banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Jul 2025, 14:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Facebook
PostPoslato: 02 Maj 2008, 14:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
Citiraj:
OSOBNI podaci korisnika Facebooka vrlo lako mogu biti ukradeni, otkriva BBC-ev tehnološki odjeljak Click.

Tako bi neki program, napravljen od strane malicioznog uma i maskiran kao bezopasna aplikacija, mogao vrlo lako požnjeti osobne podatke korisnika te brzorastuće mreže.

Zamjena za druženje "oči u oči"

Facebook, ta popularna internetska stranica, omogućava druženje članova te dodavanje raznovrsnih aplikacija na njihove profile. Trenutačno je veliki hit, korisnici mu posvećuju velik dio svog vremena, dok je postao i jedna od univerzalnih tema razgovora, barem među onima koji ga koriste.

Taj servis dopušta onima koji se sprijatelje i virtualno da i dalje budu u kontaktu, omogućava dijeljenje fotografija, stavljanje zabavnih igrica i kvizova. Ali, omogućava i to da svi podaci koje korisnik otkrije, ostanu tajni za "ne-prijatelje", tako barem stoji u "brošuri".

Profil Boba Smitha

Tu na scenu stupa ekipa iz BBC-a, koja je pronašla način za krađu korisnikovih osobnih podataka, kao i podataka njegovih Facebook prijatelja, bez da to itko od "napadnutih" sazna.

Naime, napravili su fikcionalan profil, dali mu ime Bob Smith, koji je svoje podatke držao privatnima, bez da ih dijeli s onima koji mu nisu na listi prijatelja. Uz pomoć nekoliko laptopa i ukupno 3 sata rada, uspjeli su izvući Bobove podatke, kao što su - prebivalište, škola u koju je išao, njegovi hobiji, interesi, pa i fotografije, iako je on to on njih sve, barem po postavkama, držao skrivenim.

Sve to bilo je vrlo jednostavno, kažu iz BBC-a, bilo je dovoljno da Bob prihvati neku od aplikacija koje su mu poslane, koje nije neuobičajeno prihvatiti, a i zbog kojih je Facebook postao toliko popularan.

Aplikacija "Miner"

Zašto je sve to bitno? Tako netko, tko ima osnovna znanja web programiranja, može bez problema otkriti tuđe privatne podatke koji se drže na Facebooku te sprovesti krađu identiteta.

Dovoljno je, kao što se BBC-jeva ekipa dosjetila, smisliti aplikaciju kao njihovu koju su nazvali "Miner", te je predstaviti kao igricu, neki kviz ili šalu dana. Ona i pruža željenu zabavu, ali u pozadini skuplja osobne podatke, podatke svih prijatelja koji su na listi (čak i onih koji imaju rigorozne postavke na području privatnosti) te ih e-mailom šalje u inbox onog koji ju je i smislio.

No, u BBC-u napominju kako nisu upoznati s postojanjem još neke aplikacije koja bi bila slična njihovoj, međutim to ne znači da ona negdje već i ne hara, jer je, ponavljamo, cijeli proces bio jednostavan i gotov za samo 3 sata posla. Također, da budete napadnuti, čak ni ne morate sami instalirati aplikaciju, dovoljno je da neki od vaših prijatelja to učini, dok za kršenje vaše privatnosti možda nikada nećete ni saznati.

Za samu kompaniju je užasno teško otkriti kršenje tih pravila, jer se aplikacije najčešće pokreću na serverima neke treće stranke, izvan domene djelovanja Facebooka.

"Facebook se ponio naivno"

Tehnički direktor Portcullis osiguranja Paul Docherty, koji savjetuje na području IT osiguranja čak i britansku vladu, smatra kako se Facebook preko svojih uvjeta korištenja odmakao od odgovornosti, ali da se isto tako "moralno ponio jako naivno" te je dodao da "mora postrožiti osiguranje."

