banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 19 Jun 2026, 23:30 Danas je 19 Jun 2026, 23:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 1400 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 70  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Nov 2008, 15:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2003, 13:27
Evo da ja pokusam pomoci, imao sam slican problem sa pingom na Elti prije nekoliko mjeseci (to je trajalo dobrih dva mjeseca), ping je abnormalno oscilirao cas 150 ms cas 2500ms, i naravno izgubljeni paketi. Zvao teh. podrsku vise puta (odazvali su se svaki put - svaka cast) ali nije pomoglo. Isto su mislili da je prejak signal (i jeste malo bio), probali spustiti, dzaba.

E sad rjesenje, ili je modem sam prebacio ili su oni greskom podesili, ali ja sam nacuo da net ide na vise frekvencija i upravo su meni dodijelili pogresnu za onu stranu Vrbasa (a ja na Starcevici) i naravno katastrofa. Ja nazovem i trazim sve frekvencije (tada su bile dvije, sad koliko znam dodavali su jos zbog povecanja broja korisnika) unesem frekvenciju za Starcevicu, i od tad ping zakucan na 20ms. Tako da pogledajte i to. Pogledajte isto i downstream power, koji bi trebao biti izmedju -15 do 15 sto blize nuli to bolje. Ako je preko ili ispod vise, mora se na signalu poraditi, prejak signal-dodati jedan komad kabla sa konektorima da ga malo oslabi, preslab, to moraju oni pojacati uglavnom to je osjetljivo bolje to njima prepustiti.
Nego udjite na 192.168.100.1 mora vam lan biti postavljen na 192.168.100.X da bi to izveli, pa probajte, i posaljite status da se vidi ako je do signala.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 16:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Uveo sam net prije nekih 15-etak dana, i jedino je bilo problema sad za vikend(koliko znam bili su neki radovi u pitanju, ili tako nesto) a do tad, a i poslije toga net stvarno radi odlicno, nemam nikakvih zamjerki :)

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 16:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Svestenik je napisao:
Obavijestio sam tehnicku podrsku u Prijedoru da imas probleme, javice ti se u toku dana da izadju na tvoju lokaciju i provjere da li je sve u redu sa lokacijom.

Sad internet radi odlicno. Ako se dese problemi, obavjesticu vas.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 17:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Nov 2008, 12:56
Баш сам и ја хтио да кажем да се интернет поправио. (само да не урекнем :) )

Сада ради супер!

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 17:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

warhead je napisao:
Evo da ja pokusam pomoci, imao sam slican problem sa pingom na Elti prije nekoliko mjeseci (to je trajalo dobrih dva mjeseca), ping je abnormalno oscilirao cas 150 ms cas 2500ms, i naravno izgubljeni paketi. Zvao teh. podrsku vise puta (odazvali su se svaki put - svaka cast) ali nije pomoglo. Isto su mislili da je prejak signal (i jeste malo bio), probali spustiti, dzaba.

E sad rjesenje, ili je modem sam prebacio ili su oni greskom podesili, ali ja sam nacuo da net ide na vise frekvencija i upravo su meni dodijelili pogresnu za onu stranu Vrbasa (a ja na Starcevici) i naravno katastrofa. Ja nazovem i trazim sve frekvencije (tada su bile dvije, sad koliko znam dodavali su jos zbog povecanja broja korisnika) unesem frekvenciju za Starcevicu, i od tad ping zakucan na 20ms. Tako da pogledajte i to. Pogledajte isto i downstream power, koji bi trebao biti izmedju -15 do 15 sto blize nuli to bolje. Ako je preko ili ispod vise, mora se na signalu poraditi, prejak signal-dodati jedan komad kabla sa konektorima da ga malo oslabi, preslab, to moraju oni pojacati uglavnom to je osjetljivo bolje to njima prepustiti.
Nego udjite na 192.168.100.1 mora vam lan biti postavljen na 192.168.100.X da bi to izveli, pa probajte, i posaljite status da se vidi ako je do signala.

Баш ти хвала за ову информацију! Погледаћу (ако се опет појаве проблеми), само ми је чудно да би Елтини сервисери направили овакав превид. Момак који је код мене био када сам пријавио сметње провео је добрих пола сата прегледајући све поставке на модему тако да сам убјеђен да је савјесно обавио посао.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 18:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

warhead, ili neko iz Elte..., koja frekvencija treba biti za "ovu" stranu Vrbasa (Obilićevo, tj. Mejdan)?

