banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 16:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 240 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Feb 2012, 00:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
не могу искоријенити, могу смањити да уберу још коју пару од тог.
а ми нисмо у ЕУ, заболи нас дупе, нек уводе шта хоће, можда постанемо интересантни странцима као викенд пиратски излет гдје могу скидати шта хоће и куповати на улици :D

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2012, 00:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Nema veze što je ovo usmjereno na audio/video djelatnost. Kada pogase te sajtove, biće teže i aplikacije skidati

Politika je čudo...

U Srbiji su progurali plaćanje tzv "muzičkog dinara" na većinu "sprava" koje imaju mogućnost da proizvode buku.-... Kao kada bi progameri progurali plaćanje "programerskog dinara" jer se program može i u veš mašinu upisati... (kod novjih mašina je zaista i upisan)....

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2012, 01:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Evo da se i ja vratim na temu:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dHPaF7Cq9PU&feature=player_embedded[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2012, 01:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2011, 14:59
Ali ova sranja su tipicni primjer da i dalje zivimo u sistemu ciji su korijeni feudalizam.
AKTA ce bogate naciniti jos bogatijim, a siromahe jos siromasnijim.Kako da neko, cija su primanja ( evo primjera radi u RS/BIH ) 200-300 eura mjesecno, prijusti sebi igru od 60 i kusur eura, cd od 10 pjesama od 10 eura, dvd od 10 eura, antivirus od 150 eura ... Nemoguce je...Mogli bi na prste izbrojati ljude na Balkanu koji bi mogli sebi bez briga kupiti 5-6 igrica mjesecno, 10tak dvdeva, 10tak cdova, par aplikacija...

DJ SKYZER - Balkan Party Mix #1

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2012, 02:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Evo detaljno o AKTA sumraku:
http://www.youtube.com/watch?v=okFSN0My ... re=related

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2012, 03:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2012, 23:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
skyzeR je napisao:
Ali ova sranja su tipicni primjer da i dalje zivimo u sistemu ciji su korijeni feudalizam.
AKTA ce bogate naciniti jos bogatijim, a siromahe jos siromasnijim.Kako da neko, cija su primanja ( evo primjera radi u RS/BIH ) 200-300 eura mjesecno, prijusti sebi igru od 60 i kusur eura, cd od 10 pjesama od 10 eura, dvd od 10 eura, antivirus od 150 eura ... Nemoguce je...Mogli bi na prste izbrojati ljude na Balkanu koji bi mogli sebi bez briga kupiti 5-6 igrica mjesecno, 10tak dvdeva, 10tak cdova, par aplikacija...

kolumbo lako je za igre a sta sa ovim microsoftovim paketima koji se svugdje namecu??? :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2012, 00:48 
Stara kuka
Stara kuka

Postoji alternativa... Mi smo u potpunosti prešli na LibreOffice... Na kraju je kupljeno par licenci za sam Windows jer imamo neke aplikacije koje ne rade kroz WINE. Ostale mašine su sve na Linuksu.

Migracija nije jednostavna ali se sve pregrmi...

Očekujem probleme kada mi neko pošalje predračun u docxxxxx, xlxkxkxkx formatu ali uradim reply da ne mogu otvoriti dokument i da pošalje PDF što je 100 puta pametnije...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2012, 00:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

@avatarx
Ne razumijem poentu ? Pa ionako 98% ljudi ovdje ima instalirane Windowse, 90% ih ima dvd sa njima, a Windows 7 ce se gurati, sto se tice aplikacija i ostalih sranja, jos nekih 10-ak godina, isto kao i XP, za xp su skoro prestali tek praviti update-ove.
Uostalom tu je linux.
@mangia
Linux je odlicna alternativa za poslovne korisnike, ja na Windowsu imam instaliran Open Office i prezadovoljan sam, cita MSOFFICE dokumente i sve radi savresno, a pri tome je open source :)

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2012, 01:41 
Stara kuka
Stara kuka

Linux je alternativa tamo gdje može biti alternativa... Za grafičare, projektante koji koriste *CAD pakete i fotografe ne može biti ozbiljna alternativa i vrlo vjerovatno da nikada i neće...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2012, 04:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jan 2012, 16:44
A kako oni mogu skontati da bas ja koristim ilegalan win ?

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2012, 11:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

JetForce je napisao:
A kako oni mogu skontati da bas ja koristim ilegalan win ?

