banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 22:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Apr 2009, 23:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2007, 21:17
ovako poslije dugogodisnjeg rada u flashu i nakon par zavrsenih ajde nazovimo pocetnickih flash web sajtova odlucio sam da predjem na dreaweaver jer je puno profesionalniji i laksi (tako bar kazu :D), e sad posto se navikavam na dosta novih stvari interesuje me jedna stvar pravim sajt jedan koji ce se morati azurirati minimalno svaki dan bar po 2-5 puta e sad znam kakav problem flash pravi kod tog da bi promjenuo neki pasus na stranici moras uci u flash izmijeniti text sve fino usminkati opet zatim export movie pa publish movie da bi dobio 2 zeljena fajla(*.swf i *.html) koja tek onda moras uploadovati na host, sada me interesuje kako da nadjem neko jednostavno rijesenje sto se tice toga jer ce svaki dan ici novosti, aktuelnosti novi pasusi nove stranice, home page ce se svakih par sati azurirati i treba mi neko rijesenje za to. Hvala

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 19:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Jesi razmišljao o nekom CMSu? Pošto ti treba baš čest update mislim da ti je to bolje.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 02:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Koje je najbolje besplatno rijesenje CMSa, Joomla?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 09:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2007, 19:36
Za azuriranje je joomla odlicna.
Fusion ti je isto slicna joomli.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 15:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
I ja bih rekao Joomla. Možeš je modifikovati u Dreamweaveru i dodati i flash i sl. a opet se ne moraš mučiti sa ažuriranjem.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 15:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nisam nikako radio sa Joomla modom, evo upravo sam je instalirao vidim open source je moze se modifikovati po zelji korisnika nego me interesuje moze li se ona integrisati sa sajtom koji bih ja napravio u dreamweaveru, znaci ne da koristim njihove template za sajt?

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2009, 18:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
da.

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2009, 03:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Moze ali ces morati procitati 100-njak strana o tome sta je sve potrebno za joomla template i kako sta radi :)
Lakse je uzeti neki template pa ga editovati za svoje potrebe!
Mada je meni dosta bolja opcija od joomle izrada CMS-a za svoje potrebe!
Preporucujem ti da ako se odlucis za tu opciju potrosis 10-ak sati da proucis CodeIgniter framework! Dosta ubrzava proces izrade dinamicnih sajtova, ima dobru database klasu (mada sam ja sebi napisao svoju, pa sam i to pojednostavio), sigurnost je dobra a linkovi lijepo izgledaju, sto ti omogucava dobar SEO!

A sto se tice dreamweavera, sada ima i boljih opcija. Ako si dizajner i ne pises mnogo koda, mozes ostati pri dreamweaveru, ali ako si coder preporucujem ti Aptana Studio, ima dosta bolju podrsku za javascript(ajax) i php!
Ali je malo obimniji i komplikovaniji, pa ko sta voli :)
BTW aptana moze i na linuxu :)
I flash je definitivno los izbor za dinamican sajt!

?>

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2009, 11:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
r3d je napisao:
I flash je definitivno los izbor za dinamican sajt!

Ne bih se složio. Mnogo je primjera dinamičnih sajtova urađenih u Flashu koji puno bolje izgledaju od sajtova bez Flash animacija. Učitavanje XML-a i ostalih eksternih datoteka je prilično jednostavno, i mislim da može poslužiti kao solidno rješenje.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2009, 01:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja sam prije za opciju flash bannera u kome moze biti navigacija, a ostatak da se uradi u php+ajax...
Mada je moje misljenje subjektivno, flash sam uvijek smatrao tehnologijom za "3-page" fancy sajtove i on je super za neke lightweight prezentacije, definitivno ljepse izgleda od html+css i ima vise efekata (mada se i u javascriptu moze sad dosta toga izvesti, cak i vrlo jednostavno uz neke biblioteke kao sto je scriptaculous), ali ako treba bilo sta dinamicno - drzim se php!
Mislio sam u prethodnom postu da napomenem mogucnost koriscenja xml-a uz flash, ali nisam dovoljno upucen u implementaciju pa sam precutao!
Pod dinamican sajt sam mislio vise na web aplikaciju za koju je potrebna npr baza korisnika ili bilo cega kompleksnijeg od izmjena vijesti na sajtu!
Pozdrav!

