banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 00:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Maj 2010, 14:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Imam gotove stranice u

charset=iso-8859-2

dakle

Kod:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

Želim da ih prebacim u utf-8 tako da bude

Kod:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">

Kada to uradim tako što samo editujem tu liniju u, na primjer, Notepadu tada ta stranica pogubi naša slova (š-č-ć-đ-ž), dobijem hijeroglife umjesto njih. Primjetio sam da kada snimam ovako editovanu HTML stranicu preko Save As u Notepadu dole u polju Encodin stoji ANSI, i sinoć kad sam to prebacio na UTF-8 i uz stavljanje utf-8 u meta tag sve je bilo OK, meta tag ima utf-8 za charset a stranica nije izgubila naša slova. No međutim danas mi ta radnja ne uspijeva :-? (ko zna šta sam i kako sinoć uspio). Sada kad god u meta tagu "charset=iso-8859-2" zamjenim sa "charset=utf-8" i to snimim u Notepadu ta stranica nakon toga pogubi naša slova, bez obzira da li u Notepadu snimam sa ANSI ili sa UTF-8 encodingom.

Ista stvar ako u Dreamweaveru napravim zamjenu u meta tagu na velikom broju postojećih HTML stranica gdje kod svih zamjenim "charset=iso-8859-2" sa "charset=utf-8", nakon toga te stranice ne prikazuju naša slova.

Kratko i jednostavno pitanje: kako da na većem broju postojećih stranica koje su u "charset=iso-8859-2" (i koje kao takve rade kako treba) prebacim u "charset=utf-8" a da stranice pri tome izgledaju kako treba, da nakon te zamjene i dalje uredno prikazuju naša slova?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2010, 19:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2005, 18:30
Pogledaj ovo :

http://www.w3.org/International/questio ... g-encoding

i ovo

http://www.w3.org/International/tutoria ... -char-enc/

i ovo

http://www.w3.org/International/tutoria ... ontenttype

:)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 11:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Tu se govori uopšteno o unicode charsetu a što se tiče konverzije već gotovih stranica (ono što mene zanima) kaže da se prvo stranica snimi sa utf-8 (It is not sufficient to just change the declarations inside your pages to say that the page is encoded in UTF-8. You must ensure that your data is actually encoded, ie. saved, in UTF-8) pa da se tek onda u meta tagu stavi utf-8, ali meni to juče i danas ne radi. Otvorim HTML stranicu u Notepadu, idem na Save As i dole stoji da je ANSI, to promjenim u UTF-8 i snimim je, ali mi nakon toga ne prikazuje slovo "ž" i "š", ostala slova su OK. Mada, sad sam to uradio preko Notepad++ i to je prošlo kako treba, obični Notepad dodaje BOM pri snimanju (iako možda to nije glavni problem). Sa Notepad++ se može uraditi converzija u UTF-8 sa ili bez BOM, i to radi kako treba. Sad me zanima kako da tu konverziju automatizovano uradim na većem broju HTML stranica. Probao sam sa njegovom macro funkcijom ali ne radi, moguće da nisam još shvatio kako se sa njom radi, snimim neku akciju kao macro i kad je kasnije pokrenem na drugom dokumentu ništa se ne desi.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 11:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Hej, moze glupo pitanje? Moze? Da nije do hostinga?
Ili jos gluplji prijedlog, pokusaj tekst prelijepiti u Google editor, pa ponovo nazad? Lupam gluposti danas, a? Ne bavim se sa tim, ali se susretnom jednom u pet godina :)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 12:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nije hosting, stranice prikazuju kako treba i u charset=iso-8859-2 i u utf-8, samo bih ja htio da ih sve prebacim u utf-8 pa me zanima kako da to uradim automatski na većem broju stranica. Znam da ih trebam prvo konvertovati u UTF-8 i to se može uraditi preko Notepad++, pa se onda u meta tag ubaci charset=utf-8, dakle dva koraka od kojih ovaj drugi mogu lako uraditi automatizovano na većem broju stranica, ali me zanima kako da ovaj prvi korak uradim odjednom.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2010, 12:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Hm, nemam pojma, nisam to nikad pokusavao.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 07:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2005, 18:30
Vader je napisao:
Tu se govori uopšteno o unicode charsetu a što se tiče konverzije već gotovih stranica (ono što mene zanima) kaže da se prvo stranica snimi sa utf-8 (It is not sufficient to just change the declarations inside your pages to say that the page is encoded in UTF-8. You must ensure that your data is actually encoded, ie. saved, in UTF-8) pa da se tek onda u meta tagu stavi utf-8, ali meni to juče i danas ne radi. Otvorim HTML stranicu u Notepadu, idem na Save As i dole stoji da je ANSI, to promjenim u UTF-8 i snimim je, ali mi nakon toga ne prikazuje slovo "ž" i "š", ostala slova su OK. Mada, sad sam to uradio preko Notepad++ i to je prošlo kako treba, obični Notepad dodaje BOM pri snimanju (iako možda to nije glavni problem). Sa Notepad++ se može uraditi converzija u UTF-8 sa ili bez BOM, i to radi kako treba. Sad me zanima kako da tu konverziju automatizovano uradim na većem broju HTML stranica. Probao sam sa njegovom macro funkcijom ali ne radi, moguće da nisam još shvatio kako se sa njom radi, snimim neku akciju kao macro i kad je kasnije pokrenem na drugom dokumentu ništa se ne desi.

