banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 21:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jun 2009, 14:32 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2009, 14:21
zdravo imali neki program za pravljenje internet stranice i kako da postavim internet stranicu na net besplatno

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 17:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
Ako mene pitaš, najbolji program za pravljenje Internet stranica je Adobe Dreamweaver (nekadašnji Macromedia Dreamweaver). Takođe možeš koristiti Microsoft FrontPage. Ili čak Adobe Flash, ali to je malo komplikovanije (to su oni fensi sajtovi sa animacijama). Nisam siguran za FrontPage, ali Dreamweaver ima ugrađen u sebi FTP dio koji ti omogućava da preneseš sajt na server i postaviš ga na Internet. Možeš koristiti i druge programe za to, ima ih dosta koji su besplatni, preporučujem FileZilla (http://filezilla-project.org/). Prebacivanje sajta na server se svodi na kopiranje sadržaja sa svog diska na disk na serveru, a to ovi programi rade automatski, ti trebaš samo da klikneš na dugme Put (Postavi) ili nešto slično.
Na drugu stranu, rad u Dreamweaveru ili bilo kojem drugom alatu za izradu web stranica zahtjeva neke osnove poznavanja rada u Windowsu i shvatanje principa rada web stranica, ali ništa što se ne može svariti.

Dakle, preporučujem ti da nabaviš Dreamweaver (u paketu Creative Suite ili posebno), da nađeš neke tutoriale na netu (opširan help ima i sam Dreamweaver) i raspališ. Kao što rekoh, on u sebi ima odrađen dio za postavljanje sadržaja na server, tako da ti drugi programi i ne trebaju za početak.

Još jedna stvar - mislim da se za ove stvari može koristiti i Microsoft Publisher (ako se dobro sjećam), ali ja nikada nisam ništa radio u njemu. Čak mislim da je on namijenjen baš ono početnicima, pa možda ne bi bilo loše da i to probaš. Publisher je dio paketa Microsoft Office.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 20:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Publisher je totalno smece koje, na samo njemu razumljiv nacin, rasporedjuje objekte na sajtu i to na kraju ne lici ni na sta ...
Ako zelis nauciti kako se prave sajtovi, za pocetak instaliraj Notepad++ (ili nesto slicno) i prouci tutirijale sa http://w3schools.com/ i to prvo HTML, zatim CSS a poslije toga sta hoces (JavaScript, Flash, XML, DOM, DHTML). Kad ovo prodjes, ONDA instaliraj Dreamweaver da ti olaksa posao, pa pocni uciti AJAX, PHP / ASP.NET ............
Naravno, ovaj sajt je odlican za pocetak, ali ako budes htio malo vise znanja iz npr. FLASHa, moraces malo guglati. Konkretno za Flash, ovaj sajt http://www.kirupa.com/ je prejak.

Usput slobodno pitaj sto ti nije jasno, ali ne zaboravi da je google.com tvoj dobar drugar :D

Naravno, ovako postupi ako zelis da naucis kako se to stvarno radi. A ako zelis samo nabrzaka da napravis nesto sto radi, postavis i zavrsis pricu, onda izguglaj Joomla ili Wordpress ... Sto se tice hostinga, imas vec negdje temu na forumu o besplatnom hostingu pa potrazi ...
Sam upload stranice mozes odraditi preko Windows Explorera ... Ja koristim Total Commander za to ... i proguglaj sta znaci skracenica FTP ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 21:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
Ne bih se složio sa tobom, NiZ, da početnik odmah treba švrljati po kôdu. Mislim da je bolja solucija da u nekom dizajneru napravi stranicu, a onda se može igrati kôdom i provjeravati šta koja funkcija ili atribut radi. Tako će imati bolji uvid u stvari.
Uzmi C++ ili Delphi, na primjer, i pravljenje formi. Svi, ali baš svi, će prvo početi sa dizajnerom, a onda će shvatiti da se to sve može uraditi i kôdom, pa će polako početi shvatati šta je šta. Na kraju, neki custom MessageBox sa ovom ili onom slikom/animacijom će biti mačji kašalj. Ali sigurno je da bi se čovjek 16 puta više napatio da je odmah počeo googlati šta znači koji Event u formi i kako mu dodijeliti funkciju i slično.
Naravno, editovanje kôda ima daleko više mogućnosti od samog dizajnera, ali o tom-potom. Mislim da početnik neće naći satisfakciju i želju za daljnjim studiranjem HTML-a i inih tehnologija ako ne postigne neki konkretan rezultat, a ako odmah počne prčkati po kôdu - pitanje je kakav će taj rezultat postići.

I, da, još jedan odličan sajt za igranje sa Flashom. http://www.actionscript.org

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 21:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E sad zasto mislim da sam ipak u pravu ... Ne mozemo porediti HTML koji se moze nauciti za 2-7 dana i C++ ... Pocevsi od Notepada, naucice sta to ustvari radi i kako funkcionise. Da, na pocetku ce utrositi malo vise vremena (nekoliko dana na samom pocetku) prije nego sto dodje do nekih opipljivih rezultata, ali ce na taj nacin ustediti sve ono potroseno vrijeme pitajuci se "zasto mi se sve raspadne kad promijenim rezoluciju" ili neko slicno pitanje ...
U krajnjoj liniji, koliko mu treba da nauci HTML i CSS, toliko mu treba vremena i da provali sta koja opcija u Dreamweaveru radi, a ako otvori "source" u njemu samo ce se pogubiti jer ima kamara predefinisanih elemenata koji nisu neophodni, a pocetniku su definitivno zbunjujuci ....

Jos jedna napomena:
Nije lose uciti praviti stranice pokusavajuci iskopirati drugu. Dakle, kad se shvate osnove, ode se na nekakav jednostavan sajt bez previse elemenata, izabere se opcija View -> Source (Ctrl+u u Operi, a vjerovatno i u Firefoxu koji kupi sve gotivne fazone od Opere :D) u browseru, pa se pokusa skontati sta je sta na toj stranici ili cak ako neko ima viska slobodnog vremena a dosadio mu Hitmen / CS / Starcraft ili sta vec, da pokusa od nule napraviti isti sajt ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

<html>
<head>
</head>
<body>
Moj prvi sajt.
</body>
</html>

Sacuvati ovo kao sajt.html i dupli klik na isti i eto opipljivog rezultata ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 18:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Slozio bih se sa Nizom, samo sto html ne mozes nikako nauciti za 2-7 dana. Druga stvar, vjerujem da momak nema pojma o cemu se ovdje prica jer da iole nesto zna pitanje bi bilo konkretnije. Takodje ukoliko si potpuni pocetnik ni joomlu ni wordpress neces nauciti za 2-7 dana, mada wordpress je diskutabilan.

Kao sto rece Niz, notepad i udri. Samo bih dodao da skines par vec uradjenih css stranica pa da ih prepravljas notepadom, najlaksi nacin da pohvatas komande.

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2009, 02:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Kaze se
Kod:
<html>
<head>
    <title>Hello world!</title>
<body>