banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Nov 2024, 00:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 16:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Kakvi likovi... Očekivali su da novine otkupe knjigu :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
J. K. Rouling svakako ima nevjerovatan pripovjedacki dar i veliku moc imaginacije. Hari Poter je knjiga koja u sebi sadrzi mnogo vise od onoga sto se da primjetiti na prvom citanju...
Citav magijski ritual u koji je smjesten put individuacije mladjanog Harija na zanimljiv nacin predstavlja borbu sa samim sobom... Svijet magije i alhemije koji se pojavljuje u ovim romanima predstavlja arhetipsko promisljanje o covjekovom putu samospoznaje...
U srediste price stavljena je vjecna borba izmedju dobra i zla pracena odrastanjem Harija Potera i ostalih protagonista, koji se suocavaju sa tamnim stranama svoje prirode, a koje su olicene u Voldemoru, Snejpu, domaru, ali i sa dobrima stranama svoje psihe - Dambldorom, Hagridom, i ostalim "pozitivcima"...
Hari Poter nije samo komercijalni "bum", to je knjiga pisana sa osjecajem, iako se mora priznati da je Roulingova, poslije pocetnih uspjeha, upala u hiper-produkciju i veoma me zanima kako se ona zavrsiti svoj serijal...
"Gospodar prstenova" je, opet, druga prica, nista losija od Potera, ali svakako dosadnija za citanje... Tolkin je imao vecu mastu i fantaziju od J. K. R. ali je, barem se meni tako cinilo dok sam citao knjigu, veoma dosadan na pojedinim dijelovima teksta...
Ipak, njegov umjetnicki kvalitet se ne moze osporiti. I kod njega je mnostvo simbola - od prstena, koji predstavlja samanski simbol apsolutne moci i spozneje, pa do mitoloskih bica, bogova i bozjih glasnika, demona i dobrog i loseg demijurga, te snaznih psiholoskih preobrazaja.
LOTR je zaista kvalitetna knjiga, ali mislim da ga ne treba toliko uzdizati u nebesa, pogotovo zato sto se o njemu nikakva prica, kao knjizi, nije vodila dok nije snimljen film... Pogotovo ga ne treba uzdizati toliko u nebesa, ako cemo LOTR davati pohvale tako sto cemo na Poterovu adresu upucivati samo pamflete i negativne kritike...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2005, 11:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo, nedavno sam ponovo iscitavao neke dijelove "Hari Potera" (prva tri dijela) i dosao sam do nekih novih "saznanja i ideja".
Naime, odavno tvrdim da knjige o Hari Poteru bas i nisu, u jednoj drugoj, poeticko-misticnoj dimenziji, knjige za djecu. Sada bih to mogao i potkrijepiti nekim "argumentima".
Alhemisjki obrazac samospoznaje i samoaktualizacije zapocet je jos u prvom dijelu, gdje snazan simbol unutrasnjeg psihickog i moralnog razvoja predstavlja - kamen mudrosti. Naravno, s druge strane, taj isti kamen mudrosti posluzice tamnoj strani Hari Potera (jer sta je Voldemor nego Poterova "sjenka", njegova licna tamna priroda?) da se, kao i dobra strana, razvija i napreduje. Kamen mudrosti, kao simbol ili je bolje reci kao arhetip "vjecnog zivota" most je koji isprva spaja Potera i Voldemora. Kasnije ce to uciniti jednorog i Piter Petigru.
Jos jedna genijalna dosjetka gospodje Rouling - to je ogledalo zelja. Ali, ogledalo o kojem ona pise, iako materijalizovano, ne nalazi se spolja. Ono je iznutra i vodic je kao unutrasnjem izvoru vjere. Sjetite se Dambldorovoh rijeci - ko je samo mogao da dobije kamen mudrosti. Nacin na koji se budi vjera kod Hari Potera, vjera u dobro, pravi je put ka homo religiosusu.
Velicina simboike koja se nalazi u ovim romanima ogleda se i u pojavljivanju jednoroga, koji je iskonski simbol za cistu dusu. Bas ono sto je Hari Poter u tim trenucima bio. Kod njega se jos nije rodila mrznja ili bijes prema Voldemoru. Ali, lord Voldemor, kao negativna slika Hari Potera, se mora napajati tom njegovom cistotom da bi mogao opstati u svojoj mrznji.
I Piter Petigru spaja Potera i Voldemora na jedan neobican nacin. Spasavajuci zivot Petigruu Hari Poter time uvecava svoju dobru, ali istovremeno smanjuje Voldemorovu losu i jedinu stranu. Jer mrznja nikada ne moze da razumije ljubav, iako se medjusobno uvijek preplicu.
Ogledalo zelja me podsjeca na jos jednu scenu - na Fausta preg ogledalom, gdje on (Faust) dozivljava unutrasnje duhovno prosvjetljenje. Poter nije dozivio to i takvo prosvjetljenje (bar ne u tolikoj mjeri) ali je vidio svoju dusu.
Mitolosko jezgro price sadrzano je u, vjerovali ili ne - kvidicu! Ovaj sport predstavlja mitolosku (ali i savremenu) zelju covjeka za letom. Dakle - pteropsihologija - san o letenjeu. Samo, posto je rijec o bajcki, ovdje san postaje java. poput mitskog letaca Ikara i Poter ce se vinuti u potragu za Skrivalicom, koja je, opet - simbol. Simbol za njegov zivot i istinu o njemu samom. Bas ono sto je i srz svih dosadasnjih knjiga o Hari Poteru - potraga za sopstvom.
Moram jos nesto istaknuti - cin kojom se brani protiv dementora glasi, ako se dobro sjecam - Expecto patronum. Ili, kada to prevedemo - ocekuj zastitinika. Patronum predstavlja sveca zastitinika. Poterova mogucnost da proizvede takvu odbrambenu cin samo je plod njegove duboke vjere i nastojanja da pomogne sebi samom u tamnom vremenu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2005, 14:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Interesantan analiza knjige. Daljac, da li si procitao zadnji dio? Misljenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 08:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam jos. U B. Luci je ima, ali mi se bas i ne izdvaja 35KM za "Polukrvnog princa". Nadam se da ce mi neko prebaciti novog Potera i da ce ga procitati. Onda cu ti moci reci sta mislim o tome.
Iskreno, od ovog dijela ocekujem puno, jer mi je i prethodni ponudio mnogo toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 14:52 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Slazem se sa Dove da je super analiza...

