Vrbas je rijeka koja izvire ispod planine Zec i nakon 250 km dugog toka se ulijeva u rijeku Savu kod Srpca. Površina sliva ove rijeke iznosi oko 5.900 km² i na njenim obalama živi oko 500 hiljada stanovnika. Prije Banje Luke, Vrbas prolazi kroz veličanstven kanjon i brojne klisure, koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirodnih vrijednosti iz 1955. godine.
Najveće pritoke Vrbasa su Pliva, Ugar i Vrbanja. Rijeka protiče kroz opštine Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Mrkonjić Grad, Banja Luka (grad), Laktaši i Srbac. Wikipedia
Ne mogu da vjerujem da nemamo temu o našoj rijeci... Ovdje možemo postavljati i najljepše fotografije našeg Vrbasa
Dobrodošle su i sve priče i opisi doživljaja sa ove rijeke i njenih obala, ali i opasnosti koje vrebaju iz njegovih dubina.
Dobro je pomenuti i sportove koji se održavaju na Vrbasu (imamo temu o raftingu), te manifestacije vezane za ovu rijeku . Kajak, dajak (obožavam turistima isticati razliku između kajaka i dajaka, pa se foliram, kao ja nešto znam, a oni me pažljivo slušaju

)
Evo nekih opštih smjernica:
Gdje se peca na Vrbasu?
Koji je dio najbolji za kupanje?
Koji dio je najbolji za spuštanje?
Sa kojih mostova se skače?
Kojim ribama je
Vrbas stanište?
Postoje li opasna mjesta koja treba izbjegavati?
Ima li na Vrbasu virova?