Pa ko ovdje prica o tome?Ostalom sve se moze "skontatI" provjeri se licenca i eto ga.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2012, 13:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
skyzeR je napisao:
@avatarx
Ne razumijem poentu ? Pa ionako 98% ljudi ovdje ima instalirane Windowse, 90% ih ima dvd sa njima, a Windows 7 ce se gurati, sto se tice aplikacija i ostalih sranja, jos nekih 10-ak godina, isto kao i XP, za xp su skoro prestali tek praviti update-ove.
Uostalom tu je linux.
@mangia
Linux je odlicna alternativa za poslovne korisnike, ja na Windowsu imam instaliran Open Office i prezadovoljan sam, cita MSOFFICE dokumente i sve radi savresno, a pri tome je open source :)

poenta je gdje bi stigli kad bi svi kupovali win??? :oops: :fadein: :fadein: :fadein:
ima i alternativa ali oni imaju monopol i namecu se svugdje koliko je meni poznato djeca u skoli uce informatiku po njihovom programu,,, :fadein: :fadein: :fadein:

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2012, 13:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ovo bi mogla da bude dobra alternativa, ako zaživi, budući da je izgleda popularnost još uvijek mala:
http://torrentfreak.com/tribler-makes-bittorrent-impossible-to-shut-down-120208/

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2012, 15:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

skyzeR je napisao:
@avatarx
Uostalom tu je linux.
@mangia

poenta je gdje bi stigli kad bi svi kupovali win??? :oops: :fadein: :fadein: :fadein:
ima i alternativa ali oni imaju monopol i namecu se svugdje koliko je meni poznato djeca u skoli uce informatiku po njihovom programu,,, :fadein: :fadein: :fadein:

Postoji nesto sto se zove Windows OEM, i veliki broj prodavaca vec sklopljenih racunara prodaje svoje konfiguracije sa takvim windowsima, najcesce ih daju besplatno ( barem na papiru ).Uostalom Windows 7 Home Premium na ebayu kosta 100 $, to i nije neka cijena kada vec kupujes PC, a i dobro bi doslo jer bi se smanjio broj djece na internetu.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2012, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Pirate Bay: Zbogom torrenti !

Najpopularniji svetski sajt za "razmenu" multimedije, Pirate Bay saopštio je da menja način preuzimanja fajlova

Slika

Suočen sa globalnim pritiskom i borbom protiv piraterije, najveći svetski torrent sajt saopštio je da 29.februara prelazi na novi način skidanja, tačnije razmene fajlova filmova, muzike, igrice, softvera...
Na zvaničnom blogu "Pirata" je tim povodom objavljeno:
"U skladu sa odlukom da preskočimo torrent fajlove najveći korak dogodiće se 29. februara kada ćemo ukinuti torrente za sve datoteke koje imaju više od 10 pirova na taj datum".
Takozvane torrent datoteke, zameniće "magnet linkovi". To u suštini znači da će se sadržaji, odnosno fajlovi od sada skidati sa računara drugih korisnika, a ne sa sajta Pirate Bay.
Očekuje se da će to pre svega značiti sporije skidanje torrenta, obzirom da će u početku manji brojh ljudi deliti magnet linkove.
Podsetimo, jedan od najvećih torrent pretraživača BTJunkie, odlučio je prošle nedelje da prestane s radom pošto je američko pravosuđe zatvorilo sajt za razmenu fajlova Megaupload, a švedsko pravosuđe potvrdilo zatvorske kazne protiv osnivača sajta Pirate Bay.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2012, 14:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
ajde deni objasni laicima šta znači ovo konkretno. Mislim da si neki dan ti ili neko drugi rekao: u principu ništa bitno, ali sad kad čitam ispada da će se ipak dobro osjetiti. Znači kod mene je PB konstantno uključen i vuče neke serije i filmove, i ako je dobar s/p odnos uvijek imam max.brzinu.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2012, 21:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Nov 2008, 12:56
За оне који се служе енглеским: http://lifehacker.com/5875899/what-are- ... d-torrents

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2012, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
dtkbl je napisao:
ajde deni objasni laicima šta znači ovo konkretno. Mislim da si neki dan ti ili neko drugi rekao: u principu ništa bitno, ali sad kad čitam ispada da će se ipak dobro osjetiti. Znači kod mene je PB konstantno uključen i vuče neke serije i filmove, i ako je dobar s/p odnos uvijek imam max.brzinu.

Što je magnet link, vjerojatno se posljednjih par dana pitaju neki. Pa da krenemo od početka...

Kao što je većini već vjerojatno poznato, jedan od najvećih i najutjecajnijih trackera s The Pirate Baya je ugašen. Također smo mogli primijetiti da se gašenjem tog trackera pored svakog 'torrenta' pojavila ikonica za taj magnet link.