btw, ja sam sa "Polukrvnim princom" na 350. strani (Dove, jesam spor :oops: ), naravno na engleskom citam... Zbavio/posudio sam ja i HP6 na srpskom, ali cu i dalje nastaviti citati na eng. (vidim na srpskom, sta ne skontam na engleskom :D ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 17:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Bas si spor FLASH :D , ja vec i zaboravila sta je sve bilo :). Mada, meni je ovaj zadnji dio najlosiji (neke stavri su se tako 'jednostavno' odigrale da ti je krivo sto je tako, mogla je to malo bolje opisati i 'zapetljati' a nije. Ne znam zasto).

FLASH prebaci knjigu Daljcu na srpskom a ti pozuri sa citanjem na Eng pa bacite komentare :D .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 21:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Bas danas slijedeci neki link sa Nauke/Uticaj religije na drustvo/ nadjem clanak u tom Journalu (Journal of Religion and Society, http://moses.creighton.edu/JRS/2005/2005-5.html ), koji slicno 'razmislja' bas oko LTR i HP. Ne znam Daljac da li ces moci access ovaj zurnal, ako si zainteresovan mogu da ti posaljem dijelove na PP.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2005, 08:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dove, otvorio sam sajt i snimio sam sebi taj tekst. Hvala ti. Procitacu ga cim budem imao vremena. Vjerovatno jos danas.

Dove je napisao:
FLASH prebaci knjigu Daljcu na srpskom...

