@navajo
napokon i neko iz Aneksa,
kao prvo sto se tice monopla:
>>Prvo, trebao bi nauciti sta je monopol. Blic nikada nije imao monopol na wireless, niti ga ima i danas. Eter pripada svima. Ko god je >>tada htio da krene da radi wireless internet, mogao je. To sto niko nije imao ili sredstava ili ideju ili petlju ili bilo sta drugo, to je >>druga stvar. Telekom ima monopol na recimo ADSL...
Monopol (grč. monos, jedan + polein, prodavati) u ekonomiji se definira kao trajna tržišna situacija gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga...
Bitna karakteristika monopola je da može potpuno odrediti cijenu robe koju prodaje....
Kada na tržištu nema konkurencije tj. postoji monopol, krajnji korisnici, dakle kupci, su ti koji trpe najviše i to iz razloga jer takva poduzeća tokom vremena postaju manje efikasna i inovativna. Naime, uspavaju se zbog svoje sigurne pozicije na tržištu tj. ne moraju se zabrinjavati otvorenom tržišnom utakmicom na tržištu. (
http://bs.wikipedia.org/wiki/Monopol)
Dakle ne zanima mene kako je neko dosao u situaciju da ima monopol (dobra ideja, investicija itd..) ali sama cinjenica da neko ima monopol (pogledaj definiciju) znaci da se na trzistu moze diktirati uslove kakve zeli (ja sam naveo kao primjer inecco i tadasnji blic, ti telekom)
>>Za Blic (Aneks) se ne sikiraj. Jos uvjek ima posla sa WADSL-om i previse. Ne znam o kakvim nepravdama govoris. U Aneksu se >>potpisuje ugovor n a24 mjeseca, to je tacno. U gradu postoji vise provajdera. Uzmi ili ostavi. Ali ako potpises ugovor na 2 godine, >>znaci da se obavezujes koristiti uslugu za to vrijeme.
evo ti opet primjer iz neke od ranijih poruka,
@palpantine
Ja sam prije par dana raskinuo ugovor sa wadsl i dok je trazila moj ugovor po fasciklama doslo je jos 4 do 5 ljudi sa zahtevom za raskid.Bitno je da su ljudi skontali i sad je bjezanija
Ne sporim ja uopste sto su oni (ili vi) u monopolskoj situaciji nudili ugovore na 24 mjeseca, moglo im se, nego zabog nepostovanja tog ugovora i netacnosti i neodgovornosti zaposlenih koji su zaduzeni da sprovode taj ugovor (pogledaj
viewtopic.php?f=13&t=41733)
>>O monopolu sam objasnio. A o kakvim strateskim investicijama pricas, ne znam.
Pa recimo kad bi znao da je Aneks dobio dozvolu za fiksnu i IP telefoniju i cim se zakonski rjesi (ili je rjeseno) cije su reglete u posti samo ce ti se reci.
Broj Jedan je napisao:
1. kakav je ovo odnos prema korisnicima
>>Otisao ja danas da raskinem i kad sam usao ono sve fino dobar dan, dobar dan. Kazem ja:"Htio bih da raskinem ugovor za wadsl" kad ona" a joj jos jedan" hahahhahah
>>U ovo ne mogu da povjerujem. Ako je tacno, ovo zasluzuje najstroziju sankciju. To kazem ja kao radnik iste te firme.
ovdje si iza recenice "Ako je tacno, ovo zasluzuje najstroziju sankciju" trebao si dodati "da se ja pitam"
To sto cete uraditi i sto radite sa sankcijama prema radnicima koji su zaposleni u Aneksu je vas problem, mi to ne znamo. Jesi li razmisljao da bi se neko covjeku trebao i ovako javno izviniti, kao sto je on javno to i naveo. Da li ga je neko kontaktirao, trazio podatke, datum, vrijeme kad se to desilo?
Broj Jedan je napisao:
2. po kojoj cijeni se tarifiraju pozivi na njihov telefon, gdje se slusa onoliki uvod, pa se poslije toga dobije poruka, svi operateri su zauzeti, sacekajte, pa se na kraju prekine veza. Nisu culi da ima bespatan broj za korisnike. Mozda nisam u prvu, neka me neko demantira.
>>Poziv se tarifira po cijeni lokalnog poziva. Kao kada zovete bilo koji fiksni telefon (u okviru iste mrezne grupe). Ne znam sta je tu >>cudno.
A zasto bi ja kao korisnik uopste i placao taj jedan poziv ako internet ne radi zbog vase krivice. I to ne samo jedan nego u prosjeku 5-6 jer tada svi zovu. Ne bavim se ja gatanjem pa da znam gdje je problem, kod vas ili kod mene. Nije vam palo na pamet da uvedete opciju 3 na onoj autmoatskoj sekretarici, sa tekstom odprilike "infomacije o eventualnim zastojima u radu inetrenta, ili da obavjest o planiranim radovima posaljete korisnicima na mail.
Prelisatj malo novine vidjeces u oglasima da svaka velika firma, kao sto je i npr. Aneks, ima besplatne telefone za korisnike. Ja u tome ne vidim nista cudno, a ti da se ti pitas da li bi to uradio?
Posto se javljas na ovaj forum, predpostavljam da si neko iz tehnickog dijela. Svi moji kontakti sa tehnickom podrskom (kada sam ih uspjeo dobiti) su bili uglavnom vrlo korektni, tu nisam imao zamjerki, ali ovaj drugi da ga nazovem administrativni je ocajan, o tome se radi. Za mene Aneks predstavljaju osobe koje rade na naplati, davanju informacija i marketingu. Sta se u pozdini desava, ja ne znam.
zaparalo mi je usi (oci) tvoj stav, mogu predpostaviti da je to stav i tvoje firme "
Uzmi ili ostavi" u ovome je citava sustina problema, ne zelite da se borite za korisnike, ostao je onaj mentalitet iz doba monipola (pogledati definiciju)
I za kraj, kada su vas kupili slovenci, isao sam u stare prostorije dva tri puta platiti racun, pored lokalaca bio je i jedan slovenac, koji se lomio od ljubaznosti kada bi neko dosao da se raspita za uvodjenje interneta. da su ovi naucili bar 10% od njega, mi danas ovu diskusiju nebi vodili.