Jednog dana, dok je drvosječa sjekao granu jednog drveta iznad rijeke,
njegova sjekira upade u rijeku. Kad je zaplakao, pojavi se Bog i upita:
"Zasto plačes ?" On je odgovorio da mu je sjekira upala u vodu , i da mu je potrebna jer tako zarađuje za zivot . Bog siđe u rijeku i pojavi se sa
zlatnom sjekirom . "Jel' ovo tvoja?" upita Bog . Drvosječa odgovori : "Nije
." Bog ponovo siđe i pojavi se sa srebrnom sjekirom. "Jel' ovo tvoja
sjekira?" - upita Bog. Drvosječa ponovo reče: "Nije." Bog ponovo siđe
dolje i pojavi se sa zeljeznom sjekirom. "Jel' ovo tvoja sjekira? - upita
Bog. Drvosječa odgovori: "Jeste."
Bog je bio odusevljen čovjekovim postenjem te mu dade sve tri sjekire i
tako drvosječa sretan ode kući.
Nakon nekog vremena, drvosječa je setao sa svojom zenom po obali, kad mu zena upade u rijeku. On zaplaka, a Bog se ponovo pojavi i upita ga: "Zasto plačes ?" "Oh, Boze, zena mi je upala u rijeku!" Bog siđe dolje i pojavi se sa Jennifer Lopez. "Jel' ovo tvoja zena?", upita Bog. "Da!" reče drvosječa.
Bog se naljuti, "Slagao si! To nije točno!"
Drvosječa odgovori: "Oh, oprosti mi, Boze. U pitanju je nesporazum. Vidis , da sam rekao da Jennifer Lopez nije moja zena, ti bi se pojavio sa Catherine Zeta-Jones. Nakon sto bih ja rekao da ni ona nije moja zena, ti bi se pojavio sa mojom znom. I kad bih ja rekao da to jeste moja zena, ti bi rekao da mi dajes sve tri.
Boze, ja sam siromasan, i ne bih se mogao brinuti o sve tri supruge, i zbog toga sam rekao da je moja supruga Jennifer Lopez!"
POUKA PRIČE: Kad god muskarci lazu, to je iz dobrog i časnog razloga, i na dobrobit svih...
_________________ I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.
USUDI SA DA ZNAS - NEMA SVETLOSTI BEZ TAME
|