Jel cujes?!? Izvrsi... :lol: :lol: :lol:

P.S. Da budem iskren - kako je gospodja Rouling najavila 7 dijelova knjiga o Hari Poteru, ocekujem da bi u ovoj Dambldor trebao da umre. Nadam se da cu biti u pravu, jer tek onda borba izmedju Harija i Voldemora ce dobiti na tezini. I smislu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2005, 08:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dove je napisao:
Mada, meni je ovaj zadnji dio najlosiji (neke stavri su se tako 'jednostavno' odigrale da ti je krivo sto je tako, mogla je to malo bolje opisati i 'zapetljati' a nije. Ne znam zasto).

Meni je to donekle i jasno, a i, poslije "Vatrenog pehara" (kojeg trenutno citam. To mi je 2. put) sam znao da ce sljedeci dio biti takvog kvaliteta i kvantiteta.
Pored osnovne price, koja se vrti oko okulmencije, autor je morao da nastavi tkanje bajke koja ne smije izgubiti niti jedan dio na svojoj imaginaciji. Moglo bi se reci da je upala u hiperprodukciju unutar samog pisanja.
Pa ipak, "Red feniksa" je sasvim solidna knjiga. Unutar svojih 700 strana "rekla" je mnogo toga. Religijska i psiholoska potka na kojoj je izgradjen najzanimljiviji dio ove knjige je, kako rekoh - okulmencija, tj. vjestina koja sprecava prodor mracnih sila u nas um i nasu psihu. Ono sto me odusevljava je postavka ove vjestine - tek kada otvoris svoj um potpuno, kada spoznas sebe, svoje sposobnosti, prednosti i mane - tek tada ces biti u stanju da se odpres svakoj negativnoj i losoj sili koja bi zeljela da utice na tebe.
Ono stakleno prorocanstvo je siblom Harijevog i Voldemorovog zivota i obojica ga zele iz potpuno istog razloga - Hari da bi shvatio sebe, svoj zivot i usdbinu, a Voldemor da bi, takodje, shvatio Harijev zivot i sudbinu. Jer, tek kada shvati Harijev zivot Voldemor ce moci da shvati i spozna sebe. Moci ce da shvati sta je to sto ga je onemogucilo da ubije Potera. Shvatice sta to njemu nedostaje da bi bio najveci carobnjak svih vremena. I shvatice sta mora da ucini da se vise ne bi plasio Dambldora.
U takav kontekst price lijepo je upakovan i, moze se slobodno reci, anticki oblik zrtvovanja - kada Sirijus zalaze svoj zivot za Harijev. Dakle, pored onog prvobitnog, u kojem je Harijeva majka dala svoj zivot da bi spasila sina, mi imamo jos jedno slicno zrtvovanje - Sirijus umire spasavajuci Harija. Zato ce, mislim, i Dambldor morati umrijeti.
Ono sto me je iznenadilo vise od svega je kritika vlasti i crkve koja se proteze kroz roman, a koja se ocituje u samom Ministarstvu magije i njenom odlicnom predstavniku - Velikom inkvizitoru Dolores Ambridz. (mislim da se tako zove.) Jednodimenzionalnost i zatupljenost su glavne karakteristike lazne moci i vlasti i Roulingova to vrlo dobro primjecuje i slika u romanu.
Knjiga je zaista slojevita. Ovo je samo nekoliko stvari koje mi padaju na pamet.
Ima tu jos mnogo, mnogo toga...
A sada bih molio nekoga da bi da 6. dio da ga procitam!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :cry: :cry: :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2005, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Knjizevni (a u to se ukljucuje - psiholoski, religiozni, mitoliski, magijski, simbolicki) prikaz jedne od najboljih (a ako ne najboljih onda zasigurno najcitanijih i najprodavanijih) bajki svih vremena - sest dijelova o dogodovstinama carobnjaka Hari Potera i njegovih drugova - za pocetak bi se morao pozabaviti istorijskim korijenima bajke, o kojima je ponajbolje pisao ruski istoricar i tumac bajki Vladimir Prop.
Ipak, pretpostavljajuci da mnogi znaju sta bajka oznacava i koje su joj glavne karakteristike - fantasticnost dogadjaja, izmisljeni likovi, nevjerovatne situacije - ne bih zelio da se mnogo zadrzavam na ovom aspektu tumacenja ovih (ili, bolje receno - ovog!) djela.
Da bih opravdao sam zanr bajke pod koju se svodi stivo o Hari Poteru, moramo istaci sta je to sto ovo stivo cini bajkovitim, a ne, recimo, naucno-fantasticnim.
Prije svega - tu je prica koja se nikada i nikako ne moze vezati za moguci ljudski zivot. Tlo na kojem nastaje prica o Hari Poteru je krajnje fiktivno i izmisljeno, cisti plod maste autora. Kao sto su i Nedodjija i Zemlja koja se nalazi s one strane Zecije Rupe.
Dalje - tu su u izmisljeni likovi, koji spadaju u domen onoga sto se moze podvesti pod "magijski i religiozni aspekt knjizevnog djela", ali mi cemo te, ili bar neke od tih, licnosti nabrojati. Tu je, prije svih Lord Voldemor. On, posmatrano samo sa bajkovite strane price ne moze da postoji u onom obliku u kojem egzistira unutar djela, kao ni bilo koji drugi carobnjak u svijetu magije kojeg je stvorila Dzoan K. Rouling.
Ipak, Lord Voldemor je s jednog drugog stanovista (a reci cemo i kojeg) izuzetno postojan i svacim opravdan, a samim tim, i izuzetno moguc i stvaran knjizevni lik. Da ne kazemo - junak.
Tu je i cijela grupa Hogvortskih nastavnika, koji su predvodjeni Dambldorom - "starcem od hiljadu ljeta", u kojeg je sintetizovana sva mudrost i zivotno iskustvo koje se proteze u samom djelu. Za njim ne zaostaju ni Minevra Mek Gonagal, ali ni mrzovoljni Severus Snejp. Tek negdje s kraja, iako to ne znaci da su manje vazni - pojavljuju se Sirijus Blek i Remus Lupin. A zajedno s njima, ruku pod ruku, samo s druge strane ide i Lucijus Melfoj.
Sami dogadjaji koji se desavaju izmedju korica predstavljaju srz onoga sto je nama poznato kao bajka. Slojevi fantasticnih desavanja koja se nikako ne mogu pripisati realnom i objektivnom svijetu ljudi, najvece je bogatstvo i najbolji i najvalidniji dokaz tvrdnji da je Hari Poter - bajka. Sada bi trebali da se vratimo na pocetak ovog izlaganja i da razmotrimo pet aspekata sa kojih je moguce posmatrati ovo djelo. Naravno, svakom ce se otkrivati nova znacenja i novi aspekti, tako da bi bilo dobro da svako napise ponesto od onoga sto je zapazio u ovim knjigama.

