banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Sajt
PostPoslato: 03 Jun 2010, 16:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Maj 2010, 21:26
Pozdrav! Nisam znao gdje da stavim temu, pa sam se odlucio ovdje, valjda nece biti greska.
Radim na jednom sajtu, tipa wallpaperi, price, zanimljivosti i tako nesto... Cisto da probam sa necim, ucim se, pa vidjecemo, mozda i bude neke koristi, nekada u dalekoj buducnosti. :D

Manje-vise sve je spremno, napravio sam fotografije u razlicitim rezolucijama, sve odlicno, template izabrao, izvrsio redizajn, promjene koje sam htio i sad ono najvaznije. Razmisljao sam prvo sve ubaciti u taj folder, zipovati, i uplodovati u paketu. Kad stavim na net, onda extractovati i to je to.

Medjutim to nije problem, zanima me, posto je zaista ogroman posao, kako da izvrsim upload fotografija, vise fotografija odjednom u razlicitim rezolucijama? Radim u dreamwaveru, i nasao sam nacin kako dodati fotografije ali samo jedne rezolucije odjednom u jednu kategoriju. I to mi dosta olaksava, ali opet preostaje mnogo posla, da dodajem druge rezolucije.
Pa ako neko ima slican sajt ili zna vise o tome, da podijeli neki savjet. Posto bih zelio to narednih dana da kompletiram i krenem sa radom.
Hvala vam unaprijed. :)

Vrh

Tema posta: Re: Sajt
PostPoslato: 03 Jun 2010, 16:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Za upload na hosting server, postupak je isti, kakve god rezolucije bile, i kakvi god dokumenti bili, tako da tu nemas sta puno izmisljati. Kad spominjes zipovanje, ocigledno si sajt radio u Joomli ili Wordpressu. Tebe brine kako da ubacujes slike razlicitih rezolucija (doduse, tu se ne radi o rezolucijama, nego o dimenzijama, bilo koja rezolucija preko 72 dpi, ili eventualno 96dpi jednostavno nema smisla), i da ih komponenta ucitava. To nema nikakve veze sa hostingom, ni sa nacinom uploada, tebi treba komponenta koja ce dinamicki odredjivati velicinu slike. Ako ti postojeca komponenta to ne dozvoljava, a tebi bas to treba, ili nadji onu koja ima tu opciju, ili cropuj i resajzaj te vece.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 16:57 
Početnik
Početnik

Znaci problem nije u uploadu već je problem kako da kreiram web album u dreamweveru a da mi za svaku sliku prikaze vise njenih rezolucija. Većinu slika imam u nekoliko rezolucija ali prilikom kreiranja albuma album se napravi samo za jednu rezoluciju...a onda kad bih trebao da uradim za drugu rezoluciju kreira duplikat albuma?

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 17:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nemam pojma kako si ti to sebi u glavi osmislio, a ne znam ni sta koristis za "prikaz" tih slika. Ako je Joomla ili Wordpress, onda vidi sta ta komponenta nudi od opcija, Dreamweaver nema puno sa tim. Btw, ako si vec pocetnik, a hoces da ponesto naucis, kani se Dreamwevera, nego uci XHTML i CSS, ovako ces samo klikati dok se ne potrefi to sto ti treba, tako samo trazis iglu u plastu sijena.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 20:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
zoxbl je napisao:
Znaci problem nije u uploadu već je problem kako da kreiram web album u dreamweveru a da mi za svaku sliku prikaze vise njenih rezolucija. Većinu slika imam u nekoliko rezolucija ali prilikom kreiranja albuma album se napravi samo za jednu rezoluciju...a onda kad bih trebao da uradim za drugu rezoluciju kreira duplikat albuma?

Zox to sto ti hoces da odradis, wallpaperi, price, zanimljivosti itd... je u pitanju portal. A njega definitivno neces raditi u dreamweaveru jer ces svaku sliku morati pojedinacno uploadovati i jer ces za svaku vijest morati mijenjati komplet html, u dreamweaveru.

Muskobre ti je spomenuo wordpress i joomlu, ali koliko sam ja shvatio, ti ne koristis ni wp ni joomlu ? ako je tako onda si skini joomlu i wordpress pa pocni polako na njima se uciti, imas milion razlicitih modula i galerija koji ce ti omoguciti da u par klikova napravis galeriju wallpapera sa svim razlicitim slikama, i vjerovatno ce ti sam definisati rezoluciju pa se neces morati oko toga zezati.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2010, 23:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 18:20
Ako mislis portal raditi u staticnom HTML, sretno :D.
Opredjeli se za neki cms, joomla, wordpress... i pomogucnosti napravi jedinstven template, cisto da ne uzimas jadne free template koje ima 100 webova vec :).

