U jednom selu kod Sarajeva zivjelo je mjesovito stanovnostvo. Jedan dan
negdje po zavrsetku rata prolazio UNPROFOR sa onim svojim vozilima i na sred ceste naidju na veliku gomilu govana. Kako nisu mogli proci a da ne ociste upitaju jednog starca, uz pomoc prevodioca , sta je ono na cesti. Starac ih pozva u dvoriste govoreci " Ajte vamo djeco, ja cu Vam sve ispricati."
Udju unproforci u avliju , starac ih ponudi kaficom , rakijicom mezom i
podje da prica.
Imo sam ti ja tri sina, ne zna se koji je bio ljepsi, pametniji, sposobniji.
Jednog dana snajper mi rani najmladjeg sina i odvukose ga u bolnicu, taman se bio oporavio padne granata na krov i on pogine . Velika nas je tuga spopala i moj srednji sin odluci da se i on prikljuci u vojsku i tako ode i on , javljo se svakih 10-15 dana govorio da je dobro, da se ne brinem i jedan dan mi samo jave da je bio na kupanju sa vojnicima na nekoj rjeci i kako nije znao plivati utusio se, dok su ga drugovi izvukli vec
je bilo kasno, nije mu bilo spasa.Pokusali su oni i vjestacko disanje i
svasta ali nije bilo pomoci .Starac napravi kratku pauzu, popi rakijicu, nazdravi unproforcima i nastavi pricu. Moj najstariji sin nije mogao da prezali gubitak dvojice brace odluci i on da ode sa vojskom. Bio ti je on daleko doguro , mislim da je bio zamjenik komadanta ili tako nesto, nisam bas siguran. Jeda dan njegov vojnik nije mogao da se izvuce iz
zasjede i moj sin ode da ga izvuce. Puzo je on dugo, sve do tog vojnika,
izvuko ga neozljedjenog i dobije ti on nagradno otsustvo. Doso on kuci mi se napili ko zemlja, ja ga pravo pozelio i molio sam ga da ne ide nazad u vojsku jer mi je on jedini ostao. Sin me posluso, nije se vracao. Ja ga sakrivo da ga murija ne nadje. Uto se zavrsi rat, moj sin se ozeni napravi kucu zena mu rodila dvoje zdrave i ljepe djece , eno ono tamo mu je kuca. Sredio se, zaposlio i tako da sam ja danas sretan covjek jer mi je ipak nesto ostalo da se radujem. Eto to vam je tako djeco moja.
Unproforci se zgledase i kako im nije bilo sve jasno upitase starca.
"Pa dobro, mi Vas razumijemo, ali otkud onolika govna na cesti ?"
Starac im rece " Sta ja znam , neko se posro "