1) Religiozni aspekt djela
Iako je medju gore nabrojanim aspektima psiholoski prvi, valjalo bi nam krenuti od ovoga sloja tumacenja. Zasto? Zato sto ce nam on dati kljuc za tumacenje ostalih znacenja.
Hriscanska legenda ili, meni je draze reci - istina - o vjecnoj borbi dobra i zla, o sukobu morala, istina i lazi, prijateljstva i neprijateljstva - duboko je utkana u pricu o Hari Poteru. Ali, ne samo u njegovoj ideologiji koja se zasniva na tome da Hari Poter, kao predstavnik dobra, obavezno mora pobijediti predstavnika zla - Lord Voldemora.
Kada pricamo ili pisemo o Hari Poteru moramo govoriti i o stepenima njegovih iskusenja - svih onih moralnih, emocionalnih, psiholoskih i inih zagonetki koje se po(d)stavljaju ispred njega.
NJegova iskusenja pocinju vec u prvim danim njegovog djetinjstva. Zivot sa onima koji nas ne podnose i koje mi ne podnosimo - da li za nekoga ko ima svega sest ili sedam godina mozemo osuditi na vecu kaznu? Zbog titanskih grijehova, prema gnosticarima, ispastamo svi, tako se zivot kod Darslijevih sasvim sigurno moze podvesti pod - kaznu. Medjutim, treba da se pitamo - sta je to Hari Poter zgrijesio da bude osudjen na ovakvo mucenje? (Ne treba se cuditi ovakvom izrazu, jer, posmatrano iz Poterove vizure, zivot kod njegovih rodjaka je zaista - mucenje.) Medjutim, ne treba zaboraviti da je to stav i glediste jednog sestogodisnjaka i da i mi na "te stvari" moramo gledati tako. Iza tih dogadjanja, krije se jedna drugacija istina. Istina koju ce vremenom i sam Dambldor otkriti Hariju - porodica Darslijevih je stit za Harija. Oni su tu da onemoguce Voldemora da dodje do njih.
Hari to, naravno, u tim godinama ne moze da shvati. Ali, on ce ipak iskusenje zivota sa Darslijevima sasvim normalno prebroditi. Osim u nekoliko navrata.
Drugo iskusenje tice se Poterovog postovanja pravila. I on je tu, kao svaki normalan covjek - omanuo.
Trecen iskusenje tice se njegovog bijesa i gnjeva kada spozna neke stvari - da je Voldmor ubio njegove roditelje ili da je, na prvi pogled, Sirijus Blek izdao iste.

