banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 16:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Feb 2008, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Da li koristitite neki od free web servisa za statistike sajta? Koji/koje? Kako su vam se pokazali?

Evo ovde jedna tabela sa pMetrics sajta sa tabelom poređenja njihovog pMetrics-a sa Google Analytics i drugima http://pmetrics.performancing.com/2478

Ja sam ovih dana "instalirao" Google Analytics i izgleda mi dosta dobro, custom organizovanje Dashboarda, export u PDF, a odlično je i slanje izvještaja na mail u naznačenim intervalima pa i na druge mail adrese. Čitao sam malo o razlikama između njega i awstats-a koji prikazuje više rezultata zbog drugačijeg načina rada.

Zanima me ima li neko iskustva u stavljanju Goolge Anlytics-a na forum, ali da Google Analytics odvojeno prati sajt i forum koji se nalazi na tom sajtu?

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 20:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 18:04
Google Analytics definitivno, na više sajtova :D
Do sada se pokazao savršeno, a na nekim prezentacijama su ljudi više širili oči na njega nego na dizajn/sajt/cms ili nešto treće :lol:

GA prati sve što ima onaj dio koda za praćenje... možda ne bi bilo loše da kreiraš dva različita koda (kao za dva različita sajta) i onda jedan staviš na forum, a jedan na matični sajt.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Koji kod koristiš? Ja sam stavio onaj stari (Legacy tracking code, urchin.js) ne znajuci tačno čemu služi onaj drugi (New Tracking Code, ga.js), tek sam danas detaljnije gledao oko toga i vidio da je taj drugi noviji koji nudi ili će tek nuditi više mogućnosti kada ih uvedu.

Našao sam i ovo, test za kod http://sitescanga.com

A ovo za odvojeno praćenje foruma i sajta, probao sam sa drugim kodom, njega mi da ako pri kreiranju novog profila kažem da hoću da pratim drugi domen, u suprotnom (za isti domen) daje isti kod. Taj isti kod je radio za forum, tj. detektovao ga je i sada stoji Tracking code installed, Waiting for Data (mada tako stoji već više od jednog dana :-?), ali ne znam šta će on sada "hvatati" jer je to isti kod koji prati i sam sajt. A taj drugi kod koji mi daje kad mu kažem da hoću da pratim drugi domen nikako nije mogao da detektuje na forumu :-?

Jedan način je da probam da kreiram drugi profil za isti domen, dobijem isti kod kao za sajt ali mu za taj profil kreiram filter da prati samo jedan direktorij (/forum). Vidjeću kako će to raditi.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2008, 09:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

well, stavljam novi kod (ga.js)
imam jedan sajt doduše na starom kodu, ali nisam do sad uočio nekih radikalnih promjena između starog i novog. Vjerovatno će smisliti nešto uskoro - klasično zatišje pred buru :)

Od momenta ubacivanja js-a meni je znalo proći 48 sati do prvog rezultata - tako da te ne brine delay. Hmmm... ja bih ovako napravio, ne znam jesmo li se razumjeli:

/ instaliran ga1.js na sve pripadajuće stranice osim foruma
/images
/pdf
/ostalo
/forum instaliran ga2.js na sve pripadajuće stranice

Well, igraj se pa javi, da znamo za dalje i u buduće :)

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2008, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

BuDalajLama je napisao:
Od momenta ubacivanja js-a meni je znalo proći 48 sati do prvog rezultata

Meni za taj profil stizu podaci iako i dalje stoji "Tracking code installed Waiting for Data" :)

BuDalajLama je napisao:
ja bih ovako napravio, ne znam jesmo li se razumjeli:

/ instaliran ga1.js na sve pripadajuće stranice osim foruma
/images
/pdf
/ostalo

Ti si isključio direktorije sa slikama, pdf-ovima i sličnim, u filtru? Ja nisam zasad ništa isključivao. Mada u onom izvjestaju od sinoć vidim da je skenirao sve i javio na pdf-ovima da nema js koda :)

Probaću sa novim ga.js kodom, tu ideju sam imao od početka da radim sa dva tracking koda, jedan za sajt a drugi za forum, ali drugi kod sam dobijao samo kad sam rekao da kreiram novi profil za drugi domen, i taj kod nikako nije prepoznavao na forumu, a kad sam ubacio isti kod (preko toga da hoću novi profil za isti domen) odmah ga je našao. Mada...da li bi razlog mogao biti taj što kada sam stavio drugi kod na forum tada nisam isključio na prvom profilu (za sajt) da prati direktorij forum već je pratio cijeli sajt, pa da su mu smetala dva koda na istom sajtu? Onda bi ovaj tvoj redoslijed procedura trebao proći.

Kad mu kažem da kreiram profil za drugi domen i pita me za domen da li da mu stavim domen.com ili domen.com/forum ?

Da li si isključio svoj "promet"? Vidim da se može isključiti pojedina IP, ako je fiksna onda je zgodno.

Šta ti stoji za lokaciju tvog grada, meni stoji Prnjavor :), negdje sam pročitao da to inače ne prikazuje tačno već prikazuje lokaciju ISP-a ili najbližeg rutera.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2008, 11:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

BuDalajLama je napisao:

Našao sam uputstvo za phpbb, js kod se stavlja samo na overall_footer stranicu za svaku skin/temu koja je instalirana. Baš me zanima na šta će ličiti ti izvještaji, da li će prikazivati statistike i za pojedine teme/oblasti ili samo za index stranicu.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2008, 11:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
BuDalajLama je napisao:

Našao sam uputstvo za phpbb, js kod se stavlja samo na overall_footer stranicu za svaku skin/temu koja je instalirana. Baš me zanima na šta će ličiti ti izvještaji, da li će prikazivati statistike i za pojedine teme/oblasti ili samo za index stranicu.

hehehe, to bi bilo zanimljivo vidjeti. A naravno, moj lokalni promet je isključen :) može se napraviti i isključenje iz određenog opsega, i radi super!

