobivene instrukcije „sa više instance“ da se od sada sve pošiljke čija vrijednost prelazi 50 KM upućuju na špediciju, tj da se primjenjuje stav (3) a ne stav (2).

Čak i ako se radi o novom zakonu, promjena zakona nikada nije prošla potrebnu proceduru, niti je objavljena u službenom listu.
Stoga Vas molim da se očitujete putem email-a ili pismeno po činjenici da primjenjujete zakon koji nije na snazi.

Srdačan pozdrav
Moji lični podaci
Telefon

Odgovor sa 'info@uino.gov.ba '

Poštovani,

Nije došlo ni do kakve promjene zakonskih i podzakonskih akata kada je u pitanju carinjenje robe koja dolazi u BiH putem poštanskih paketa, a naručuje se putem interneta. U ranijem periodu je većina paketa koji su stizali u BiH bila carinjena putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 %. Ovo iz razloga što se radilo o puno manjem broju paketa koji su stizali u BiH i zato što je uglavnom u tim paketima bila jedna vrsta roba. Međutim, na osnovu određenih analiza koje su urađene u UIO u toku prošle 2016. godine možemo reći da je došlo do velikog povećanja uvoza robe u BiH na način da to građani naručuju putem interneta i da ta roba stiže u BiH putem poštanskih paketa. Uglavnom, sada se najčešće naručuju različite vrste roba unutar jedne pošiljeke i više se to ne može cariniti putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi, već se za takve pošiljke mora podnosti jedinstvena cariska isprava (JCI), odnosno carinska deklaracija, gdje se roba u procesu carinjenja mora svrstati prema važećoj Carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe. To može uraditi samo lice ovlašteno za provođenje carinskog postupka – špediteri. Iz tog razloga trenutno je takva situacija prilikom obavljanja carinskog postupka uvoznog carinjenja roba koje se naručuju putem interneta.

Da bi se pojednostavio postupak catrinjenja navedenih poštanskih pošiljki, čija vrijednost prelazi 50 KM, UIO trenutno vrši doradu svoje informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD. Po okončanju ovog procesa, stvorili bi se uslovi da nadležne pošte u BiH podnose usmeno prijave za poštanske pošiljke naručene internetom manje vrijednosti. Tačnije, umjesto prijavljivanja tih pošiljki putm carinske deklaracije (JCI) i angažoavnja špediterskih firmi, stvorili bi se uslovi da bi se moglo odobriti usmeno prijavljivanje istih uz izdavanje obračuna indirektnih poreza od strane carinskih organa. U tom smislu bilo bi moguće da se u carinskoj aplikaciji i za poštanske pošiljke podrži ovakav način prijavljivanja uz obračun uvoznih dažbina po redovnoj carinskoj stopi (uz povlačenje elemenata iz važeće Carinske tarife BiH – naimenovanje, tarifna oznaka i stopa carine), te obračuna PDV-a i akcize. Očekujemo da bi se ovi uslovi mogli stvoriti u periodu od narednih mjesec dana, kada bi carinska informatička aplikacija bila spremna za ovakav način carinjenja pošiljki koje građani BiH sve više poručuju putem interneta i stižu putem poštanskih paketa u BiH.

U svakom slučaju želimo napomenuti da građani BiH i dalje mogu primati pošiljke iz inostranstva neznatne vrijednosti kada se radi o poklonima koje dobijaju od strane fizičkih lica iz inostranstva (ne kupovini putem interneta), na način da to bude usmeno prijavljeno za uvozno carinjenje bez potrebe agnažovanja špediterskih kuća, već se to u slučaju da prelazi vrijednost od 50 KM može cariniti putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 %. Što se tiče tarifa koje naplaćuju šediteri, to nije nadležnost UIO i ne možemo po ovom pitanju davati bilo kakave komentare.

Lijep pozdrav

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 13:37 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 14 Okt 2013, 18:10
pa dobro

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 16:33 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 07 Dec 2016, 01:44
A kako oni sad utvrde koja je vrijednost recimo iPhone 6, to oni na Google pa vide koja je prodajna cijena ili gledaju cijenu naznacenu na paketu jer sta ako je meni neko prodao iPhone 6 za 20 eura recimo ?
Sta ako je recimo prodan pokvaren iPhone 6 za 20 eura, za djelove potreban, nije valjda da otvaraju paket i provjeravaju stanje telefona tako sto ga ukljuce i onda procjenjuju vrjednost ?

