Da bi se poduzela duža putovanja, pogotovo višednevna, potrebno je odredeno iskustvo i znanje o svemu šta se na putu može pokazati kao potrebno i neophodno da put bude uživanje, a ne mora koja ce ostaviti negativne posljedice na putnika. Pogotovo ako taj put ide rijecnim tokom u kanuu pokretanim vlastitom snagom veslima.
Na startu je nekoliko osnovnih nepoznanice:
- koliko je dug put i kakva je rijecna matica na putu.
- ima li nekakvih vecih prepreka i kojih
- koliko vremena bi put trebao trajati
- koliko trebamo tekucine i hrane na putu
- kakvu zaštitnu opremu za zaštitu od nevremena je najbolje imati
Najcešce do odgovora na ova i druga pitanja dolazimo u razmjeni iskustava sa osobama koje su išle na takve puteve.
Ali meni je sve to bilo nepoznato kada sam se "prihvatio vesla", a nikoga nisam poznavao tko ide više od nekoliko kilometara na rijeci.
Trebali su mi odgovori na osnovne nepoznanice, jer sam se pripremao na duža višednevna putovanja. Jedini nacin da dodem do odgovora je da krenem niz rijeku na duži jednodenevni izlet i sam spoznam šta trebam. I krenuh rijekom Savom relaciju Zagreb - Sisak.
Ponio sam 5 litara vode, nešta hrane i vrlo toploga julskog dana krenuh od slapa kod toplane u Zagrebu na put. Pocetak je u 07.30.sati. Put sam smatrao da nije toliko dug jer cestom "okolo" ima oko 55 km.
Veslajuci prodoh ispod željeznickog mosta, pa nakon nekoliko kilometara i ispod "Domovinskog mosta" koji je tada bio do pola izgraden. Put kao iz bajke.
Potom dodoh i do mosta zagrebacke cestovne obilaznice. Prolaskom ispod njega pocinje "divljina", odnosno više nisam u gradu. Da sam van grada odmah mi to i labudovi signaliziraju. Ali i udoh u zonu gdje se cijela gradska kanalizacija ulijeva u rijeku. Za ovako topla dana i uz nizak vodostaj rijeke obilje vrlo neugodnoga mirisa koji ce me pratiti još preko 40 km.
Nailazim i na prve rijecne brodove i cudim se da su doplovili tako blizo Zagreba . Ostavljeni su i napušteni, ali su ipak brodovi. Prolazim i pored prve skele kojom se vrši prevoz ljudi i vozila sa jedne na drugu stranu rijeke. Put postaje sve ljepši. Još samo da smrad rijeke nije tako intenzivan bilo bi vrlo ugodno. Dan postaje sve topliji..