A to za Prnjavor, LOL, i meni je isti slučaj. Nekidan sam baš imao situaciju da demonstriram ljudima GA i kad sam vidio koliko ima posjeta iz Prnjavora, opalio sam se smijati. Ali nevermajnd det.

Citiraj:
da li da mu stavim domen.com ili domen.com/forum ?

ja bih probao sa domen.com/forum, a ukoliko ima dva trackera vjerovatno dolaze u konflikt - kao i svugdje gdje dva uređaja/programa rade isti posao. Što bi moja baba rekla, "Dva kuvara, loša supa". :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2008, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jesi li ti na GA isključio praćenje na folderima koji nisu sa web stranicama, npr. sa slikama, download materijalima?

Koliko vidim tamo nema "exclude" u filtru pa da mu samo isključim folder forum, ali ima "include only traffic to a subdirectory", jedino da onda preko toga za prvi tracking code (onaj kojim pratim sajt) uključim folder sa web stranicama...doduše da, on ni ne može da prati download kao što može awstats koji mi pokazuje i koliko se šta downloada pa zato mu i ne treba neki drugi folder osim onoga sa web stranicama. Nadam se da uključivanje više foldera sa stranicama radi kako treba, pošto se jedan filtar profil može napraviti samo za jedan folder, a drugi za drugi, valjda će onda u istom izvještaju biti uredno od oba foldera.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2008, 22:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

hm, nisam vidiš ništa isključivao :)
iskreno, od filtriranja sam radio samo lokalni saobraćaj (ono unutar mrežnog opsega) tako da ti ne bih znao reći šta se dešava u tvom slučaju... mada si mi dao ideju čime da se igram :D

javi svakako šta se zbiva, bash me zanima.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Ja google nisam uspio podesiti sa joomlom, prvo sam stavljao kod u footer a onda i neki modul instalirao. Medjutim broj posjeta na stranici pokaze 50, dok na google kaze 8 etc.. Sad sam instalirao ovaj gore sto si naveo pMetrics i daleko je bolje od googla, takodje i od statscountera, mada mi nekako statscounter ima najbolje odradjenu statistiku.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Frenki je napisao:
Medjutim broj posjeta na stranici pokaze 50, dok na google kaze 8

Ko ti pokaže 50?

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 18:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Frenki je napisao:
Medjutim broj posjeta na stranici pokaze 50, dok na google kaze 8

Ko ti pokaže 50?

Trenutni broj posjetilaca na sajtu. Integrisani modul u joomli. A i awstats.

Porblem je ,bar koliko ja mislim, sto ne znam gde ubaciti google kod u joomli, uzeo sam taj modul ali ocigledno ne funkcionise cim mi govori da najveci broj posjetilaca dolazi pa prikaze neku moju stranicu...

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 19:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Potraži na googlu gdje se ubaci GA kod u Joomli, mora negdje biti, tako sam ja našao za phpBB.

Čitao sam da awstats prikazuje puno više posjeta od GA jer radi drugačije, gleda logove na serveru koji i posjete botova računaju u posjetioce dok GA radi sa javascriptom koji aktiviraju samo browseri realnih posjetilaca, i to ako im je omogućen javascript ali po defaultu jeste, pa su podaci tačniji, iako manje lijepi :D

AWStats is counting server hits. Analytics is counting with JavaScript.
You might be getting hit by bots. Bots don't trigger Analytics, but if
they are coming from different IPs and impersonating browser user agents,
they might be counted as regular visits by AWStats.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Potraži na googlu gdje se ubaci GA kod u Joomli, mora negdje biti, tako sam ja našao za phpBB.

Čitao sam da awstats prikazuje puno više posjeta od GA jer radi drugačije, gleda logove na serveru koji i posjete botova računaju u posjetioce dok GA radi sa javascriptom koji aktiviraju samo browseri realnih posjetilaca, i to ako im je omogućen javascript ali po defaultu jeste, pa su podaci tačniji, iako manje lijepi :D

AWStats is counting server hits. Analytics is counting with JavaScript.
You might be getting hit by bots. Bots don't trigger Analytics, but if
they are coming from different IPs and impersonating browser user agents,
they might be counted as regular visits by AWStats.

hm moguce da mi se i oni pokazuju pod trenutno na sajtu. Ali zanimljivo je gledati recimo petak-subota navece kada broj posjeta naraste na 70+ :)

Evo malopre sam stavio jedan clank pod digg... i u roku od 5minuta broj posjeta skoci za 1000% .... sto znaci eng. sajt se definitivno isplati..

Evo sad 46 trenutno, ali naskih :)

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2008, 12:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

BuDalajLama je napisao:
javi svakako šta se zbiva, bash me zanima

Stvar je uspješno riješena na taj način što sajt i forum pratim sa istim ga.js kodom ali u dva odvojena profila, na jednom je isključeno praćenje foldera "forum" a na drugom je samo taj folder uključen za praćenje. Cijela stvar je logična (mada sam ja mislio da je logičnije ići sa dva različita ga.js koda ali to nikako nije radilo, valjda neće na istom domenu) samo što je opcija za exclude nekog foldera zavučena a ne tamo gdje je i include, pa su mi pomogli na drugom forumu da to riješim. Uglavnom sad radi kako treba.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]