Dakle kao što rekoh:despot777 je napisao:
Prema informacijama koje sam ja čuo od kolege pravnika iz pošte, od nove godine je čak trebala biti nepovoljnija situacija, gotovo nemoguća, koja bi na kraju ugušila online kupovine... a to je da samo za pošiljke od fizičkih lica (a to se mora dokazati da ti fizičko lice šalje paket, samo ne znam kako) čija je vrijednost do 50 KM nema plaćanja dadžbina, za sve ostale, nevezano za vrijednost paketa, mora se ići na obradu preko špedicije, što bi napravilo paradoksalnu situaciju jer bi ukupni troškovi carine, poreza i špedicije recimo na 50-ak KM bili preko 200KM... e sad pošte (sve, i federalane i naša) su se pobunile, jer bi ti špediteri morali da se usele u prostorije pošta... Poštama je ta nova regulativa koja je već usvojene samo prezentovana na jednom sastanku par dana prije Nove godine... Sve je to pokrenulo navodno Šarovićevo ministarstvo, i miriši na namještanje posla špediterima...
Ja trenutno čekam jedan TV box, vrijednosti 65$... pa će vidimo šta će biti... kako sam čuo ti špediteri nisu još ušli u taj posao... sve u svemu do sad je bilo nepovoljno, a od sad će biti još gore...
Evo i potvrde sa xljiksa:
Citiraj:
LOŠE VIJESTI PRIJATELJI !
Zvao sam carinu jutros. Objašnjeno mi je da su dobili instrukciju (sa više instance) da svaku pošiljku čija vrijednost prelazi 50 KM upućuju na špeditera.
Po tonu glasa sam mogao zaključiti da ni sam radnik na carini nije sretan zbog razvoja događaja.
Što se mene tiče, ja ću pričekati još 5 dana, da vidim da li je stvarno tako i da li će i drugi početi dobijati bijele koverte gdje se upućuju na špediciju.
Tema ona "Kupio bih nesto sa eBay-a" da ih sad ne linkujem ovde
Vrijeme za otvaranje "POSTE RESTANTE" u Staroj Gradišci i naručivanje samo iz EU skladišta... ova sića koja je i dosad prolazila valjda će i u buduće...