Kod mene Downstream power level 18.0 dBmV, a Upstream 39.5 dBmV.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 20:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Bogami, signal kod mene je problematican, prejak... to su tvrdili i onio momci kad su montirali, samo nisu nista uradili. Dakle(m):
Citiraj:
Downstream Value
Frequency 399250000 Hz
Signal To Noise Ratio 35.9 dB
Power Level 17.1 dBmV
The Downstream Power Level reading is a snapshot taken at the time this page was requested. Please Reload/Refresh this Page for a new reading

Upstream Value
Channel ID 4
Frequency 36000000 Hz
Power 51.8 dBmV

Sve je u idelanim granicama, osim Downstream Powel Level, koji je izvan preporucenih vrijednosti. E sad, bilo bi jako fino kad bi neko napisao kako se ovo moze rijesiti samostalno, posto mi je problem da sa posla izlazim, i cesto nisam u bl uopste, pa da se vise ne maltretiramo ni ja, ni tehnicari, usaglasavajuci termine. Nekakvi atenuatori od 15ak dB, znam za optiku da imaju, valjda ima nesto i za kablovski. Gdje, kako? Sta se inace koristi?
Isto ne bi bilo lose kada bi se javno stavili parametri za kanale koji se koriste, evo malo gledam, neki provajderi javno stave na svojim stranicama. Licno, mene zanimaju za Borik, Aleja Svetog Save. Trenutno je kanal 4.

Mada, to moze biti uzrok ovog ponekog ispustenog paketa, ali ping i dalje skoci u vecernji satim, al' dobro.. nije toliko ni bitno. Jasno je meni da bolje tesko moze.
Citiraj:
Ping statistics for 208.69.34.230:
Packets: Sent = 457, Received = 444, Lost = 13 (2% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 74ms, Maximum = 372ms, Average = 159ms

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 21:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Код мене је још јачи сигнал...
Фреквенција (Downstream), видим, код мене иста као у Борику, а ја на Обилићеву (Мејдану)... Треба ли то тако?

Citiraj:
Downstream Value
Frequency 399250000 Hz
Signal To Noise Ratio 41.2 dB
Power Level 17.9 dBmV
The Downstream Power Level reading is a snapshot taken at the time this page was requested. Please Reload/Refresh this Page for a new reading

Upstream Value
Channel ID 1
Frequency 37000000 Hz
Power 39.5 dBmV

И такође мислим да би било добро да се јавно негдје поставе параметри, вјерујем да би то доста уштедило посла и самим техничарима ако можемо ми сами то подесити...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 21:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Још сам хтио рећи да сам примјетио негдје од 17h (до када је било све малтене идеално) лагано, сукцесивно, опадање квалитета везе. Око 20h је било најгоре а сада је већ боље, мада ни сада није идеално...
ping na www.google.com:
Kod:
Ping statistics for 209.85.135.104:
    Packets: Sent = 100, Received = 95, Lost = 5 (5% loss),
    Minimum = 92ms, Maximum = 1004ms, Average = 187ms

И то је оно што је незгодно, мени је глупо звати сервисере преко дана када све ради перфектно јер како ће човјек видјети да нешто не ваља ако у том тренутку све ради добро? Може чак помислити и да измишљам. :)

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 21:35 
Pripravnik
Pripravnik

Ma, agregacija... nema tu pomoci, samo veci link...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 22:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
@BrankoP (ili neko drugi stručan)

Jesu ovo dobri rezultati, koliko bi smjelo biti lost na 100 paketa?

ping -n 100 www.google.com

Ping statistics for 74.125.39.99:
Packets: Sent = 100, Received = 94, Lost = 6 (6% loss),
Minimum = 77ms, Maximum = 218ms, Average = 99ms

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 22:58 
Pripravnik
Pripravnik

Heh, na zici - 0%. Do 1%, se inace uzima da je prihvatljivo kod nekih zapadnoevropskih i americkih provajdera i ne mozes da se zalis. Ostalo je ravno katastrofi. Osim kod nas. :lol:
Btw, na adsl-u treba dobro da se zamislim pa da se sjetim ispustenog paketa.

Inace, ravno ispustenim paketima je kada se latencije mijenjaju, tj. ping skace sa recimo 80 na 150 ms... ta "promjenjivost" se zove jitter, i pravi grdne probleme nekim real time servisima... tipa, voip, videokonferencije i sl. i to je kod elte kriticno. Zato sto imaju stvarno smijesno malen link. Valjda misle ozbiljno, pa prosire to. Ubace jos par linkova, BGP, multi-homing, ovo, ono... to cak i blic ima. Al' jbga, nema kabla... :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 23:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

@DJ-uro
Слабо сам ти ја стручан за то. :) Ја једино знам да што је мање пропуштених пакета, то боље, а то ваљда свако жив зна... :)
Ево ziggy је дао неке конкретније информације. Хвала, пошто је и мени ово занимљиво.

