banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 18:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Mar 2010, 19:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
cicak je napisao:
NiZ je napisao:
Hajmo sad malo i o zrakomlatima i glagoljici .... Pa jel ima moderatora na ovom forumu?!!!!

je li ima neki problem?
on t
svi cirilicari imaju prednost jer znaju da citaju i pisu oba pisma, i time je covjek bogatiji... koje ce pismo koristiti njima je svejedno.
svi latinicari ne znaju cirilicu (vecina, bojim se da novije generacije ne poznaju ovo pismo, jednostavno nije uceno u skoli). mi smo u skoli pisali jednu sedmicu cirilicu, jednu latinicu, ako bi se neko zeznuo pa napisao domacu zadacu latinicom istu je morao prepisati 50x cirilicom ako je bila cirilicna sedmica. danas to nije tako. danasnja omladina (govorim o svojoj sredini) ne zna ni citati ni pisati cirilicu. a npr posjecuju ovaj forum. misljenja sam da, ako bi recimo ovaj nas forum bio sav cirilican da dosta ovih koji dolaze sa strane ne bi znali o cemu se pise... samim tim gubis dio posjeta... pravis zatvoreni sistem, sto bas i nije u interesu. a fakticki, tebi je svejedno.

У реду, јако фино представљено, али гдје да "ћириличари" користе Ћирилицу онда по твом мишљењу? Управо, великој је већини свеједно, али не би требало да буде, уколико нам је како кажемо "стало" до очувања, идентитета, културе бла бла...

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Gocias je napisao:
cicak je napisao:
NiZ je napisao:
Hajmo sad malo i o zrakomlatima i glagoljici .... Pa jel ima moderatora na ovom forumu?!!!!

je li ima neki problem?
on t
svi cirilicari imaju prednost jer znaju da citaju i pisu oba pisma, i time je covjek bogatiji... koje ce pismo koristiti njima je svejedno.
svi latinicari ne znaju cirilicu (vecina, bojim se da novije generacije ne poznaju ovo pismo, jednostavno nije uceno u skoli). mi smo u skoli pisali jednu sedmicu cirilicu, jednu latinicu, ako bi se neko zeznuo pa napisao domacu zadacu latinicom istu je morao prepisati 50x cirilicom ako je bila cirilicna sedmica. danas to nije tako. danasnja omladina (govorim o svojoj sredini) ne zna ni citati ni pisati cirilicu. a npr posjecuju ovaj forum. misljenja sam da, ako bi recimo ovaj nas forum bio sav cirilican da dosta ovih koji dolaze sa strane ne bi znali o cemu se pise... samim tim gubis dio posjeta... pravis zatvoreni sistem, sto bas i nije u interesu. a fakticki, tebi je svejedno.

У реду, јако фино представљено, али гдје да "ћириличари" користе Ћирилицу онда по твом мишљењу? Управо, великој је већини свеједно, али не би требало да буде, уколико нам је како кажемо "стало" до очувања, идентитета, културе бла бла...

ajd pronadji definiciju interneta i samo ce ti se kasti...

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 19:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Halpert je napisao:
Gocias je napisao:
Talija je napisao:
Ne znam čemu odricanje od latinice??? Srpski jezik ima dva ravnopravna pisma: ćirilicu i latinicu, prema tome svejedno je kojim jezikom se piše.
Ja pišem oboje isto, kad čitam nisam svjesna koje pismo čitam jer su mi oba "laka" za korišćenje.

Каква неозбиљна изјава!

Да ли је могуће да стварно неко може рећи, пишем обоје исто? Какво мјерило користиш, па си сигурна у ово што си написала? Или користиш једно више или друго, док ти једно не пређе у навику и њега пишеш у 90% случајева, ово друго користиш само кад идеш у цркву или неку сличну организацију у којој је "ин" писати Ћирилицом. Мислим да сам довољано рекао овом реченицом.

Pa većina je natjerana pisati kao ostali narodi ovdje, mada ljudi i sami počinju primjećivati да им постаје тешко писати ћирилицом. Usput, koristimo se i tastaturom svaki dan...

Ма нико није натјеран ради овога или онога да пише Ћирилицом, већ проблем лежи у субјективном осјећају према писму.

Па јесте тешко је кад отвориш Word, притиснути два тастера и промјенути писмо, исто тако је и са форумом и сл ... :roll:

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 19:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ma ko ti to brani. pisi kako oces.
evo mi sad nes pade na pamet, zamisli da ukucajemo IP adrese rimskim brojevima... :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Хахаха ајде мани ме тога, до сада сам их сигурно учио преко 20 тако да...
Ако се спомињу сервиси, протоколи итд. јасно је да је ту сулудо причати о примјени Ћирилице, али о некој корисничкој или крајњој апликативној варијанти, свим писмима има мјеста. Треба ли спомињати Русе, Кинезе?