To su iskusenja na nekom globalnom planu. Ipak, mozda i najvece iskusenje se javlja u "Redu feniksa", kada Hari gotovo i gubi svoju licnost, u trenutku kada odluci da ubije Voldemora. Ipak, njegov drugi stit - Dambldor ce to sprijeciti. Medjutim, opravdavali mi ili ne sve te postupke, uvijek moramo imati u vidu situaciju u kojima se Poter nalazio i zapitati se:"Da li bih i ja ucinio to isto?"
Religioznost se ogleda i u poimanju jedinstva duse i tijela. Potera i Voldemora. Jer, u naslovu svake knjige ce stajati:"Hari Poter i...", jer ce autor tako uvijek stavljati do znanja da su Poter i Voldemor jedno bice. I Kamen mudrosti, i odaja tajni, i zatvorenik Askabana, i vatreni pehar - sve su to stvari koje simbolicki predstavljaju Voldemora, jer je Poter preko njih bio povezan s njim. Time je jasno naglaseno koliko su oni jedno nedjeljivo jedinstvo, zavisno jedno od drugog. Pa nije zaludu Poter predtsvaljen kao skroz materijalan, dok Voldemor uglavnom dobija oblicje nekog duha ili prikaze.
Napustimo sada za trenutak Potera i okrenimo se Lordu Voldemoru. On je, poput nekada Satanaila, okrenuo ledja svom zastitniku i odstupio od njega. I on je (Voldemor) promijenio svoje ime. I on je povukao nebrojeno mnogo pristalica za sobom. I njegov cilj je da gospodari svijetom. I on je propao prvi put. I on ce propasti drugi put. I da ne zaboravimo - i on je pao zboh oholosti.
Reminiscencija na neke standardne religije je mnogo. Jedinstvo duse i tijela se moze (i mora!) podvesti pod jin i jang. Zrtvovanja i ljubav koja se stalno nesebicno pruza jednaka je onoj Hristovoj ljubavi koja se pruzala za sve ljubavi. Ali, ne zaboravimo - Poterovo je tek da dodje u te visine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2005, 15:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

U ovoj zadnjoj knjizi ces saznati mnogo toga o Voldemorovom zivotu i vidjeti mnogo slicnosti sa Harijevim zivotom. U magazinu Nature je objavljen clanak kako uciti genetiku djeci u osnovnim skolama uzimajuci licnosti iz HP. Zanimljiv pristup.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2005, 16:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo malo i nauke: http://www.nature.com/nature/journal/v4 ... 6776a.html

We are bombarded with news of genetic discoveries on an almost daily basis, but people without a formal knowledge of heredity and genetics can have difficulty in deciphering and applying this information. Education and debate across all ages would undoubtedly help, but how can we teach children these concepts?