U Facebooku, s druge strane, napominju kako imaju tim stručnjaka koji prati takva događanja te savjetuju - budite oprezni sa skidanjem aplikacija jednako tako kao i kad skidate neki softver na računalo.

izvor: http://www.index.hr

Vrh

Tema posta: Re: Facebook
PostPoslato: 03 Maj 2008, 12:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2002, 01:00
pihh...
uvijek sam govorio da ne treba gubiti vrijeme na te stvari :angry4:

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2008, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Eeeh.. nije gubljenje vremena ako sve to koristis u nekim granicama, tesko je stalno raditi nesto pametno.. hh ^^

A inace facebook je meni prehaotican.. ljudi preteruju sa onim kvizovimai slicnim glupostima.. mislim "Koje je tvoje pivo?".. pa ja to vec znam, jer ga pijem.. zasto? jer mi se logicno najvise svidja.. ^^
A za komunikaciju sa ljudima koji su dalje ili sl.. imamo msgere..

uaaaa facebook! (:

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2008, 00:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2002, 01:00
siluetuljo :)
de si breeee :***
3x po Srpski :P

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2008, 09:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
Ja sam se izuzetno pozitivno iznenadio sa facebookom (naišao sam na prijatelja koji je otišao iz bl prije 10 godina). Iako me nerviraju one aplikacije, ali pustim da mi pošalju nekih 10 zahtjeva pa i sve jednim potezom ignorišem :D

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2008, 10:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
e upravo tako. nadjes neke likove koje nisi vidio sto godina. a moze se i dosta ispodesavati profil sto se tzice pristupa sa strane a i sto se tice notofikacija. a ima i opcija da se blikiraju obavjestenja za aplikacije kad ti jednom dodje tako da nije smog. pogledam ko me je dodao za prijatelja i koji su pozivi za grupe i to je to.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2008, 11:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dr.Skendy je napisao:
siluetuljo :)
de si breeee :***
3x po Srpski :P
skendiliii (((:
***:

heh.. ispostavi se da ovo cudo necemu i sluzi.. nasla sam neku rodbinu putem prezimena.. ^^

a myspace, ovo ono? ^^

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2008, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
haj fajv i majspejs mi idu na .....

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2008, 14:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

i meni ide smiley.. pa ga izvrcem.. (:
njaaa ^^

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2008, 23:00 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Ja sam u Beogradu prolazeci kroz grad cuo dve babe kako pricaju "A: Ej bre nasla sam Dusana na fejs buku kod unuke! B: Stvarno? E moram da ga dodam!"

LOL!

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 09:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
ja sam pocetnik na facebook, ali mislim da kao i sve drugo on ima dobre i lose strane, zavisi samo kako ga koristis... :oops:

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
aj daj link do profila majke ti :D

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 13:44 
Da i to chudo vidimo.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 16:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Ja nikako ne mogu naci taj Search,odnosno niakko da mi izbaci nekog iz BL na facebook-u,ali zato je dernek dobar,a tek kad otvore furku za nas iz BiH....

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 17:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Imas li registrovan nalog ? Kako ne mozes nikoga pronaci ? Evo sta meni izbaci kad u 'search' polje upisem "banjaluka"

Slika

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 17:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
zbunio ga je taj veliki upitnik :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 17:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hahaha,nerevar,jako smesno.
Nisam ni pretpostavio da se u tom polju upisuje grad,vec nick ili nesto slicno.Sto je bas bas usko vezano sa profilom.

Ja do sad isao na Friends pa na All Friends.
E jbg,izgleda ona baba sto je videla komsiju Dusana na FB ima vise iskustva od mene :lol: :lol: :lol:

E sad,kako se udje u profil,odnosno pregledaju slike?

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 17:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
E sad,kako se udje u profil,odnosno pregledaju slike?

Ne mozes pregledati tudje profile izuzev ako ti taj neko nije prijatelj ili u istoj mrezi kao i ti (mada se u postavkama profila moze podesiti sta konkretno zelis da bude vidljivo clanovima mreze, a sta prijateljima)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 17:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Bezze,na derneku mozes gledati sve zivo cak i bez toga da taj zna da gledas njegov profil :D

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 18:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Voajercino :lol: :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]