Frisky_Dingo je napisao:
Apsolutno, sve je bila jedna velika prevara.
Kralj Aleksandar je htio da ima sto vecu drzavu na upravljanje, a hrvati nisu imali izbora, jer da nisu usli u Jugoslaviju danas nebi ni postojali.
Srbi su bili u iluziji da svi narodi prihvataju tu drzavu na isti nacin ali za vecinu ona je bila samo put da zaokruze svoje identitete, i na kraju su svi osim Srbije organizovali referendume za nezavisnost.
Zar onda sve novonastale drzave nakon raspada Jugoslavije nisu napravile veliku uslugu Srbiji?Dobila je drzavu bez referenduma.A mozda je lazni pokusaj ocuvanja Jugoslavije bio skriveni put ka samostalnoj drzavi Srbiji.Srbiji u nekim drugim granicama.Jer kako drugacije da shvatim sve napore Srba da sacuvaju Jugoslaviju i poslije je tako lako odbace?Kazes Jugoslavija je pomogla ostalima da zaokruze svoje identitete.Nadam se da ne mislis da ima nesto lose u tome.
Sta bi bilo da je Crna Gora potrazila svoj put ka nezavisnosti kada i Slo,Hr i BiH?Znam da je tesko pretpostaviti kakav bi scenarij tada bio.Vjerovatno je jedno sa drugim povezano.
skitnica je napisao:
Jugoslavija je napisao:
Nisam procitao valjan odgovor na moja pitanja.Da li je to bila samo jedna velika prevara?
naravno da nisi dobio valjan odgovor jer ti ocekujes neki odredjeni
pa onda uredno usmjeravas u tom pravcu sa pitanjem o prevari
sto se tice imena Jugoslavija, logicno je da Srbija, nakon sto je otpala bilo kakva kombinacija sa drugim drzavama (SR Jugoslavija, inace-nesretan naziv, greska, je podrazumijevala Srbija+CGora, u prelaznoj fazi odvajanja CGore tome shodan naziv -SCG), bude nazvana po onome sto jest, dakle Srbija
pravni nasljednjik se morao odrediti, vjerovatno po principu administrativnog centra Drzave, a to je bio Beograd-Srbija
sto se tice tvog pitanja o
prevari, nesumnjivo ces nam sam moci najbolje na to pitanje odgovoriti
Ocekujem odgovor koji se moze razumjeti,jer poslije svih ovih godina mi nije jasno zasto se raspala Jugoslavija.A znam da su Srbi bili najbrojniji narod u istoj.Sto logicki upucuje da su bili bitan faktor u svemu dobrom i losem.
Da znam odgovor,pitanje ne bih ni postavljao.Samo sam htio podijeliti misljenje sa ostalima.