We believe that successful lessons for younger children can be achieved using analogies of direct interest and relevance. Most children are familiar with J. K. Rowling's stories about the young wizard Harry Potter (whose latest exploit, Harry Potter and the Half-Blood Prince, was published by Bloomsbury in July). They are set in a world like our own, but populated by a minority of people with supernatural powers (wizards and witches) and a majority of people without (muggles).

Wizards or witches can be of any race, and may be the offspring of a wizard and a witch, the offspring of two muggles ('muggle-born'), or of mixed ancestry ('half-blood').

This suggests that wizarding ability is inherited in a mendelian fashion, with the wizard allele (W) being recessive to the muggle allele (M). According to this hypothesis, all wizards and witches therefore have two copies of the wizard allele (WW). Harry's friends Ron Weasley and Neville Longbottom and his arch-enemy Draco Malfoy are 'pure-blood' wizards: WW with WW ancestors for generations back. Harry's friend Hermione is a powerful muggle-born witch (WW with WM parents). Their classmate Seamus is a half-blood wizard, the son of a witch and a muggle (WW with one WW and one WM parent). Harry (WW with WW parents) is not considered a pure-blood, as his mother was muggle-born.

There may even be examples of incomplete penetrance (Neville has poor wizarding skills) and possible mutations or questionable paternity: Filch, the caretaker, is a 'squib', someone born into a wizarding family but with no wizarding powers of their own.

We believe that, with the use of these examples, the concepts of mendelian genetics can be introduced to children as young as five, and then built on by gradually introducing specific terms such as 'gene' and 'allele', and relating these to chromosomes and DNA. At every stage, the children's familiarity with the Harry Potter characters can be used as a hook to engage them in discussing concepts of heredity and genetics.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 22:03 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Samo da kazem sta pise na imdb-u za sesti dio filma, odnosno knjige:
As Harry Potter begins his 6th year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, he discovers a old book marked mysteriously "The Half-Blood Prince" and begins to learn more about Lord Voldermort's dark past.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2005, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eto, procitaj i ja taj famozni 6. dio i za sada cu, jer nemam vise vremena, nabaciti samo nekoliko komentara.
U jednom dijelu knjiga je ispunila moj "horizont" ocekivanja, tako da su mi poneke stranice i poneka poglavlja bila dosadna i cinilo mi se da su pisana usiljeno, ne bi li knjiga (samo) imala sto vise strana. Ono sto je ta knjiga trebala da kaze i da nam predtsvai moglo je stati na mnogo manje kvalitetnih stranica.

Pored stvari koje su nastavile da me iznenadjuju svojom simbolikom- tu, prije svega mislim, na preobrazaje pojednih likova, ali i na samu simboliku Polukrvnog Princa - u ovoj knjizi ima dosta onoga sto progovara jezikom magije i nekih posebnih rituala. Zelja za dokazivanjem sebe kao vjestog naratora je ovaj put izostala ili je shvacena kao da vec postoji.

Ono sto me je obradovalo su - iznenadjujuci obrti, koji idu u prilog cinjenici da pisac nije podlegao sablonu pri pisanju jedne bajke, ali i da je ova knjiga sada vec sve samo ne djecija i iskljucivo djecija.

Cim uhvatim malo vise vremena napisacu jos neka svoja zapazanje (koliko sutra), a koja ce se ticati Dambldora, Voldemora, Horkruksa, Fokesa i Drake Melfoja, kao najvaznijih pokretaca za samospoznajni razvoj naseg druga Harija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2005, 19:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
tako da su mi poneke stranice i poneka poglavlja bila dosadna i cinilo mi se da su pisana usiljeno, ne bi li knjiga (samo) imala sto vise strana. Ono sto je ta knjiga trebala da kaze i da nam predtsvai moglo je stati na mnogo manje kvalitetnih stranica.

