banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 06:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Okt 2006, 09:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Glasine cure na sve strane kako se Google sprema kupiti YoutTube, Internet strarnicu za video sadržaje. Zasada i jedni i drugi poriču bilo šta takvo, ali nije džaba poslovica: gdje ima dima ima i vatre. YouTube trenutno važi za jednu od novih hit stranica, koja ubire velike novce od reklamiranja, a to se uklapa u Google-ov princip zarade kroz reklame. Navodno se cijena kreće na oko 1,6 milijardi USD.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2006, 16:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Sve je vjerovatnije svakim danom.

A sad dali je to dobra ideja.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2006, 17:13 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Preuze Google sav net... Prvo je uzeo MySpace, pa sad hoce i ovo. :)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/5414432.stm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2006, 19:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

O cemu ti? Google nije kupio MySpace.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2006, 21:52 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Nisam mislio na kupovinu, vec da je preuzeo pretragu na MySpace-u (i ostatku Foxa), i da su potpisali $1 billion vrijedan ugovor...
http://www.techcrunch.com/2006/08/07/go ... h-myspace/
http://www.newscorp.com/news/news_309.html

Takodje, pri kraju prosle godine isto toliko vrijedan ugovor potpisan sa AOL-om...
http://news.com.com/2100-1025_3-6003187.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2006, 02:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A to da. Jbg, ko zna, zna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2006, 08:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
"Google" kupio "YouTube" za 1,65 milijardu dolara

"YOUTUBE", web-servis specijaliziran za razmjenu video-datoteka putem interneta, koji je posljednjih godina enormnu popularnost, prodan je tvrtci "Google Inc." Za 1,65 milijardu dolara.

"YouTube", koji ima 67 uposlenika, prema sporazumu će sačuvati svoj brand kao i upravu koju čine njegova dva osnivača, 29-godišnji Chad Hurley i 27-godišnji Steven Chen.

Na pres-konferenciji kojom je jučer objavljen sporazum, generalni direktor "Googlea" Eric Schmidt tvrdi kako je upravo mladost osnivača bila jedan od motiva za preuzimanje, s obzirom da u "YouTubeu" Sergey Brin i Larry Page - osnivači "Googlea" - vide sami sebe.

"YouTube" je s radom otpočeo tek prije 20 mjeseci u jednoj garaži, a početni kapital je bio prikupljen kreditnom karticom. Međutim, web-stranica je munjevito postala globalni fenomen što su osnivači itekako iskoristili.

Za razliku od pokretača zlosretnog "Napstera", Hurley i Chen su pregovarali s vodećim filmskim i glazbenim studijima, te ih uvjerili kako je njihov web-servis izvrsna platforma za promoviranje njihovih proizvoda. Tako su izbjegnute tužbe zbog kršenja autorskih prava koje su svojedobno pokopale "Napster".

Nagli uspon "YouTubea" je naveo i druge tvrtke da razmišljaju o kupovini tog servisa, pa su se tako spominjali "Microsoft", "Yahoo" i "News Corp". Potonji je nedavno otkupio "MySpace", web-servis za upoznavanje koji je izuzetno popularan među američkim tinejdžerima.

"Google" je objavio da će, usprkos kupovine "YouTubea", nastaviti s radom na vlastitom web-servisu "Google Video".

index.hr

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2006, 17:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Pre manje od dve godine, dvojica mladića osnovala su Youtube, čiji korisnici na Internet "kače" svoje video snimke najrazličitije moguće sadržine. Mladići su od sinoć milijarderi, jer je njihov sajt kupila kompanija Google za milijardu i 650 miliona dolara. Google je time preuzeo licencu i postao vodeća kompanija u video sferi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2006, 19:00 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
Joj, to je "only in America", ne možemo ti i ja sad nešto osnovati ovdje ma koliko god to pametno i dobro bilo, pa kasnije prodati za neku bruku para.

Možda su to neka "dva mladića", ali skontaj koje pare trebaju za rad youtube.com, koliko servera, bandwidtha, druge opreme, ljudi, itd. To su ogromna sredstva, nisu ta "dva mladića" uložila neku siću i nakuckala neki softver i onda zaradili milijardu tako što su prodali tu Googleu. Ako je Google dao za to 1,65 milijardi, pretpostavljam da su dosadašanja ulaganja u youtube.com od strane tih "dvojice mladića" sigurno stotinjak miliona, ako ne i više. E, sad, ne moraju to biti njihove pare, sigurno je većina venture capital money, ali, kao što rekoh, "only in America".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2006, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
gugl kupio jutjub

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2006, 20:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

pmalic je napisao:
Joj, to je "only in America", ne mo¾emo ti i ja sad ne¹to osnovati ovdje ma koliko god to pametno i dobro bilo, pa kasnije prodati za neku bruku para.

Mo¾da su to neka "dva mladiæa", ali skontaj koje pare trebaju za rad youtube.com, koliko servera, bandwidtha, druge opreme, ljudi, itd. To su ogromna sredstva, nisu ta "dva mladiæa" ulo¾ila neku siæu i nakuckala neki softver i onda zaradili milijardu tako ¹to su prodali tu Googleu. Ako je Google dao za to 1,65 milijardi, pretpostavljam da su dosada¹anja ulaganja u youtube.com od strane tih "dvojice mladiæa" sigurno stotinjak miliona, ako ne i vi¹e. E, sad, ne moraju to biti njihove pare, sigurno je veæina venture capital money, ali, kao ¹to rekoh, "only in America".

Bas me zivo zanima znas li kako je sam Google nastao. A vidis i sam sta su postali...

Nije potrebno par stotina miliona da se nesto kao YouTube napravi. Uz malo srece i par pravih odluka moze se i iz podruma, pa nadalje.

(Zanemarujuci podsmjehujuci (i zavistan) ton tog "only in America," slozicu se da stvari ne funkcionisu na isti nacin na Balkanu.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Okt 2006, 22:28 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
altoid je napisao:
Nije potrebno par stotina miliona da se nesto kao YouTube napravi. Uz malo srece i par pravih odluka moze se i iz podruma, pa nadalje.

Da, može, ako je podrum u Kaliforniji.

Ideja može nastati i na šolji, njena realizacija je nešto što zahtijeva sredstva, što takvih primjera firmi iz ničega nema nešto van US, njihovo entrepreneurial društvo je osnova, i naravno, trilioni dolara u kapitalu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 04:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

pmalic je napisao:
Da, mo¾e, ako je podrum u Kaliforniji.

To vec moze.

A i sa ostalim se slazem. Jbg...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 11:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Da, moze se poceti u garazi, ali trebas povoljno okruzenje da nastavis dalje od garaze, sto je u ovom slucaju Kalifornija (izuzetno povoljno okruzenje za preduzetnike, goooomila potencijalnih ulagaca). Osim ideje, trebas i trziste. A SAD je veeliko trziste unutar samo jedne drzave. Ma milion razloga..
A treba puno love da podrzis 70.000.000 posjeta mjesecno..

Sto nemam jednu garazu u Americi.. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 16:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

langolijer je napisao:
Sto nemam jednu garazu u Americi.. :)

Imam ja, 'ajmo nesto dogovoriti. :D

Vrh