chils je napisao:
nisam siguran da su ovi procenti bas 100% tacni
ako me memorija pamcenja sluzi ( a star sam ja zaboravlja se ) mislim da je kod kombinacije smedje plavo smedje dominantnije i jako su male sanse da beba bude plavooka duze od predvidjenog bebece plavog
i jesi i nisi u pravu. u stvari više jesi nego nisi

kod svih organizama pa tako i kod čovjeka postoje osobine koje su dominantne, i one koje su recesivne.
dominantne osobine su npr. smeđe oči i tamna kosa, dok su recesivne plave oči i svijetla kosa.
eto uzećemo za primjer smeđe i plave oči.
Gen za smeđe oči je dominantan i on se označava sa AA ili Aa, sve zavisi koji gen imate. i u obje situacije imaćete smeđe oči, dok da bi bilo koja recesivna osobina bila izražena mora da dođe do takvog ukrštanja da gen bude aa.
dakle, ako ukrštamo osobu plavih i smeđih očiju imamo dvije mogućnosti.
Osoba smeđih očiju može imati gen Aa i AA, dok osoba plavih očiju ima gen aa. međusobnim ukrštanjem dobijamo sljedeće:
1. Aa x aa = Aa, Aa, aa, aa (mogućnost za plave oči 50 %)
2. AA x aa = Aa, Aa, Aa, Aa (mogućnost za plave oči 0%)
e zbog toga sam rekao da jesi u pravu i nisi. na ovoh slici što je apokalipto postavio ovi su izgleda uzeli u obzir samo jednu vrstu ukrštanja, a drugu su zanemarili. zato im piše 50%. Ali ako bi se gledalo kako treba i ono što je stvarno tačno, mogućnost za dobijanje plavih očiju iz kombinacije smeđe i plavo je 25% (dakle samo ove kombinacije aa)
Što se tiče kombinacije smeđe i smeđe pa da se dobije plavo tu ima više kombinacija, ali samo u jednoj je moguće dobiti plave oči:
1. AA x AA = AA, AA, AA, AA (0%)
2. AA x Aa = AA, Aa, Aa, Aa (0%)
3. Aa x Aa = AA, Aa, Aa, aa (25%)
sve ukupno kad se uzmu u obzir sve kombinacije mogućnost za plave oči 8,33%.
E nek sam i ja nešto naučio na medEcini