banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Jul 2025, 11:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1867 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 94  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Raja iz Beča
PostPoslato: 23 Jun 2010, 17:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
bogme ja svaki drugi dan jedem sladoled :)
a vas ne bi sakupio niko, ni da vas neko casti sladoledom ;)

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2010, 15:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
ima na Mariji sladoleda..pa mozemo na MQ
evo ide subota.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 01:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Dogodine bih trebao zavrsiti fakultet, pa planiram ici na postdipl studij, pa mi je interesantna opcija Bec. Kakva je opcija paralelnog studiranja i rada, i koliko uopste je to moguce, cuo sam da sad strancima je tesko doci do posla (bar slucaj poznanika koji studiraju tamo), koliko je to tacno, jer bih zelio sam da se finansiram. Kakva bi situacija bila za vizu, i da li nakon zavrsetka studija mogu izganjati vizu za ostanak tamo? Koliko je potrebno novca za zivot mjesecno (stan, hrana, ...)?

I da li ima neko na Wirtschaft Universitat, koliko je tesko upasti, tj. da li ima prijemni za postdiplomski?I jedna od bithnijih stvari, mogucnost zaposlenja nakon zavrsetka studija, koliko sam upoznat to je jedan od najcjenjenijih fakulteta tamo sto se ekonomije tice?

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
E bas smo gamad,svi vise po netu, a niko da odgovori kolezi.
Ako mislis na WU (Wirtschaft Universität), pretpostavljam da si zavrsio ekonomiju, tako da imas 2 mogucnosti, pored WU ima jos jedan ekonomski fakultet na glavnom beckom univerzitetu (Haupt Uni) na kome mozes studirati.
Ja nemam veze sa ekonomijom, tako da ti sa te strane ne mogu puno pomoci, osim sto imam jednu prijateljicu koja je zavrsila ekonomiju u BG, ali ona ne studira na WU, vec na tom drugom,;polagala je nekoliko ispita razlike da joj priznaju Bakaleurat (nemam blage veze kako se to pise), da bi mogla nastaviti Master ,iliti magistarski. Na tom faaksu za nas jos uvijek nema skolarine, dok se na WU placa 380€ po semestru. Vise o faksu ti moze reci koleza Flave, pa ga po tom pitanju kontaktiraj, ako vec nisi.
Sto se tice samog zivota - tu ima sta da se prica.
Ne bi bilo lose da vec znas njemacki, koliko god da znas , to ti je plus, pogotovo ako mislis odmah poceti raditi.Ako ne znas - ima mali milion kurseva, semestar kosta oko 400€.
Rad- kao student imas pravo raditi jako malo i zaraditi ne vise od 350€ mjescno, a i to tek kada das prvi ispit na faksu i ako nadjes nekoga ko te hoce prijaviti , ali sam nesto nacuo da i to hoce da ukinu.
Na crno moze se naci nesto, naravno skoro iskljucivo kod nasih ljudi, a iskustva sa njima su razlicita, ja licno nisam imao negativna , ali nisam puno ni radio kod nasih.Mozes da radis na gradjevini,zarada je oko 7 € po satu, samo tu su kontrole najcesce, tako da iako sam imao puno ponuda za to, radio sam samo jedno kratko vrijeme.Kad te uhvati kontrola,moze se cak desiti da te odmah izbace iz zemlje sa zabranom ulaska 5 godina, a najmanje sto ti se moze desiti je da imas problema prilikom produzavanja vize. Druga opcija je ugostiteljstvo, ni tu zarada