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2010, 00:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Kakav crni jedinstveni templejt, vidis da je pocetnik.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2010, 10:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

E jbg onda :D :D

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 12:58 
Početnik
Početnik

Frenki je napisao:
zoxbl je napisao:

Zox to sto ti hoces da odradis, wallpaperi, price, zanimljivosti itd... je u pitanju portal. A njega definitivno neces raditi u dreamweaveru jer ces svaku sliku morati pojedinacno uploadovati i jer ces za svaku vijest morati mijenjati komplet html, u dreamweaveru.

Muskobre ti je spomenuo wordpress i joomlu, ali koliko sam ja shvatio, ti ne koristis ni wp ni joomlu ? ako je tako onda si skini joomlu i wordpress pa pocni polako na njima se uciti, imas milion razlicitih modula i galerija koji ce ti omoguciti da u par klikova napravis galeriju wallpapera sa svim razlicitim slikama, i vjerovatno ce ti sam definisati rezoluciju pa se neces morati oko toga zezati.

Najgore od svega sto ja vec imam sve spremno, vec sam sve doradio sto sam mislio da doradjujem i samo trebam slike postaviti.
Ali generalno dugorocno gledano, nece to onda moci tako funkcionisati, ako cu svaki put morati pojedinacno postavljati slike.
Moracu onda ispocetka.

Samo me zanima, koja je bolja varijanta za slike? Wordpress ili Joomla? Vec sam poceo da ucim. :D

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 13:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Hmm..Tebi je najveci problem sto bi morao slike uploadovati pojedinacno, a ne zipovane ili rarovane?

Ja tebe sve manje i manje razumijem, nisi se bas potrudio da nam objasnis kako si ti to zamislio? Koja ti je razlika izmedju varijante Joomle ili Wordpress-a, gdje slike za galeriju mozes okaciti kompresovane, i druge varijante, gdje imas poseban direktorij za svaku galeriju, selektujes sve slike koje hoces, i kliknes na upload u FTP klijentu, i zavrseno? Ja tu ne vidim nikakvu razliku u obimu posla.

Mislim da je Wordpress ipak malo jednostavniji u odnosu na Joomlu, ali je i malo siromasniji u opcijama. Mada uskoro izlazi verzija 3.0 koja bi trebala mnogo toga da poboljsa.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 13:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pocni sa wordpressom, jednostavniji mada manje funkcionalniji. Ali opet koliko sam shvatio, ti bi zelio napraviti neki sajt sa kojeg bi ljudi mogli skidati sebi wallpapere, onda je za to mnogo bolja joomla sa raznim modulima, mada nije ni oskudica kod wordpressa, uostalom prelistaj ove galerije

http://wordpress.org/extend/plugins/tags/gallery

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 13:41 
Početnik
Početnik

MuskoBre je napisao:
Hmm..Tebi je najveci problem sto bi morao slike uploadovati pojedinacno, a ne zipovane ili rarovane?

Ja tebe sve manje i manje razumijem, nisi se bas potrudio da nam objasnis kako si ti to zamislio? Koja ti je razlika izmedju varijante Joomle ili Wordpress-a, gdje slike za galeriju mozes okaciti kompresovane, i druge varijante, gdje imas poseban direktorij za svaku galeriju, selektujes sve slike koje hoces, i kliknes na upload u FTP klijentu, i zavrseno? Ja tu ne vidim nikakvu razliku u obimu posla.

Mislim da je Wordpress ipak malo jednostavniji u odnosu na Joomlu, ali je i malo siromasniji u opcijama. Mada uskoro izlazi verzija 3.0 koja bi trebala mnogo toga da poboljsa.

Pogresno si me shvatio. Nisam spominjao razliku izmedju Wordpress-a i Joomle, to ne mogu ni spominjati, kad nisam radio sa njima pa ne znam. Htio sam reci da ovo sto sam do sada spremao, i obradjivao u Dreamwaver-u, da to pada u vodu sada. I sve sto sam radio u njemu. Ali dobro, bar materijal imam spreman, slike su rasporedjene u rezolucijama, samo trebam se upoznati malo sa tim programima, izaberem template ako nadjem neki dobar i to je to.

Ako tako funkcionisu oba, onda nece biti problem, ici ce to brzo. Samo da savladam osnove. Uzecu onda Wordpress pa cemo da vidimo. Hvala na savjetu.

