Citiraj:
Оооооо... ђе си ти, Нитро, нема те 100 година на форуму. Обавезе?
Totalno obaveze. Novi posao, nove odgovornosti, manjak slobodnog vremena, period adaptacije... Bla bla bla, da ne kenjam previše. Inače tu sam ja uglavnom pročitam sve što pišete, samo ne mogu nači vremena da napišem neki kvalitetan post...
Citiraj:
Као и често прије, углавном се слажем са твојим писанијем. Нешто друго ми је привукло пажњу у овом твом "роману". А то је да је Ади већ играч (дакле, не само потенцијал), а Ћосић још неоформљен и неискусан, како ти кажеш. А пази, Ли Ади је из факин Гане и само је две године старији од Ћосића. А Ћосић је опет као највећи таленат на тој позицији од Видића и Звездино дете. Што само говори о Звездиној омладинској школи.
Какве су твоје информације око рада омладинске школе? Дакле, ово како су Руси дошли.
Роби је Мијаиловића прикључио првом тиму и он игра сасвим слодно за 17-огодишњака. Људи у Београду хвале овог младог голмана Вилсона Цаковића, као велики потенцијал и ускоро ће и он у први тим.
Има ли још нешто вриједно пажње, од ових у Сопоту и у омладинском погону? Има ли промјена у раду омладинског погона?
Što se tiče omladinske škole, bojim se da se tu jedino može pouzdati u Robija i njegov njuh i ogromno iskustvo, da namiriše igrača i odmah ga uzme pod svoje, jer se od omladinske škole, kako se meni čini, Zvezda još dugo neće 'ljeba najesti. Direktor je i dalje Ratko, a glavni i odgovorni Toma Milićević. E sad, njegova zadnja, vrijedna pomena generacija, jeste ona 1984., koja opet sve svoje može da duguje tadašnjem treneru prvog tima, Zoranu Filipoviću, koji se nije libio da gomilu 18-godišnjaka baci u vatru i da im glavne uloge u timu. Zvezda je tu sezonu, završila sa zaostatkom od mislim, 18 bodova za Partizanom, ali je dobila Bastu, Jankovića, Milovanovića (vjerovali ili ne, on je tada najavljivao raskošan potencijal) i ostale iz te generacije. Problem škole, generalno, nisu talentovani igrači, jer je Srbija nepresušan izvor istih, već opet marifetluci oko igrača koji su još u pelenama, te neznanje stručnog kadra, koji sa tim klincima radi. Već godinama, iz te škole nije izašao igrač koji bi podsjećao na Robija ili Piksija, odnosno igrač, koji bi bio kreator igre, plej sa tehnikom, pasom i urođenom kreativnošću, usmjerenom u pravom smjeru. Uglavnom se fabrikuju neki krilni igrači, centralni krljatori, bekovi i štoperi... Njima je u suštini najlakše da odskoče u mlađim kategorijama, jer nije teško primjetiti da bek ili krilo sa lakoćom preslaguje protivnike uz svoju aut liniju, a da štoper dominira u odnosu na vršnjake, jer u tom uzrastu, ako je iole fizički jači i napredniji, on je vidno dominantan. Upravo to je ono što predstavlja veliki problem, uz činjenicu da mlade pod svoje grabe menadžeri, čim se malo pokažu. Pomenuti Toma Milićević, jednostavno je stari izanđali kadar Bata Đorine škole, koji ne može da raspozna pravog talenta, ni da mu ga guraju ispred nosa, a takav je i dalje glavnokomandujući u struci, kada je riječ o omladinskoj školi. Tu se ulaganjem Rusa, neće puno promijeniti, a ni koliko će i kako biti uloženo, mislim da nikom u stvari nije poznato.
S obzirom da i dalje lično smatram, da je sadašnja uprava, grupa neznalica i petljaroša, koji rade posao kojem nisu dorasli (bez obzira što smatram da bar Lukić, nema loše namjere), koja usput i dalje ništa ne radi transparentno, otud nemam pojma, šta je sa ulaganjima u omladince.
Dakle, Caković jeste talenat i vrlo je moguće da dobije priliku, jer će Prosinečki, sa svojim stručnim štabom, brzo uvjeriti manjkavosti Stamenkovića, koji je dobar golman, ali sa njim nije adekvatno rađeno na vrijeme, da se otklone nedostaci tipa, bespotrebnih izletanja, manjka elementarne tehnike i još ponečega. Od ostalih, valjda Đorđe Đurić vrijedi nešto, ali oko njega je zapelo zbog stipendijskog ugovora i problema sa istim, zbog čega je on trenutno u nekom nedefinisanom statusu i što je još gore, dečko želi da ide. Šteta, jer je on upravo štoper i bolje bi bilo da je forsiran umjesto Ćosića. Nemam ništa protiv tog dečka, ali on više nije igrač Zvezde i glupo je sad da se CSKA čine usluge u vidu kaljenja igrača, koga su oni uzeli upravo od Zvezde...
Dalje, mislim da su Andrej Mrkela i Milan Pršo isto olako izgubljeni, kao i Jevrem Kosnić. On je bio najbolji igrač u mlađim uzrastima, čak je proglašavan za najboljeg igrača na nekoliko međunarodnih turnira, a onda je otprašio za Italiju. Da li u Inter ili Palermo, nisam siguran... Dakle sve što vrijedi brzo nestaje iz kluba, što će reći da omladinska škola i dalje jako loše stoji, pogotovo na organizacionom planu...
Dakle shoole, što se tiče omladinske škole, mislim da je situacija upravo onakva kakvom sam je opisao, a to je da nam ostaje nada da će Robi sam da više pažnje posveti tome i da on insistira na igračima, koje smatra adekvatnim potencijalom, da ih ugura u prvi tim i što prije, on lično počne da radi sa njima, jer pomenuti "kadar", mlade igrače može samo da upropasti...
Citiraj:
Ovo je najpozitivniji Nitrov komentar od kad sam ja na forumu
Šta da ti kažem skeva... Stvari su dovoljno loše i bez mojih konstatacija, pa nije loše da se povremeno ugura ponešto optimizma