?>

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2009, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
1. Ne mora se raditi update flash sajta kao sto je opisano u prvom postu. Mozes definisati dinamicki tekst i sl, definisati ActionScript-om ponasanje / dodavanje novog materijala (tekstovi, slike, animacije), kreirati XML fajl iz kog bi kupio informacije gdje se sta nalazi(XML mozes lako dodati i PHP-om, da ne tipkas pjeske svaki novi nod) i onda se tvoj posao update-a svodi na kreiranje novog .txt fajla / kopiranje slike ili animacije u odgovarajuci folder i, ukoliko ne iskoristis malo PHP-a da to uradi za tebe, otvoris svoj XML file i dodas jedan ili vise nodova ... Znaci, ne moras svaki put editovati .fla fajl ......... Mozes sa flashom raditi i dosta kompleksnije stvari, ali, ako sam dobro razumio, problem je samo dodavanje novih vijesti / desavanja i poneka slicica ....

2. Meni se Joomla nimalo ne svidja, "kockasta" mi je i stvarno treba mnogo posla da bi se napravio dizajn kakav zelis a ne standardno "to ti je lijevo, to ti je desno, tekst u sredini ..." Jednostavno, bezveze je. Zasto? Zato sto sa wordpress-om mozes napraviti sta god zelis vrlo lako. Editujes samo jedan fajl, style.css i gotova stvar sto se tice grafickih elemenata koji cine dizajn sajta. Onda malo caprkas po header / footer / index / single / links.php (potrebno elementarno znanje PHP-a i malo citanja na codex.wordpress.org) i imas odlican cms i svoj dizajn ... a ima i vagon pluginova za ovo i ono (kontakt forma, multilanguage, galerije, dodavanje flash videa ....).

Za crvenog:
Pogledaj http://abrakadabra.hr/ ...... jedan od primjera odlicnih flash sajtova ...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2009, 16:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

NiZ je napisao:
Za crvenog:
Pogledaj http://abrakadabra.hr/ ...... jedan od primjera odlicnih flash sajtova ...

Nakon ovog definitivno pocinjem uciti flash!!!
FENOMENALAN SAJT!!! Skroz razlicito, nije klise 3 kolone 5 redova, dobri efekti, dobra interakcija, extra dizajn, ne izgleda nemocno i tupavo kao vecina flash sajtova (valjda je do dizajnera :) ) stvarno sam iznenadjen :)

?>

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2009, 18:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Postoji Adobeov newletter (ali pišaj me ako ga znam naći sad), dobijaš ga na mail, svake sedmice se biraju najbolji Flash sajtovi na Internetu. Ono što sam vidio tamo... Neopisivo! Ako ti se da, potraži na Adobeovom sajtu... Ludilo...

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2009, 19:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kolja je napisao:
Postoji Adobeov newletter (ali pišaj me ako ga znam naći sad), dobijaš ga na mail, svake sedmice se biraju najbolji Flash sajtovi na Internetu. Ono što sam vidio tamo... Neopisivo! Ako ti se da, potraži na Adobeovom sajtu... Ludilo...

Haj ga plz pokusaj iskopati negdje ... ima trinaest miliona newsletter-a, a ne nalazim ovo sto si ti spomenuo ...

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 00:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jul 2009, 00:05
Evo, da se i ja ukljucim.
Adobe Flash je program u kome bukvalno sve moze da se uradi a ubacivanje novog sadrzaja je nenormalno jednostavno kada se radi u kombinaciji sa XML-om (http://www.dimexco.org/galerije/dizajn/).

Na zalost, na mnogo mjesta se mogu procitati gluposti kao sto su da pretrazivaci ne mogu da citaju Flash text, da su teski za upload i sl. Svaki flash sadrzaj, ako se na pravilan nacin nacin ubaci u sajt, bez ikakvih problema "vidi" svaki pretrazivac. U to sam se uvjerio 1000 puta.