Frenki je napisao:
Pocni sa wordpressom, jednostavniji mada manje funkcionalniji. Ali opet koliko sam shvatio, ti bi zelio napraviti neki sajt sa kojeg bi ljudi mogli skidati sebi wallpapere, onda je za to mnogo bolja joomla sa raznim modulima, mada nije ni oskudica kod wordpressa, uostalom prelistaj ove galerije

http://wordpress.org/extend/plugins/tags/gallery

Hvala na pomoci. Radicu onda preko njega.
Da, upravo sam na to mislio. Wallpaperi, mada ce oni zauzimati samo jedan segment, doduse vecinski, bice tu i prica, zanimljivosti, smijesni slicica i svasta nesto.. Vidjecemo jos, a bicete obavjesteni cim bude gotovo :)

Naravno Frenki, bices ometan ako gdje zapnem.. :D

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 13:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mali savjet za ubuduce, kad ti opet negdje zapne. Zaboravio na termin Dreamweaver u opisu problema, to nikome nista ne znaci, sta si i kako radio. Ti mozes i rucni kod raditi u njemu, kao sto mozes i Wordpress ili Joomlu, ili bilo sta drugo, razvijati u Dreamweaveru. Zato sam govorio da mi nije jasno kako si ti to zamislio.

I jos jednom, za sta god da se odlucis, zaboravio na bilo kakav Dreamweaver i njemu slicne. Notepad++, Firebug i Webdeveloper extenzije za Firefox, i udri. Sretno.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 15:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Hm .....
A zasto mora imati full CMS da bi imao normalnu galeriju? Zasto ne jednostavno dodati malo koda u njegov (pretpostavljam) dhtml i ima ono sto zeli? Malo XML-a u kombinaciji sa JavaScriptom (a moze i malo Flash-a) i problem galerije rijesen. Uplodujes sve slike, izmjenjas samo XML i gotovo .... Nesto slicno je napravljeno ovdje: http://www.antoniotrade.com/bavaria/slike.html
Citiraj:
a da mi za svaku sliku prikaze vise njenih rezolucija
slika1_rez1.jpg, slika1_rez2.jpg ... i redas ih kako hoces .... ma sigurno se to moze srediti da ne bacas sve sto si uradio pa da ides ispocetka ..... Mislim, wordpress bi ti bila bolja opcija zbog lakseg upravljanja sajtom i nekih kasnijih "bubica", ali ako je ovo jedini problem, a sve ostalo si sredio ja ni slucajno ne bih radio sve ispocetka nego bih guglao "web galerije koje rade ovo i ono" .... Suvise sam lijen :D

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tacno NiZ, ali on hoce portal, ne samo slike, nego i zanimljivosti i razne clanke itd...

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

btw. taj gore link

http://www.antoniotrade.com/bavaria/sli ... index.html

ove male slike ne odgovaraju velikim rez:)

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 18:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Negdje sam davno vidio neku flash galeriju koja se mnogo lako implementira u bilo koji portal, staticni html, sta god.Dovoljno je u adobe flash ubaciti slike i prelazi se preko njih kao na iphonu i kada odaberes neku uveca se, mislim da se moglo i da se zatamni ostatak i da se samo slika vidi.
Ako nadjem to negdje postam :).
Za bilo kakve novosti i slicno, uzmi joomlu.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 22:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
NiZ je napisao:
.... Uplodujes sve slike, izmjenjas samo XML i gotovo .... ...

Sve što se čačka ručno, podložno je greškama...

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2010, 21:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
a) Bolje od ubacivanja slika u flash je golo uploadovanje i povezivanje sa flashom pomocu ActionScripta preko XML fajla. Zasto? Lakse je, jednostavnije i svako ko zna ostvariti ftp konekciju skontace kako da to radi za 30 sekundi ;)

b) Treba ogromna doza nepaznje da se pogrijesi prilikom "rucnog" mijenjanja necega poput ovoga:
Kod:
<image>
   <filename>01.jpg</filename>
   <caption></caption>   
</image>

Naravno, druga je prica ako se parent/childnode ne poslazu kako treba ....

c) Malo "kastimizacije" i galerija sa onog gore linka moze prikazivati sta hoces ;) Mada, to je ionako samo primjer ....... Nije mi se dalo guglati nesto drugo pa sam sutnuo nesto gdje sam imao "svoje prste" :D

d) Na kraju, "za bilo kakve novosti i slicno, uzmi" wordpress :P Kad skontas vidjeces da sa njim imas mnogo vise slobode. Jedina mana -> treba ti vise vremena da skontas nego joomlu ;)

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 00:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
NiZ je napisao:
b) Treba ogromna doza nepaznje da se pogrijesi prilikom "rucnog" mijenjanja necega poput ovoga:
Kod:
<image>
   <filename>01.jpg</filename>
   <caption></caption>   
</image>

Naravno, druga je prica ako se parent/childnode ne poslazu kako treba ....

Da ako taj posao radi neko ko zna šta je tag, xml, .... Onda da ne pričam činjenicu da 98% ljudi ima na kompu sakrivene ekstenzije za popularne formate pa kad negdje iskopaju png ili gif a upišu .jpg...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]