fantomacan je napisao:
To što si ti pisao o mjerenju voltaže brzo obriši da ti se ljudi ne smiju. Po tom tvom načinu mjerenja kad bi upalio bojler i veš mašinu da centrifugira napon bi trebao biti oko par hiljada volta

. Ako ti šef tamo naredi da nešto izmišljaš jer ljudi imaju probleme sa uređajima, reci njemu neka sam to radi. Ta priča sa strujom je krajnje nebulozna i nevjerovatno je da neko zvanično to objavi.
čini mi se da me nisi bash razumio: situacija u kojoj mjerim je sljedeća:
imam uključene konstantne potrošače, recimo 5 kW. Oni KONSTANTNO vuku ovu snagu, dakle rade na 100 % opterećenja. Svi su priključeni na istu fazu, te ja na strujnim kliještima pratim amperažu.
Hajde mi ti onda objasni skakanje od 20 do 40 A na instrumentu. Kliješta su baždarena, ispravna, svi uređaji takođe ispravni. Ako mi objasniš zašto amperaža toliko skače, rado ću priznati da griješim.
BTW, ovo ništa ne pišem jer me neko od šefova u BLICu nagovorio, rekoh već u prethodnom postu da sam dao otkaz

već pišem jer sam "lično i personalno" sproveo mjerenje

Koliko god da ti A pokazuje, način na koji si ti izračunao voltažu je smiješan i netačan. Na taj način se ne može računati vrijednost za naizmjeničnu struju, tu je proračun malo kompleksniji. A i čitava priča sa elektrokrajinom je budalaština i izmišljotina, kako god da je nastala. Sve i da napon oscilira (a ne oscilira, sasvim je normalan) u granicama tolerancije Canopy ispravljača, na sekundaru se to uopšte ne bi osjetilo jer zato imaš diode i kondenzatore tu. Da pređe 230V ili 240 koliko je već maksimum na ispravljaču ili bi pregorio namotaj ili osigurač, zavisi kako je urađen.