E bas smo gamad,svi vise po netu, a niko da odgovori kolezi.
Ako mislis na WU (Wirtschaft Universität), pretpostavljam da si zavrsio ekonomiju, tako da imas 2 mogucnosti, pored WU ima jos jedan ekonomski fakultet na glavnom beckom univerzitetu (Haupt Uni) na kome mozes studirati.
Ja nemam veze sa ekonomijom, tako da ti sa te strane ne mogu puno pomoci, osim sto imam jednu prijateljicu koja je zavrsila ekonomiju u BG, ali ona ne studira na WU, vec na tom drugom,;polagala je nekoliko ispita razlike da joj priznaju Bakaleurat (nemam blage veze kako se to pise), da bi mogla nastaviti Master ,iliti magistarski. Na tom faaksu za nas jos uvijek nema skolarine, dok se na WU placa 380€ po semestru. Vise o faksu ti moze reci koleza Flave, pa ga po tom pitanju kontaktiraj, ako vec nisi.
Sto se tice samog zivota - tu ima sta da se prica.
Ne bi bilo lose da vec znas njemacki, koliko god da znas , to ti je plus, pogotovo ako mislis odmah poceti raditi.Ako ne znas - ima mali milion kurseva, semestar kosta oko 400€.
Rad- kao student imas pravo raditi jako malo i zaraditi ne vise od 350€ mjescno, a i to tek kada das prvi ispit na faksu i ako nadjes nekoga ko te hoce prijaviti , ali sam nesto nacuo da i to hoce da ukinu.
Na crno moze se naci nesto, naravno skoro iskljucivo kod nasih ljudi, a iskustva sa njima su razlicita, ja licno nisam imao negativna , ali nisam puno ni radio kod nasih.Mozes da radis na gradjevini,zarada je oko 7 € po satu, samo tu su kontrole najcesce, tako da iako sam imao puno ponuda za to, radio sam samo jedno kratko vrijeme.Kad te uhvati kontrola,moze se cak desiti da te odmah izbace iz zemlje sa zabranom ulaska 5 godina, a najmanje sto ti se moze desiti je da imas problema prilikom produzavanja vize. Druga opcija je ugostiteljstvo, ni tu zarada nije bogzna kakva, a kontrole su ipak rjedje, mada se i tu moze dogovoriti sa gazdom da te prijavi na minimalac , na koji se ne placa porez, ali to se sve teze dobija.Dalje, mozes zimi da cistis snijeg - placa se uglavnom pausalno, zavisi sta vozis, ako si dobar vozac, mozes voziti malu ralicu i placeno je oko 3000€ po sezoni (oktobar - maj) ili auto, pa lopatas - oko 2500€.To je super zarada ako imas srece, pa nema snijega,ali racunaj da te mogu pozvati u bilo koje doba dana(zapravo noci)i da ne mozes ici kuci u tom periodu, jer se nikad ne zna kad ce snijeg padati.
Mogu se dijeliti novine, to je uglavnom ranom zorom , radi se oko 3 sata i placeno je 7-8 po satu,isto tako se dijele razni flayeri...
Mozes raditi i ko security,to je placeno oko 6-7 po satu(moze i vise , ali zavisi sta gdje , kod koga ,za koga i najvaznije - preko koga radis) - uglavnom se dosadjujes, ako nije nas lokal i nema neke frke, a cesto stijs na ulazu i pustas ljude na koncert ili nesto slicno
Zaposliti se u svojoj struci je ,da ne pretjeram, mision imposible, sem ako nisi informaticar , a i arhitekti mogu naci posao u nekom arh. birou - to naravno mislim na vrijeme dok si jos student, stranac.
Sad te silne pare koje zaradis moras nekako i potrositi
Smjestaj - najbolja opcija ako dolazis sam je studentski dom - samo to nisu kao nasi studentski domovi, ali im zato ni cijena nije takva; kad tek dodjes racunaj da ces morati u dvokrevetnu sobu, ako imas ludu srecu u nekom domu mozda uletis i u jednokrevetnu odmah. Cijena - prava sitnica, od 180 pa na vise za dvokrevetnu, 220 na vise za jednokrevetnu.
Stan je ok opcija ako dolazis s nekim, samo cijene su visoke, racunaj bar 10€ po kvadratu i to ako je negdje daleko i staro ioli ako imas ludu srecu.Samo pazi - ovdje nije bilo socijalne gradnje kao kod nas pa da u 40ak kvadrata uguraju i 2 sobe i kuhinju i sl. , ovdje su uglavnom manji stanovi do 40ak kvadrata sa samo jednom prostorijom + kuhinja , a nemoj se iznenaditi da je wc na hodniku, a tus kabina u kuhinji.Ako hoces iole pristojniji stan za 2 osobe racunaj na 300€ po glavi mjesecno.
Hrana - u principu nije skupa, cijene su slicne nasim, sem povrca i voca koje je uglavnom dosta skuplje i trebace ti vremena da se naviknes na neukusan paradajz, papriku i sl. , a i to je lutrija, desi s nekad da naidjes i na nesto ukusno:D .
Imas i bio proizvode koji bi trebalo da budu ukusniji, ali im je zato i cijena kojih 30- 70% visa, pa izvoli.
Internet je u domovima besplatan, u stanu oko 30 € mjesecno, sa tv- om,ali imas razne opcije i preko mobilnih mreza.
Mobilni - nije skup, preplata oko 10€ - ukljuceno do 1000 minuta ili smsova.
Osiguranje - isto nije skupo za studente - 24€, pokriveno uglavnom sve, cak i popravka zubi(ju),(bijele plombe se extra naplacuju) - protetika - bolje radi kuci, ako moras.
Izlasci - sok oko 3, pivo isto tako , kava 2€, ....pa navise. Restorani - ima gi razni - takve su i cijene - moze se fino klopati i za 6-7€, pa sve do .....
I na kraju - isplati li se doci, apsolutno se isplati, mnogi su se i vratili, iz raznih razloga, mnogi pate da se vrate - kao - ovdje se samo radi ,zivot je dole - takvi nisu trebali ni da se micu iz svog sela.
Dodji, pa se sam uvjeri - da je lako, nije, ali se to sve isplati.