E sad, porediti Flash sa PHP-om i sl. programskim jezicima nema smisla jer su to dva razlicita svijeta, mada mislim da je pocetnicima koji zele da sto lakse i brze nauce da prave sajtove najbolje da prvo nauce osnove HTML-a a zatim uce CSS. Naravno, ko ima volje i vremena da se posveti Flashu, to je jos bolje.

Poslednji put menjao dimexco dana 19 Nov 2009, 22:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2009, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
"ovako poslije dugogodisnjeg rada u flashu i nakon par zavrsenih ajde nazovimo pocetnickih flash web sajtova odlucio sam da predjem na dreaweaver jer je puno profesionalniji i laksi"

sada sam zbunjen??? :oops:
Ja nesto malo znam DW, i nervira me tabele i ti fazoni. (ogranicenost)
Pisanje u kodu pojma nemam. NIZ je nesto upoznat sa tim.
Odlucio sam da pokusam malo da istrazujem Flash, zbog bolje interaktivnosti!!!
Sta vi savjetujete...???

I da, kakav je Fireworks?

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2009, 12:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa ne mogu se porediti ovi programi koje si naveo, Block out. To bi bilo kao da poredimo Notepad sa Paintom. Corel sa Excelom. Svaki program odrađuje svoje. Flash služi za kreiranje flash animacija, koje u nekim slučajevima predstavljaju čitave stranice, a u nekima samo dijelove. U drugom slučaju, koristimo Dreamweaver za ubacivanje tih dijelića u neku kompaktnu cjelinu, zajedno sa ostalim elementima jedne web stranice. Jedan od tih elemenata su i slike, koje pravimo i eksportujemo u Fireworksu.

Dakle:
Fireworks - program za vektorsku obradu grafike.
Flash - program za izradu flash programa i animacija.
Dreamweaver - program za izradu web stranica koje u sebi mogu da sadrže slike urađene u Fireworksu i/ili animacije urađene u Flashu.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 12:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kolja je sve rekao ;)
update: "flash sam uvijek smatrao tehnologijom za "3-page"" ... Zasto abrakadabra.hr izgleda onako i brzo se ucitava? Zato sto flash sajt ne mora (cak nije pozeljno) da bude jedan .swf fajl u kome je sve nego napravis osnovni, kostur u koji po potrebi ucitavas 100 drugih animacija, tekstova, slika ... Jedini nedostatak Flasha za korisnika (a mozda je to prednost ;) ) je sto ne mozes selektovati tekst pa copy/paste ...

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2009, 21:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

naravno da ne mora ako se web sajt pravi u flashu onda je i vise nego pozeljno da se svaka stranica bude posebna scena koja ce se exportovati da sto manje vremena posjetilac trosi cekanjem ucitavanja, onakva stranica kao abrakadabra da je jedan fajl ucitavao bi svak sa nekim "normalnim" netom 256 ili 512 kbps sigurno preko 20 sekundi a dial up da i ne spominjem, sto naravno tjera ljude sa sajta jer nemaju strpljenja (ja sam prvi takav, kad cekam preko 5, 10sec da je ne znam sta je u pitanju odmah gasim :) ), a sto se tice texta i selektovanja u flash ima ona opcija dynamic text u propertiesu koja naravno daje bijeli okvir koji ne daje "pravo" selektovanje (u potpunosti te razumijem da to nije to, a mene je to nerviralo jako i jos me nervira :) ) al eto to je cisto kad je nesto vazno sto bi korisnici mogli kopirati...

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2009, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
E hvala ljudi, sada mnogo jasnije!
Drzim se ipak DW, jest da i dalje pojma nemam :D .
Jedno pitanje:
Kako da ubacim u site pretrazivac fotku, nesto ovako: http://www.vaclavstratil.cz/?page=stwge ... wg1&menu=2
Vidim da ima caka u DW ali slabo se snalazim!

Hvala na pomoci! :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]