nije bogzna kakva, a kontrole su ipak rjedje, mada se i tu moze dogovoriti sa gazdom da te prijavi na minimalac , na koji se ne placa porez, ali to se sve teze dobija.Dalje, mozes zimi da cistis snijeg - placa se uglavnom pausalno, zavisi sta vozis, ako si dobar vozac, mozes voziti malu ralicu i placeno je oko 3000€ po sezoni (oktobar - maj) ili auto, pa lopatas - oko 2500€.To je super zarada ako imas srece, pa nema snijega,ali racunaj da te mogu pozvati u bilo koje doba dana(zapravo noci)i da ne mozes ici kuci u tom periodu, jer se nikad ne zna kad ce snijeg padati.
Mogu se dijeliti novine, to je uglavnom ranom zorom , radi se oko 3 sata i placeno je 7-8 po satu,isto tako se dijele razni flayeri...
Mozes raditi i ko security,to je placeno oko 6-7 po satu(moze i vise , ali zavisi sta gdje , kod koga ,za koga i najvaznije - preko koga radis) - uglavnom se dosadjujes, ako nije nas lokal i nema neke frke, a cesto stijs na ulazu i pustas ljude na koncert ili nesto slicno
Zaposliti se u svojoj struci je ,da ne pretjeram, mision imposible, sem ako nisi informaticar , a i arhitekti mogu naci posao u nekom arh. birou - to naravno mislim na vrijeme dok si jos student, stranac.
Sad te silne pare koje zaradis moras nekako i potrositi :D
Smjestaj - najbolja opcija ako dolazis sam je studentski dom - samo to nisu kao nasi studentski domovi, ali im zato ni cijena nije takva; kad tek dodjes racunaj da ces morati u dvokrevetnu sobu, ako imas ludu srecu u nekom domu mozda uletis i u jednokrevetnu odmah. Cijena - prava sitnica, od 180 pa na vise za dvokrevetnu, 220 na vise za jednokrevetnu.
Stan je ok opcija ako dolazis s nekim, samo cijene su visoke, racunaj bar 10€ po kvadratu i to ako je negdje daleko i staro ioli ako imas ludu srecu.Samo pazi - ovdje nije bilo socijalne gradnje kao kod nas pa da u 40ak kvadrata uguraju i 2 sobe i kuhinju i sl. , ovdje su uglavnom manji stanovi do 40ak kvadrata sa samo jednom prostorijom + kuhinja , a nemoj se iznenaditi da je wc na hodniku, a tus kabina u kuhinji.Ako hoces iole pristojniji stan za 2 osobe racunaj na 300€ po glavi mjesecno.
Hrana - u principu nije skupa, cijene su slicne nasim, sem povrca i voca koje je uglavnom dosta skuplje i trebace ti vremena da se naviknes na neukusan paradajz, papriku i sl. , a i to je lutrija, desi s nekad da naidjes i na nesto ukusno:D .
Imas i bio proizvode koji bi trebalo da budu ukusniji, ali im je zato i cijena kojih 30- 70% visa, pa izvoli.
Internet je u domovima besplatan, u stanu oko 30 € mjesecno, sa tv- om,ali imas razne opcije i preko mobilnih mreza.
Mobilni - nije skup, preplata oko 10€ - ukljuceno do 1000 minuta ili smsova.
Osiguranje - isto nije skupo za studente - 24€, pokriveno uglavnom sve, cak i popravka zubi(ju),(bijele plombe se extra naplacuju) - protetika - bolje radi kuci, ako moras.
Izlasci - sok oko 3, pivo isto tako , kava 2€, ....pa navise. Restorani - ima gi razni - takve su i cijene - moze se fino klopati i za 6-7€, pa sve do .....
I na kraju - isplati li se doci, apsolutno se isplati, mnogi su se i vratili, iz raznih razloga, mnogi pate da se vrate - kao - ovdje se samo radi ,zivot je dole - takvi nisu trebali ni da se micu iz svog sela.
Dodji, pa se sam uvjeri - da je lako, nije, ali se to sve isplati.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@laoce
Hvala ti puno.