Za one koji ne znaju, tracker je server koji sadrži informacije o drugim peerovima. Torrent fajl sadrži podatke pomoću kojih peerovi komuniciraju s trackerima koji dalje komuniciraju s peerovima koji koriste isti torrent te tracker zatim spaja te peerove.

Ukratko rečeno, magnet link je način dijeljenja sadržaja putem peer-to-peer mreže, koji koristi DHT mrežu i PEX protokol umjesto trackera.
Ali čemu uvoditi novi (i zbunjujući) način dijeljenja kad je i stari dobro funkcionirao?
Zato što su u zadnje vrijeme (a vjerojatno će tako biti i ubuduće) trackeri često izvan funkcije, a jedan od razloga tome je i pritisak vlasnika autorskih prava na vlasnike tih trackera. Dakle, da je P2P dijeljenje ovisno o trackerima, nastala bi frka ako trackeri ne bi bili dostupni.

Magnet linkovi rade na vrlo sličnom principu kao i trackeri. Jedina razlika je u tome što magnet linkovi ne trebaju trackere za pronalazak informacije o peerovima, tako da će torrenti moći funkcionirati čak i ako se svi trackeri pogase. Magnet linkovi se koriste DHT mrežom, koja postoji još od 2006. samo što nikad nije bila u širokoj uporabi.

DHT mreža je mreža u kojoj peerovi međusobno šalju informacije, ali bez potrebe nekog centralnog servera (znanog kao tracker). Jednostavno rečeno, kad skinemo magnet link, on ne pretražuje peerove preko trackera već preko DHT mreže, a nalazi peerove pomoću informacija koje su zapisane u magnet linku. Zatim od peerova skida torrent fajl, a kad skine torrent fajl, preko njega nastavlja skidati sadržaj (film, igricu, muziku). Tu se isključuje posredstvo trackera.

Osim neovisnosti o trackeru, postoji još jedna dobra stvar o DHT mrežama. Naime, korištenjem trackera, serveri se dodatno opterećuju te može doći do zagušenja, što je nemoguće u DHT mreži.

Tu dolazimo do novog PEX protokola koji također zamjenjuje trackere. Nakon što se pomoću magnet linkova i DHT mreže računalo poveže s drugim računalima, treba nekako održavati vezu. Prije je to također radio tracker, točnije računalo je slalo trackeru zahtjev za statusom ostalih računala, ali pomoću PEX protokola, to sad računala rade bez posredstva trackera.

Jedina mana (ako to je zaista mana) PEX protokola je ta što više neće postojati public i private trackeri (pošto trackeri više neće biti u uporabi) već će se na mrežu moći zakačiti svi koji imaju isti torrent.

Kako koristiti magnet linkove?

Prvo što nam treba je najnoviji uTorrent 1.8.5 ili neki sličan P2P program.
Zatim pomoću tražilice magnet linkova (kao npr. The Pirate Bay) skinemo magnet link. Koristimo tražilicu kao i inače, samo što ne skidamo torrent već magnet link! Pojavljuje se pop-up prozor i odabiremo da magnet link otvorimo u uTorrentu.

Iako je uTorrent po defaultu namješten da koristi DHT mrežu i PEX protokol, treba provjeriti jesu li oni doista uključeni. To provjerimo klikom na Options - Preferences - BitTorrent. Polja 'Enable DHT Network', 'Enable DHT for new torrents', 'Enable Peer Exchange' i 'Enable Local Peer Discovery' trebaju biti označena kvačicom.

Nakon što sve provjerimo, magnet link bi trebao ispravno raditi. Treba napomenuti da je magnet link još uvijek nova stvar i da će trebati vremena za privikavanje, ali on je definitivno budućnost P2P razmjene podataka.

Preuzeto sa BUG foruma.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2012, 22:44 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
OK, fino objašnjeno, ali magnet linkovi u sebi mogu da nose i adresu trackera i svi magnet linkovi sa TPB trenutno tako funkcionišu. Npr:
Kod:
magnet:?
xt=urn:btih:a4d9711f641fc474677f58f5305f157323cba263&
dn=Search+Pirate+Bay+from+Firefox&
tr=udp%3A%2F%2Ftracker.openbittorrent.com%3A80&
tr=udp%3A%2F%2Ftracker.publicbt.com%3A80&
tr=udp%3A%2F%2Ftracker.ccc.de%3A80

XT je eXact Topic koji nosi hash fajla (urn:btih: Uniform Resource Name, BitTorrent Info hash), DN je Display Name, dok je TR adresa trackera. Adresu sam razlomio da bi se fino vidjeli parametri.

Poslednji put menjao <Enter_name> dana 14 Feb 2012, 22:48, izmenjena 4 puta

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 240 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]