Inace da dodam, pise u odgovoru da ce kroz mjesec dana ovo da stupi na snagu, ovo je do sad najbrza promjena u BiH ikad, u ginisovu knjigu da ide, naravno pod naznakom "zinula guza za parama"

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 17:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Sad ce biti drvlje i kamenje al garant nas vec ima koji se vidimo dobro u tom novom zakonu, samo je razlika sto ja to glasno kazem a oni pametno cute :)

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Tebi je najbolje da ćutiš jer sve što si napisao na ovoj temi je sranje.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 17:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 03 Jan 2006, 14:27
Rider on the storm je napisao:

+1

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2011, 19:13
https://www.klix.ba/biznis/roba-narucen ... ook+status

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 18:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Taman pošla da postavim :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2012, 22:52
Rider on the storm je napisao:

Kralju

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Da ste kakvi talenti mogli ste grupu napraviti "Rider on the storm and dogs without a bone" :)

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
BOSS66 je napisao:
https://www.klix.ba/biznis/roba-narucena-preko-interneta-skuplja-od-50-km-odsad-se-u-bih-preuzima-uz-angazovanje-speditera/170130064?utm_medium=Status&utm_source=Facebook&utm_content=170130064&utm_campaign=Klix.ba+Facebook+status

Ovo je stvarno jadno.Kakva smo mi rupa od države.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 19:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja i dalje mislim da su to uveli zbog ovih koji preprodaju mobitele. Jer koliko vidim na klixu, 95% tih pošiljki su sa mobitelima i elektronikom.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 20:01 
Majstor
Majstor

ssaassaa je napisao:
BOSS66 je napisao:
https://www.klix.ba/biznis/roba-narucena-preko-interneta-skuplja-od-50-km-odsad-se-u-bih-preuzima-uz-angazovanje-speditera/170130064?utm_medium=Status&utm_source=Facebook&utm_content=170130064&utm_campaign=Klix.ba+Facebook+status

Ovo je stvarno jadno.Kakva smo mi rupa od države.

Komentari na clanku brate objasnili sve.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 20:07 
Početnik
Početnik

I sta mi sad od tog clanka na klixu imamo? nista oni rade kako im je volja

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 20:11 
Majstor
Majstor

Pa neam pojma, citam da neki salju mailove i javljaju se nadleznim na fb profile i spamuju da se ovo ukine, cista kradja.

Jedino neki protesti masovni da se organizuju i da se razbije ovaj "kriminal", jebu gdje stignu.

Kao sto sam rekao, ovo je najbrzi korak koji je napravljen u istoriji BiH ikad, cim su skontali da ima para odma su pukli neki zakon da nam otmu pare, obicno za neki korak da se napravi treba jedno 3-4 godine, kod nas, to standard, al ovo odradise braca za par sedmica i sad ce da sjednu u fotelju i broje kes.

Ovo ce da ubije internet prodaju/kupovinu kod nas 100%, nadam se da ce biti neki jaci protest, kao onaj prije par godina u Sarajevu ja msm, haos bio.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 20:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2012, 22:52
veljo1981 je napisao:
Da ste kakvi talenti mogli ste grupu napraviti "Rider on the storm and dogs without a bone" :)

Ne nego cemo napraviti speditersku firmu i pomoci tebi da sto brze i jeftinije dodjes do svoje robe.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 20:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
makibruz456 je napisao:
A kako oni sad utvrde koja je vrijednost recimo iPhone 6, to oni na Google pa vide koja je prodajna cijena ili gledaju cijenu naznacenu na paketu jer sta ako je meni neko prodao iPhone 6 za 20 eura recimo ?
Sta ako je recimo prodan pokvaren iPhone 6 za 20 eura, za djelove potreban, nije valjda da otvaraju paket i provjeravaju stanje telefona tako sto ga ukljuce i onda procjenjuju vrjednost ?

Inace da dodam, pise u odgovoru da ce kroz mjesec dana ovo da stupi na snagu, ovo je do sad najbrza promjena u BiH ikad, u ginisovu knjigu da ide, naravno pod naznakom "zinula guza za parama"

Jednom se poteglo pitanje zasto se placa na svu robu jedinstvena stopa od 10%, moze i drugacije, ali u tom slucaju posiljalac mora umetnuti papir o porijeklu robe sa svoje carine, pa smo utvrdili da se niko od njih nece sa tim da zajebava.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 20:20 
Početnik
Početnik

https://www.faktor.ba/vijest/carinjenje ... uke-233789

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2017, 20:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Opasce promet u dzep i nasim prijateljima sa carinarnica :badgrin:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289 ... 440  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]