Jos jedno pitanje, kakva je mogucnost zaposlenja sa diplomom fakulteta (ekonomija) u svojoj struci?

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Sto se tice struke, uglavnom nije problem jer im treba ljudi sa zavrsenim fakultetom (pogotovo u Austriji). Za nas (ljude koji nisu u EU) potrebno je da te neko prijavi kao "Schlüsselkraft" ili Kljucna radna snaga. Za to ti treba oko 2400 plata bruto mjesecno (oko 1700 neto) sto nije neki problem ako se nadje fina firma. Ajd toliko za sad pa se kuckamo...

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 20:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
laoce je sve dobro opisao.i flav je u pravu..sto se tice zaposljenja sa diplomom moras znati njemacki veoma dobro tj perfektno, pored drugih stranih jezika. min. engleski
i ako uzmu stranca sa diplomom budi siguran da ces dobiti manju platu..znam X takvim primjera..jedan prijatelj je biohemicar, dobije duplo manju platu nego drugi u toj bransi, tj samo minimalac prema kolektivnom ugovoru. To je vec druga firma..zna dobro njemacki ali ne perfektno, i oni znaju da si srecan da te uopste uzmu i da bi u zemlji porijekla plata bila barem 3x manja

Sto se tice stanova ovdje je najveci problem tj. najskuplje je..nece svako u studentskom domu da zivi a stanovi su skupi i pored toga tesko ih je naci + sto je puno zgrada u Becu ocajnog stanja , stare zgrade sa wc na hodniku kao sto je napisao laoce..mnogi se iznenade kad tek dodju i vide neke strane evropske kulture :D
zivis u jednom bezirku a pisas u drugom :lol: a o tome koliko nekulturnog svijeta ima, pa cini mi se da svaki drugi pljuje po ulici dok hoda :angry4:

sto se tice hrane to je najpovoljnije, mislim da je djelimicno cak jeftinije nego kod nas..ima i ovdje pijaca gdje turci prodaju malo je povoljnije, imaju i turske radnje sa bijelim hljebovima slicnim nasem i dosta su povoljni mozda 1 eur.Iako ja tamo nikada ne kupujem, radije odem u supermarket "Hofer" koji mi je super i gdje bas povoljno mozes pazariti bas sve a ako odes ujutro super je i voce i povrce.
Jesti se moze i jeftino i skupo , treba ti neko da te uputi..npr u nasoj blizini ima super pizzerija gdje je velikaaa super pizza radnim danom od 10 do 17
4,5 eur. Na drugom mjestu je barem duplo skuplja
Kod kineza se isto moze jako povoljno rucati , a ima i dosta nasih dobrih lokala gdje se fino najedes za 7-10 eur
Izlasci , kafe itd su skupi ..kafa barem 2,5 eur pa i vise..iako ima u mcdonaldsu cappucino za 1 eur :D

sto se tice dozvole za boravak, za studentsku vizu pored zdravstvenog osiguranja u austriji koji pokriva sve rizike, moras imati i min. oko 7100 eur na bankovnom racunu godisnje ili 784 eur mjesecno, ako si preko 24 god. , potvrda o prijemu na fakultet, potvrda mup-a o nekaznjavanju + ostali standardni dokumenti

e sada prelazak sa studentskog boravka na pravo za stalni boravak i rad u Austriji je samo moguc kako je gore flav opisao..znaci da nadjes firmu koja te prima i daje min. platu od 2400 eur bruto plus AMS (zavod za zaposljavanje) provjerava dal si stvarno strucna radna snaga (schlüsselkraft) , tj. koliko nezaposlenih vec imaju prijavljeno da su na cekanju,,a ekonomski fakultet nije bas nesto specijalno ima dosta apsolvenata, tako da ne znam

druga opcija je strucna radna snaga ali samostalan (selbständig) znaci otvaras firmu, sto je jos teze, jer treba puno kapitala, business plan itd...isto se detaljno projerava

i treca naravno da se ozenis :wink:

Nek ti je sa srecom!

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2010, 22:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala puno na odgovoru :)

A sto se tice njemackog, sad upisujem kurs, da obnovim znanje, ali to je bas daleko od savrsenog. Mislim, kako se snalazi vecina nasih, s obzirom kad cujem kako pricaju njemacki, to je haos, jer ni srpski ne znaju.

A ova treca opcija, nemoj, neka, nisam jos ocajan... :)

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 16:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Полако, полако и ево ти Велика Србиjа :wink:

Citiraj:
Savez Srba u Austriji, koji okuplja više od 40 srpskih udruženja, zatražio od austrijskih vlasti status nacionalne manjine za oko 300.000 Srba koji žive u toj zemlji, saopštilo je danas Ministarstvo za dijasporu.

Srbi u Austriji su po brojnosti drugi, odmah iza Austrijanaca, i više ih je od Slovenaca, Mađara i Gradištanskih Hrvata zajedno, a koji po državnom ugovoru iz 1955. godine imaju status nacionalne manjine u Austriji.

"U Beču je više od 40.000 naših ljudi dobilo austrijsko državljanstvo, a 6.000 malih i srednjih kompanija širom Austrije je u vlasništvu Srba koji imaju pravo glasa na opštinskim izborima", naveo je resorni ministar Srđan Srećković.

Time je, prema njegovoj oceni, stvoren ambijent u kome zahtevi za sticanje statusa priznate manjine mogu dati povoljne rezultate, što bi pomoglo našim ljudima u domenu prosvete, kulture i političkih prava.

Srbi u Austriji, kako je navedeno u saopštenju, žive od 17. veka, među njima i Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Nikola Tesla i Ivo Andrić, a Srpska pravoslavna crkva praktično ima priznat zvaničan status u Austriji gde je prisutna skoro dva veka.

