Evo da probam da odgovorim....
Ajde da kazemo da je prostor(zakrivljen) neka bude jedan beskonacno veliki krug
....ako ga posmatras "odozgo" Videces pravu (duz) bas kao onu sto su nas ucili u skolama (i jedina stvar koju vecina ljudi moze da shvati kao nesto sto je beskonacno).Sada zamisli da si na toj duzi ( stavio nulu po sredini) bas kao sto profesor crta na tabli.i to je sve lepo dok se posle ucrtanih brojeva na njoh ne vratis u predhodnu poziciju i ne pogledas krug za koji si sve vreme " mislio " da je prava ( dokle god je nacrtana na tabli ipak je duz) a sta predstavlja to je drugo.Onda pocinjes da shvatas da i nula ima svog para. 0 -00 .Negde preko puta
Sigurno ti je poznat simbol za beskonacno ja volim da ga zovem dupla nula.A onda postavis sebi pitanje kolika je duzina izmedju beskonacnosti ?:)Da to nije mozda neka precica koju mi danas ucimo da je broj Pi=3.1? (znak pitanja ne stoji slucajno).Ili ti precnik kruga.
Zasto su se neki filozofi bavili geometrijom:)Zasto je Arhimed rekao ne dirajte moje krugove.Zasto se pitagora bavio uglovima,brojevima,"Ko ne poznaje geometriju neka ne ulazi"itdKao da su svi oni trazili polovinu necega..Precicu do beskonacnosti, univerzalnu meru svih stvari
A sto se tice vremena postavicu jedno pitanje?Da li stvarno mislite da je Ajnstajn mogao da resi jednacinu V=s/t.a da su mu pri tome nepoznate dve stavke
?A da nije mozda V= 3.? / 3.? ...vraticu se na ovo
A sada da se vratimo ljudima i njihovim mernim jedinicama bez kojih bi svi bili izgubljeni u prostoru i "vremenu"....Da bi mogli da se snalazimo u ovom svetu morali smo da "izmislimo " neke jedicice mere.I to je sve lepo.Medjutim problem je vreme.Tesko je shvatiti da vreme nije nista drugo nego kretanje.Ti mozes da kazes "krecem za 5 minuta" ali takodje mozes da kazes krecem "kada popusim cigaretu"(kada zar cigarete predje put od pocetka do kraja ).Ili doci su sutra (odnosno kada se zemlja OKRENE oko svoje ose:)Pa sta je onda sat.Nista drugo nego KRUG podeljen na 24 dela.Ili( 4 * 6).(za detelje oko navodjenja nekih stvari tipa 4*6 posaljite privatnu poruku ili novu temu geometrija da nebi ovde pisao referat
)Znaci imamo prostor i imamo vreme koje je takodje prostor.
Pa kada nas neko pita koliko je to daleko.Micemo reci u jedinici prostora.Ali kada nas neko pita za koje vreme cemo tamo doci.Ti mozes da ga pitas "zavisi na koliko delova zelis da iseckam krug pa da ti odgovorim"Ako kaze zelim u satima.Ti ces duz u kilometrima podeliti sa duzinom vremena
.Ako je tako vratimo se onda na jednacinu v=s/t.Ako kazemo da je put univerzalan i da mora ici 3.1? necega.A cega ?Zavisi u kojoj jedini zelis da znas.Npr. razdaljina od zemlje do meseca bi bila.31? 000 km.3.1? * 1000.Medjutim razdaljina je 388 500 odprilike.Pa to je zato sto nama ljudima treba i vreme dok stignemo "cak" tamo.24 (sata -dela kruga) * 3,1? (universal)= 75,12 * 1000 km = 75 120 + 31? 000 = 388 120.Odprilike tako nekako
Da li ste se ikada zapitali zasto je ubrzanje gravitaciono bas g=9.81 m/s2 3.1? * 3.1? = 9,8056353 ?!Brzina svetlosti 299 678 343.Najnovija istrazivanja opa 312 000 km/sek.itd itd...
Ovo sto sam ovde navodio je samo jedan deo necega sto uzimamo zdravo za gotovo.Che negde na forumu si rekao da sumljas sve ja sam ti rekao da smo slicni
Ako nekoga interesuje filozofska strana prirodnih nauka.Neka mi se javi imam toliko nebuluza kojih sam uocio da je to strasno.A da sada ne spominjem masone i njihovo slovo "G" Geomtrija ,sestar i uglomer.Arhitkta svih svetova.Pitagorina teorema na papirima.32 stepen(stepen je ugaona jedinica) je najveci zvanicni stupanj i sve sto ima veze sa geometrijom i brojem 13 i piramide i oko i trla lala.
A sto se tice mesta za pricu o religiji...to bar nije tesko pronaci...