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 19:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
evo mi sad nes pade na pamet, zamisli da ukucajemo IP adrese rimskim brojevima... :lol:

Да ли сам ја у било којем коментару написао да ми неко брани? Не знам зашто се неки паметњаковић увијек укључи у тему коју завршава са његовим "пиши како хоћеш"? То наравно, није било питање!

Дакле, страница 1 па полако, па након тога Интернет протоколи итд...

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Gocias je napisao:
cicak je napisao:

Да ли сам ја у било којем коментару написао да ми неко брани? Не знам зашто се неки паметњаковић увијек укључи у тему коју завршава са његовим "пиши како хоћеш"? То наравно, није било питање!

hvala na komplimentu.
zaplices se sam ko pile u klupko. batali!

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
Gocias je napisao:
cicak je napisao:

hvala na komplimentu.
zaplices se sam ko pile u klupko. batali!

Дакле уколико немаш нешто релевантно написати на овој теми, заобиђи је. Ето, фер од мене. За сва остала техничка питања стојим ти на располагању.

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2010, 22:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Gocias je napisao:
Дакле уколико немаш нешто релевантно написати на овој теми, заобиђи је. Ето, фер од мене. За сва остала техничка питања стојим ти на располагању.

Samo da napomenem jednu "sitnicu", Čičak je diplomirani informatičar i radi u toj oblasti. :fadein:

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2010, 01:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да се надовежем онда на своју прошлу реченицу, стојим ти на располагању, наравно ако будем знао ;)
Што се информатике тиче, знам и ја по коју ситницу. Идемо нашироко већ ван теме.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 17:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ево још један чланак који јасно осликава тренутно стање у српском друштву, када је употреба писма у питању.

http://www.frontal.rs/cyrl/?page=5&kat=10&vijest=40605

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2010, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Требало би да ове ћириличне домене ускоро крену и код нас

http://www.mondo.rs/s167639/Komunikacij ... ilici.html

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 18:19 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2010, 15:58
"Ћирилица ће потиснути латиницу на Интернету-2, а Српски или Руски ће постати службени језик Новог Разједињеног Интернета", јављају из Агенције за новости, промјену времена и узгој шума Русије и Србије.
Citiraj:
"Ово је добра вијест за све који већ знају, или тек планирају да уче ћирилицу. Сви који су се одлучили за допунску и пуну наставу из предмета који изучавају пиктограме, старолатински и дијалекте номадског како би ефикасније користили Интернет, изненађени су и разочарани овом одлуком Савеза независних електро-декоратера и узгајивача бураније о наметању доминације ћирилице на Интернетима у будућности. Савез независних електро-декоратера и узгајивача бураније ову моћ и право на одлуку добио је куповином више од 84% дионица Интернета и преко 67% малих мозгова прије само двије недјеље од Интернационалног (а нашег) Удружења власника чмара на мозгу, претходног већинског власника Интернета 1, 2, 3, 4, и 6. Ово значи да ће сви који су куповали хардвер намијењен УТФ стандардима сада морати куповати све изнова, сада у ћириличној изведби. С друге стране, власници погона за производњу најчувенијег ћириличног хардвера "Ћирино и Метотије" у Краснојарску, Владивостоку, Новом Пазару и Лакташима, већ трљају руке, лобирајући за хитно спровођење одлуке о доминацији ћирилице"

Програмерима читавог свијета препоручује се убрзани курс ћирилице: http://www.youtube.com/watch?v=riS_i5CqncQ

Извор: њњњ.Агенција%за%новости,%промјену%времена%и%узгој%шума%Русије%и%Србије.инфо/индеџ.апћиX

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

aha.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2010, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:) :) :)

Ма нама не требају ћирилични домени, зец лежи у два тастера, који многи не знају/не желе/немају воље притиснути.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
ради, али лоше... jош увек... И ето ...треба писати (или копирати), не можете да кликнете линк.

http://www.президент.рф
http://www.правительство.рф

ввв не ради уместо www ... Jош увек...

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Учествуј у гласању за ћирилични домен Србије:

http://www.mondo.rs/s169497/Magazin/Kom ... rbije.html

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 14:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2005, 18:30
Руjа je napisao:
ради, али лоше... jош увек... И ето ...треба писати (или копирати), не можете да кликнете линк.

http://www.президент.рф
http://www.правительство.рф

ввв не ради уместо www ... Jош увек...

можда проради њњњ :)

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 14:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
не ради... и то не само код мене. Тако jе увек код нас Руса - идеjа jе добра, а резултат - к...ц

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 14:55 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 29 Apr 2010, 10:25
Lepo je da imamo naš ćirilićni domen, ali koliko će biti primenljiv u praksi, videćemo još....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]