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/d ... us-manjine

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 16:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Citiraj:
i ako uzmu stranca sa diplomom budi siguran da ces dobiti manju platu..znam X takvim primjera..jedan prijatelj je biohemicar, dobije duplo manju platu nego drugi u toj bransi, tj samo minimalac prema kolektivnom ugovoru.

Ako je tako kako pricas onda je to diskriminacija, u tom slucaju se tuzi firma.
U DE ovoga nema.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 18:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
ajkula pa naravno da je diskriminacija..a sa "stranci" ne mislim one tipa amerikanac ili japanac :wink: ..i ne kazem da je svaka kompanija takva ali ima ih koji gledaju da dobiju sto povoljniju radnu snagu, a strucnu..npr dipl.ing, ekonomista, pravnika
toga samo nema u drzavnoj sluzbi gdje su fiksne plate i za sve jednake (zavisi od polozaja i u koju kategoriju spadas, koje dodatke primas itd..a i u drzavnoj sluzbu tesko ces vidjeti nekog naseg ili drugog stranca na vodecoj funkciji iako ih ima skolovanih i da rade godinama) a u privatnom sektoru je druga prica, koga da tuzis? postoje plate prema kolektivnom ugovoru, znaci minimalac a to je mizerija..firma samo ne smije da placa ispod kolektivnog ugovora a sve ostalo je stvar dogovora i kako ce da izgleda ugovor o radu..znaci samo ne smije da bude losije od kolektivnog ugovora te branse
ja radim sa vizama i dobijam potvrde o plati tako da imam neko iskustvo...a i navela sam slucaj svog poznanika
Naravno da ima i onih strucnjaka koju su veoma trazeni i gdje je firma sretna da dobiju takvog uopste..ali takvih nije bas mnogo

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 22:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Tommy, nemoj da te jezik brine, kako god okrenes treba ce ti dosta vremena da pohvatas domorodacki izgovor... Koji mozemo nazvati njemackim jezikom, ali i ne moramo... Shvati ovo kako god zelis :)

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2010, 00:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Tommy, nemoj da te jezik brine, kako god okrenes treba ce ti dosta vremena da pohvatas domorodacki izgovor... Koji mozemo nazvati njemackim jezikom, ali i ne moramo... Shvati ovo kako god zelis :)

Heast Oida! Um wos gehts n do?

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 00:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Руjа je napisao:
Полако, полако и ево ти Велика Србиjа :wink:

Citiraj:
Savez Srba u Austriji, koji okuplja više od 40 srpskih udruženja, zatražio od austrijskih vlasti status nacionalne manjine za oko 300.000 Srba koji žive u toj zemlji, saopštilo je danas Ministarstvo za dijasporu.

Srbi u Austriji su po brojnosti drugi, odmah iza Austrijanaca, i više ih je od Slovenaca, Mađara i Gradištanskih Hrvata zajedno, a koji po državnom ugovoru iz 1955. godine imaju status nacionalne manjine u Austriji.

"U Beču je više od 40.000 naših ljudi dobilo austrijsko državljanstvo, a 6.000 malih i srednjih kompanija širom Austrije je u vlasništvu Srba koji imaju pravo glasa na opštinskim izborima", naveo je resorni ministar Srđan Srećković.

Time je, prema njegovoj oceni, stvoren ambijent u kome zahtevi za sticanje statusa priznate manjine mogu dati povoljne rezultate, što bi pomoglo našim ljudima u domenu prosvete, kulture i političkih prava.

Srbi u Austriji, kako je navedeno u saopštenju, žive od 17. veka, među njima i Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Nikola Tesla i Ivo Andrić, a Srpska pravoslavna crkva praktično ima priznat zvaničan status u Austriji gde je prisutna skoro dva veka.

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/d ... us-manjine

Од тога нема ништа. Непотребно медијско таласање.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 10:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jadni su Srbi u Becu. Nema nesloznije nacije u Austriji od nas Srba. Nazalost.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 10:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A gdje su pa slozni :lol:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 10:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovo je Hardcore ovdje...vjeruj mi...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mogu samo misliti.. Zato se ja vise ne mijesam medju nase :D Svabo majka i maceha :D

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 11:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vlasi, Cigani i nesto Srba iz Krajine...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 11:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
ajkula je napisao:
Mogu samo misliti.. Zato se ja vise ne mijesam medju nase :D Svabo majka i maceha :D

:D :D :D :D
Ljubi Hertzog

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1867 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 94  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]