banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 01:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Efrajim Kišon
PostPoslato: 20 Nov 2002, 08:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Erfajim Kišon je satiričar, ima nekoliko zbirki satiričnih pripovjedaka, uglavnom usmjerenih ka kritici društva. Ovo je jedna od njegovih interesantnih duhovitih priča.

DUGOROČNI ZAJAM

- Ako sam vas dobro shvatio, gospodine, vi biste želeli da vam odobrimo zajam u svrhu vaše lične ekonomske stabilizacije - rekao je gospodin Fajntuh, vlasnik i predsednik poslovodnog odbora Fajntuh Benk Limitid. - Zahvaljujemo vam na ukazanom poverenju, gospodine. Dozvolite mi da izrazim svoje čvrsto uverenje da će banka učiniti sve što je u njenoj moći kako bi vam osigurala traženi kredit.
Razgovor se vodio u tako svečanom tonu od samog početka. Iskusni bankar primio je k srcu moje probleme od momenta kad sam prekoračio prag njegove ukusno nameštene kancelarije. Istina, bila su nam potrebna čitava dva sata da dođemo do tako konkretne rasprave. Gospodin Fajntuh je započeo sa opširnom analizom moralno-humanitarnih aspekata čitavog problema: građaninu - to jest meni - potreban je određeni kapital da bi opremio stan. Tada nastupa društvo - to jest svet finansija - da mu pruži pomoć i širom otvori vrata.
- Mi nismo samo finansijeri - naglasio je gospodin Fajntuh - već ljudi koji slede određene moralne principe. Uzmite samo reč "kredit", koja vuče koren od latinskog credere, verovati, imati poverenja. I zaista, uzajamno poverenje je osnova našeg poslovanja. Budite uvereni, gospodine, u moje najbolje želje!
Nekako smo se izvukli iz dubina kožnih fotelja, pa smo čvrsto stegli ruku jedan drugom. Kakav prijem! I gospodinu Fajntuhu, primetio sam, stajala je knedla u grlu.
- E pa, lepo - nastavio je istim svečanim tonom. - A o kojoj je sumi reč?
- Šest hiljada.
- Agorota?
- Ne, šekela.
Gospodin Fajntuh je jedva primetno pobledeo, izvinio se za trenutak i otišao da se posavetuje sa svojim pomoćnicima. Vratio se posle pola sata s licem zgužvanim u oduševljen, iako malo usiljen osmeh.
- Da li je vaš stan, kojim slučajem, pod hipotekom, ako smem da pitam?
- Nije.
- Hvala bogu! - Prosedom bankaru oteo se uzdah olakšanja. - Što se tiče otplate, moraćemo, naravno, da zatražimo da nam potpišete menicu za svaku mesečnu ratu.
- Razume se.
Gospodin Fajntuh je upitao koliko će mi vremena biti potrebno da vratim dug.
- Ako vam odobrimo zajam od 6000 šekela na pet godina - objasnio je - mesečna rata iznosiće sto šekela. Da li vam je to mnogo?
- Pa jeste.
- U tom slučaju, gospodine, možda bi vam više odgovarao kredit s dužim rokom otplate? Ako vam damo kredit na deset godina, mesečna rata biće samo 50 šekela.
- Mnogo vam hvala.
Gospodin Fajntuh je uviđavno klimnuo glavom, što je bio pokret karakterističan za čitavo njegovo dotadašnje držanje.
- U ova inflaciona vremena dugoročni zajmovi uvek su dobar poslovni potez - napomenuo je, ne trudeći se previše da sakrije žaoku. - Međutim, kako je za nas interes klijenata na prvom mestu, moram da vam skrenem pažnju, gospodine, na uobičajenih deset posto godišnje.
- Šta to znači?
Gospodin Fajntuh je uzeo sa stola tabelu i upoznao me s relevantnim činjenicama.
- Na 6000 šekela s rokom otplate od pet godina platićete 1500 šekela kamata. Na deset godina, to bi bilo... 3000 šekela.
- Jao! - prostenjao sam. - To je, uz mesečne rate, prilično veliki iznos!
- Ma, i nije! - požurio je gospodin Fajntuh da otkloni moj strah. - Mi nikad ne prebacujemo na klijente to dodatno opterećenje. Naprotiv! Kao i druge finansijske institucije, mi naše dividende uzimamo unapred. Na taj način naši klijenti uopšte ne plaćaju kamate! Samo otplatu glavnice!
To mi je u potpunosti odgovaralo. Naime, ako uzmete zajam od 6000 šekela na deset godina, banka odmah odbija kamate tako da dobijate samo 3000 šekela. S druge strane, ostaje vam da deset godina otplaćujete samo 50 šekela mesečno. Ili samo polovinu te rate ako uzmete zajam na dvadeset godina. Obavestio sam gospodina Fajntuha da bih više voleo da otplaćujem zajam malo duže.
- Naša parola je ?Celog života na usluzi" - saglasio se gospodin Fajntuh i bacio pogled na svoju tabelu. - Kamate na zajam od 6000 šekela na dvadeset godina iznose 6000 šekela. Ali mesečna rata je samo 25 šekela.
Brzo sam u sebi izračunao: ?Ako mi daju zajam od 6000 šekela, odbiće unapred 6000 šekela za kamate, što znači da novac neću ni da vidim. S druge strane, 25 šekela mesečno me neće upropastiti. Naročito u ova inflaciona vremena. Kad čovek malo bolje razmisli, ludi su što uopšte daju zajmove na dvadeset godina! Sam bog zna koliko će novac da vredi za dvadeset godina, nije li tako? To je, međutim, njihov problem. Što se mene tiče, dugoročni zajam se danas najviše isplati." Osećao sam kako mi krv navire u glavu.
- Slušajte, Fajntuh - rekao sam promuklim glasom - a kako bi bilo da mi date zajam na trideset godina?
Bankar se namrštio; ta moja pohlepa bila mu je, očigledno, neprijatna. Na kraju je, međutim, ipak prevladalo poverenje uspostavljeno u početku.
- Kako želite, gospodine ? rekao je i ponovo pogledao u tabelu. - Na taj način mesečna rata se smanjuje na samo 16,50 šekela, što je sitnica...
Kamate na zajam od 6000 šekela na trideset godina popele su se na 9000 šekela, to jest trebalo je banci da platim razliku od 3000 šekela. Izvukao sam novčanik i napisao gospodinu Fajntuhu ček na taj iznos, za šta sam dobio odgovarajuću potvrdu. Zatim sam potpisao tri stotine šezdeset menica na po 16,50 šekela i pripremili smo odgovarajuće formulare za hipoteku na stan, s tim da ih žiranti sutradan potpišu. Dugoročni zajam je prava stvar. Moja je supruga, doduše rekla da bi bilo bolje da sam odmah uzeo zajam na pedeset godina, jer bismo u tom slučaju plaćali samo 10 šekela mesečno.
- To je zaista lukavo - osmehnuo sam se - ali gde da nađem 9000 šekela za unapred uračunate kamate?
- Ah, to je sitnica - rekla je. - Danas nije nimalo teško dobiti dugoročni zajam.
Žene!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]