Ја ћу баш пратити у наредним данима (колико будем у прилици) макар у вечерњим сатима каква је стабилност везе и како осцилира, можда помогне људима из Елте да рјеше проблеме...

Што се тиче ове промјењивости пинга, како рече ziggy jitter-а, истина је да је то прилично изражено у овим вечерњим сатима. Како већ написах, од 17h је почело полако да се погоршава да би достигло врхунац око 20h. У том "врхунцу" је на једно десетак минута, можда коју минуту више, било чак проблематично отворити било коју страницу. Пинг скаче са 80-ак на неколико стотина па чак и хиљада мили секунди...
Такође, торенти иду (још увијек) максимум 10-15 KB/s, од нормалних 60-ак, када "прочепи" веза. Такође један од симптома, у тим периодима загушења, је и тај да је практично немогуће приступати било којој страници на интернету док торенти раде, (пакет 512/256, торент скида брзином од 10-ак KB/s, upload је ограничен на 10 KB/s у клијенту а немогуће радити било шта друго?) док се, када "прочепи", сасвим нормално сурфа док торенти иду пуном брзином (и до 70KB/s).

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 23:21 
Pripravnik
Pripravnik

To sa torrentima je zato sto broj paralelnih konekcija ogranicavaju (pa torrent aplikacija okupira sve konekcije). Mada, eto, kazu, negdje procitah da to ne rade... al' eto... ma jasno k'o dan, pokusavaju da se provuku s ovim malim linkom, pa onda na scenu stupa sistem stapa i kanapa... No valjda se pameti dozovu. :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2008, 23:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Tnx ziggy...
I ja sam kontao da bi trebalo biti oko 1-2 % ali vidim da ovdje nekima ide i do 20% lost. Sad od 1.12. elta najavljuje neka proširenja, vidjećemo hoće li i ovu stabilnost malo poboljšati.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2008, 08:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Пази сада пинг-а, ко млијеко...

ping na http://www.google.com
Kod:
Ping statistics for 74.125.39.99:
    Packets: Sent = 100, Received = 100, Lost = 0 (0% loss),
    Minimum = 52ms, Maximum = 228ms, Average = 67ms

Ово 228 је било само једном, све остало максимално до 70ms, што се види и из просјека...

Е сада, ово што ziggy каже да ограничавају број паралелних конекција, ја не знам, можда то и раде, али једино ако се може подесити да се то ограничење аутоматски укључује и искључује, пошто чисто сумњам да неко дрежди тамо па око 2-3 сада ујутро "одблокира" ограничене паралелне конекције... :D Ево сада торенти "пиче" максимум (50-60KB/s) а сурфам сасвим нормално као да се ништа не скида у позадини...

Међутим, све ово је рај за нас који смо прошли кроз пакао блиц-а, поготово блицове, назови "техничке подршке", неодгојених радница и радника те исте "подршке", који само што те не пошаљу у "ону ствар" када једном у десет година назовеш да питаш нешто сасвим нормално, непостојећих вируса одговорних за све могуће проблеме, уцјена безобразним уговором, рестартовања АП-ова и осталих блицових бисера... :D
Драга моја Елта-кабел и НавигоСЦ... :D

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2008, 10:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Eво само илустрације ради, пинг-овао сам са посла. Иначе на послу имам НавигоСЦ.

пинг на www.google.com:
Kod:
Ping statistics for 209.85.135.103:
    Packets: Sent = 100, Received = 100, Lost = 0 (0% loss),
    Minimum = 39ms, Maximum = 276ms, Average = 49ms

Не знам може ли боље од овога!

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2008, 13:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
ziggy je napisao:
To sa torrentima je zato sto broj paralelnih konekcija ogranicavaju (pa torrent aplikacija okupira sve konekcije). Mada, eto, kazu, negdje procitah da to ne rade... al' eto... ma jasno k'o dan, pokusavaju da se provuku s ovim malim linkom, pa onda na scenu stupa sistem stapa i kanapa... No valjda se pameti dozovu. :lol:

Agregacija, ogranicavanje broja konekcija i ostali mali trikovi se ne primjenjuju u Elta Kabel i Navigo SC mrezama. Ovo vam garantujem.

Nagadjanja koja pojedini clanovi foruma postuju, bez uradjene detaljne analize problema sa same lokacije su u najmanju ruku neozbiljna.

Ja (a vjerujem da isto misljenje dijeli bilo ko sa imalo detaljnijim poznavanjem racunarskih mreza i ISP infrastruktura) se ne bih usudio da garantujem da je nesto uzrok problema samo na osnovu par ICMP paketa koje je neko postovao na forum, jer uzroci povisenog latency-ija mogu biti visestruki.