Sto se tice editora, UltraEdit je po mom skromnom misljenju najbolji :), u svakom slucaju ja vecinu stvari vezanih za web radim u visual studio u kom je utf-8 po defaultu podesen... by the way, mozda su ti ž i š kodovani ranije nečim što nije utf-8 pa ih zato ne prikazuje. To mi zvuči logično u ovom tvom scenariju, ako uzmeš u obzir da ti nakon snimanja u utf-8 sve sem ta dva karaktera prikazuje 'normalno' ...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 11:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da, kada u običnom Notepad snimim kao UTF-8 onda ne prikazuje samo ž i š.
A ako u Notepad++ odradim "Convert to UTF-8" onda sve prikazuje kako treba čak i bez da mijenjam charset=iso-8859-2 u HTML meta tagu.
Ali ako u Notepad++ odradim "Convert to UTF-8 without BOM" onda ništa ne prikazuje kako treba dok ne stavim u meta tag da je charset utf-8.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 13:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Vaderu, ako su specijalni znakovi vec bili unutra dok je encoding bio iso-8859-2, onda nije dovoljno samo promijeniti charset u UTF-8, nego moras pomocu nekog programa konvertora da konvertujes citav fajl u UTF-8, i tek onda ima smisla u meta tag pisati UTF-8. Znaci ako gore u meta tag-u stoji UTF-8, onda citav fajl (citav tekst) mora biti sa UTF-8 kodiran. Nisam procitao sve postove, ali vidim da koristis Notepad++. Uradi slijedece: otvori fajl sa Notepad++ dok mu je charset iso-8859-2, i onda konvertuj u UTF-8 (imas opciju u meniju), i onda napisi charset=UTF-8, sacuvaj fajl i otvori ga u browseru. Trebalo bi da nasa slova budu tacno prikazana.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 13:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Već sam pisao o tome :), čak i u postu iznad ovog tvog :)

Pitanje je bilo kako veći broj postojećih stranica odjednom konvertovati u UTF-8? Mogu jednu po jednu tako kako si napisao, to sam i uradio, ali me zanima kako da to uradim automatizovano na većem broju stranica.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Potrazi na netu neki program koji tako nesto radi :D :)

EDIT: kad budes trazio taj program obrati paznju da mora biti specijalno za HTML stranice, jer taj program mora i da meta tag podesi, tako da charset bude UTF-8

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 13:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Tražio sam :)

Ne znam da li bi UltraEdit mogao to odraditi, ali on se koliko vidim plaća.

Meta tag mogu kasnije podesiti ručno, to nije problem, to se može uraditi automatizovano na većem broju HTML stranica i u Dreamweaveru i u Notepad++.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]