I ja sam imala taj osjecaj, malo na dugo i nasiroko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Nov 2005, 21:11 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Dove je napisao:
Daljac je napisao:
tako da su mi poneke stranice i poneka poglavlja bila dosadna i cinilo mi se da su pisana usiljeno, ne bi li knjiga (samo) imala sto vise strana. Ono sto je ta knjiga trebala da kaze i da nam predtsvai moglo je stati na mnogo manje kvalitetnih stranica.
I ja sam imala taj osjecaj, malo na dugo i nasiroko.

Hm... podsjetite me, sta je to bilo? I ja sam negdje jedva cekao da zavrsim glavu (ali to je npr. kada mi se spavalo :) ), ali sada se ne mogu sjetiti bas dosadnih dijelova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Nov 2005, 09:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E, jeb' ga sada, nisam podvlacio, ali pokusacu se sjetiti...
To su, prije svega dijelovi, u kojima se ne dogadja nista osim sto se vjezba kvidic, ide se na predavanja i ponavljaju se neke price koje su se vec ponovile u nekih od prethodnih knjiga...
No dobro, ne moze sve bas da bude savrseno...

E, sada...
Ideja o Horkruksima, kao dio religijskog aspekta knjige, je svakako najzanimljivija o ovom dijelu. Ubistvo drugog bica, koje je zabranjeno svim visim (bozanskim) i nizim (ljudskim) zakonima, smatra se najgorim zlocinom - ako se prica o ljudskoj dusi. Jer, tim cinom se oduzima dusa koja je trebala da zivi i koja nije smjela biti "odstranjena" s ovog svijeta. Voldmorov nacin dijeljenja duse je, gledano u aspektu zla - savrsen. On se odlikuje u isto tako savrsenom broju punoce - sedmici, koji ce, naravno, progovoriti o gotovo bozansskoj prirodi Lorda Voldemora.

I zaista ce biti tako. Jer, Tom Ridl ce, kako se kaze, otici dalje od bilo kojeg smrtnika, a samim tim ce zakoraciti u sfere bozanskog, ne zato sto on tamo pripada (mada se i o tome moze razgovarati posmatramo li sve na jednom visem nivou zla), vec zato sto on u to vjeruje. Tako je isto i Hari Poter postao njegov najveci neprijatelj, po vec utvrdjenim sablonima koje posjeduje ovakvo knjizevno djelo.

Taj princip zla s jedne strane i princip dobra koji se ogleda, ne u licnosti Hari Potera, vec u liku i djelu Albusa Dambldora s druge strane - tvore savrsenu cjelinu. U tu cjelinu, koju je mozda najbolje prikazati kao jin i jang (gdje bi recimo Voldemor bio crni, a Dambldor bijeli krug) savrseno lijepo se, kao ona dva mala kruga uklapaju - Snejp i Hari Poter. I jedan i drugi su uvijek na granici izmedju zla i dobra. I kod jednog i kod drugog ta granica se cesto povlaci na njihovu, od rodjenja stecenu stranu - Snejp se naginje mracnoj strani (znajuci da time, ipak, pomaze dobru), dok Hari tezi, kroz more iskusenja, da ostane na pravom putu.

Dakle - Horkruksi nisu nista drugo di dijelici izgubljene duse, koja se gubi i nestaje u samom cinu ubistva. Kao sto ce Hari postajati sve jaci svojom sposobnoscu da voli, tako i Voldemor jaca sto je njegova dusa necistija i prljavija.

Dambldor - idejni i duhovni vodja Hari Potera i cijelog serijala i cisti simbol pradrevne mudrosti je mrtav, ubijen. Naravno - zrtvovan za vise ciljeve. I tek kada on umre i kada umre Fokes, koji je, opet, bio simbol samog Dambldora, konacni i odlucujuci preobrazaj Hari Potera moze poceti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Nov 2005, 21:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Тренутно читам 6. део али на енглеском и са рачунара. Зезно сам се кад нисам купио књигу на сајму. Али може проћи. Књига је мени јако добра, најболји делови су они кад Хари и Дамблдор претражују сећања. Али ипак морам прочитати до краја и онда на српском.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]