Za takve stvari postoji tehnicka podrska, da izadje na lokaciju i da napravi pregled stanja. Korisnici koji imaju problema nek mi na PP posalju svoja korisnicka imena na Elta mrezi, da ih stavim na monitoring odredjeno vrijeme.

Generalno, za vikend su predvidjeni radovi na Eltinoj infrastrukturi u Banjaluci, da se dodatno prosire HFC kapaciteti. Bice pusteno jos dodatnih upstream kartica po naseljima, a veci dio modema ce automatski biti prebacen na te kartice, kako bi se jos dodatno povecao protok unutar same HFC mreze, sve to u okviru priprema za 1.12.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2008, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A šta će to biti 1.12.? Ovo da će paket 256/128 preći na 384/128? Samo to?

To je koliko vidim ovde treća korekcija koju je Elta uradila od predstavljanja novih paketa 1. septembra, dve već u oktobru i ova jedna sad u decembru. Smanjivali ste cijene i dizali brzine, i to je pohvalno. Ali sve su to korekcije na slabijim paketima. Hoće li biti takvih korekcija na jačim paketima (1-2 Mbps)? Na primjer sada imate paket 512/256 a imate 1536/192, nema previše smisla da paket sa tri puta bržim downloadom ima slabiji upload. Uz to neko iz Elte (info_etla2) je ovde na drugoj temi povodom ovoga napisao da će se do 15.11. najaviti korekcija upravo na jačim paketima, ali se to nije desilo.

Dakle da li se mogu očekivati neke korekcije i na jačim paketima, i kada?

Opet da kažem da je pohvalno što se povremeno rade ovakve korekcije, bolje nego što neki provajderi ništa ne mjenaju po godinu i više, a i kad urade zapetljaju se sa ugovorima kao Blic ovih dana, zbog toga je Elti i lakše da povremeno radi ovakve korekcije jer nema problema sa ugovorima što je takođe veliki plus. Sada mnogi bježe ili planiraju pobjeći sa Blica čim im istekne ugovor ali kao što se vidi i ovde na nekim temama ljudi onda imaju dileme Elta vs Teol, dakle ni jedna firma nije napravila neki malo veći iskorak i time ukinula bilo kakve dileme i sebe dovela u prednost, jači paketi su identični na oba provajdera mada Elta ima tu prednost da nema vremenski vezane ugovore ali po komentarima sa foruma a i od poznanika ADSL radi dosta dobro dok Elta evo ima nekih problema u zadnje vrijeme, dakle sve kad se sabere tu je to negdje po pitanju Elta vs Teol, ali ne očekujem da će Teol bilo šta mijenjati na svojim paketima bar godinu dana pa bi Elta sa te strane mogla da napravi neki iskorak ali za tako nešto je potrebno da se urade i korekcije na najjačim paketima a ne samo ovim slabijim jer su upravo najjači paketi identični na Teolu i Elti. I naravno, prije svega je potrebno da se riješe ovi problemi o kojima se ovde piše ovih dana.

Mislim da bi Elta mogla dosta da profitira pametnim potezima jer činjenica je da se mnogima smučilo stanje na Blicu i prije svega opekli su se po pitanju ugovora pa po onoj "ko se o mlijeko opeče taj i u jogurt duva" sada će prije svega tražiti provajdera u kojem nema vezivanja ugovorom pa bi takvi provajderi uz dobru ponudu mogli dosta dobro proći.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2008, 14:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Eliminacija problema sa modemom se radi na MAC layeru, izmedju CMTS-a i modema, ali to ionako rjesava samo problem oko DHCP-a, gubljenja konekcije i sl, skoro je nemoguce da ICMP problem bude do modema. Ako stvarno postoje problemi postoje sa ICMP, nema tog prosirenja linka koji to moze rijesiti. Pa nemoguce da ICMP steka, jer je negdje usko grlo. Taman da je cijela mreza odradjena u fibre modu, nece eliminisati probleme. Onako najiskrenije, kako mislite gurati recimo VOIP, ako vam se header od 28 bajtova "zagubi"? Sta bi bilo ne daj Boze da VOIP ide preko TCP-a? 8)

Ovo je sve najdobronamjernije, kao sto je neko rekao na ovoj temi, onaj ko placa, ne zanima ga problem sa nadprovajderom. Boze moj, nema tog provajdera koji s vremena na vrijeme nema probleme, ali konstantan problem (ako stvarno postoji), to je ipak nesto drugo.

Vrh

[ 1400 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 70  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]